Pages

Thursday, May 12, 2011

Bila Agama Islam jadi lawak alaf baru...

Assalamualaikum..

Entry ni dah lama aku nak tulis sebenarnya.Tapi takut fan atau peminat-peminat Jozan ni pelangkung aku ramai-ramai kan.Aku pun sebenarnya minat gak dengat Jozan ni.Tapi lepas aku terbaca satu entry dari blog the crow empire dengan berani aku kata yang aku bengang kat Jozan waktu tengok video Maharaja Lawak minggu ke-4 hari tu...ekau nak pelangkung aku pelangkung la...aku tak kisah..heheh

Memang ada orang kata dieorng ni tak mempermainkan agama.Biasala kan.Apa orang kata,double meaning.Yang memerlukan kita berfikir secara kritis dan kreatif.Sebenarnya bukan Jozan je jadikan agama ni sebagai bahan lawak...okla..aku tak kisah sangat dieorang ni nak buat lawak yang menunjukkan orang Islam ni masa solat tak payah kusyuk pun takpe.Siap boleh tunjuk-tunjuk sign time solat lagi.Yela..mungkin ada maksud sebaliknya yang nak menunjukkan sikap-sikap pencuri ni..

Tapi kalau dieorng ni menyebut khalimah asolatuwassallam sambil berjoget tu waktu persemabahan akhir minggu ke-2 dieorng,korang rasa apa double meaning sebalik perbuatan dioerng ni ye?Takkan dieorng tak tahu yang assolatuwassalam tu salah salah satu selawat ke atas jungjungan besar kita Rasulullah S.A.W...takkan kita ni Islam nak jadi sama dengan orang kafir...yang menghina tuhan dan tak takut langsung nak mencabar tuhan...dan kalau korang nak baca entry manusia yang mengaku Islam tapi mempermainkan agama korang boleh baca kat blog ni...semoga budak ni diberi taufik dan hidayah..

p/s-sama-sama kita renungkan

Wednesday, May 11, 2011

Apa yang korang expect dalam Bajet 2012

Assalamualaikum..

Mengikut akhbar yang aku baca Bajet 2012 ni akan dibentangkan di parlimen pada 7 Oktober ni.Tak sabar aku nak tengok apa bajet terbaru kerajaan untuk 2012 nanti.Aku harap takdela bajet mengarut macam cukai spender semua tu dihapuskan.Kalau tak dihapuskan.Ramai je beli kat pasar malam.Tapi aku tak la..heheh...Orang cakap bajet 2011 yang lepas Najib plan khas untuk Rosmah...heheh...tu yang aku tengokla kat komen youtube tu...bukan aku cakap..Aku kagum ngan Rosmah ni.Rosmah kan tokoh wanita..takkan la nak kutuk tokoh wanita..heheh..gurau je..for my PM jangan marah ye..

Apa yang aku baca dalam Berita Harian Bajet 2012 ni nanti inklusif yang berpaksikan rakyat dalam menuju negara maju serta ekonomi berpendapatan tinggi pada 2020.Tu PM cakap ye.Mintak-mintak betul la...Kalau ekonomi berpendapatan tinggi macam Singapore tu masyuk la rakyat Malaysia nanti.Aku pun nak makan gaji camtu.Tapi mintak-mintak program dan projek untuk islamiah pun ada gak la.Bajet-bajet untuk pusat-pusat hiburan tu tak payahla lagi macam Bajet 2011 dulu.Konon eiyh nak tarik pelancong.Tak payah banyak lagi cara nak tarik pelancong ni.

Aku harap sangat bajet 2012 ada kerajaan memperuntukkan banyak untuk develop graduan-graduan yang mengganggur.Aku pernah merasa perasaan tanam anggur yang begitu lama.Jangan cuma buat perancangan nak develop untuk orang yang kretif dan inovatif je.Aku tengok asalkan ada program untuk orang muda je mesti untuk orang yang kretif dan inovatif.Bukan semua orang kat dunia ni tuhan jadikan kreatif macam aku.Sebenarnya kretivititi semua ni aku rasa melalui experience seseorang tu.

Aku harap gak bajet 2012 ni kerajaan bagi subsidi untuk iPhone.heheh...gurau je..memang kena hentamla kerajaan kalau bagi subsidi ni...Pastu harap sangat gaji-gaji pekerja di Malaysia ni dikaji semula untuk kenaikan dlam bajet 2012 ni.Walaupun aku ni bukan kerja makan gaji.Aku tengok gaji di Malaysia ni rendah berbanding negara lain.Kos hidup makin tinggi tapi gaji tetap sama je.

Sebenarnya rakyat tak kisah kalau kerajaan nak kurangkan subsidi secara berperingkat tapi kerajaan kena fikirkan pasal gaji ni.Harga rumah kat Malaysia ni makin lama makin tak temampu nak beli.Mintak-mintak bajet 2012 ni peruntukan untuk develop banyak rumah mampu milik pun disediakan.Terutamnya di kawasan-kawasan bandar.Sebab kebanyakan orang muda kan kerja dekat bandar.

Kalau boleh Bajet 2012 ni gak akan memperuntukkan untuk pemasangan wifi secara meluas di seluruh Malaysia ni.Tak payahla nak bagi free email yang tak rasional langsung tu.Dah banyak dah email free disediakan.Email gmail aku tu pun baru pakai berapa Mb je.Tak penuh pun lagi.

p/s-apa yang korang nak dalam bajet 2012 nanti.Sebab aku nak hantar dekat Najib survey ni...heheh...maun sangat la Najib nak ikut cakap aku...heheh

Nak makan murah Pizza Hut kena teknik yang betul

Assalamualaikum..

Malam hari Isnin hari tu aku nak pergi Bahau transfer duit untuk pemindahan 'rumah' baru aku...mungkin dalam sehari dua ni takde lagi sekadaruntukberkongsi...lopeih ni sapo masuk sekadaruntukberkongsi tak dapat,boleh masuk mohdfaiz.com...

Malam tu aku pergi bank ngan member aku Khairie.Dalam kete Khairie cakap keik aku,"nak makan KFC ke malam"...aku pun jawab dengan penuh keyakinan yang akan dapat makan murah,"kita makan Pizza Hut la...kan ada diskaun 50%"...lopeih transfer duit kiteorng pun terjah Pizza Hut.

Nak makan murah Pizza Hut kena teknik yang betul

Sekarang ni Pizza Hut kan ada buat promosi Wow Savers 50%...Hari Isnin yang boleh kita beli 2 je..Haiwaiian Chicken Personal Pan Pizza ngan Wingstreet...Pan Pizza tu hargo eiyh RM 4.50 dan Wingstreet tu hargo eiyh RM 3.75...Ingatkan bolehla sorang amik dua-dua menu...aku orderla pan pizza ngan wingstreet tu...Khairie amik pizza satu je...yang wingstreets tu kongsi je la kan...nak jimat kato eiyh...

Pastu waiter tu cakap sorang boleh order satu je...so,terpaksala kiteorng tukar order...terpaksa amik pizza personal tu tanpa dapeik diskaun 50% ngan 2 set wingstreets...yang lawak eiyh waiter ni muda laie...lopeih SPM kot..dia macam susah nak paham apa kiteorng order...aku cakapla kat waiter tu,"Bagi wingstreets ni dua ye"...pastu dia jawab,"set wingstreets ni ada 4 ketul takde 2 ketul"...adoyaii..aku pun cakapla,"memangla 4 ketul,kiteorng nak 2 set"...dalam hati aku cakap,"setakat 2 ketul sekali ngap je dah habis makan 2 orang"...

Air kiteorng orderla dua asam boii fizz...hargo eiyh RM 3.90 satu...jumlah semua sekali RM 28...ingatkan nak jimat...rupa-rupa eiyh sorang kono 14 hengget gak...baik makan dinner plate je keik KFC tu...takpola Pizza ni pun jarang makan..Pastu time waiter tu dah blah aku pun cakap,"patut eiyh aku bawak sorang adik aku tadi"...dapat order pizza tu 2 diskaun 50%"...

Aku dah kira kalau aku datang 3 orang semalam ambik 2 set pizza ngan satu set wingstreets tu baru harga eiyh 20 hengget tak masuk tax dio..air tu kongsi je la kan...bahagi 3 sorang dalam 7 hengget lobeih...konyang pon laie konyang aku raso...So,sape yang nak makan pizza sempena promosi Wow Savers 50% ni pandai-pandaila kira ye...kena ada teknik dapat diskaun yang betul...heheh..

Nak makan murah Pizza Hut kena teknik yang betul
Aku amik Masalla atas nasihat waiter yang konon eiyh sodap hingga menjilat jari...tak best
Nak makan murah Pizza Hut kena teknik yang betul
Serius best wingstreet ni..tapi tak konyang...macam tak makan je raso eiyh...heheh
Nak makan murah Pizza Hut kena teknik yang betul
Asamboii Fizz ni takde rase asam boii langsung...sebab gas air tu..pastu kedekut asam lotak seketul je

p/s-sapo yang mengidam sangat Pizza tu poie la copeik masa promosi ni..







Tuesday, May 10, 2011

Bersedia ke kita untuk mati??

Assalamualaikum...

Korang rasa korang bersedia tak nak mati??Entahla aku ni jenis takut dengar kematian.Baru-baru ni aku ada terbaca entry seorng blogger yang member dia meninggal dalam accident.Member dia tu blogger gak.Nama blogger yang meninggal tu Muhammad Safwan bin Abdul Kadir...Aku pun terjahla blog arwah...Umur dia baru 19 tahun...sama-samala kita sedekah Al-Fatihah kepada arwah..

Dari apa aku baca blog arwah aku dapt rasa arwah ni seorang yang happy go lucky.Entry dia santai dan banyak lawak.Pastu aku terfikir mesti arwah tak pernah terfikir dia akan meninggal semuda tu.Tula aku bila aku baca pasal kematian akibat kemalangan ni.Mesti aku berfikir,"dah bersedia ke arwah untuk meninggal"..."sempat ke arwah bertaubat"..

Mungkin sifat aku terlalu memikirkan mati ni menyebabkan aku agak tak yakin bila memandu.Baru tadi mak aku call.Dia call dari Bahau.Dia cakap jalan dekat railway Bahau tu tengah jamm.Sebab berlaku kemalangan yang aku rasa kemalangan paling ngeri di Bahau ni.Mak aku cakap ada sebuah lori break dia tak berfungsi langgar semua kenderaan dekat traffic light.Dengar cerita 5-6 orang maut.Ade yang mak aku cakap mayat dia melepet bawah tayar lori tu.

