Pages

Friday, May 6, 2011

Home » , » Dilantik Jadi Imam Sewaktu Solat Sunat

Dilantik Jadi Imam Sewaktu Solat Sunat

Assalamualaikum..

Okla..sebenarnya permasalahan ni berlaku kat aku.Dua kali perkara ni berlaku kat aku.Waktu aku tengah solat sunat ba'diah tiba-tiba ada orang datang lantik aku jadi imam untuk solat maghrib.Memang hilang kusyuk aku pikir hal ni waktu jadi camni.Mesti aku terfikir boleh ke tak jadi imam.Kali pertama berlaku aku senyap je.Kali kedua aku kuatkan suara.

Kali kedua berlaku waktu aku solat kat masjid MMU...Habis solat aku pun tanya hal ni kat Addy..

Aku:Addy..kalau orang lantik kita jadi imam time solat sunat camner haaa..
Addy:Apsal plak ko tanya..
Aku:Tadi ada orang lantik aku time solat sunat tadi..
Addy:Owhh...ko jatuhkan tangan ko sebelah pastu suara tu tak payah kuatkan..
Aku:owhh...habis tu kalau orang tu ikut gak camner
Addy:Takpe..solat dia tetap sah..
Aku:Habis tu dia dapat pahala jemaah
Addy:Dapat

So,persoalan aku selama ni terjawab.Tapi aku guna khidmat bro Google tentang permasalahaan ni...biar tak timbul keraguaan.Aku jumpa hanya satu je explanation dalam hal ni kat satu blog ni...blog qasolatjemaah...Dalam blog tu dia mengikut mazhab-mazhab syafie,hambali,maliki dan Hanafi...Disebabkan kita ni mengikut mazhab syafie,aku tulis pandangan masalah ni mengikut pandangan mazhab syafie...

Mengikut qaul mazhab syafi'ie, kesatuan imam dan makmum hanya dari segi cara-cara sembahyang. Sekiranya terdapat kelainan perbuatan sembahyang antara imam dan makmum, maka solat makmum tidak sah/fasid (batal).


Orang bersolat sunat dibenarkan berimamkan org yg solat fardhu dan orang solat fardu berimam org yg solat sunat. Orang tersebut tidak perlu buat apa-apa dan teruskan solat. Dan tidak perlu dijahrkan (kuatkan) suara Sekiranya org tersebut enggan menjadi imam, dia diharuskan melangkah ke depan sebagai isyarat. Kalau org tersebut ikut juga, biarkan. Makmum akan beroleh pahala berjemaah tetapi imam tidak dapat pahala berjemaah.

Rumusan tuan punya blog qasolatjemaah plak:

Imam yg sedang mengerjakan solat sunat ba'diyah Maghrib itu boleh menguatkan bacaannya. Dalil: Athar sahabi, Mu'adz bin Jabal ra setelah dia solat Isya' bersama Nabi saw, kemudian pulang kepada kaumnya dia menjadi Imam pulak kepada mereka. Nabi saw tidak mencegahnya. (alMughni: 2/521)


p/s-sape yang tahu mengenai hal ni boleh la kongsi bersama ye..

26 comments:

azura said... [Reply to comment]

setakat saya yang layak hanya menjadi makmum...saya memang tak tahu jadi imam...cuma untuk makmum, jika imam sudah melakukan 3 perbuatan maka perlu diganti dengan 1 rakaat dan kita masih belum mengikutnya maka perlu cepat membaca niat, takbiratul ikhram dan surah al-fatihah dan terus mengikut pergerakan imam...salam ziarah

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

masa kat sekolah, cikgu ajar, die kata boleh je.. tapi kalau kita nak menolak pun boleh jugak..

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy cat spray dashboard kereta

bagi yang jadi imam teruskan saja solat sunat tu, nak niat imam pun boleh, tak nak niat imam pun boleh, sbb solat sunat pun boleh berjemaah.

bagi makmum solat penuh (atau tamam) tak jadi masaalah. Lepas imam salam, sambung solat utk rakaat yang tak cukup.

amny said... [Reply to comment]

bagusnya jadi imam...susah dah sekarang ni nak jumpa orang2 muda jadi imamm..hehe

Along said... [Reply to comment]

Dibolehkan Faiz, tiada masalah. Makmum tetap mendapat pahala berjemaah.

