Pages

Wednesday, May 11, 2011

Home » , » Apa yang korang expect dalam Bajet 2012

Apa yang korang expect dalam Bajet 2012

Assalamualaikum..

Mengikut akhbar yang aku baca Bajet 2012 ni akan dibentangkan di parlimen pada 7 Oktober ni.Tak sabar aku nak tengok apa bajet terbaru kerajaan untuk 2012 nanti.Aku harap takdela bajet mengarut macam cukai spender semua tu dihapuskan.Kalau tak dihapuskan.Ramai je beli kat pasar malam.Tapi aku tak la..heheh...Orang cakap bajet 2011 yang lepas Najib plan khas untuk Rosmah...heheh...tu yang aku tengokla kat komen youtube tu...bukan aku cakap..Aku kagum ngan Rosmah ni.Rosmah kan tokoh wanita..takkan la nak kutuk tokoh wanita..heheh..gurau je..for my PM jangan marah ye..

Apa yang aku baca dalam Berita Harian Bajet 2012 ni nanti inklusif yang berpaksikan rakyat dalam menuju negara maju serta ekonomi berpendapatan tinggi pada 2020.Tu PM cakap ye.Mintak-mintak betul la...Kalau ekonomi berpendapatan tinggi macam Singapore tu masyuk la rakyat Malaysia nanti.Aku pun nak makan gaji camtu.Tapi mintak-mintak program dan projek untuk islamiah pun ada gak la.Bajet-bajet untuk pusat-pusat hiburan tu tak payahla lagi macam Bajet 2011 dulu.Konon eiyh nak tarik pelancong.Tak payah banyak lagi cara nak tarik pelancong ni.

Aku harap sangat bajet 2012 ada kerajaan memperuntukkan banyak untuk develop graduan-graduan yang mengganggur.Aku pernah merasa perasaan tanam anggur yang begitu lama.Jangan cuma buat perancangan nak develop untuk orang yang kretif dan inovatif je.Aku tengok asalkan ada program untuk orang muda je mesti untuk orang yang kretif dan inovatif.Bukan semua orang kat dunia ni tuhan jadikan kreatif macam aku.Sebenarnya kretivititi semua ni aku rasa melalui experience seseorang tu.

Aku harap gak bajet 2012 ni kerajaan bagi subsidi untuk iPhone.heheh...gurau je..memang kena hentamla kerajaan kalau bagi subsidi ni...Pastu harap sangat gaji-gaji pekerja di Malaysia ni dikaji semula untuk kenaikan dlam bajet 2012 ni.Walaupun aku ni bukan kerja makan gaji.Aku tengok gaji di Malaysia ni rendah berbanding negara lain.Kos hidup makin tinggi tapi gaji tetap sama je.

Sebenarnya rakyat tak kisah kalau kerajaan nak kurangkan subsidi secara berperingkat tapi kerajaan kena fikirkan pasal gaji ni.Harga rumah kat Malaysia ni makin lama makin tak temampu nak beli.Mintak-mintak bajet 2012 ni peruntukan untuk develop banyak rumah mampu milik pun disediakan.Terutamnya di kawasan-kawasan bandar.Sebab kebanyakan orang muda kan kerja dekat bandar.

Kalau boleh Bajet 2012 ni gak akan memperuntukkan untuk pemasangan wifi secara meluas di seluruh Malaysia ni.Tak payahla nak bagi free email yang tak rasional langsung tu.Dah banyak dah email free disediakan.Email gmail aku tu pun baru pakai berapa Mb je.Tak penuh pun lagi.

p/s-apa yang korang nak dalam bajet 2012 nanti.Sebab aku nak hantar dekat Najib survey ni...heheh...maun sangat la Najib nak ikut cakap aku...heheh

10 comments:

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok setuju tang bab gaji n isu penganguran tu.....barang dah mahal tapi gaji cmtu je...makin tercekik atok hidup...pastu dr membazir nak labur dlm sektor ntah hape2 menjurus maksiat tu, baik pikirkan cmne nak kasi graduan kita ni dpt kerja tetap

Miecyber said... [Reply to comment]

Tidak mengharapkan apa apa

Microsoft beli Skype

Ayie said... [Reply to comment]

Gaji..!! kasi naik sikit.. tiap tiap tahun asyik polis dan guru je naik.. kami bila lagi..?? ciskek sungguh..

*tapi aku keje swasta, macam tak kene je komen nih.. hahahaa

Ayie said... [Reply to comment]

Kat luar negara, ada elaun penganggur bro.. jangan tak caya.. Tapi negara tuh dah super maju laa.. Kalau Malaysia buat, kompom kene hentam.. Membazir duit rakyat.. hahaha

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

aku cume harap Malaysia nie aman huhuhuhhh

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

mina pun tak sabar nak tunggu..nak dgr mat mengomel...


mina pun ada dgr jgk bajet dulu tu...byk gosip wooo...


harap2 kurangkanlah pendatang asing kat malaysia ni...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

kurangkan cukai dan murahkan barang2

Ali ridha said... [Reply to comment]

Minta baik maka dapat la yang baik.mulut kita ni kena berdoa perkara baik.aku tak sokong kerajaan dan pembangkang.tetapi kalau ada perkara baik tu.kena sokong juga la.

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

btol la...skrg nie,rmai graduan yg mngnggur....ssh nk dpt keje..hihihi

hans said... [Reply to comment]

aku harap kerajaan menaik taraf kemudahan2 di Universiti khususnya Uitm