Semua kejutan.Mesti mangsa kemalangan tu tak sangka dieorng ni akan kena langgar.Tengah tunggu traffic light hijau tiba-tiba benda paling ngeri berlaku pada mereka dan ada yang sampai mengambil nyawa mereka.Sebab tu aku tak setuju bila orang muda ditegur untuk bertaubat dieorng ni jawab,"alaa...kita ni muda lagi..tak payahla nak nasihat camni,nanti dah tua beribadah la banyak-banyak"...kita takkan tahu bila ajal kita.Sebab tula aku nak nasihat diri aku dan semua pembaca blog aku ni cuba jangan terlalu leka dengan duniawi.

p/s-sama-sama la kita renungkan

Majoriti ADUN Melaka gemuk

Assalamualaikum..

Baca tajuk entry ni apa yang korang fikir??Aku baca dekat Malaysiakini tentang ADUN Melaka majoriti gemuk ni...1st impression dalam otak aku fikir,"alaa..hidup mewah camtula"...pastu saje nak tengok pendapat orang lain dekat bahagian komen...yang best malaysiakini ni boleh baca sambil tengok impression dan pendapat orang...Pastu aku suka tengok Malaysiakini ni sebab berita dia tak berat sebelah...

OK...cuba korang tengok komen-komen pembaca-pembaca tajuk ADUN gemuk ni...aku ingat aku yang paling teruk pikir...rupa-rupanya lagi teruk orang lain kutuk...

Majoriti ADUN Melaka gemuk
heheh...x-ray perut..ade bran??...tukar perkataan gemuk pada boroi...

Majoriti ADUN Melaka gemuk
Masuk kem PLKN 2 bulan...adoyaii...larat ke??...Makan nasi lemak 2 kali seminggu...heheh...

Tengok komen-komen dieorng ni...Ada yang komen membina tak?...Komen yang tak mengutuk?...Kesian pemimpin kita ni...manjang kena kutuk je...salah siapa???kalau pemimpin kita ni jujur rasanya ada kena kutuk camni tak???mungkin takde...mungkin dieorng ni tulis komen,"kesian ADUN Melaka ni,sibuk sangat berkhidmat untuk rakyat..tu yang gemuk tu tak sempat exercise"

p/s-perut aku boroi...bolehla jadi ADUN Melaka...heheh



Monday, May 9, 2011

Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dimansuhkan dan 360 darjah ganti PTK

Assalamualaikum...

Dah lama aku tak buat entry berunsur informasi ni.Mungkin kesibukan menyebabkan aku takde masa nak research pasal informasi untuk korang.Ya berita baik untuk perkerja kerajaan,Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) dimansuhkan dan 360 darjah akan ganti PTK...pasni tak bolehla pekerja kerajaan nak mengular pasni.Sebab konsep 360 darjah ni dinilai oleh pegawai atasan,rakan sejawatan dan kakitangan bawahan.Sapo yang ghomar bonar main fesbuk kat pejabat tu habeihla lopeih ni...kantoi ngan member yang tak suko ko habeih dinilai buruk2 keik ko...heheh

Walaupon aku ni tak pernah kerja kerajaan tapi makbapak aku bekas pekerja kerajaan dulu.Kalau dulu kalau pekerja kerajaan hampeih camner pun kerja,dapat 4 dalam peperiksaan PTK ni dah boleh naik gred tak silap dan gaji pun naikla.Kesian mak aku tak pernah lulus PTK ni....bukan senang soalan-soalan dia...dah macam jawab soalan nak kerja gred M 41 pun ade...tapi PTK untuk guru ni objektif je...kalau siap ada essei tu alamat tak lepas la exam PTK bapak aku...dapatla merasa duit pencen lebih sikit ayah aku sebab lulus..

8 tahun PTK ni dijalankan...Memang setiap kali nak exam PTK ni mak aku mesti mengeluh punya...orang dah berumurkan...manala boleh jawab soalan mengenai komputer dan isu semasa semua tu...Bagi aku 360 darjah ni satu inisiatif yang bagus...ni baru kita dapt kenal pasti kecekapan sorang pekerja tu melalui kerja orang tu bukan berdasarkan peperiksaan semata-mata...cukupla sistem pendidikan negara kita ni yang banyak berorientasikan peperiksaan semata-mata takkan bila dah kerja pun nak dinilai berdasarkan peperiksaan kan...

Mengikut Berita Harian,melalui konsep 360 darjah ni kerajaan juga boleh mengenal pasti bidang kecekapan seseorang kakitangan serta merangka sebarang penambahbaikan yang diperlukan pekerja..Tapi bagi aku konsep 360 darjah ada pro and cons dia...kelebihan dia,360 darjah ni dinilai berdasarkan keupayaan kita...keburukan dia mungkin wujudnya ketidakihlasan dalam bekerja..wujudnya golongan yang suka mengipas bos seperti dalam sektor swasta dan GLC..Aku ingat lagi abang aku yang kerja dekat sebuah company GLC ni...dia cakap,"alaa..bos angah tu pandai kipas je...datang kerja pun lambat..tu pun gaji naik"...

Diharapkan inisiatif mewujudkan 360 darjah tak menjerumus untuk kewujudan golongan yang bagi aku tak berkat gaji dieorng.Diharapkan kerajaan dapat mengkaji lebih mendalam dalam reka konsep 360 darjah ni...jangan bila dah di implement nanti timbul ketidakpuashati di kalangan orang-orang gomen ni..

p/s-sape yang kerja government tu bolehla bagi pandangan korang pasal 360 darjah ni...

Adakah pemerintahan Malaysia macam Portugis???

Assalamualaikum...

Entry kita citer pasal politik ye...kita kasi paneih sikit..hehe..Aku tertarik dalam satu dialog dalam filem Fast and Furious 5...dialog ketua drug dealer Reyes...dia cakap,"tu cara yang kejam..kita tak perlu buat macam tu...kita kena ikut cara penjajahan Portugis..kita bagi apa yang dieorng suka...tapi syaratnya mereka ni hak kita..sebab tu Brazil guna bahasa Portugis"..lebih kurang camtula dialog dia...bahasa pon dia cakap melayu..cuma loghat nogori dio pekat sikit..heheh

Rasenya pemerintahan Malaysia macam tu tak?...Sebenarnya kebanyakan negara buat konsep ni nak memerintah...sogok dengan harta benda..duit ngan projek untuk memancing hati rakyat...sedangkan Arab Saudi pon buat macam tu pada rakyat dieorng..Nak menutup mulut rakyat supaya tak merusuh..tak silap dieorng bayar RM3000 setiap orang rakyat dia..so,mereka ni akan senyap dengan harta benda yang disogok tu..

Kita tengok berita ngan surat khabar...bila pilihan raya mula la banyak janji-janji berbentuk duit,harta benda projek mega...keikhlasan kerajaan??wallahuaalam...sampai aku pernah dengar kontraktor cakap,"kalau nak banyak projek tunggu je la pilihan raya"...Bila tunjuk statistik..mesti banyak tentang duit kerajaan yang keluar untuk rakyat..tujuan???mestila nak rakyat terharukan..mesti ramai yang cakap,"wah...baik betul kerajaan keluar duit banyak-banyak demi kita...sampai sanggup kuar 50 juta demi email untuk identiti kita sebagai rakyat Malaysia"...ni contoh ye..takde kena mengena ngan email 1Malaysia yang 'sangat' berguna tu ye...

Sebenarnya politik ni semua sama...sebab tu kadang-kadang aku bosan dengar pasal politik..kejujuran dan keikhlsan ahli politik memang tak ramai...adakah kita ni memang hidup semata-mata duit?..sampai kes kemalangan pun ada statistik berapa banyak duit kerajaan keluar nak betulkan segala kerosakan kerana kemalangan tu..semua duit..duit dan duit..

Kita tengok kepimpinan Rasulullah S.A.W..adakah baginda dapat mengajak ramai orang beriman kepada Allah dengan janji-janji duit..semestinya tidak kan...Baginda tunjuk keperibadian baginda yang begitu agung...kebanyakan orang kafir yang memeluk Islam masa tu disebabkan keperibadian Rasulullah...

p/s-kerana duit ramai manusia lupa diri...


Sunday, May 8, 2011

Jalan-jalan Pasar Malam

Assalamualaikum..

Semalam aku jalan-jalan buang duit ke pasar malam sama mak ngan adik aku.Lama betul tak pergi pasar malam.Pergi pun dah pukul 10 mlm dah...banyak makanan dah habis dah...last2 beli rangka ayam,yong tau fu ngan potato spring tak silap aku...potato spring dia sumpah tak sedap lansung...aku 1st time makan benda alah ni...tak tau la tempat lain kot sedap ke apa...

Masa study dulu kalau bila kat sek 7 tu buat pasar malam mesti nak pergi punye...tak silap aku setiap hari Rabu...bajet nak jimat duitla...takde maknanya jimat pergi pasar malam tu...dalam kepala dah set nak beli mee goreng kat kuali besar gajah tu satu pastu beli air satu..baru 2 hengget setengah kan...last2 sampai kat sana...jumpala makanan-makanan jarang makan...tengah jalan-jalan,"erkk..nasi lemak kukus ayam goreng berempah,ape benda la nasi lemak kukus ni"...angkatla satu...pastu jalan-jalan lagi,"erkk..rojak singapore,bukan senang nak makan rojak dari Singapore ni"...angkatla sikit..padahal rojak mana-mana ntah dia claim yang tu rojak Singapore...camtula senario biasa kalau pergi pasar malam ni..tu tak ditambah jumpa baju ngan dompet lagi tu...last2 harga makanan-makanan tu dah jadi mahal dari snack plate KFC dah...jimat dikatakan..hehe

Selalu reason kedua nak pergi pasar malam mesti camni,"Woii..jom pergi pasar malam boleh ushar awek"...heheh...tu alasan wajib la nak naik semangat pasar malam dieorng ni...laju je bersiap nak jumpo awek konon eiyh..kalau tak bila ajak pergi pasar malam,"malas la..aku masak nasi ngan telur je la"...last-last awek tak jumpa duit pun terbang...

