Pages

Monday, February 14, 2011

Home » , , » Cara Mudah Hidup Senang Waktu Pencen...

Cara Mudah Hidup Senang Waktu Pencen...

Ok hari ni aku nak kongsi cara mudah korang nak hidup senang waktu pencen tanpa mengharap duit pencen yang korang dapat...Caranye senang je...korang main je skim cepat kaya tu...takdela bukan skim cepat kayo tu...okla cara ni memerlukan determination yang amat tinggi sebab ianya memerlukan consistency yang tinggi...hahah..ntah apa-apa ayat aku buat pon aku tak tahu...Ramai yang memikirkan macam mana dieorang nak hidup aman tanpa kesusahan lepas dieorang pencen...yelah dah kerja makan gaji lebih 30 tahun...so,time to rest after that...caranya ialah menyimpan+pelaburan...

Caranya ialah korang mesti set minded korang yang korang ni mesti ada tabung kecemasan bernilai RM 100 setiap bulan..kena disiplin la..takkan RM100 pon tak boleh...yang korang pergi ambik pakej maxis iPhone 4 tu boleh plak kan...Lepas tu korang kena cari satu pelaburan yang boleh beri korang average 10% setahun.Sebagai contoh akuan simpanan emas,ASB,unit trust atau ape-ape je la..korang lebih bijak mesti boleh cari punye...

Misalnya korang grad dalam pendidikan dan tak menganggur macam aku ni...kalau tak kantoi korang boleh kerja pada umur 23....kalau cikgu korang boleh pencen pada usia 58 tahun...so tempoh kerja korang ialah 35 tahun...Disebabkan aku tengah bosan gila aku dah tolong korang buat pengiraan...godek-godek excel buat simple formulation so simpanan korang waktu pencen ialah RM 358 952.23...wow...banyak tu...Banyak benda korang boleh buit dengan duit sebanyak tu...sebagai contoh:

1)Buka franchise...Contohnya CoolBlog..RM 80000 je..tapi keuntungannya memang berbaloi..Kat Mydin Melaka takde lagi...
2)Beli tanah atau kebun...tanam pokok getah..kayo beb menoreh sekarang..
3)Beli kereta mewah
3)Melabur yang tak berisiko besar sebagai contoh emas PublicGold...
4)Kalau rajin lagi buat projek penternakan...contoh lintahkambing Boe...
5)Kalau korang ada anak yang minat jadi usahawan..korang boleh sponsor dieorang..
6)Buat banglo sebijik kalau korang ada tanah sendiri...Sonang anak cucu nak balik...tak payah sewa hotel time raya...

Imagine korang simpan RM 300 sebulan...jutawan tu beb...tak mustahil kita boleh jadi jutawan satu hari nanti tapi kena ingat bijakla menguruskan kewangan korang..

Cara Mudah Hidup Senang Waktu Pencen...

p/s-bijak melabur menjamin kesenangan....

8 comments:

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

penting tabung kecemasan tu kan

faiz said... [Reply to comment]

@Sharinginfoz
memang penting tapi ramai orang tak fikir...

Miecyber said... [Reply to comment]

Pelan memang dah cantik Bro...

Masalah sekarang kotmimen dan kosistensi...

Bahana Valentine Day

Mr. K said... [Reply to comment]

bagus-bagus perancangan masa depan,
jom bwat bisnes jom :)

faiz said... [Reply to comment]

@Miecyber
hendak seribu daya taknak seribu dalih..heheheh

siTokei said... [Reply to comment]

memang kena bersedia dr skrg.....aku lama lagi nak pencen 30 thn lagi huhuhuhu....

http://mdigital.com.my/blog/isu-kuasa-exchange-link/09/671

ila ni said... [Reply to comment]

hallemakk aku keje hari tu takleh pun saving rm100, paling banyk pun rm20 kuikuikui. itu sebab aku quit, kecewa dengan bos haha

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

rajin faiz buek calculation...hihi...atok setuju...atleast kita menyimpan kat even sikit pun