Pages

Tuesday, May 3, 2011

Home » , » Minat Boleh Dipupuk

Minat Boleh Dipupuk

Assalamualaikum...

Entry ni aku nak kongsi pengalaman aku waktu nak interview biasiswa Proton masa aku nak buat degree dulu.Interview ni betul-betul minggu first aku orientasi dekat UiTM.So,aku masih blurr dalam bidang engineering ni..

Aku ambil course engineering ni pon atas pengaruh abang aku.Aku bukan minat sangat bab-bab yang berkaitan fizik ni.Trial SPM aku,fizik fail dan nasib SPM betul-betul aku dapat 4.hahah...memang teruk kan.Alhamdullillah aku dapat masuk matrikulasi dalm sains fizikal.Hati ni sebenarnya tak rela nak masuk matrik sebab takut tak boleh bawak.yela...orang kato matrik ni untuk orang pandai yo.Otak lombab macam den ni boleh ke bawak...waktu tu hati memberontak nak masuk U.Tapi serta paksa oleh makbapak aku,aku pasrah masuk matrik.kato eiyh,"Matrik ni copeik sikit habeih heih"..

Tapi just like miracle.For both semester in matrik I got A's in Fizik.Dalam hati aku cakap,"paper sapela yang tertulis namo ngan no. matrik aku nih"..sampai bila member aku tanya macam mana aku boleh dapat A,aku jawab benda yang sama macam aku cakap dalam hati tu.yela...masa 2 minggu sebelum exam.Saje je la jumpo lecturer,tu pon follow member.Nila antara perkara mustahil aku lakukan.Jumpo lecture tu.Tahu tak lecturer tu cakap apa kat aku,"apa kamu ni,benda paling basic pun tak tahu"...ambik ko kono basuh kaw..kaw..

Ok..balik dorm terus den keluarkan semua nota setebal gunung tu.Mula-mula rasa macam nak dicampak semua nota tu pun ada.Tapi aku paksa diri aku baca semua nota tu.Serius aku just baca tanpa paham.Aku rasa tak sampai 50% aku faham.So,masuk exam aku just tawakkal.Senang cerita bila aku dah baca tu,sem kedua aku dah mula minat pada fizik.Tapi masih kurang lagi sampai aku habis matrik.

Berbalik pada interview Proton tu.Soalan yang aku masih ingat yang panel tanya aku,"Why are you choose mechanical engineering"...ok,fine aku dah tak tahu nak jawab.Aku pilih course ni sebab ikut abang aku dan aku tak minat pun course ni.Dengan penuh kejujuran aku jawab,"I just follow my brother,my brother took mechanical,so I choose this course"...hahah..memang sengal.Maklumla first time interview.Tapi yang den polik eiyh interview tu den lopeih tu.Minggu depan Proton panggil interview kedua.Mungkin sebab dieorng pilih sebab lawak bodoh aku buat time interview tu.Panel tu tanye aku,"What are you doing during holidays,do you working"...sekali lagi jawapan sengal aku jawab,"No,I just help my grandmother menebas dekat kampung"..heheh..tergolak panjang panel tu..heheh..padahal sabit pun tak pernah pegang...

Tapi aku tak dapat biasiswa tu sebab interview kedua tak lepas.So,point aku kat sini aku memang tak minat langsung engineering time tu.Hati kering je ambik course ni.Tapi bila aku dah study 3-4 sem.Aku jadi minat dalam bidang ni.Sebab bidang ni banyak challenging.Setiap kerja dia mementingkan accurate.Failure in work can make disaster.

Okla..tu jela aku nak citer macam mana minat ni boleh dipupuk.Bak kata orang,"tak kenal maka tak cinta"..samala dengan blogging ni.Masa first entry ni nak buat macam dah kena paksa pun ada.Macam omak den maso kocik tongah tunggu keik belakang den pogang rotan pakso bueik latihan..hehe

p/s-siapa rasa nak buat sesuatu tu..teruskan..jangan sekat perasaan korang...jalan je..

15 comments:

adwafarahin said... [Reply to comment]

x semestinya bnd yg kita x mnt kite x bole buat,kadang2 bnd tu la yg plng perfect kita buat dlm hidup

tuhan da tentukan takdir n rezeki masing2 insyaAllah mst ader jalan ^^

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

thanx, entri ni membuka minda aku utk tak takut memilih matrik.. KMJ, kau tungguuuuu

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

hahaha...lawak la...kalau nabilah jd panel 2 pun,knfem gelak guling2....

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

betul tu lama-lama boleh jadi kita suka

Kakzakie said... [Reply to comment]

Hati dah terbuka dan cinta dah meresap ke hati akan ok jadinya....

Nur Liyana said... [Reply to comment]

ala2 faiz,, merendah diri nmpk...
terer la tue...study skit2 pun dah hebat!!!cayalah......


hahhaaha....kalau yana jadi panel, yana pun nak tergelak.hahhhaha
tapi jwpn jujur rasa mcm best je kan???hahahhaa

heehe...good2!!!hehehe

ajar fizik..ajar fizik..ajar fizik...

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz, panel tu tak suruh explain pasal "force" dan "velocity" yang diperlukan ketika menebas? hehehe

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

ak setuju...
kdg2 yg kite x minat tu leh ok
dr yg kite minat...

mcm aku dulu...
aku x suke fizik...
ak lagi suke kimia..
ak selalu je fail...
tapi bile time SPM,
uik... Fizik ak lagi power dri kimia...
pelik...=P

CikPiN said... [Reply to comment]

Aku rasa, aku minat nak jadi model la faiz.

Boley tak rasa-rasa?

:D

Ayie said... [Reply to comment]

haaa.. aku gitu gak awal2.. tak minat civil engineering nih.. lepas dah masuk belaja, dah lepas praktikel, semangat berkoba koba nk koje.. aku dah jatuh hati ngan bidang nih.. seyes weh.. ^^

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

hihi...betul2...minat boleh dipupuk...klu dah minat, sume boleh jadik....

esempoi said... [Reply to comment]

betul tu, semuanya boleh dipupuk
tinggal nak atau tak nak je

amny said... [Reply to comment]

minat boleh dipupuk..??

huhuh..sblum ni,amni kalau xminat sesuatu tu,terus mindset xminat.grrrr

chii said... [Reply to comment]

betul tu..bak kata pepatah.di mana ada kemahuan..di situ ada jalan..errr...leh di terima pakai dak eh :p

minat mmg leh dipupuk kalo da hari2 dok ngadap menda yg sama..:)

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

jujur betullah faiz....hehehe...
betullah....mina pun tak minat bidang IT dulu..mina lg suka jd ahli sejarahwan...

tp bila dah masuk blajor...lama2 jd suka gila....

mina sokong pe yg faiz ckp tu...hehehe