Kalu pergi pasar malam makanan yang aku buat-buat tak nampak salah satu eiyh yong tau fu...dari dulu young tau fu ni terkenal dgn makanan termahal pasar malam...kadang-kadang tu dah bajet amik sikit dah,"kak..bape harga ni kak"..."8 hengget je dik"..."je ye kak,memang murah"...memang tak lari la 8 hengget ke atas beli yong tau fu ni...bilala industri yong tau fu ni nak turunkan harga yong tau fu ni..heheh..ada plak industri yong tau fu ye...padahal bukan mahal pun bahan-bahan tu...pergi tesco tu dieorang beli bahan paling murah sekali kat Tesco tu...kalau boleh bahan tu dieorg pilih yang langsung takde cop ape2 kat plastik...adela cop halal yang tak serupa halal tu...

Gambar kat bawah ni makanan yang aku beli semlam..

Jalan-jalan Pasar Malam
Rangka ni harga eiyh 4 hengget...

Jalan-jalan Pasar Malam
harge 9 hengget..aku dah kate tak lari punye 8 hengget kat atas..punyela sikit aku amik..sayur je banyak

Jalan-jalan Pasar Malam
aku nasihat korang beli byk2 spring potato ni..sebab kesedapan dia menyebabkan aku makan 2 gigit je

p/s-ape yg korang selalu beli kat pasar malam..cecite sikit..




Friday, May 6, 2011

PM@Perdana Menteri Najib di Hot FM

Assalamualaikum..



PM@Perdana Menteri Najib di Hot FM

Pagi tadi punye gigih aku tak tidur lepas subuh nak dengar radio HOT FM..maklumla Y.A.B. Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak Perdana Menteri tersayang aku nak ke udara live di HOT FM...'sangat' sayang...hehhe...yaa...aku rasa Najib ni memang bijak nak mendekati golongan-golongan muda...bagi aku inisiatif ni memang bagus...tapi diharapkan PM kita ni ikhlas....bukan nak memancing undi untuk PRU akan datang ni...yela sejak akhir-akhir ni banyak sangat aku dengar perancangan ngan projek-projek untuk orang-orang muda ni..

Tak sangka plak PM kita ni kelakar rupo eiyh..pastu macam spotting gak la..time Kieran ngan Farah Fauzana buat lawak bodoh pun Najib buat relax je...takkan nak mengamuk plak kan..heheh..live tu...banyak gak la PM kita ni buat lawak...yang paling aku suka bila dia buat lawak memerli liverpool...Najib kato dio ni fan MU...dia cakap,"MU ade MU TV kan..Chelsea pon adekan..tapi liverpool ni ada historical tv"..heheh...tak silap akula...maksud dia kononnya Liverpool ni dah jadi sejarah la...tak mampu nak bersaing lagi...nasib PM tak kutuk Arsenal..kalau tak!!!!..heheh

Time tu gak Najib buat satu pengisyhtiharan di  HOT FM yang tak lama lagi rumah yang mampu orang muda milik akan dibina...kato eiyh rumah ni bawah RM 220 000...dio kato rumah ni nanti murah sebab dia arahkan pemaju perumahan tu tidak ambil untung dari projek...kira ni projek sosial dieorngla..ade ke pemaju buat rumah taknak buat untung???..

PM ada gak cakap di HOT FM,PRU mungkin akan diadakan bulan 11 ni...dio kato banyak bondo keramat berlaku bulan 11 ni kat keluarga eiyh...aku ni walaupun dah tua bangka pun tak daftar lagi ni...tunggu nak pilihan raya baru daftar...mane tahu ade plak dieorng ni ade hulur duit ke kat orang yang daftar undi macam kawan aku dulu PRU lepas dapat RM 400 tu BN bagi...tapi kat Kelantan la...heheh..takdela..sebenarnya aku malas nak daftar...biarla orang lain pilih kerajaan untuk aku...Aku ni atas pagar je...sape betul aku sokong...

p/s-Sape sayang PM kita ni angkat tangan...heheh...sayangla sangat kan..

Dilantik Jadi Imam Sewaktu Solat Sunat

Assalamualaikum..

Okla..sebenarnya permasalahan ni berlaku kat aku.Dua kali perkara ni berlaku kat aku.Waktu aku tengah solat sunat ba'diah tiba-tiba ada orang datang lantik aku jadi imam untuk solat maghrib.Memang hilang kusyuk aku pikir hal ni waktu jadi camni.Mesti aku terfikir boleh ke tak jadi imam.Kali pertama berlaku aku senyap je.Kali kedua aku kuatkan suara.

Kali kedua berlaku waktu aku solat kat masjid MMU...Habis solat aku pun tanya hal ni kat Addy..

Aku:Addy..kalau orang lantik kita jadi imam time solat sunat camner haaa..
Addy:Apsal plak ko tanya..
Aku:Tadi ada orang lantik aku time solat sunat tadi..
Addy:Owhh...ko jatuhkan tangan ko sebelah pastu suara tu tak payah kuatkan..
Aku:owhh...habis tu kalau orang tu ikut gak camner
Addy:Takpe..solat dia tetap sah..
Aku:Habis tu dia dapat pahala jemaah
Addy:Dapat

So,persoalan aku selama ni terjawab.Tapi aku guna khidmat bro Google tentang permasalahaan ni...biar tak timbul keraguaan.Aku jumpa hanya satu je explanation dalam hal ni kat satu blog ni...blog qasolatjemaah...Dalam blog tu dia mengikut mazhab-mazhab syafie,hambali,maliki dan Hanafi...Disebabkan kita ni mengikut mazhab syafie,aku tulis pandangan masalah ni mengikut pandangan mazhab syafie...

Mengikut qaul mazhab syafi'ie, kesatuan imam dan makmum hanya dari segi cara-cara sembahyang. Sekiranya terdapat kelainan perbuatan sembahyang antara imam dan makmum, maka solat makmum tidak sah/fasid (batal).


Orang bersolat sunat dibenarkan berimamkan org yg solat fardhu dan orang solat fardu berimam org yg solat sunat. Orang tersebut tidak perlu buat apa-apa dan teruskan solat. Dan tidak perlu dijahrkan (kuatkan) suara Sekiranya org tersebut enggan menjadi imam, dia diharuskan melangkah ke depan sebagai isyarat. Kalau org tersebut ikut juga, biarkan. Makmum akan beroleh pahala berjemaah tetapi imam tidak dapat pahala berjemaah.

Rumusan tuan punya blog qasolatjemaah plak:

Imam yg sedang mengerjakan solat sunat ba'diyah Maghrib itu boleh menguatkan bacaannya. Dalil: Athar sahabi, Mu'adz bin Jabal ra setelah dia solat Isya' bersama Nabi saw, kemudian pulang kepada kaumnya dia menjadi Imam pulak kepada mereka. Nabi saw tidak mencegahnya. (alMughni: 2/521)


p/s-sape yang tahu mengenai hal ni boleh la kongsi bersama ye..

Thursday, May 5, 2011

Ko ingat semua orang melayu bodoh ke???

Assalamualaikum...

Entri ni sambungan entry yang sebelum ni..Hari ni aku nak settle kan hal stall aku yang kena pindah..walaupon hanya pindah kat sebelah dah hampir 2 jam ni aku dah buntu macam mana nak pindahkan stall ni...kena bukak bahagian atap tu sikit sebab ada bahagian yang sangkut...terima kasih aku ucapkan pada MMU sebab sanggup menyusahkan aku sekeluarga...terutamanya pada pegawai finance yang baru aku bincang tadi...semoga hidup ko diberkati Allah..

Aku sebenarnya nak kongsi cerita perbincangan aku dengan pegawai finance ni...aku pergi dengan ayah aku...setelah aku habis berbincang dengan pegawai tu aku buat kesimpulan memang ramai orang Melayu yang mempunyai kelulusan tertinggi ni iaitu PHD...yang aku tahu bukan akak Ayamazz tu yang dengki tapi pihak finance MMU...sebab pegawai camnila banyak orang Melayu gulung tikar aku rasa..

Yesss...aku berjaya tahan marah aku walaupon aku ni jenis yang suka tinggi suara dan melenting kalau aku rasa orang tu bersikap cilaka dan bangsat terhadap orang lain...aku bincang dengan lembut sambil tersenyum kat dia tapi ayah aku marah sikit nampaknya..tujuan aku bersikap lembut dan tersenyum supaya aku tak terus dihalau keluar dari MMU ni..sebab memang customer kat sini bagus-bagus...

Ni antara perbincangan aku dengan pegawai yang konon nak sangat 'menolong' orang mula berniaga..

Ayah:Betul ke stall anak saya ni kena pindah tukar dengan Ayamazz tu..
Pegawai baik hati:Ya..memang kena tukar..
Aku:Kenapa stall saya ni kena pindah ye?
Pegawai baik hati:stall Ayamazz tu permenant ada perjanjian tapi stall burger hanya budi bicara saya saje untuk benarkan berniaga.Saya hanya nak menolong Nizam tu berniaga kat sini..kalau ikut perbincangan saya kalau stall ni diarahkan pindah encik kena pindahkan walaupon takde alasan..
Aku:Tapi kenapa tiba-tiba timbul masalah pemindahan ni bang...rasenye dah lama stall ni dah bukak..ade komplen ke bang..
Pegawai baik hati:Ni bukan sebab komplen memang tajde komplen tapi Ayamazz tu permenent tapi awak ni sementara takde contract langsung...hanya budi bicara saya saje bagi berniaga.
Aku:Habis tu kalau takde komplen nagn masalah apa salahnya saya stay kat situ..
Pegawai baik hati:Memangla takde tapi stall tu permanent dan stall ayamazz tu kecik..
Aku:Saya bukan ape abang...stall saya tu banyak barang-barang besi tu...kalau kena hujan habis berkarat barang-barang tu..
Pegawai baik hati:Yela..takpela nanti saya bincang balik dengan Nizam...tiba-tiba saje saya ni kena serang sedangkan ni arahan dan ni perjanjian saya dengan Nizam..

Bengang betul aku time tu time bila aku ngan ayah aku serang dia pon aku tak tahu...tak nampak sonyum lebar den sampai telinga ni...aku bincang baik-baik ni...hanyak ayah aku ada nada marah sikit...ada gak aku terpaksa potong cakap bapak aku..kalau berlaku sesuatu yang takde alasan
kukuh mestila nak minatk explanation...pastu aku pun jawabla


Aku:Bang kita ni bukan nak serang abang..kiteorng sume nakkan explanation sebab selama ni tak timbul masalah ni..
Pegawai baik hati:Tula explanation die..ayamazz tu permenant..