Along

faiz said... [Reply to comment]

@amny
imam tak sengaja je...tiba2 ade org sentuh bahu..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

apa yang saya tahu kita jatuhkan tangan sebagai isyarat, anyway thanks for the info dan perbincangan ini

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Mekasih faiz....atok tak tahu pun....mekasih sekali lagi

Mutiara Bernilai said... [Reply to comment]

salam.

selalu gak terjadi kat sy.

^__^

tp, sy teruskan aje, tak mengapa, tetap dpt pahala berjemaaah.

Kakzakie said... [Reply to comment]

Pernah terjadi pada hubby kakak sedang solat sunat tahiyatul masjid sebab kami dah solat zuhor sebelumnya tapi sebab anak nak buang air kecil kami singah di surau. Hubby pergi solat sunat tahiyyatul masjid tapi mungkin org yg masbuk ingat hubby solat zuhor maka dia teruskan saja zuhor manakala hubby 2 rokaat saja salam...

ghost writer said... [Reply to comment]

thanks untuk info solat.

aku sendiri kurang arif menyentuh bab solat yang macam nih.

mencari jawapan kepada persoalan suatu yg sangat bagus.belajar dari orang-orang yang lebih tau.

hana said... [Reply to comment]

erm..
sye x berapa nak pasti plak pasal ni..
pe pn sekurang2nye saye tahu la gak pas bace entry ni..
=D

hans said... [Reply to comment]

ar ar kan
betul juga tu
nanti kalau ada informasi lebih jelas pasal nih tolong bagitahu yer
thanks 4 this entry
bertambah lagi ilmu

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

owh..baru tau...sblm ni taktau pun...tq faiz...

cuma beruntung dekat makmum tu lah kan..dpt pahala berjemaah...

chii said... [Reply to comment]

imam utk solat sunat ..hurm...jarang dgr..kalo solat wajib..tau la...

Jue said... [Reply to comment]

akak tak pandai la.. hehe.. sori..

iza said... [Reply to comment]

Assalam..
Singgah membaca...

aleen aiden said... [Reply to comment]

owh mcm tu ke..baru tau.sblom ni xtau plak kite bley tolak klo xnk jadi imam.heh~

lalink7 said... [Reply to comment]

hmm...tue la kan..rupenyee banyak lg ilmu yg kite tak tau walaupun umur dah 20-an..alahaii..kene berguru lebih lg la niee..adehh

fairus said... [Reply to comment]

sory lari tajuk : sejak tukar ke akaun google, habis semua yang saya follow hilang.. so saya follow semula.. :)

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

owh mcm tu...
terjawab juga la persoalan ak ...
thanks...^^

Nur Liyana said... [Reply to comment]

ustaz yana pernah bagitau...
tapi yana macam dh lupa..heheh

good....faiz explain buat yana lebih faham.....

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

bgos la...klau x bg tau,knfem dh lupe...hehehe

adwafarahin said... [Reply to comment]

ooo cmtu yer..tp adwa pon dngr cmtu gak

*ehem ehem..nk jadi makmum kamu bole? hahahah

Mr AnOnymOUs said... [Reply to comment]

salam..Mr AnO dtg menjenguk dan men'coment' di sini..
stkt ilmu yg Mr AnO ada, boleh hal ini jadi dan sah bg makmum dan imamnya. pada kondisi faiz td, teruskan utk solat seperti biasa, cuma faiz perlu jaharkan(kuat) suara pada setiap kali perubahan hukum, contohnya..dr qiam nk k ruku`, kuatkan sikit takbir supaya mudah di ikut oleh makmum. dan untuk makmum, jika imam yg diikut sudah habis, sila bgun kembali dan sambung baki solat anda...insyaAllah tak kurang dr segi pahalanya:)

panjang lg tentang nie..mungkin kita boley rujuk kitab feqah ataupun search je kt google(pastikan dpt pndgn ustaz klu search kt google).

salam dr Mr AnO:) maaf klu silap bicara..

faiz said... [Reply to comment]

@Mr AnOnymOUs
time kasih dgn perkongsian ni...rmai yg akan dpt manfaat dari explanition ni...