Pages

Thursday, May 5, 2011

Home » » Ko ingat semua orang melayu bodoh ke???

Ko ingat semua orang melayu bodoh ke???

Assalamualaikum...

Entri ni sambungan entry yang sebelum ni..Hari ni aku nak settle kan hal stall aku yang kena pindah..walaupon hanya pindah kat sebelah dah hampir 2 jam ni aku dah buntu macam mana nak pindahkan stall ni...kena bukak bahagian atap tu sikit sebab ada bahagian yang sangkut...terima kasih aku ucapkan pada MMU sebab sanggup menyusahkan aku sekeluarga...terutamanya pada pegawai finance yang baru aku bincang tadi...semoga hidup ko diberkati Allah..

Aku sebenarnya nak kongsi cerita perbincangan aku dengan pegawai finance ni...aku pergi dengan ayah aku...setelah aku habis berbincang dengan pegawai tu aku buat kesimpulan memang ramai orang Melayu yang mempunyai kelulusan tertinggi ni iaitu PHD...yang aku tahu bukan akak Ayamazz tu yang dengki tapi pihak finance MMU...sebab pegawai camnila banyak orang Melayu gulung tikar aku rasa..

Yesss...aku berjaya tahan marah aku walaupon aku ni jenis yang suka tinggi suara dan melenting kalau aku rasa orang tu bersikap cilaka dan bangsat terhadap orang lain...aku bincang dengan lembut sambil tersenyum kat dia tapi ayah aku marah sikit nampaknya..tujuan aku bersikap lembut dan tersenyum supaya aku tak terus dihalau keluar dari MMU ni..sebab memang customer kat sini bagus-bagus...

Ni antara perbincangan aku dengan pegawai yang konon nak sangat 'menolong' orang mula berniaga..

Ayah:Betul ke stall anak saya ni kena pindah tukar dengan Ayamazz tu..
Pegawai baik hati:Ya..memang kena tukar..
Aku:Kenapa stall saya ni kena pindah ye?
Pegawai baik hati:stall Ayamazz tu permenant ada perjanjian tapi stall burger hanya budi bicara saya saje untuk benarkan berniaga.Saya hanya nak menolong Nizam tu berniaga kat sini..kalau ikut perbincangan saya kalau stall ni diarahkan pindah encik kena pindahkan walaupon takde alasan..
Aku:Tapi kenapa tiba-tiba timbul masalah pemindahan ni bang...rasenye dah lama stall ni dah bukak..ade komplen ke bang..
Pegawai baik hati:Ni bukan sebab komplen memang tajde komplen tapi Ayamazz tu permenent tapi awak ni sementara takde contract langsung...hanya budi bicara saya saje bagi berniaga.
Aku:Habis tu kalau takde komplen nagn masalah apa salahnya saya stay kat situ..
Pegawai baik hati:Memangla takde tapi stall tu permanent dan stall ayamazz tu kecik..
Aku:Saya bukan ape abang...stall saya tu banyak barang-barang besi tu...kalau kena hujan habis berkarat barang-barang tu..
Pegawai baik hati:Yela..takpela nanti saya bincang balik dengan Nizam...tiba-tiba saje saya ni kena serang sedangkan ni arahan dan ni perjanjian saya dengan Nizam..

Bengang betul aku time tu time bila aku ngan ayah aku serang dia pon aku tak tahu...tak nampak sonyum lebar den sampai telinga ni...aku bincang baik-baik ni...hanyak ayah aku ada nada marah sikit...ada gak aku terpaksa potong cakap bapak aku..kalau berlaku sesuatu yang takde alasan
kukuh mestila nak minatk explanation...pastu aku pun jawabla


Aku:Bang kita ni bukan nak serang abang..kiteorng sume nakkan explanation sebab selama ni tak timbul masalah ni..
Pegawai baik hati:Tula explanation die..ayamazz tu permenant..