Pastu ntah apa pegawai tu carut explain kat aku...aku dah bosan angguk sambil senyum kat dia..pahala pon aku dapat senyum kat dia...malas aku nak cakap lagi...dia ingat semua orang melayu bodoh ke apa...ikut je cakap...kalau dah takde masalah aku dengan Ayamazz tu dan akak tu pon tak kompleh apa salahnya aku stay kat situ...takkan sibuk nak ikut peraturan...pastu bukan peraturan sangat....ko bincang mulut ke mulut je dengan abang Nizam tu sebelum ni..Apa yang ko dengki kalau aku duduk sementara kat situ tapi akak tu tak pernah komplen...apa cerita..baik tak payah jadi pegawai la...kalau aku jadi pegawai takde aku nak ikut peraturan permenant bodoh kau tu...ko tu dah la melayu..tolongla melayu sama melayu...

Yang paling aku bengang bila aku nak balik tu dia cakap,"nanti saya bincangla dengan Nizam sebab dulu saya bincang dengan dia..tapi kalau macam ni baru suruh pindah luar tu dah serang saya baik saya suruh keluar terus dari MMU"...memang ko la antara melayu bodoh yang dengki kat orang kalau keputusan ko nanti halau keluar aku dari MMU ni...nak tutup periuk nasi aku...

p/s-sorry entry ni banyak unsur-unsur carut sebab aku tak boleh nak consider Melayu camni...sangkaan aku yang akak Ayamazz tu tak bersalah memang betul sebab aku kenal sape akak tu..

Jiran yang Baik atau sebaliknya...

Assalamualaikum..

Entry ni aku nak kongsi tentang jiran aku...bukan jiran kat rumah ye...tapi jiran stall burger aku kat MMU tu...sebelah stall burger aku,ada satu stall Ayamazz Roti Impit...stall ni franchise dari KFC Holding...

Stall ni ada sorang akak ni punye...akak ni dah kahwin..selalu husband dia datang tolong dia sebab husband dia kerja HSBC bank...waktu kerja dia ikut waktu oversea...So.husband dia kerja waktu malam...

Aku cakap akak ni sorang jiran yang baik sebab setiap kali aku nak beli kat dia mesti dia tak kasi aku bayar..dia cakap,"tak payahla kita kan jiran"...pastu aku jawab,"mane bley kak,akak kan berniaga"..tapi tetap dia bagi free...pastu aku cakap kat dia,"pasni kalau nak beger mintak je ye kak"memang aku rase kesian plak...so,lepas dia dah bagi free manjang setiap kali aku nak beli...aku dah takut nak beli kat dia...takut dia bagi free..aku suka hot dog Ayamazz Roti Impit ni...terpaksola menelan air liur tengok org lain makan...nak beli takut akak tu bagi free...

Tapi ada satu hari tu aku balas dendam kat akak tu...dia ada order benjo dua...time nak bayar aku pon bagi free kat dia..aku cakap,"jiran..takpola...xpyh bayar"...heheh...ade plak balas dendam...heheh..sebenarnya aku saje nak balas budi...

Memang aku ngan Addy baik ngan akak dan husband dia tu...selalu la kiteorng borak-borak time takde customer..Mak dia pun selalu datang...siap bagi nasihat lagi kat aku pasal hal-hal bussiness ni...akak tu dulu kerja HSBC gak..tapi nak bussiness punye pasal dia berhenti..

Tapi semalam aku dapat panggilan yang mengecewakan dari Along aku...Along aku call aku,"Faiz,stall ko kena pindahkan,tukar ngan stall KFC tu"...Along aku cakap finance MMU call dia sebab dia cakap stall KFC ni ada contract,so sepatutnya tempat stall aku tu tempat stall KFC tu...aduhh...terpaksala aku berpanas dan berhujan sikit lepas ni sebab tempat stall KFC bukan bawah bumbung walupon sebelah menyebelah je...tempat stall lama aku bawah bumbung kat satu bangunan dewan dekat area fakulti...bila hujan ke memang stall aku tetap tak kena hujan ..Kalau hujan lebat barula kena tempias sikit...

Aku pun tak puas hati sangat sebab tak silap aku bro Nizam yang buat burger sebelum aku ambik alih stall dia ni dah mula berniaga sebelum stall KFC tu ada..aku pun call bro Nizam..

Aku:Assalamualikum bang..Along saya ada call saya yang stall tu kena tukar dengan stall KFC tu..
Bro Nizam:Aah...abang pun pelik sebab stall tu bukak sebelum KFC tu dulu
Aku:Habis tu kenapa saya plak kena transfer stall tu..
Bro Nizam:Ade orang complain.dia cakap kenapa stall permenant letak dekat luar tapi stall sementara duduk dekat dalam plak..
Aku:Owhh...jadi kita ni contract sementara la ye..tak boleh ke nak deal ke dengan finance tu bang..
Bro Nizam:ntahla..tak boleh kot sebab ni arahan orang atasan dia..

Aduhh..terpaksala aku berpindah ke tempat yang tak berbumbung pasni...tapi yang aku hairan sape yang complain tentang hal-hal permanent tu...takkan akak tu kot...akak tu yang aku kenal baik gila...takkan dia tak puas hati dekat stall aku...tapi aku taknak buruk sangka kat dia...memang bengang betul dengan MMU ni..dahla aku bayar mahal gila sewa...sehari RM 50...kalau aku bukak sebulan 20 hari...dah RM 1000 aku kena bayar kat MMU...padahal aku tanya akak stall KFC tu dia cakap dia bayar kat MMU RM 100 lebih je sebulan...sebab dia cakap stall dia ni di bawah skim graduate..

p/s-apa pendapat korang tentang kes ni..akak ni complain atau KFC Holding yang complain..aku tak rasa akak ni complain..

Wednesday, May 4, 2011

Income Blog Pertama

Assalamualaikum..


Pagi tadi datang surat dari Exabytes...tengok dalam ada cek...gila excited aku dapat cek pertama untuk blog ni...sikit yo..50 hengget...income pertama blog..tapi terasa puas memang la tak terkira...lagi-lagi blog picisan mcm den punyo blog ni...

Nuffnang pun baru je aku cash out..lopeih 5 bulan berblogging dapatla cash out 63.40 hengget..kena tunggu sebulan baru sampai cek..memangla sikit...tapi punyala gigih nak tunggu earning lobeih 50 hengget tu...kalau blogger otai memangla tak hairan...setakat 63 hengget tu celah gigi je dieorng dapat..heheh...satu buffered earning dioerng pon dah beratus...

Terima kasih pada semua reader dan follower yang rajin bonar datang blog ni...insyaallah sape selalu datang komen aku akan terjah blog korang tiap-tiap hari..sebenarnya aku nak bagitahu yang insyaallah tak lama lagi blog ni akan diubah...mungkin nama url blog ni akan terkubur..aku nak try guna domain ngan hosting sendiri..lotak nama sendiri ok tak...mohdfaiz.com..tapi tagline totap samo...

Sebab nak guna domain dan hosting sendiri pun aku tak tahu...mungkin tu prinsip aku...alang-alang dah buat suatu benda tu baik buat sebaik mungkin...orang kata kalau nak maju baik guno domain ngan hosting sendiri...orang kata ye..kalau dioerng tipu korang sekeh kepala dieorng...heheh...aku nak rasa feel platform wordpress plak..

Lopeih bertanyo pado tok guru chii tontang blog eiyh..den raso den mampu bayar...chii cakap blog dio guno hosting sendiri...dio cakap dio bayar RM 60 setahun...hosting+domain...setakat 60 hengget tu takkan tak boleh bayar..tiap-tiap hari lotak 20 sen dalam tabung ayam tu pon dah lobeih 60 hengget tu...setakat blog traffik rendah mcm aku ni,rasenye cukup kot ambik pakej 60 hengget ni...tapi aku takut lopeih dah guna domain ngan hosting sendiri nanti idea menulis dah takdo..

p/s-betul ke keputusan aku buat ni...tak pon tak payah..tak pon kito bakor je blog ni..heheh

Pelaburan Emas Al Rajhi:Al Rajhi Gold-i

Assalamualaikum...

Hari tu aku baca surat khabar ada lagi satu pelaburan emas di Malaysia ni dari bank Islam terbesar dunia iaitu bank Al Rajhi.Bank Al Rajhi ni menawarkan pelaburan emas fizikal...Skim pelaburan emas ni ialah Al Rajhi Gold-i..

Detail pelaburan emas Al Rajhi Gold-i ni aku tak tahu sebab lepas aku terjah ke laman web bank al rajhi ni sikit sangat penarangan tentang Al Rajhi Gold-i...yang aku tahu emas ditawarkan ialah jenis 999.9 yang diperoleh dari Switzerland.So,kalau emas tu dibuat dari luar negara aku mengagakkan spread harga jual beli dia mesti tinggi.Sebab emas tu tak dibuat di Malaysia.Cuma satu je emas fizikal di Malaysia dibuat di Malaysia iaitu PublicGold.So,emas fizikal PublicGold mempunyai spread harga yang paling rendah sebab tiada caj-caj seperti upah tukang.

Tak silap minimum pembelian Al Rajhi Gold-i ni ialah 10g...So,sape yang berminat nak melabur dalam pelaburan emas fizikal ni boleh tanya Bank Al Rajhi sendiri untuk kepastian...Dalam pelaburan emas fizikal banyak faktor yang kita kena pertimbangkan seperti:

1)berapa spread jual beli
2)Senang tak nak pantau harga jual beli dia.
3)Adakah syarikat tu akan beli balik emas tu kalau ada kerosakan atau plastik dibuka
4)Boleh dipajak atau tidak
5)Mudah dibeli atau didapati dan dijual balik...Kalau Al Rajhi Gold-i ni rasenye susah nak dapat sebab tak banyak cawangan bank Al Rajhi ni..

Sape yang berminat dengan pelaburan emas ni boleh la mula sikit demi sedikit sebab mengikut aku baca dalam pelaburjutawan.com,bank pusat yang dulunya menjualkan rizab simpanan emas mereka, kini sedang dalam usaha membeli semula ketulan emas kuning itu dan menjadikannya sebagai rizab simpanannya semula untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada matawang Dollar...tindakan bank pusat ni mungkin disebabkan kejatuhan matawang US dollar yang semakin merudum sekarang ni...so,dijangkakan permintaan atas komoditi emas ni akan meningkat sekaligus akan menaikkan harga emas sekurang-kurangnya $2000 per oz menjelang akhir tahun 2011...Sekarang ni harga emas ialah lebih kurang $1543 per oz..

p/s-emas merupakan perlindung matawang kepada inflasi..

