Pages

Thursday, May 12, 2011

Home » » Bila Agama Islam jadi lawak alaf baru...

Bila Agama Islam jadi lawak alaf baru...

Assalamualaikum..

Entry ni dah lama aku nak tulis sebenarnya.Tapi takut fan atau peminat-peminat Jozan ni pelangkung aku ramai-ramai kan.Aku pun sebenarnya minat gak dengat Jozan ni.Tapi lepas aku terbaca satu entry dari blog the crow empire dengan berani aku kata yang aku bengang kat Jozan waktu tengok video Maharaja Lawak minggu ke-4 hari tu...ekau nak pelangkung aku pelangkung la...aku tak kisah..heheh

Memang ada orang kata dieorng ni tak mempermainkan agama.Biasala kan.Apa orang kata,double meaning.Yang memerlukan kita berfikir secara kritis dan kreatif.Sebenarnya bukan Jozan je jadikan agama ni sebagai bahan lawak...okla..aku tak kisah sangat dieorang ni nak buat lawak yang menunjukkan orang Islam ni masa solat tak payah kusyuk pun takpe.Siap boleh tunjuk-tunjuk sign time solat lagi.Yela..mungkin ada maksud sebaliknya yang nak menunjukkan sikap-sikap pencuri ni..

Tapi kalau dieorng ni menyebut khalimah asolatuwassallam sambil berjoget tu waktu persemabahan akhir minggu ke-2 dieorng,korang rasa apa double meaning sebalik perbuatan dioerng ni ye?Takkan dieorng tak tahu yang assolatuwassalam tu salah salah satu selawat ke atas jungjungan besar kita Rasulullah S.A.W...takkan kita ni Islam nak jadi sama dengan orang kafir...yang menghina tuhan dan tak takut langsung nak mencabar tuhan...dan kalau korang nak baca entry manusia yang mengaku Islam tapi mempermainkan agama korang boleh baca kat blog ni...semoga budak ni diberi taufik dan hidayah..

p/s-sama-sama kita renungkan

12 comments:

Ayie said... [Reply to comment]

Sebenarnya aku nak tulis entry gini gak, tapi takde keberanian memandangkan aku tak le pandai sgt dalam islam.. Tapi seyes aku tak puas hati dgn lawak bodo mereka tuh..

faiz said... [Reply to comment]

@Ayie
aku pun xpandai sgt dlm hal2 agama ni...tapi benda2 camni patut kita tegur sebab dah jadi kewajipan kat kita...

ABU said... [Reply to comment]

aku tak pena layan Raja Lawak.. sbb kalau aku tengok aku bukanya gelak..aku mengutuk jak..

aku ikut game Agrochallenge ari tu dgn Astro, aku tak kenal dua orng bekas peserta raja lawak ada join sekali..


ah! nnti ada orng marah kat aku pulak..

adwafarahin said... [Reply to comment]

x penah n x teringin pon nk tgk ML nie

berani btl ye buat lawak2 cmtu
x takut ke.mane sensitiviti diorang nie

nie yg buat org bukan islam pijak pale kita
haihh semoga diorang nie dpt petunjuk n hidayah la

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz, dah lama dah aku pangkah program lawak2 kat tv ni!

tu ler bahayanyer kalau dah ter over excited kat atas pentas.. lupa dunia akhirat..

Kakzakie said... [Reply to comment]

Entahlah kakak program begitu langsung tak pernah lihat. Nama-nama itu pun tak kenal. Kalau boleh tak apelah kakak ketinggalan dlm baba-bab yg itu.

Namun dari apa yg Faiz ceritkan buat diri kakak (personnally) tak ada kompromi. Siapa yg terdekat ada tanggungjawab atas kejadian itu. Fardhu kifayah ada di situ...
Perbetulkan segera.

lalink7 said... [Reply to comment]

kalau nak mlwak mmg spontan kalau jozan..slalu sgat..sblum nie pun dorang tiru gaya shamsul yusof yang balik mabuk2..isu sensitif jugak..tp tue la kan..time dah mlwak dorang terlepas pandangn hal sensitif nie

Jue said... [Reply to comment]

akak dh bc blog tu, geram jek, klu nak menyedarkan org biar la ade penjelasan sket. kartun tu bole memesongkan org lain.

amny said... [Reply to comment]

ehh...xtgok laaa...maklumla xlanggan...tgok kt youtube je..tu pun kadang..so..xtgok....xsangka...!!ish3

chii said... [Reply to comment]

bila da x de modal utk melawak..isu agama turut di kaitkan sekali...haishh..

hans said... [Reply to comment]

mak aih
dah tgok dah blog budak tu
ramai dah skrg Melayu nak jadi Atheist
xfaham aku

Review Filem Kongsi

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

eeemmm jangan lah buat lawak berkait langsung dengan agama.... nanti dari nak buat lawak orang jadi benci....