Pastu ntah apa pegawai tu carut explain kat aku...aku dah bosan angguk sambil senyum kat dia..pahala pon aku dapat senyum kat dia...malas aku nak cakap lagi...dia ingat semua orang melayu bodoh ke apa...ikut je cakap...kalau dah takde masalah aku dengan Ayamazz tu dan akak tu pon tak kompleh apa salahnya aku stay kat situ...takkan sibuk nak ikut peraturan...pastu bukan peraturan sangat....ko bincang mulut ke mulut je dengan abang Nizam tu sebelum ni..Apa yang ko dengki kalau aku duduk sementara kat situ tapi akak tu tak pernah komplen...apa cerita..baik tak payah jadi pegawai la...kalau aku jadi pegawai takde aku nak ikut peraturan permenant bodoh kau tu...ko tu dah la melayu..tolongla melayu sama melayu...

Yang paling aku bengang bila aku nak balik tu dia cakap,"nanti saya bincangla dengan Nizam sebab dulu saya bincang dengan dia..tapi kalau macam ni baru suruh pindah luar tu dah serang saya baik saya suruh keluar terus dari MMU"...memang ko la antara melayu bodoh yang dengki kat orang kalau keputusan ko nanti halau keluar aku dari MMU ni...nak tutup periuk nasi aku...

p/s-sorry entry ni banyak unsur-unsur carut sebab aku tak boleh nak consider Melayu camni...sangkaan aku yang akak Ayamazz tu tak bersalah memang betul sebab aku kenal sape akak tu..

13 comments:

hana said... [Reply to comment]

bersabar ye..
adalah tu yg pegawai tu x puas ati kot..
biasa la..
hati x tenang bile tgk orang lain senang..

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

sabar naim, rilek rilek bro.. ye? jgn teruskan kemarahn ni..manusia mmg camtu la..

Miecyber said... [Reply to comment]

Kuatkan semangat dan banyakkan berdoa pada saat ini..

Kalau boleh cuba slow talk dengan Akak Ayamazz tuu..harap dia boleh sokong Faiz terus berada di lokasi lama..

Zaman Kegemilangan Islam

CikPiN said... [Reply to comment]

Isk Isk. busuknya perangai pegawai tersebut.

Faiz, ni baru dugaan phase 1. Nak meniaga ni memang banyak dugaannya. Kene kuat, kene tabah, kene sabar na! :)

Cuma satu kene ingat "Kita buat baik ngan orang, mesti orang buat baik ngan kita" Tahan jela perangai busuk pegawai tu.

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

faiz sabar yee...mina pun taktau nk ckp pe...


maybe ada hikmah....yakin kpdNYA ye...

lalink7 said... [Reply to comment]

dugaan ko dalam perniagaan..sabar la yee..moga rezeki ko bertambah-tambah pasni..

chii said... [Reply to comment]

sape nama org finance tu..ishk..kadang2 org len xde pe sgt pun..tp org2 yg dikatakan 'pegawai' ni yg lebih2...cam aritu ayah chii g mmu pun jd cmtu gak..dorang ni mcm xde manners ar...

Ayie said... [Reply to comment]

Yeah.. kan aku dah kata.. ada orang nak cantas ko tuh.. Maybe dia cemburu tgk ko dapat pelanggan..

Kawan aku gitu gak kene dulu.. Bezanya, dalang mencantas member aku ialah jiran niaga dia.. Mentang mentang la ada kabel besar..

Jujur aku cakap, aku ''say fuck to this those people..''

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

relaks2...
mmg x semua pon bodoh ..LoL

ade yg dengki la tu...
insyaAllah pasti ade hikmahnye...
terimalah dgn penuh kesabaran...^^

Jue said... [Reply to comment]

tabah ek faiz, camtu la realiti Melayu zaman skang, dengki tak abis2, akak faham sbb family akak slalu gak kene. Ladang kambing along akak tu selalu jek ade org buat hal, potong paip besi la, tetiba dpt bil air smp rm500.. klu keje plak, sanggup cantas org lain tuk naik.. ape nak buat, doa byk2 k..

Miecyber said... [Reply to comment]

Semuga Allah permudahkan untuk menyelesaikan kemalut yang berlaku..

Tips Kejayaan

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

takpe Faiz...Faiz doakan banyak2 k...orang yang suka tutup periuk nasik orang ni, satu hari nanti Tuhan akan tarik rezeki dia balik...sabar ek Faiz

e y r a . t a j u d d i n said... [Reply to comment]

huhu 'sweet' part about the Money Minded University is always like that, forever :D be strong dude!