Tuesday, May 3, 2011

Movie@Filem Review Fast And Furious 5

Assalamualaikum..

Movie@Filem Review Fast And Furious 5

Entri ni aku nak buat sikit filem review tentang Fast And Furious 5 ni.Ni entry kedua aku tentang movie review selepas Scream 4.Memang movie Fast And Furious 5 ni aku taknak ketinggalan tengok sebab tak silap aku,aku tak pernah miss movie Fast And Furious...Macam biasa kalau aku review movie aku just citer general saje sebab taknak buang mood orang nak tengok movie Fast And Furious 5 ni.

Filem Fast And Furious 5 ni kalau tengok memang korang takkan rase menyesal membuang duit 9 hengget korang tu.Macam biasa movie Fast And Furious mesti ada je benda baru yang penuh aksi dieorng tunjuk.Kali ni konflik dieorng dekat Brazil.Kalau sesiapa layan Fast And Furious mesti tahu watak utama Dominic Torreto(Vin Diesel) sentiasa jadi pelarian.Fast And Furious 4,si Dom ni dah kena tangkap tapi Fast And Furious 5 macam biasa Si Dom ni mesti geng dieorng selamatkan dia.Dalam Fast And Furious 5 ni Brian o Connor (Paul Walker)ngan Mia Toretto(Jordana Brewster)lepaskan die.

Lepas terlepas dieorng telah melarikan diri ke Brazil.Dekat Brazil tu dieorng ada job rompakan untuk dieorng.Yang best movie Fast And Furious kita takkan rasa bosan.Awal-awal citer dah ada aksi curi kete dekat dalam keretapi.Kat situ la mula ada konflik antara dieorng dengan orang-orang suruhan yang bagi job tu.Orang yag bagi job kat dieorng ni ketua pengedar dadah dan merupakan Datuk Bandar Rio dekat Brazil ni.

Dalam Fast And Furious 5 ni dieorng ni nekad nak hidup bebas dari buruan polis.So,si Dom ni buat satu plan nak rompak semua duit ketua pengedar dadah ni.Dekat luar negara ni senang je kan.Ada duit boleh hidup bebas.Polis takkan kacau lagi.

Movie Fast And Furious 5 jadi semakin awesome bila aktiviti rompak dieorng bermula.Dom ngan Brian ni mula cari pasukan baru.Rompakan dieorng mula jadi susah bila si Datuk Bandar ni Reyes simpan semua duit dia dekat balai polis.So,memang susah la kan nak merompak kat balai polis.Bayangkan la nak kena rompak kat balai polis.Kreatif betul dieorng ni buat movie nak menimbulkan lebih konflik.

Filem Fast And Furious 5 ni ada gak the Rock berlakon.The Rock ni jadi polis yang memburu geng Dom ni.So,dieorng ni ada konflik antara polis dengan group pengedar dadah ni.Adala aksi fighting antara Dom dengan The Rock ni.Kalau The Rock berlakon mesti gaduh ala wrestling tu mesti ada punye.Aksi smack down 'If you smell what the rock is cooking' pun ade..heheh..tu aku tipu ye...

Klimak movie Fast And Furious 5 ni bila rompakan dekat balai polis tu bermula.Memang aku rasa ni rompakan yang paling cool pernah aku tengok.Aku rasa presiden Persatuan Perompak Sedunia pun takkan terpikir nak rompak macam ni.Akhir movie Filem Fast And Furious 5 ni geng Dom ni...................

p/s-nak tahu tengok sendiri...baru rasa feel..memang korang takkan keluar panggung sambil membebel,"membazir botol duit gaji den tengok citer ni..baik den tengok evolusi kl drift"


Minat Boleh Dipupuk

Assalamualaikum...

Entry ni aku nak kongsi pengalaman aku waktu nak interview biasiswa Proton masa aku nak buat degree dulu.Interview ni betul-betul minggu first aku orientasi dekat UiTM.So,aku masih blurr dalam bidang engineering ni..

Aku ambil course engineering ni pon atas pengaruh abang aku.Aku bukan minat sangat bab-bab yang berkaitan fizik ni.Trial SPM aku,fizik fail dan nasib SPM betul-betul aku dapat 4.hahah...memang teruk kan.Alhamdullillah aku dapat masuk matrikulasi dalm sains fizikal.Hati ni sebenarnya tak rela nak masuk matrik sebab takut tak boleh bawak.yela...orang kato matrik ni untuk orang pandai yo.Otak lombab macam den ni boleh ke bawak...waktu tu hati memberontak nak masuk U.Tapi serta paksa oleh makbapak aku,aku pasrah masuk matrik.kato eiyh,"Matrik ni copeik sikit habeih heih"..

Tapi just like miracle.For both semester in matrik I got A's in Fizik.Dalam hati aku cakap,"paper sapela yang tertulis namo ngan no. matrik aku nih"..sampai bila member aku tanya macam mana aku boleh dapat A,aku jawab benda yang sama macam aku cakap dalam hati tu.yela...masa 2 minggu sebelum exam.Saje je la jumpo lecturer,tu pon follow member.Nila antara perkara mustahil aku lakukan.Jumpo lecture tu.Tahu tak lecturer tu cakap apa kat aku,"apa kamu ni,benda paling basic pun tak tahu"...ambik ko kono basuh kaw..kaw..

Ok..balik dorm terus den keluarkan semua nota setebal gunung tu.Mula-mula rasa macam nak dicampak semua nota tu pun ada.Tapi aku paksa diri aku baca semua nota tu.Serius aku just baca tanpa paham.Aku rasa tak sampai 50% aku faham.So,masuk exam aku just tawakkal.Senang cerita bila aku dah baca tu,sem kedua aku dah mula minat pada fizik.Tapi masih kurang lagi sampai aku habis matrik.

Berbalik pada interview Proton tu.Soalan yang aku masih ingat yang panel tanya aku,"Why are you choose mechanical engineering"...ok,fine aku dah tak tahu nak jawab.Aku pilih course ni sebab ikut abang aku dan aku tak minat pun course ni.Dengan penuh kejujuran aku jawab,"I just follow my brother,my brother took mechanical,so I choose this course"...hahah..memang sengal.Maklumla first time interview.Tapi yang den polik eiyh interview tu den lopeih tu.Minggu depan Proton panggil interview kedua.Mungkin sebab dieorng pilih sebab lawak bodoh aku buat time interview tu.Panel tu tanye aku,"What are you doing during holidays,do you working"...sekali lagi jawapan sengal aku jawab,"No,I just help my grandmother menebas dekat kampung"..heheh..tergolak panjang panel tu..heheh..padahal sabit pun tak pernah pegang...

Tapi aku tak dapat biasiswa tu sebab interview kedua tak lepas.So,point aku kat sini aku memang tak minat langsung engineering time tu.Hati kering je ambik course ni.Tapi bila aku dah study 3-4 sem.Aku jadi minat dalam bidang ni.Sebab bidang ni banyak challenging.Setiap kerja dia mementingkan accurate.Failure in work can make disaster.

Okla..tu jela aku nak citer macam mana minat ni boleh dipupuk.Bak kata orang,"tak kenal maka tak cinta"..samala dengan blogging ni.Masa first entry ni nak buat macam dah kena paksa pun ada.Macam omak den maso kocik tongah tunggu keik belakang den pogang rotan pakso bueik latihan..hehe

p/s-siapa rasa nak buat sesuatu tu..teruskan..jangan sekat perasaan korang...jalan je..

Monday, May 2, 2011

Adakah ni panggung wayang???

Assalamualaikum...

Semalam aku kembali ke Bahau..Den terpakso cuti sebulan sobab eiyh budak-budak MMU dah mulo nak exam.So,nanti tak ramai customer.Aku pon terpksola cuti sampai bulan 6.Punyola bosan nak dok menonggok keik rumah ni sebulan.Sekarang bila dah kerja cuti 2-3 hari pun dah panas punggung,raso nak berjalan je kojo eiyh...

Nasib member aku Khairie duduk sebelah rumah aku tengah practical training dekat Bahau ni.Dia belajar dekat UniMAP dekat Perlis tapi praktikal dekat sini.Adala kawan nak jalan-jalan sama-sama.Alang-alang citer Fast and Furious 5 dah keluar aku ajakla Khairie tengok citer Fast and Furious 5.Jangan ingat Bahau ni kampung ye.Bahau ni ada wayang tu.Al-Ikhsan pun baru bukak..terkejut aku tengok ada Al-Ikhsan tadi..heheh..Termasuk citer ni dah 2 kali aku tengok...dulu aku tengok dengan adik aku citer Adnan Sempit..not bad la wayang dekat sini..tapi namo panggung eiyh den tak ponah dongar..yang penting bukan GSC ngan TGV sume tu..

Masa nak beli tiket tu memang takde orang..dalam hati,"Bukak ke tak bukak wayang ni"..memang aku ngan member aku je ade kat situ.Pergi kat kaunter orang pun takde.Osah la bahau ni...ingatkan dieorng rehat ke ape..rupo-rupo eiyh tengah mengular ngan kawan dia dekat kaunter jual pop corn sume tu...kurang ajar betul..dasar makan gaji buta...tak pernah dalam hidup aku pergi tengok wayang takde orang beratur beli tiket...

Kosong gila..kompem tak untung wayang ni

Waktu beli tiket adala tiket ada jual sebaris..heheh...kiteorng beli pukul 11 mlm ni..tengok midnight...nampaknye malam ni bolehla aku conquer satu panggung ni...Tu jela aku nak citer..tunggu review aku pasal filem Fast and Furious 5 ni esok...

p/s-Sape dah tengok Fast and Furious 5...best tak citer ni..




Bila Awie mula cakap pasal agama..

Assalamualaikum...

Hari Sabtu hari tu aku ada terbaca di Harian Metro pasal Awie hentam Bob...Aku hanya mampu tersenyum saje bila seorang artis tu bercakap pasal agama.Terserlah sifat jahil dieorng.Aku tak mengatakan mereka ni jahil tapi bila mereka ni cakap pasal agama kita boleh nampak kejahilan mereka.Aku tulis apa yang Awie cakap dan aku cuba bagi pendapat sikit..

