Pages

Monday, May 9, 2011

Home » , » Adakah pemerintahan Malaysia macam Portugis???

Adakah pemerintahan Malaysia macam Portugis???

Assalamualaikum...

Entry kita citer pasal politik ye...kita kasi paneih sikit..hehe..Aku tertarik dalam satu dialog dalam filem Fast and Furious 5...dialog ketua drug dealer Reyes...dia cakap,"tu cara yang kejam..kita tak perlu buat macam tu...kita kena ikut cara penjajahan Portugis..kita bagi apa yang dieorng suka...tapi syaratnya mereka ni hak kita..sebab tu Brazil guna bahasa Portugis"..lebih kurang camtula dialog dia...bahasa pon dia cakap melayu..cuma loghat nogori dio pekat sikit..heheh

Rasenya pemerintahan Malaysia macam tu tak?...Sebenarnya kebanyakan negara buat konsep ni nak memerintah...sogok dengan harta benda..duit ngan projek untuk memancing hati rakyat...sedangkan Arab Saudi pon buat macam tu pada rakyat dieorng..Nak menutup mulut rakyat supaya tak merusuh..tak silap dieorng bayar RM3000 setiap orang rakyat dia..so,mereka ni akan senyap dengan harta benda yang disogok tu..

Kita tengok berita ngan surat khabar...bila pilihan raya mula la banyak janji-janji berbentuk duit,harta benda projek mega...keikhlasan kerajaan??wallahuaalam...sampai aku pernah dengar kontraktor cakap,"kalau nak banyak projek tunggu je la pilihan raya"...Bila tunjuk statistik..mesti banyak tentang duit kerajaan yang keluar untuk rakyat..tujuan???mestila nak rakyat terharukan..mesti ramai yang cakap,"wah...baik betul kerajaan keluar duit banyak-banyak demi kita...sampai sanggup kuar 50 juta demi email untuk identiti kita sebagai rakyat Malaysia"...ni contoh ye..takde kena mengena ngan email 1Malaysia yang 'sangat' berguna tu ye...

Sebenarnya politik ni semua sama...sebab tu kadang-kadang aku bosan dengar pasal politik..kejujuran dan keikhlsan ahli politik memang tak ramai...adakah kita ni memang hidup semata-mata duit?..sampai kes kemalangan pun ada statistik berapa banyak duit kerajaan keluar nak betulkan segala kerosakan kerana kemalangan tu..semua duit..duit dan duit..

Kita tengok kepimpinan Rasulullah S.A.W..adakah baginda dapat mengajak ramai orang beriman kepada Allah dengan janji-janji duit..semestinya tidak kan...Baginda tunjuk keperibadian baginda yang begitu agung...kebanyakan orang kafir yang memeluk Islam masa tu disebabkan keperibadian Rasulullah...

p/s-kerana duit ramai manusia lupa diri...


14 comments:

Miecyber said... [Reply to comment]

Projek email projek membazir duit rakyat untuk tanggung kroni.

Agensi kerajaan akan di kenakan caj 50 sen setiap kali menerima email satu Malaysia dari rakyat.

Agensi kerajaan bayar tu pun pakai duit rakyat.Membazir jer.


Kalau nak email free pakai gmail jer.

Tak guna ada email kalau line internet takder..

Ais Artik kian cair

faiz said... [Reply to comment]

@Miecyber
btol tu....nmpk sgt saje nk bagi projek..

coratCORETmania said... [Reply to comment]

Susahlah nak cakap pasal ihklas atau tak ikhlas ni.
Bila kita kata tak ihklas mungkin ikhlas.
Bila kita kata ikhlas mungkin tak ikhlas.
Tuhan sajalah mengetahuinya.
Yang penting rakyatlah ingat tak kata saidina ali walaupun diperintah olehnya kalau rakyat zamannya jenis huru hara maka lagi teruk.

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

memang tanggungjawab besar bila jadi pemerintah

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Atok setuju...kebanyakan kita sendiri akan cair kalau duit dah terbentang depan mata....dan kerajaan menggunakan peluang tu sebaiknya

aleen aiden said... [Reply to comment]

wuu,xreti la nak komen bab2 gini.alin da la jarang tengok berita.asal ade kene mengena dgn politik je alih.asal ade kene mengena dgn video seks je,alih lagi.hak2

Amy Syaquena said... [Reply to comment]

Manusia boleh hilang prinsip dik kerana duit..

| gad1s s0ypans | said... [Reply to comment]

rugi kan klaw di perintah ngn kuasa yg salah......

dunia skg bnyak yg bermain dgn duit.....

mata still celik, tp hati yg buta.......

pape p0wn balik pada pemerintahan RASULULLAH kan.....
TERBAIK....!!!

(=

lalink7 said... [Reply to comment]

zaman dah berubah..apatah lagi hati manusia..

fairus said... [Reply to comment]

POLITIC IS POWER TO INFLUENCE.

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

sokong faiz...betul2....ni buat niat nak daftar ngundi terbantut ni...huhuhu

chii said... [Reply to comment]

dan kerana duit juga..maruah seseorg itu boleh tergadai dan berubah2 :)

Nur Liyana said... [Reply to comment]

ala, baru ingt nk dftr mendftr..hhehehe..takut pulak nk undi undi nie!!!

Ayie said... [Reply to comment]

Daripada kasi emel free tuh, baik labur 50 juta buat wifi free.. Lepas tuh amik emel rakyat, salurkan pape yang penting ke emel sedia ada.. Takde internet, tak guna jugak emel tuh..

*lagipun emel Yahoo dan google kan free.. Nak free hapa lagi..??