Pages

Sunday, February 20, 2011

Home » , , , » Anda Tension...Dongar je la muzik...

Anda Tension...Dongar je la muzik...

Assalamualaikum..

Sekarang ni kita selalu dengar orang jadi gila sebab tekanan ni..dekat taman aku ni pun ada kes orang gila jalan-jalan dekat taman ni even dia ni graduate lepasan oversea..so,memang bahaya tekanan ni sebenarnya walaupun nampak macam remehkan...zaman sekarang ni hidup memang penuh dengan tekanan...lagi-lagi cabaran alam perkerjaan sekarang ni...memang mencabar..lepas tu ditambah masalah keluarga lagi...duit takde lagi...frust menonggeng lagi clash dengan awek/balak...macam-macam..so,siapa yang tengah tension tu relax sikit jangan fikir sangat tension korang tu...kalau rasa taknak cakap sorang-sorang baik korang cari jalan nak buang tension korang tu...

Lepas aku baca Metro tadi aku nak bagi tip paling senang nak hapuskan tekanan korang tu...caranya mudah je iaitu dengar muzik...mengikut kajian muzik mempunyai kesan tidak langsung kepada penghasilan hormon tekanan dan merangsang pengeluaran hormon noradenalin dan endorfin yang membuat kita berasa selesa....so,badan korang akan hasilkan lebih banyak antibodi dan badan korang kebih kuat...jenis muzik yang dapat mengurangkan tekanan ni mengikut citarasa korang....

Mengikut kajian jugak kadar pernafasan,tekanan darah dan pengecutan otot perut berubah mengikut jenis muzik yang dengar...so,korang boleh kuruskan badan korang(aku agak je ni,btol ke???)..Alunan muzik yang lembut dan menenangkan boleh menurun tekaanan darah ke tahap tertentu....tekanan darah ni bahaya ni kalau tinggi sangat...boleh dapat stroke...bagi orang Islam korang bolehla berzikir,istighfar dan pasang ayat suci Al-Quran...lagi-lagi time jalan jamm...lebih baik daripada korang menyumpah-nyumpah dan korek hidung tanpa menyedari perbuatan korang dilihat dengan penuh kusyuk orang dekat kereta sebelah...heheheh

Anda Tension...Dongar je la muzik...
baby pun sekarang banyak tekanan...apa lagi korang

14 comments:

CECOMEL said... [Reply to comment]

Nice Information. Syukran :)

Zyash said... [Reply to comment]

Kalau jalan jem suka mkn kuaci dalam kete...hehehe

nanne_manja said... [Reply to comment]

saya suka makan..ilang stress..:D

faiz said... [Reply to comment]

@nanne_manja
bahaya tu...nanti badan boleh naik...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

penting cara kita alami stress

Miecyber said... [Reply to comment]

Baca Al Quran adalah cara yang terbaik..

Sebab Miecyber's Blog lambat loading sebelum ini...

faiz said... [Reply to comment]

@Miecyber
btol tu..

ghost writer said... [Reply to comment]

sebab tuh aku tak pernah tinggalkan mp3 aku..sebab aku pun jenis yang mudah tertekan...

muzik itu menenangkan....

Black Apple said... [Reply to comment]

setuju dgn anda semua..
sye pon suke dgr musik..
suke sgt...

chii said... [Reply to comment]

yerp..tp pemilihan muzik pun pnting gak..jgn nnt da stress dok pasang lg metal..da mmg x kena kan.

chii prefer dgr muzik2 instrument..x pun lagu korea =)

cikpuanhady said... [Reply to comment]

ingat lagi kalau balik kampung, drive sensorang mesti pasang lagu kuat sikit dari biasa dan nyanyi sama..kesnya nak bagi ilang ngantuk..

Jom skodeng :Yang best mengenai Swiss

Nur Liyana said... [Reply to comment]

huhuhu..betul tue..hehe

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

bukan lagu nasyid kalau tgk stress..insyAllah akan ok...

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

yang dengar muzik kegemaran setiap pagi then bulih kuruskan badan tu, atok ponah baco sebolum ni. Kiro sohih la maklumat tu