Kata Awie 1:

"Jangan hipokrit,jangan cari publisiti murahan dan jangan riak"

Pendapat aku:

Penyataan ni Awie kata sebab Bob Lokman semenjak aktif berdakwah dan meninggal industri hiburan ni Bob Lokman kerap 'menyerang' dunia hiburan.Yang ni penyataan paling jahil aku rase.Awie ni mesti tak faham erti dakwah sebenar.Dakwah ni bertujuan untuk kita memperingati satu sama lain dan mengajak manusia ke jalan kebaikan.Dah tentula Bob Lokman yang begitu lama dalam bidang hiburan tahu apa yang buruk dalam dunia hiburan.Yang tu dah jadi kewajipan kepada Bob Lokman untuk menegur dan beri peringatan.

Kata Awie 2:
"Jika Bob mahu mencari ilmu akhirat,tidak perlu mencari publisiti dengan usahanya itu kerana itu bukan perbuatan yang baik"

Pendapat aku:
Aku tak faham apa yang dimaksudkan Awie dengan publisiti.Bob Lokman selama ni dalam dunia hiburan.Mestila dakwah dia banyak menegur dalam dunia hiburan.Adakah Awie bermaksud dakwah itu satu cara cari publisiti?Kalau nak cari publisiti baik Bob tak payah tinggalkan dunia hiburan sebab dia dah pun famous.Antara pelawak yang popular di Malaysia ni.

Kata Awie 3:
Awie menegur Bob supaya memberi tumpuan terhadap dunia baru yang beliau cari dan pada waktu sama tidak menyerang dunia hiburan yang beliau ceburi sebelum ini.

Pendapat aku:
Adakah cari ilmu akhirat dan mencari keredhaan satu dunia baru.Habis tu Awie seorang Islam tak perlu ke menumpu kepada akhirat.Takkan nak tunggu nyawa di hujung tanduk baru nak tumpu ke akhirat.Tup..tup..esok accident waktu tu nak insaf...camner??sendiri ingatla Awie...

Kata Awie 4:
"Bob Lokman pernah menjalani kehidupan dalam dunia hiburan ini untuk tempoh belasan tahun lamanya dan memperoleh pendapatan daripada dunia yang beliau kutuk ini"

Pendapat aku:
Come on Awie...ni dikatakan hidayah dari Allah.Dan Bob sudah bertaubat dan menyesali bidang yang diceburi sebelum ni.Sebab tu untuk menyesali perbuatan lama dia terhadap kerja yang dia lakukan selama ni.Bab kutuk tu aku no comment sebab aku tak pernah tengok bob lokman bagi ceramah..

Kata Awie 5:
"Apa yang saya hendak ingatkan Bob supaya tidak melakukan perbuatan yang boleh memalukan diri sendiri,bak kata pepatah meludah ke langit terkena muka sendiri"

Pendapat aku:
Aitt Awie...sape yang sedang meludah muka sendiri sekarang.Ko atau Bob?

Kata Awie 6:
Awie ulas penyataan Bob yang mengatakan banyak perkara tak elok dalam bidang hiburan.Dia kata Bob perlu sedar dengan apa yang diperkatakan dan tidak mengundang rasa tidak senang pihak lain.

"Jangan cara publisiti murah dan jangan melakukan sesuatu yang yang boleh menimbulkan perasaan riak dan hukumnya dosa"

Pendapat aku:
Mana ko tahu yang Bob tu riak.Takde siapa kat dunia dapat baca perasaan riak orang.Sekali lgi aku mempersoalkan adakah dakwah dan teguran tu satu publisiti??Ko sebut pasal dosa.Habis tu pegang,peluk suka hati orang tak sama muhrim,pakai subang,dye rambut ngan tak tutup aurat tu tak dosa kah?...ko fikir senang hati orang.Habis tu kemurkaan Allah takde plak ko fikir.

Kata Awie 7:
Sebagai artis dia akan menjalani kehidupan seperti sedia ada dan sebagai umat Islam akan sampai masa untuk beralih arah kerana itu sebahagian daripada kehidupan

Pandapat aku:
Wahai Awie insaf la sekarang.Mana ko tahu yang ko hidup lama.Takkan ko tak pernah dengar orang mati mengejut.Dan agama Islam tu bukan sebahagian dari kehidupan.Agama Islam tu sepatunya jadi sepenuhnya kepada kita.Ko mengaku yang ko ni Islam.Tapi Islam kah kehidupan ko???

p/s-sape pernah dengar ceramah Bob Lokman.Apa yang di kutuk?






Sunday, May 1, 2011

Steel Heart - She's Gone

Assalamualaikum..

Hari Jumaat aritu aku dengan makayah aku pergi makan dekat taman warisan.Cadang nak makan ringan-ringan dan mak ayah aku nak minum lai chi kang...alang-alang pergi situ nak order sekali sate Samuri.Tapi malangnya dia cakap dah nak tutup.Kiteorng beli air je la.Aku beli air jus epal limau kasturi asam boi.Ambik ko kolabrasi 3 jenis benda masam.heheh

Time tu ada live band kat depan tu.Tiba-tiba band tu nyanyi lagu rock kapak yang paling aku minat dari band Steel Heart.Band omputih lama otai ni.Walaupon aku ni memangla tak jiwang langsung tahap dewa.Aku suka lagu ni.Bukan sebab lirik dia tapi suara dia yang mantap,pitching tinggi dan music dia best.Aku rasa orang lain nyanyi lagu ni boleh terkeluar anak tekak kot.Tajuk lagu tu She's Gone...sape yang rase jiwang sangat tu boleh baca lirik She's Gone ni...Lagu ni selalu aku dengar dulu time tension study dulu,biar rasa tension tu bertambah.heheh..baru semangat nak study.Sila jangan ikut teori aku ni ye...

She's Gone - Steel Heart

She's gone,
Out of my life.
I was wrong,
I'm to blame,
I was so untrue.
I can't live without her love.

In my life
There's just an empty space.
All my dreams are lost,
I'm wasting away.
Forgive me, girl.

Lady, won't you save me?
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.
Lady, oh, lady.

She's gone,
Out of my life.
Oh, she's gone.
I find it so hard to go on.
I really miss that girl, my love.

Come back into my arms.
I'm so alone,
I'm begging you,
I'm down on my knees.
Forgive me, girl.

Lady, oh, lady.
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you


p/s-sape nak layan lagu She's Gone ni silakan...


Saturday, April 30, 2011

Imam Muda Musim Ke-2 Episod 1

Assalamualaikum,

Semalam aku ngan mak ayah aku pergi Bangi menziarahi family Pak Su aku.Mak ayah aku datang ke Putrajaya sebab ada Mak Cik saudara yang lebih muda dari aku akan bertunang.Dekat rumah Pak Su aku ni, aku pun layanla Imam Muda musim ke-2 episod 1 ni..Aku minat gak layan Imam Muda ni sebab aku kagum dengan ilmu agama dieorng.Macam mana dieorng memperjelaskan segala persoalan dengan disokong dengan dalil-dalil al-quran dan hadis.Mintak-mintak imam-imam muda ni takdela leka dengan popularity pasni dan jadi pemimpin Islam yang bagus menggantikan pemimpin kita yang penuh dengan konspirasi yang membosankan ni.

Mula-mula takdela aku berniat nak tengok Imam Muda ni.Aku tengah layan Buletin Utama sambil makan malam.Pastu aku tanyala sepupu aku yang baru umur 5 tahun tak silap aku.Sepupu aku ni memang comel.Ala-ala Jepun tu.Aku tanya dia,"Mardihah,Astro ni ada Mustika tak"..dengan comel dia jawab,"entah"...Aku pun tanya balik yang lebih simple lagi.Mungkin tadi bahasa tinggi sangat sampai dia tak tahu..Aku tanya dia,"Astro ni boleh tengok Maharajalawak tak"...haaa...itu dia baru dia tahu..dia jawab,"haaa..boleh,boleh"...

Dalam nak pukul 8:30 tiba-tiba bibik Pak Su aku turun dari tingkat atas dengan selamba tukar channel lain tengah aku syok layan berita.Rupo-rupo eiyh dia bukak channel yang ada siaran Live Royal Wedding.Pekahwinan antara Prince William dan Kate Middleton tu.Nasib dia tukar channel tu.Layan je la.Memang meriah betul perkahwinan Prince William dan Kate Middleton ni.Ada dia tulis stastistik live tweeter kat situ dah 2.6 million orang tweet.Lepas tu memang penuh orang datang kat rumah prince tu.

Nak pukul 9 tu den terus dekat keik remote tu.Bibik pun time tu tengah sibuk kemas meja makan.heheh...nila masa untuk aku tukar channel balik.Mardihah time tu tengah duduk sebelah aku sambil sibuk menunjuk karya lukisan dio kat aku.Layan je la budak kecik tu.Pastu aku tanya dia,"Mardihah,nak tengok Maharajalawak nombor bape"...dia jawab,"alaa..tak ingat laa.."...aku pun jawab,"alamakkk...tak ingat camner kita nak tengok Maharajalawwak ni"...Aku pun explore la sendiri.Aku tekanla 105 pastu tekan button + tu.Mane tahu lepas tu pergi ke channel Mustika tu ke.Rupo-rupo eiyh terpergila kat channel 106 siaran Oasis.Imam Muda Musim ke-2 episod 1 ni baru nak mula..

Alang-alang layan la Imam Muda episod 1 ni.Takkan demi lawak bodoh aku tinggalkan siaran agama kan.Episod 1 Imam muda ni mengenai anak luar nikah.Awal-awal episod ni imam-imam muda ni diarahkan pergi ke tempat kejadian ada satu kes buang bayi.Kesian betul aku tengok bayi tu.Masih berdarah ditinggalkan tepi jalan.Dah meninggal bayi tu.Yang lawaknya bila makcik2 kampung diinterview mengenai kes ni.Nak tahu apa dia jawab...Dia jawab,"kes ni memang memburukkan nama kampung"...dalam hati aku,"alamak makcik,takkan risau memburukkan kampung je,patutnye risau dengan kekejaman orang muda zaman sekarang ni"...

Pastu esoknya imam-imam muda tu pergi ke satu rumah di mana ibu-ibu melahirkan anak tidak sah ni ditempatkan.Macam biasala konsep imam muda ni sama dengan musim pertama.Para imam muda akan bagi nasihat,kaunseling kat orang-orang kat rumah tu.Akhir sekali ada la episod sedih dimana ada seorang ibu tu terpaksa bagi bayi dia kat keluarga angkat demi kebaikan bayi tu.

