Pages

Wednesday, February 16, 2011

Home » , , , , » Buka Stall Burger Takda Untung maa...

Buka Stall Burger Takda Untung maa...

Entry ni bukan nak pandang rendah kat usahawan burger ye...kang marah plak Burger Ijan..die wat untung beribu-riban sebulan...ko selambe je nak cakap takde untung..Aku just nak kongsi pengalaman aku bukak stall burger...Aku bukak stall burger lepas aku habis matrikulasi,tu pon idea dari member aku...kebetulan dia pon baru habis SPM...modal kiteorang tak banyak...stall dah ade dan tapak tak payah sewa...just beli bahan mentah...modal aku guna duit baki elaun matrik....

Hari first bukak memang excited gile..pukul 5 ptg dah terpacak kat stall nak buat test dulu...konon nak QC dulu la kan...sodap ke tak sodap...try buat 2-3 burger...memang best wa cakap sama lu..akibat kesedepan die aku dah mula terbayang handphone baru hujung bulan time tu..hehehe...tula orang melayu tak dapat ape-ape lagi dah berangan...siap buat perasmian dari menteri besar lagi...heheh...so,dah lepas test memang kiteorang puas hati dan malam tu bajet memang ramai orang beli sebab kiteorang buat dekat sebelah gerai makanan...memang gerai tu penuh sentiasa sebab kalau korang makan dia punye nasi goreng penuh satu pinggan..silap-silap lepas makan korang tak boleh bangun...malam tu memang excited gile..

1 jam pertama...

Buka Stall Burger Takda Untung maa...
Muka excited dah macam Anwar Hadi...sumpah best vlog dia ni...


2 jam lepas tu....
Buka Stall Burger Takda Untung maa...
Menunggu macam tunggu Hantu Kak Limah keluar...macam tunggu buah tak jatuh..

3 jam lepas tu....
Buka Stall Burger Takda Untung maa...
Tension...macam nak bunuh diri pon ade.....

Aduss memang tak laku burger kitaorang...sehari dalam 5-6 biji je habis...tu pon ade satu regular customer pasangan suami isteri...baru kahwin kot..nak kate tak sedap..memang sedap...Aku pon hairan apsal tak laku..sampai bile ade orang nak beli burger kat kiteorang pon kiteorang rase pelik sebabnya selalunya takde orang beli tapi waktu tu ade plak orang nak beli..sebab aku rasa hairan

1)Bahan yang best..sos best,mayonis Ladys Choice penuh satu burger...sayur segar,daging Ramly burger(yang tebal punye ye..bukan nipis punye ye..),Kicap Perasa Maggi...semua lengkap cuma takde sos black pepper...tak letak tu pon sebab member aku cakap...'kita berniaga ni kena meminimumkan modal dan memaksimumkan keuntungan,'..
2)Packaging yang menarik...guna polystyrene(padahal malas nak bungkus pakai kertas...heheh)
3)Lokasi yang strategik...dekt gerai makan dan dekat Kolej Komuniti..
4)Harga di bawah harga pasaran..kiteorang murahkan 20 sen...
5)Service yang cekap(padahal sikit orang beli,memang la cepat)
6)Pelan pemasaran yang bagus

Pelik betulkan...sampai ada satu hari tu kiteorang buat satu plan marketing baru...kiteorang buat dekat depan sekolah..strategi yang memerlukan korang menebalkan muka...kiteorang masak siap-siap dalam 15 biji...masak sikit je...konon nak test market dulu...lepas tu habis budak sekolah balik sekolah kiteorang jual burger kat kereta....macam orang selalu buat tu...jual kat bonet kereta...tapi seperti dijangka jualan hanya 4-6 biji je...bakinye sedekah kat orang..so,esoknya kiteornag dah tak buat camtu lagi...memalukan adelah...Kiteornag hanya bertahan sebulan je..sebab burger banyak dihabiskan oleh kiteornag sendiri bukannya pembeli...nasib dapat modal tak rugi...

Buka Stall Burger Takda Untung maa...
Aku di bahagian packaging

p/s-satu hari nanti ingat nak bukak stall burger lagi...dalam option Mat Salai or Burger Kukus...which better???

