Pages

Sunday, May 8, 2011

Home » , » Jalan-jalan Pasar Malam

Jalan-jalan Pasar Malam

Assalamualaikum..

Semalam aku jalan-jalan buang duit ke pasar malam sama mak ngan adik aku.Lama betul tak pergi pasar malam.Pergi pun dah pukul 10 mlm dah...banyak makanan dah habis dah...last2 beli rangka ayam,yong tau fu ngan potato spring tak silap aku...potato spring dia sumpah tak sedap lansung...aku 1st time makan benda alah ni...tak tau la tempat lain kot sedap ke apa...

Masa study dulu kalau bila kat sek 7 tu buat pasar malam mesti nak pergi punye...tak silap aku setiap hari Rabu...bajet nak jimat duitla...takde maknanya jimat pergi pasar malam tu...dalam kepala dah set nak beli mee goreng kat kuali besar gajah tu satu pastu beli air satu..baru 2 hengget setengah kan...last2 sampai kat sana...jumpala makanan-makanan jarang makan...tengah jalan-jalan,"erkk..nasi lemak kukus ayam goreng berempah,ape benda la nasi lemak kukus ni"...angkatla satu...pastu jalan-jalan lagi,"erkk..rojak singapore,bukan senang nak makan rojak dari Singapore ni"...angkatla sikit..padahal rojak mana-mana ntah dia claim yang tu rojak Singapore...camtula senario biasa kalau pergi pasar malam ni..tu tak ditambah jumpa baju ngan dompet lagi tu...last2 harga makanan-makanan tu dah jadi mahal dari snack plate KFC dah...jimat dikatakan..hehe

Selalu reason kedua nak pergi pasar malam mesti camni,"Woii..jom pergi pasar malam boleh ushar awek"...heheh...tu alasan wajib la nak naik semangat pasar malam dieorng ni...laju je bersiap nak jumpo awek konon eiyh..kalau tak bila ajak pergi pasar malam,"malas la..aku masak nasi ngan telur je la"...last-last awek tak jumpa duit pun terbang...

Kalu pergi pasar malam makanan yang aku buat-buat tak nampak salah satu eiyh yong tau fu...dari dulu young tau fu ni terkenal dgn makanan termahal pasar malam...kadang-kadang tu dah bajet amik sikit dah,"kak..bape harga ni kak"..."8 hengget je dik"..."je ye kak,memang murah"...memang tak lari la 8 hengget ke atas beli yong tau fu ni...bilala industri yong tau fu ni nak turunkan harga yong tau fu ni..heheh..ada plak industri yong tau fu ye...padahal bukan mahal pun bahan-bahan tu...pergi tesco tu dieorang beli bahan paling murah sekali kat Tesco tu...kalau boleh bahan tu dieorg pilih yang langsung takde cop ape2 kat plastik...adela cop halal yang tak serupa halal tu...

Gambar kat bawah ni makanan yang aku beli semlam..

Jalan-jalan Pasar Malam
Rangka ni harga eiyh 4 hengget...

Jalan-jalan Pasar Malam
harge 9 hengget..aku dah kate tak lari punye 8 hengget kat atas..punyela sikit aku amik..sayur je banyak

Jalan-jalan Pasar Malam
aku nasihat korang beli byk2 spring potato ni..sebab kesedapan dia menyebabkan aku makan 2 gigit je

p/s-ape yg korang selalu beli kat pasar malam..cecite sikit..




22 comments:

Seksi Bani said... [Reply to comment]

owh.. dulu2 masa study kat bangi, aku suka beli rangka aym goreng tu... melahap tulang ngan kawan2.. pergghhh... sedap!

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
mmg sedap...tapi yg ni kureng skit...mungkin dia pakai minyak lama...ade rase hangit skit..

Nini Hartini said... [Reply to comment]

xpernah mkn yong tau fu..

sejak kawen baru 2x gi pasar mlm dgn suami.

klu pasar mlm kt kg mak ada la pergi. kt rumah sewa ni 2x je. masak sndiri lg best kot. hehe

Nur Liyana said... [Reply to comment]

hahaha..dulu yana makan potato spring pun tak sedap jugak...entah2 memang tak sedap kot..hahaah

pasar malam pasar malam!!!

