Pages

Thursday, May 5, 2011

Home » , » Jiran yang Baik atau sebaliknya...

Jiran yang Baik atau sebaliknya...

Assalamualaikum..

Entry ni aku nak kongsi tentang jiran aku...bukan jiran kat rumah ye...tapi jiran stall burger aku kat MMU tu...sebelah stall burger aku,ada satu stall Ayamazz Roti Impit...stall ni franchise dari KFC Holding...

Stall ni ada sorang akak ni punye...akak ni dah kahwin..selalu husband dia datang tolong dia sebab husband dia kerja HSBC bank...waktu kerja dia ikut waktu oversea...So.husband dia kerja waktu malam...

Aku cakap akak ni sorang jiran yang baik sebab setiap kali aku nak beli kat dia mesti dia tak kasi aku bayar..dia cakap,"tak payahla kita kan jiran"...pastu aku jawab,"mane bley kak,akak kan berniaga"..tapi tetap dia bagi free...pastu aku cakap kat dia,"pasni kalau nak beger mintak je ye kak"memang aku rase kesian plak...so,lepas dia dah bagi free manjang setiap kali aku nak beli...aku dah takut nak beli kat dia...takut dia bagi free..aku suka hot dog Ayamazz Roti Impit ni...terpaksola menelan air liur tengok org lain makan...nak beli takut akak tu bagi free...

Tapi ada satu hari tu aku balas dendam kat akak tu...dia ada order benjo dua...time nak bayar aku pon bagi free kat dia..aku cakap,"jiran..takpola...xpyh bayar"...heheh...ade plak balas dendam...heheh..sebenarnya aku saje nak balas budi...

Memang aku ngan Addy baik ngan akak dan husband dia tu...selalu la kiteorng borak-borak time takde customer..Mak dia pun selalu datang...siap bagi nasihat lagi kat aku pasal hal-hal bussiness ni...akak tu dulu kerja HSBC gak..tapi nak bussiness punye pasal dia berhenti..

Tapi semalam aku dapat panggilan yang mengecewakan dari Along aku...Along aku call aku,"Faiz,stall ko kena pindahkan,tukar ngan stall KFC tu"...Along aku cakap finance MMU call dia sebab dia cakap stall KFC ni ada contract,so sepatutnya tempat stall aku tu tempat stall KFC tu...aduhh...terpaksala aku berpanas dan berhujan sikit lepas ni sebab tempat stall KFC bukan bawah bumbung walupon sebelah menyebelah je...tempat stall lama aku bawah bumbung kat satu bangunan dewan dekat area fakulti...bila hujan ke memang stall aku tetap tak kena hujan ..Kalau hujan lebat barula kena tempias sikit...

Aku pun tak puas hati sangat sebab tak silap aku bro Nizam yang buat burger sebelum aku ambik alih stall dia ni dah mula berniaga sebelum stall KFC tu ada..aku pun call bro Nizam..

Aku:Assalamualikum bang..Along saya ada call saya yang stall tu kena tukar dengan stall KFC tu..
Bro Nizam:Aah...abang pun pelik sebab stall tu bukak sebelum KFC tu dulu
Aku:Habis tu kenapa saya plak kena transfer stall tu..
Bro Nizam:Ade orang complain.dia cakap kenapa stall permenant letak dekat luar tapi stall sementara duduk dekat dalam plak..
Aku:Owhh...jadi kita ni contract sementara la ye..tak boleh ke nak deal ke dengan finance tu bang..
Bro Nizam:ntahla..tak boleh kot sebab ni arahan orang atasan dia..

Aduhh..terpaksala aku berpindah ke tempat yang tak berbumbung pasni...tapi yang aku hairan sape yang complain tentang hal-hal permanent tu...takkan akak tu kot...akak tu yang aku kenal baik gila...takkan dia tak puas hati dekat stall aku...tapi aku taknak buruk sangka kat dia...memang bengang betul dengan MMU ni..dahla aku bayar mahal gila sewa...sehari RM 50...kalau aku bukak sebulan 20 hari...dah RM 1000 aku kena bayar kat MMU...padahal aku tanya akak stall KFC tu dia cakap dia bayar kat MMU RM 100 lebih je sebulan...sebab dia cakap stall dia ni di bawah skim graduate..

p/s-apa pendapat korang tentang kes ni..akak ni complain atau KFC Holding yang complain..aku tak rasa akak ni complain..