Tak sempat nak tengok siaran Imam Muda ni sampai habis makayah aku dah nak beransur.Tak tahula ada penyingkiran ke tak.Sape yang tak pernah tengok Imam Muda digalakkan tengok sebab ni la antara siaran realiti tv yang berunsur agama yang bagus ditengok.Tidak membosankan.Melihat kebijaksaan orang-orang muda yang tak ramai macam imam-imam muda ni sekarang.Masing-masing nak jadi artis je zaman sekarang.Tapi aku tak sokong program ni ada penyingkiran semua ni.Tak payahla.Patutnya biarla semua ada sampai akhir musim biar dieorng semua dapat develope kebolehan dieorang lebih lama.

p/s-keik youtube ado kot Imam Muda episod 1 ni.


Friday, April 29, 2011

Bila rakan-rakan pergi ke stall..

Assalamualaikum..

Semalam 2 orang member aku waktu sekolah SHAMS dulu datang ke stall.....Sebelum tu ada 2 orang datang shefny ngan ayie..timo kasih kerana sanggup datang MMU...lagipon jangan harap ekau nak berpoya-poya lagi lopeih ni Jon...hari Ahad ni ekau akan diisyhtiharkan tidak bujang laie...Selamat Pengantin Baru Pada Hari Ahad untuk Jon...osah panjang wish aku...

Okla..entry kali sebenarnya atas permintaan Jon ngan Udeng...kato eiyh sebelum dieorang balik,"faiz,lotak gambar den keik blog nanti"..hehe...tak sangka member aku sanggup baca blog picisan ni...siap ingat lagi ayat-ayat dalam blog aku...terharu aku time aku bungkus burger tadi dieorng sebut ayat yang aku tulis dalam entry aku..segan pun ada..

Sebelum Jon ngan Udeng datang dieorng dah tulis dekat chat facebook dah..kato Jon,"nak makan berger sotim"...Mission Jon ngan Udeng datang stall aku nak pecah rekod...nak beli yang paling special punye...Sampai-sampai je dieorng,order yang tak ponah dibueik org raso eiyh keik Malaysia ataupon dimano-mano org keik duniawi ni.."Faiz,bagi oblong letak ayam,lembu,kambing..pastu diselang-seli ngan telur dan cheese"...Kalo dikut eiyh order ni 3 keping daging oblong,3 biji telur dan 3 koping cheese"...mencabar betul nak buat...nasib saki-baki daging oblong kambing dah habis disebat oleh regular customer aku yang kambing mania ni..

So,order ditukar 2 keping daging oblong je..lembu ngan ayam...bahan2 eiyh sumonye 2 keping daging oblong,2 biji telur ngan 2 keping cheese...nak buiek ni pon dah mencabar...sampai burger untuk Jon punye mengalami keruntuhan...hehe..dah tak cantik...

Siap je buger...dengan gigih tanpa memikirkan peluh mencurah-curah akibat penangan kuah paper Jon dengan mudah menghabiskan...bolehla lopeih ni masuk rancangan Man Vs Food..bak kato Jon,"kalo den makan tongah hari tadi kompem tak boleh habis"...Udeng tercungap-cungap nak habeihkan burger dio...terpaksola Addy memberi bantuan nak menghabeihkan burger tu...tula Udeng badan kocik nafsu syaiton...heheh...Dalam sojam lopeih tu Jon mentedaghah lagi sokoping daging burger tanpa roti...

Jon ngan Udeng kato nak buat testimoni kat facebook lopeih ni..kalo dah Jon ngan Udeng nak buiek testimoni ni mustahil testimoni yang serius akan dibuat...lagi-lagi kiteorng yang antiMLM ni..yola...kalo testimoni ni biaso eiyh dikaitkan dengan MLM kan...sapo yang MLM nak approach aku tu sila la bersiap sedia untuk dihentam sebelum datang...tengah bincang pasal testimoni ni Udeng kato,"Jon,ekau bawakla Najib makan sini...mesti terkejut bdk MMU"...heheh....Jon kojo PTD keik kementerian kewangan tak silap aku...tu yang gurauan mustahil kiteorng buiek tu..pastu aku pun cakap,"Kalo Najib datang den nak tukar nama BKJR ni jadi Stall Burger 1Malaysia"...yola..sekarang ni sume nak 1Malaysia..aku pun xphm...jgn lopeih ni ado agama 1Malaysia dah la...memang den pelangkung orang tu...

p/s-entry ni akan bersambung pada entry akan datang sobab testimoni masih belum dibuat...gambar pon Jon tak upload lagi kat Facebook..


Thursday, April 28, 2011

3 second...

Assalamualaikum...

3 second merupakan satu movie dimana sekumpulan perompak merancang satu rompakan bank.Dieorng ni ada masa 3 second je nak rompak bank tu.Menarik tak??bayangkan 3 saat nak rompak bank.otai gila..

heheh...sorry aku kena rasuk jin yang suko mengarut ye.Aku sebenarnya nak kongsi nostalgia aku masa dekat matrik dulu dengan aktiviti 3 second ni.hehe..nostalgia tu..Aku matrik tahun 2003...kocik laie kebanyakan orang yang baca blog den ni time tu...ontah baligh ke blom..huhu

Sape time tu yang tak pernah tahu apa erti Maxis tu memang takkan tahu 3 second ni.Tahun tu Maxis ada buat satu rate dimana kalau call tak lebih 3 second atau saat ni memang Maxis takkan charge pape.Free of charge.Aku masa tu pakai Maxis gak...mahal betul starting pack Maxis time tu..Tak silap,aku beli RM 80...rugi betul nombor tu dah expired...sebab 3 tahun hidup macam orang tak hidup,aku tak top up..hehe..

Time tu memang fenomena betul aktiviti call 3 second.Nak free punya pasal 3 second pun jadi.Ada tu sanggup bergayut dengan awek 3 second.Berjam-jam dieorng bergayut main 3 second je kojo eiyh...memang gigih betul dieorng ni...

Call 3 second ni memang merlukan skill calling yang amat tinggi.Korang kena menuntut keik gua baru mantop dalam calling 3 second ni...heheh...kalau lebih 3 second alamat eiyh jatuh la kredit..Aku pun selalu buat gak.Tapi takdela banyak kali.Time nak makan je..member aku call,"woii..makan"...aduhh...laju bonar dieorng cakap...Kalau nak dimulakan dengan salam tu memang mustahil la kan...pastu tiba-tiba ada call lagi,"kiteorng kat cafe"...heheh...gigih tak kiteorng nak dapat call free punya pasal...bayangkanla yang bergayut 2-3 jam dengan awek guna calling 3 second ni...

Setahun kot Maxis buat camtu.Pastu dah tak buat.Mesti rugi gile Maxis time tu...Mesti Maxis tak expect ramai org guna 3 second...come on Maxis...hidup ni..takde yang mustahil utk dapat free..heheh

p/s-ade sape yang pernah buiek aktiviti gigih ni tak..

Wednesday, April 27, 2011

2 hari dah pandai Bahasa Melayu...

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak kongsi perbualan aku,Addy dengan mamat Turki ni..Seronok aku berniaga dalam MMU ni dapat tengok macam-macam ragam foreigner ni...Satu hari tu customer dari Turki datang dekat stall aku..Macam biasala...kalau customer tu tunggu dekat sebelah aku dan tengok muka customer macam tak sombong,aku ngan Addy mesti tegur.

Kebetulan mamat Turki ni pandai cakap Bahasa Melayu.Tapi takdela banyak sangat vocabulary Bahasa Melayu dia tahu...Tapi takdela cara cakap dia pelat macam korang tengok tv omputih cakap bahasa Melayu.Malah aku rasa lagi bagus dari segelintir orang cina kat Malaysia yang pelat cakap bahasa melayu tu...Kiteorng berminat borak dengan mamat Turki ni sebab dia yang mula-mula cakap Melayu..tak silap aku mula-mula dia cakap,"original chicken griller dua"...

Lepas tu Addy mula tanya dia,"where are you from"...mamat tu pun cakapla,"saya dari Turki"..tak silap akula...lepastu aku pun aku pun tanya,"how long have you been here"..mamat Turki tu pun jawab,"2 hari"...terkejut aku dengan Addy bila dia cakap 2 hari...kagum pun ada...tapi disebabkan terkejut,dengan kuat aku cakap kat mamat turki tu,"Apa!!!!2 hari"...hahah...

Pastu mamat Turki tu dah mula gelabah dan tergagap-gagap sebab dia silap rupo eiyh..dia pun cakap,"oppps...bukan 2 hari...ermmm...2 minggu..ermm..2 bulan"..Dah banyak sangat ermmm dia tu...Aku pon cakap kat dia,"2 tahun laaa"...hahaa...tergolak mamat Turki sambil cakap,"ya,ya...2 tahun"...memang seronok betul aku ngan Addy layan mamat Turki yang baru nak belajar bahasa Melayu ni...

Lepas tu banyak soalan betul kiteorg tanya dia.Tanya tempat tinggal dia la...tanya pasal Turki la..Aku tanya dia dalam bahasa omputih...tapi dia jawab Melayu..Dah macam aku pulak foreigner...hehe...Aku malas tanya dia dalam bahasa melayu...sebab takut dia tak faham..sebab vocab dia masih sikit...Tapi aku kagum dengan dia sebab ada inisiatif nak belajar bahasa tempat dia berhijrah...

p/s-banggala dengan bahasa kita..

Tuesday, April 26, 2011

Kenapa grill daging senget part 2

Assalamualaikum...

Entry ni sambungan kepada entry ni...ok..banyak aku terima pendapat dan response dari korang yang begitu bernas tu...Ada yang kata tak kisahla senget atau lurus...tapi aku kisah sebab waktu aku study engineering kiteorg dilatih untuk mencari kebenaran dalam sesuatu perkara...sebab tu aku suka tengok documentry mythbuster...lagipon aku memang tak puas hati dengan orang yang marah aku sebab tak grill daging tu sengget...

Ada yang kata sebab nanti lebih cantik daging tu...masalahnya aku jual burger...bukan daging saje..so,orang takkan nampak daging tu cantik ke tak dekorasi dia..Banyak yang suruh aku buat perbandingan yang mana satu lebih cepat masak...Ada gak cakap supaya daging tak jatuh...Aittt...macam mana daging yang lebih besar dari lubang grill boleh jatuh??Ramai gak engineer dan budak lepasan SPM yang dapat straight A tak dapat jawab kebenaran situsasi ni..heheh..disebabkan permintaan ramai,aku telah buat satu ekperimen antara 2 cara ni..