18 comments:

gabanMorka said... [Reply to comment]

cadangan dari pengalaman aku jual burger dulu:

ko cari mana-mana skola berasrama@hostel, bagi number phone kau kat diorang.sebar2kan.biasanye budak ostel malam dorg akan lapar,so ni r pluang ko.anta kat pagar sudah

buat delivery ke,tp terpulang r nak cas ke x
kalau aku dulu,order lebih 3biji baru aku x cas delivery

dah maju skit,amik tender kecik2...hari sukan ke,hari kantin ke

Notacomei_Warna Kehidupan said... [Reply to comment]

Kalau macam inilah burger kau cakap, jangankan sebiji, 100 biji pun saya beli, mana taknya mana nak dapat burger banyak isi dan murah macam tu hihihehe >_< .

faiz said... [Reply to comment]

@gabanMorka
good opinion...thanks..

faiz said... [Reply to comment]

@Notacomei_Warna Kehidupan
tau takpe..

hafiz said... [Reply to comment]

faiz..kawan aku yang wat mat salai tu da gulung sbb burger mahal & saiz x berbaloi..burger francais skg sush untung sbb ramai sgt dah wt dan modal agk tinggi..margin keuntungan pn kecik sbb hrga bhn mentah tinggi ..cm kwn aku yg wt mat salai tu last2 jual burger biasa sbb lg untung..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

jual burger ni kena sabar kan, yang penting sedap service pantas dan tempat ok dan of course harga berpatutan

faiz said... [Reply to comment]

@Sharinginfoz
btol tu...

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

agak terasa dengan entri ini..tapi aku jual takde la customer sesikit nii..okay lg alhamdulillah..rezeki di mana2..jangan putus asa

Nur Liyana said... [Reply to comment]

baca pasal burger..rasa nk makan plak...
teringat tyme dok asrama dulu....

kalau jual kat asrama yana..konfem laku......budak2 lapar cam apa daa...haahahaha

Along said... [Reply to comment]

Salam Faiz,

Along rasa ko boleh cuba burger kukus, sebab burger kukus skrg nie agak kurang persaingannya lagi. Burger kukus kelebihannya agak lembut dan lebih sedap dimakan. Daging burger tersebut mula-mula akan dikukus dahulu dan kemudian akan di'grillkan'.

Lepas tu sos dan mayonis dier homemade, mmg terbaik. belum ada lagi komen-komen negatif tentang burger kukus nie.

Tapi bukan apa, kos utk setup mungkin mahal sikit la, sebabnya dia ada 3 dapur, yg biasa 1 dapur jer. Dapur menggoreng hanya utk telur dan bakar roti shj.

Along ada buka satu kat Greenwood, Gombak. Alhamdulillah salenya dlm julat RM200 ke RM300 satu hari. Tapi cuba la survey tempat-tempat yg strategik(maksudnya kawasan yg banyak trafik dan kenderaan banyak lalu lalang).

Utk info seterusnya sila layari:

burgerkukus.blogspot.com

iftitahfood.blogspot.com

TQ
Best Rgds

Along

:: Izz :: said... [Reply to comment]

Oic.... baru taw...

Bonzar said... [Reply to comment]

Bonzar Burger jual RM2.60, kos hanya RM1.32, untung RM1.28, maklumat lanjut, sila rujuk www.bonzar.com

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

hihi...comel je usop tu kan....

apiz said... [Reply to comment]

bru niage satu hari da ngaku kalah camne bro??aku dulu mase mule2 niage dpt rm30 je bro satu mlm...skang ni alhamduillah aku leh dpt 4k dlm sebulan....

Unknown said... [Reply to comment]

betul tu apiz...org xkenal lagi jgn mengalah...salu org baru2 ni segan nk beli...nmpk ramai org beli bru beli

Nurul Syahieda said... [Reply to comment]

betul tu apiz...org xkenal lagi jgn mengalah...salu org baru2 ni segan nk beli...nmpk ramai org beli bru beli

Anonymous said... [Reply to comment]

pada pndgn saya sbg lecturer marketing.ada beberapa perkara bro terlepas pandang.Target market salah..

org yg makan burger ni majoritinya lelaki..lelaki ni di lahirkan unik..klu nampak yang meniaga/jual/buat burger tu prmpn bergetah..semangat untuk membeli tu tggi.

Tambahan lg,klu yg buat burger perempuan dan pembeli adalah perempuan jadi kurang skit rs segan sbb klu perasan, yang jual burger biasanya lelaki dan suka berlonggok ramai2 dkat area stall tu.jd pmpn akan rs segan nak singgah.

Ezan Raha said... [Reply to comment]

mula2 baca dah lawak sakit perut ketawa..xtahan muka konfiden...
xpe..dlm bisnes mmg ada turun naik,..kena kuat semngat...