Miecyber said... [Reply to comment]

Yong taufu juga adalah peberet saya..

Ais Artik kian cair

chii said... [Reply to comment]

kalo g pasar mlm..mknan yg sering menjadi pilihan...yong tau fu , ayam goreng, roti john, bihun sup,jagung rebus...

air tebu satu jag menjadi pilihan..lg jimat..3 inggit je

mahalnya yong tau fu..slalunya kat tmpat chii..kalo 8-9 inggit..mmg byk..n mcm2..takat sayur2 ngan yg cm faiz tu...dlm 4-5 inggit je

CikPiN said... [Reply to comment]

Pegi pasar malam beli tudung. :B


kalau makanan ni, salunya beli mihun sup yummeyh + taufu fah gula merah.

Potato spring yang aku rasa dulu sangat sedap. Yang ko beli tu mungkin rempah die gune tak best la kot.

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

aku un tak suke makan potato uh, ntah pape, yong tau fu mmg tak penah makan, lalala

coratCORETmania said... [Reply to comment]

Masa ambil yong tau fu satu satu bahan dia tu memang sedap tapi masa bayar memang tak sedap hehe.

amny said... [Reply to comment]

perrrhh!!mahalnye !!kat sini rangka ayam singget lebeh jee..adduui

faiz said... [Reply to comment]

@amny
yeke...xpernah dlm hidup aku dgr harga rangka singgit lebih..rangka anak ayam ke ape..hehe

Fyqa said... [Reply to comment]

dlu suka rngka ayam. skrng tak dah.

suka cri Yong taufu

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

slalunya,klau beli potato spring,sdp jer...hehehe

btol la..yong tau fu sgt2 la mahal...

sahirahmusa said... [Reply to comment]

yong tau fu and apam balik :)) makanan paling wajib every week klau pegy pasar mlam.. hee~ ayh selalu ckp ala yong tau fu tu, pegy beli kat giant bahan2 pastu balik rebus kat umah..kah3..lagi murah kan.. tapi, oleh kerana malas punye pasal tibai je kat pasar mlm tu..

hani@debumelukut said... [Reply to comment]

kat tempat akak rangka ayam tu di panggil 'dinasour'..kelakar betul!

diana said... [Reply to comment]

dia guna kentang yang tak sedap kot..
ada kentang2 juga sesuai buat potato spring ni..
tapi tu la..
taraf pasar malam..!
tak pernah nye nak bagi berkualiti sikit..

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

hehehe...mina kalau pi pasar mlm...
kompem rangka ayam...dulu murah je..
skrg...mhal wooo...

BuDaK PeGheLiH said... [Reply to comment]

semua yg awak beli kt atas mmg saya slalu beli kt pasar mlm.. hehe.. tp yong tau fu jrg sket.. sbb mahal la..

kdg2 amik xingat dunia, tgk2 harga lbih rm10.. hakhak..

Cik Sue said... [Reply to comment]

cik sue pun fedup kalau beli mknan kat pasar malam harga mahal ta hengat tapi rasa hampeh tak sedap...buat naya kat pembeli jer rasanya kan...

Jue said... [Reply to comment]

dh lame akak tak pegi pasar malam.. huhu.. sedapnyer rangka tu.. peberet akak tu, sbb akak tak suka mkn isi..

makann wajib beli tau hu fa *betul ke eja ni.. hihi*, burger ayam..

tetiba teringin ais krim goreng.. huhu.. faiz le ni, cite psl pasar mlm.. huwaaa

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

industri yong tau fu...hihi...nanti atok nak majukan industri ni...

=)

:: Izz :: said... [Reply to comment]

Huh...sedap kot potato spring..anak2 sedara pn suke mkan...
p/s: kena ati2 pilih makanan sbb jadi darah daging...