13 comments:

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

ehm, taktau nak kata apa, tapifaiz, sabar jelah, dan faiz, baik beli satu khemah kecik utk lindung sikit, kat tepi tu je, mcm gerai aku le, hehe

Ayie said... [Reply to comment]

Saba bro.. dalam berniaga nih, selalu ada orang berdengki.. Maaf cakap, tapi orang melayu memang kuat PHD nih.. Tak taw la sape pun yang komplen, tapi better ko rilex je bro.. Jangan layan.. Ikut je arahan, yang penting kualiti kontrol kene jaga.. silap sikit, ko habis bro..

pendapat berdasarkan pengalaman aku, itu tanda ada orang nak cantas ko tuh..

Mula mula dia komplen, then dia tuduh itu ini sampai ko kene tutup.. Situasi sama macam housemate aku kene dulu..

Jue said... [Reply to comment]

sabo je la dik oi, dugaan org meniaga memang camtu, akak penah rasa lagi hebat dari tu, kdg2 sedih ngan kedai yg sebelah ngan kita, derang suka tikam belakang.. huhu.. sabo je la..

psl jiran faiz tu, no komen la..tak baik lak kita buruk sangka kan..

hana said... [Reply to comment]

erm..
x tau la..
pasal bisnes saye mmg hampeh sikit...
pe pun..
dunt give up...

Along said... [Reply to comment]

Sabar Faiz,

Adat dlm meniaga, apa2 pun kita tunggu penerangan dari pihak finance. Jgn bertindak tergesa-gesa.

Along

Miecyber said... [Reply to comment]

Konpius jugak saya....
Tapi jangan give up yer...
Zaman Kegemilangan Islam

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kena berbaik sangka ye Faiz.... Sabarlah dik, ujian dlm menempuh hidup pasti ada. Ikut je mudah-mudahan rezeki bertambah bila ada keredhaan di hati.

Customer dah kenal walau Faiz ke mana dia akan cari juga. Insya-Allah...

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

akak tu kot yg complaint..
tapi mcm yg ko ckp
x baek buruk sangka... hehe

*mungkin mmg bukan jodoh ak kot...
semoga ade yg lebih baik... huhu
tapi dalam hati ni still dia la bro...
tu yg payah tu...

CikPiN said... [Reply to comment]

tape orang kaya. sabar itu buahnya manis. lagipun, mana nak tau hijrah tempat tu lagi mahsyuk rezekinya. ye tak?

Be positive! :)

Jangan lupa bawak payung/ kain tahan diri dari panas. Karang tak pasal2 kulit jadi tinted. :P

lalink7 said... [Reply to comment]

ssh nak cakap..kalau ckp takut mnjadi fitnah..alahai..xpyh la marah2 faiz..rilex ok..try la risik2 kat akak tue mana tau dia tahu..hehehe

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

faiz try bncng dgn akak tu...cmne ek...

hhmm...napa jauh beza sgt sewanya...

chii said... [Reply to comment]

mak aih..jauh gak beza fees tu..kena discus blk la..mcm x adil plak kan...

hurm..apa kata try test tanya2 kakak tu ke..dlm meniaga.standard ar..kadang2 akan ada org yg x puas ati ngan kita..mungkin bukan kakak tu.tp org lain yg memandang :)

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

lah....macam tu pulak....susah nak cakap sapa yang komplen faiz....tak boleh serkap jarang....yg komplen tu mesti jenis org yang hati dia penuh dengan sifat busuk hati mcam bangkai....dia tak boleh tgk org senang....kat dunia ni mmg masih ada lgi org macam tu dok terselit faiz...xpelah, jadikan dugaan tu sbg hikmah pada masa depan....chaiyok2 faiz! teruskan usaha!