Pages

Sunday, February 13, 2011

Home » , , , , » Moh Makan Sate Emas Kajang....

Moh Makan Sate Emas Kajang....

Hari khamis ngan Juamaat lepas memang aku takde rumah...aku dengan mak ayah aku pergi ke Kajang untuk menjalankan misi pencarian kereta untuk abang aku Angah...Dekat Kajang tu memang lubuk kereta secong hand...Tapi hari ni aku taknak cerita pasal misi tu..Disebabkan proses pembelian kereta tu tak boleh diselesaikan sehari kitaorang tidur dekat rumah makcik mak aku yang aku panggil Wanduk dekat Cheras...Malam tu mak aku ajak Wanduk aku sekeluarga pergi makan Sate Kajang...Lama betul aku tak makan Sate Kajang ni...Kereta Wanduk aku anak dia pakai pergi kerja,so kitaorang pergi satu kereta je...memang jadi sardine kitaorang naik kereta Perdana 7 orang sekali...masing-masing panjang-panjang plak tu...hehehe

Kitaorang tak pergi Sate Kajang Haji Samuri sebab Toklang aku cakap ada satu restoran tu namanya Restoran Sate Emas Kajang tu ade sate perut special namanya perut tembusu...Toklang tu panggilan untuk suami Wanduk aku..Restoran Sate Emas Kajang ni satu bangunan dengan Restoran Sate Kajang Haji Samuri...memang betul-betul depan Haji Samuri tu...Dekat Restoran Sate Emas Kajang ni memang tak ramai...biasala orang lebih suka pergi tempat yang dah ada brand...so dekat Samuri tu memang ramai...

Keistimewaan Restoren Sate Emas Kajang ni ada 19 jenis sate..Semua daging yang boleh makan insyaallah ada kat situ...Contohnya ayam,daging,kambing,itik,arnab,kucing,rusa,burung unta,ikan,limpa,hati,babat,perut tembusu,tulang ayam dan macam-macam lagi la...So,kitaorang order sate ayam,itik,perut tembusu dan tulang ayam..Kitaorang order sate tulang ayam sebab pelik benar dengarnya tulang dibuat sate...macam mane nak makan tulang pun aku tak tahu...So, aku imagine sate tulang ayam ni macam kat bawah ni...
Moh Makan Sate Emas Kajang....

Lepas lebih kurang 15 minit sate kitaorang pun sampai...memang Sate Emas Kajang ni lebih besar dari Sate Haji Samuri...aku tercari-cari gak mane la Sate Tulang ayam ni...Kiatorang tanyala waiter tu...rupanya Sate Tulang Ayam yang berwarna hitam tu seakan-akan Sate Daging tapi saiz dia memang jauh lebih besar berbanding sate lain...Tanpa berlengah kitaorang ngap Sate Tulang Ayam tu...tak sampai seminit habis..memang sedap Sate Tulang Ayam ni...lebih manis tapi suasah sikit makan sebab ada tulang hancur dalam dia...rupa-rupanya Sate Tulang Ayam ni ialah leher ayam yang dah dihancurkan...menyesal plak tak beli banyak...harga dia RM 0.70...Rasa Sate Perut Tembusu aku tak tahu plak rasa dia..sebab aku tak makan benda pelik-peik ni...

Bengang betul aku dengan Restoran Sate Haji Samuri...Mak aku nak rasa Sate Haji Samuri gak...so,Angah aku pergila order kat Sate Haji Samuri tu...boleh pulak restoren tu cakap duduk kat meja lain tak boleh order...Angah aku memang jenis straight forward sikit...dia pun cakap kat pekerja tu,'Ape bodoh korang ni berniaga,'hahahah.ambik ko berkira sangat...macam ni la orang melayu berniaga hanya tahu pentingkan diri sendiri..Tapi tak menyesal pon tak makan Sate Haji Samuri tu sebab Sate Emas Kajang ni lebih besar dan rasanya lebih original...yang paling ketara kelebihan Sate Kajang Emas ni berbanding restoran lain ialah sate dia 100% daging,takde langsung kulit...memang makan sikit dah kenyang...tu je la pasal restoran ni aku dapat cerita...apo laie pergila serbu...hehehe
Moh Makan Sate Emas Kajang....

Alamat:
No 1 Medan Sate Kajang, Jalan Kelab, Kajang
Selangor, 43000
03-8736-5425

p/s-sorry gambar tak clear...yela pakai sabun ambik gambar...orang pakai camera dia pakai sabun...heheh

11 comments:

antudegil said... [Reply to comment]

haji samuri?? kalau org kajang sendiri, sate brand ni dah lama org tak pergi oi! satay dah pre made + pre cook. ko akan dapat yg suam2 kuku je sate dia. camne aku tau? aku org kajang.

faiz said... [Reply to comment]

@antudegil
memangla wahai antudegil...tapi still org luar Kajang kejar..kalo tengok haji Samuri masih penuh org pergi..just my opinion

saya_arief said... [Reply to comment]

aku nak sate jugak..
huahua..lame xmakan.
xkesah sedap ke x.
:D

Nur Liyana said... [Reply to comment]

betul2..yana bukan org kajang....tapi kalau smpai kajang..kitorg satu family layan sate hj samuri...

velasrizal said... [Reply to comment]

tetibe rasa lapar lak tgk sate ni

Hukum Menyambut Valentine Day @ Hari Kekasih 14 Februari

Miecyber said... [Reply to comment]

Menarik nya Sate Emas Kajang...Nak cuba jugakk

Parah diserang harimau

Haida Hussin said... [Reply to comment]

assalamualaikum, maaf saya mencelah pula di sini. firstly, nak ucap terima kasih bg pihak sate emas kerana menulis mengenai sate emas di blog anda. saya adalah anak buah kpd owner sate emas, dan keluarga saya ada membuka cawangan di klang sejak 11 thn yg lalu. Memang susah nak tanding dgn brand yang sudah diketahui umum, tapi ada orang mcm faizlah, kami masih wujud.. terima kasih daun keladi.. :-)

faiz said... [Reply to comment]

@Haida Hussin
ok..makanan yang sedap dan berkualiti mmg patut disebarkan..

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

wow, ni yang nak terjah ni!

ileenda said... [Reply to comment]

memang betulpun sate haji samuri tak sedap.....buat sakit hati je baik tak payah makan.sate haji samuri hanya sekadar nama sahaja..sekarang ni sate pilihan kami adalah sate willy kat sungai ramal...sedap giler.

zahar said... [Reply to comment]

selalu mkn sate hj samuri, lain kali blh try sate emas ni lah, nmpk sedap