Aku buat eksperimen dalam 2 cara..1st sekali aku guna 2 cara ni secara berasingan dan kira masa guna stopwatch henset murahan den ni...yang kedua aku masak secara serentak...Ok...eksperimen pertama aku mula dengan cara lurus dan masa untuk daging tu masak ialah 8 min 18 saat dan cara senget mengambil masa hanya 7 min 16 saat...cepat tu..seminit mendahului...so,dalam eksperimen ni aku buat kesimpulan yang pengaruh convection heat transfer antara angin dengan daging tu mempengaruhi proses masakan...sebab bila kita letak senget ada angle antara daging dengan angin..mungkin bila ada angle,pressure dan heat transfer antara angin dengan daging mungkin kurang...menyebabkan proses penyejukkan daging tu berkurang...

Method kedua aku grill daging secara serentak.Cara ni kurang accurate sikit sebab kedudukan daging tu tak sama tempat.Tapi den torai je la.Lepas buat method kedua ni daging yang digrill secara lurus pulak cepat masak.So,memang teori pertama tu tak boleh pakai kot.So,aku buat conclusion result dia ialah busted...heheh..dah macam mythbuster plak eksperimen ni..maksud aku letak senget ke lurus ke sama je...dan eksperimen ni sebenarnya tak accurate sebab condition dan properties tak sama.Kalau nak accurate kenala drawing 3D model pastu simulate guna CFD atau finite element software.Takdo kojo den nak bueik.Jgn ekau nak suruh den bueik pulak.Den dah buat eksperimen dua kat atas tu pon dah kira baik..heheh

Kenapa grill daging senget part 2

Walaupun result dia busted aku ngan Addy tetap grill secara senget...senget tetap dihatiku..huhuhu

p/s-aku pun tak tahu apa aku mengarut kat atas.Saje nak refresh balik...


Monday, April 25, 2011

Murid Obesiti Wajib Ikuti Kelas Khas

Assalamualaikum...

Murid Obes Wajib Ikuti Kelas Khas...Tahniah kepada guru-guru kerana sekali lagi diberi tanggungjawab mengarut disekolah...iaitu program menguruskan murid-murid gemuk...Aku berpendapat benda alah ni tak perlula nak dilaksanakan..Cukupla dengan tugas-tugas mengarut yang banyak dah guru-guru ni dah buat

Persoalan aku sekarang.Apa kaitan pelajar obesiti dengan institusi pendidikan?Come on laa...banyak lagi benda yang guru-guru ni nak focus selain dari obesiti ni...Aku pun tak faham kenapa sekarang obesiti ni jadi isu hangat dekat sekolah.Adakah pelajar ni jadi obesiti disebabkan pergi sekolah??

Pendapat aku la orang-orang obesiti ni disebabkan diri sendiri.Kalau yang masih kanak-kanak tu mungkin disebabkan ibubapa mereka yang tak kawal pemakanan anak-anak dieorng.Lagi-lagi makanan sekarang yang sungguh 'berkhasiat'..So,inisiatif nak mengurangkan orang yang obesiti ni bukan dari sekolah tapi dari rumah.

Aku selalu perhatikan orang-orang yang tergolong dengan obesiti ni.Kadang-kadang aku kesian gak.Tapi bila aku pergi kedai makan dan pemerhatian aku semasa aku berniaga ni.Aku hanya bercakap dalam hati,"patutla ko jadi macam ni"...Aku tengok kalau makan tu memang penuh satu pinggan.Time aku berniaga ni ada gak golongan obesiti ni beli kat aku.Masalahnya lepas dah makan burger pergi plak stall lain beli makanan lain.Memang dieorng ni memang tak fikir langsung pasal kesihatan dieorng.

Sebab tu sunnah Rasul ada mengatakan,"Makan waktu lapar,berhenti sebelum kenyang"..kalau sunnah ni dipegang insyaallah masalah obesiti ni dapat dielakkan..

Kadang-kadang golongan obesiti ni tak boleh kita nak persalahkan 100% pada individu tu.Ibu bapa sebenarnya yang memainkan peranan penting bukannya guru.Sebab golongan obesiti ni dah jadikan tabiat makan mereka sebagai habit.Dah jadi kebiasaan mereka sejak kecik lagi.Kalau setakat kawal makanan dekat sekolah lepas tu buat kelas senaman fizikal tapi dekat rumah makbapak bagi makan makanan menggemukkan,relevan sangat ke inisiatif nak menyusahkan guru ni lagi.Nak kena pantau pastu kena rekod BMI pelajar plak.Tak cukup banyak rekod-rekod yang berlambak ditambah lagi rekod BMI ni.Baikla kerajaan cari jalan macam mana nak mamantapkan kurikulum pembelajaran sekarang ni yang lebih belajar kerana exam ni.

Murid Obes Wajib Ikuti Kelas Khas

p/s-apa pendapat korang tentang golongan obesiti ni..

Saturday, April 23, 2011

Peluang dapat Samsung Galaxy Tab 3G free..

Assalamualaikum..

Hari tu aku ada kongsi pasal tawaran dealmates untuk dapat iPad 2 free kan...Tapi malangnya aku punya nombor tak dapat...walaupun aku dapat 3 certificates...tiga-tiga nombor tak kena..osahh...takde luck aku ni..

Tapi sekarang ni ada tawaran baru dari dealmates iaitu Samsung Galaxy Tab 3G free plak.Baru aku tahu kalau ada orang join sekali dibawah url refferel korang,korang akan dapat satu lagi certificates.Kalau 100 orang join korang dah dapat 100 certificates.So,memang cerahla peluang korang nak dapat Samsung Galaxy Tab free ni...Kalau korang tak faham,dealmates ni lebih kurang churp-churp la...kalau churp-churp ade orang register bawah korang punya url dapat duit.Tapi dealmates ni bagi certificates yang ada nombor cabutan bertuah.Kalau takde refferel korang hanya dapat satu je la nombor cabutan tu.Susahla nak menang kan...

Peluang dapat Samsung Galaxy Tab 3G free..

Sebenarnya tak rugi pun kalau korang register.Sebab banyak tawaran-tawaran menarik dari dealmates ni akan dihantar dekat email korang.Tapi tak selalu la...Sebab tu bila ada benda free je aku tahu...

p/s-Sape nak cuba dapatkan Samsung Galaxy Tab 3G ni bley terjah di sini..Mane tahu ada rezeki kan..

Dakwah Yang Hebat...Muhammad Abdul Jabbar UKIM DAWAH CENTRE

Assalamualaikum..

Zaman sekarang ni teknologi memang cepat betul berkembang.Orang Islam pun sepatutnya mengikuti perkembangan teknologi yang semakin pesat ni.Tapi mestila jalan yang betul.Aku ada terjumpa satu video dakwah yang hebat dari facebook aku.Memang kretif orang ni mengunakan media untuk berdakwah.Dah macam filem pun ada aku tengok..ni baru cara yang betul nak guna youtube..

Video ni dekeluarkan oleh Muhammad Abdul Jabbar UKIM DAWAH CENTRE.Video aku tengok ni bertajuk POWER IS FOR ALLAH.Ada beberapa video lagi dikeluarkan Muhammad Abdul Jabbar UKIM DAWAH CENTRE.Memang best cara penyampaian.Memang berkesan.Meremang gak aku masa last2 video ni yang menyataan kekuasaan Allah...



p/s-sama-samala kita bermuhasabah dan hayati...

Friday, April 22, 2011

Hari Bumi Sedunia 2011@Earth Day 2011

Assalamualaikum...

Hari ni tepat 22 April,bumi kita telah dilahirkan...heheh..sebenarnya hari ni merupakan Hari Bumi Sedunia 2011 atau Earth Day 2011.Hari Bumi Sedunia takde kaitan langsung bumi dilahirkan ke ape ye.Hari Bumi Sedunia ni sebenarnya hari dimana kita digalakkan atau sedar keadaan bumi kita yang semakin uzur ni disebabkan tangan manusia yang takde sivik ni.Yela...kan position cleaner banyak kat Malaysia ni.Buat apa kita nak jaga kebersihan.Dieorng dapat gaji dioerng la yang bersihkan.Osah..jumut betul pemikiran orang camni.

Kalau sebut pasal Hari Bumi Sedunia benda paling simple yang kita kena fikir sampah.Paling aku tak faham orang suka buang sampah dekat sungai ngan laut ni.Tahula dulu time sekolah ponteng subjek sivik.Tapi takkan benda basic ni pun tak tahu.Lagi-lagi sape yang buang plastik tu.Plastik tu dah la punya susah nak dilupuskan.Tak pasal-pasal makanan kegemaran penyu sekarang ni plastik.heheh..Kesianla binatang-binatang ni.

Hari Bumi Sedunia@Earth Day

Bila aku tengok je sungai dekat Malaysia,aku rase macam nak minum pun ade.Sebab dah macam teh susu pun ada.Tinggal nak ditarik je.Tak payah pergi mamak lagi.hehe..Pelikkan tak pernah lagi aku tengok sungai dekat Malaysia ni yang jernih macam negara omputih tu.Memang aku rasa Malaysia ni antara negara terkotor kot kat dunia.Kalau ada sampah kat tangan tu,cuba set minda tu jangan buang merata-rata.Macam aku kalau ada sampah kat tangan pastu takde tong sampah,aku biasanye letak dalam poket dulu.Sebab bila dah buang merata-rata tu rasa macam bersalah pun ada.

Sebenarnya Hari Bumi Sedunia ni bukan pasal sampah je.Tapi bila bincang pasal bumi ni dieorng akan fikir pasal kotor saje.Habis tu pembangunan-pembangunan ni tak buat dunia ni semakin parah.Pokok-pokok tu habis digondol eiyh.Pastu dengan kenderaan ngan barang elektonik lagi.Tu yang menyebabkan global warming tu.Bak kata Rosmahla,"Jepun hendaklah mengamalkan green technology"..heheh...lawakkan...bila orang penting cakap camtu.Takkan dia tak tahu yang Jepun tu negara paling mengamalkan green technology ni.Sebenarnya penyataan tu patut Malaysia yang buat.

p/s-sama-sama kita menyokong Hari Bumi Sedunia@Earth Day ni...satu hari je..heheh...kalau setakat satu hari je sokong hari bumi ni baik tak payah...ingatla kita ni satu-satu makhluk yang sanggup bertanggungjawab menjadi khalifah Allah...