Pages

Saturday, February 19, 2011

Home » , , , » Moh Kongsi Pasal Hantu Asrama..

Moh Kongsi Pasal Hantu Asrama..

Assalamualaikum...
Moh Kongsi Pasal Hantu Asrama..
Lepas baca review filem Filem Sini Ada Hantu dari bro ridzuanrichie,aku teringat pulak pasal hantu asrama...Aku rasa kebanyakan kita pernah masuk asrama...kalau sebut asrama memang cerita hantu takkan lari punye...kalau tak cerita dekat asrama kita...mulala duduk ramai-ramai sibuk cerita pasal hantu kat asrama sekolah lain...tu yang hantu tu suka datang asrama korang dah korang sibuk cerita pasal dieorang...Cerita paling famous aku rasa semua orang cerita ialah hantu askar berkawat kat dataran asrama dan hantu dalam tandas...sampai nak masuk tandas tengah malam pun memang cuak tahap maksimum punye...ada sekali tu aku pernah nak kencing...tak silap aku time tu pukul 4 pagi...memang cuak betul aku time tu nak pergi tandas,lagi-lagi tandas tu dekat hujung sekali asrama...nak kejut member...member tidur mati...pergh...macam-macam yang aku fikir time tu...tangan keluar dari mangkuk tandasla,hantu tengah gosok gigi la...nak tak nak memang kena pergi jugak...kalau tak habis basah satu katil...nasib tak terserempak dengan hantu...kalau tak alamatnya tidur dalam tandasla aku.. yang peliknya kalau kita nak pergi tandas ni time pergi boleh cool lagi tapi time balik rasa nak lari pun ada...Aku pulak masa form 5 dulu memang susah nak tidur...nak dikatakan tiap-tiap hari tak boleh tidur...katil mengadap pintu plak tu...dorm sebelah tandas plak tu..tapi aku cool je(padahal tiap-tiap hari takut pandang luar pintu)...

Cerita yang paling takut pernah aku dengar ialah hantu keretapi dekat MCKK...tak tahu la betul ke tak...orang cakap kat sana ada satu bilik tu memang keras gila..bila ada satu time tu,bilik tu akan didatangi sebuah keretapi...siapa naik memang takkan balikla jawabnya...Sekolah aku dulu agak keras jugak sebab sekolah aku betul-betul sebelah kubur Kristian...tapi nasib baik masa aku masuk sekolah tu dah tak banyak cerita pasal hantu ni...mungkin ustad-ustad sekolah aku dah pagar sekolah aku...sebelum tu memang banyak betul cerita pasal hantu aku dengar dari senior-senior...Antara cerita yang aku pernah dengar:

1)Hantu Kristian bawak keranda..perghh...memang cuak dengar cerita ni..cerita ni aku dengar ada orang dengar yang ade bunyi bende kena seret dekat ada satu lorong sebelum pergi ke surau...tapi yang aku paling kagum diceritakan ada sorang ustad ni punyela berani pergi tengok...rupa-rupanya ada hantu Kristian tengah seret keranda...lepas tu siap berbincang lagi dengan hantu tu supaya pergi dari situ..pergh...memang tak boleh bayang kalau aku ada kat situ..

2)Toyol..toyol ni memang ada dekat sekolah aku dulu...mengikut cerita senior-senior aku dieornag siap kejar toyol-toyal tu dengan ustad sebab nak tangkap toyol..tapi cerita ni tak cuak sangatla kan...toyol je..lagi-lagi toyol tu muka macam cat farish..heheh

3)Hantu menyerupai seseorang...cerita ni berlaku bila sekolah aku buat Hari Usahawan..time ni memang meriah..pelajar diberi peluang bukak gerai sampai tengah malam..nak dipendekkan cerita ada sorang senior aku ni terserempak dengan sorang senior aku sorang lagi dekat gerai-gerai tu...kira member dia la ni..masa tu dia nampak member dia tengah makan hotdog...dia tegur member dia tu...yang peliknya member dia tu diam je...yang peliknya dia tengok hotdog yang dimakan tu macam dipotong pisau...tak bergigi...balik je asrama dia tengok member dia ada dekat dorm..bila ditanya member dia cakap dia memang dari tadi ada dekat dorm...pergh...time tu satu dorm tidur dua orang satu katil...tak sangka hantu suka makan hotdog...heheh..Tak silap aku kalau kes macam ni ialah jin yang dinamakan Qarin..Qarin ni memang ada tertulis di dalam Al-Quran...setiap orang ada Qarin....Qarin ni jin yang lahir sama dengan kita...

4)Yang last ni yang paling takut iaitu hantu nenek...nenek ni akan bertenggek dekat atas locker korang dan bila kornag sedar dia akan nyanyi...cucu,cucu jangan tipu nenek...nenek tahu cucu tak tidur lagi...pergh tak boleh bayang kalau kita kena camni...sebab cerita ni la aku kena kacau hantu..lepas member aku cerita pasal nenek ni dengan penuh takbur dan berlagak aku cakap..."ala,kalau korang nampak nenek tu korang bawakla borak dengan dia,buat ape nak takut,"...lepas tu time tidur aku dengan member aku tidur dekat lantai...aku tidur betul-betul dekat dengan pintu...tiba-tiba aku perasan ada lembaga putih belakang aku panggil faiz,faiz...pergh meremang bulu roma aku time tu...berselubung aku time tu...nasib ada selimut..esok tu aku diam je duduk dekat kerusi...member aku pun pelik...sebab time sekolah dulu takdela pendiam...aku pun cerita dekat member-member aku...satu dorm gelakkan aku...berlagak lagi...heheh

Time matrikulasi lain pulak cerita hantu...ada dua..

1)Hantu karipap..hantu ni tiap-tiap malam dalam pukul 3 pagi ketuk pintu dorm ko nak jual karipap...celah mana orang jual karipap pukul 3 pagi...hantu pon nak jadi usahawan kuih tradisional kan...heheh

2)Hantu Pak Guard..hantu ni suka ganggu orang study tengah malam...ade sorang tu tengah study sampai tengah malam...meja study dia dekat dengan tingkap...tengah kusyuk study....tiba-tiba ada Pak Guard tegur dia tak tidur lagi ke...padahal mana ada corridor dekat tepi tingkap tu...dah la tingkat 3 tak silap aku....

Time university takdela pulak cerita hantu aku dengar orang jumpa...yela dekat shah alam...mana la hantu suka duduk dekat bandar...hantu mat rempit dah ramai dah ganggu orang tidur tiap-tiap malam...

p/s-korang camner...ada pengalaman jumpa hantu...

10 comments:

Admin said... [Reply to comment]

huhu, nnt gua nk tengok cite nih

Warna Warni Kehidupan said... [Reply to comment]

oooo tidak...x mo jumpa hantu...ti demam berminggu-minggu

Mr. K said... [Reply to comment]

haha cerita ko nak dekat same ngan aku dengar gak,
btw.. ko dak mckk ke? kalau ko nak dengar cerita lagi best, datang sekolah aku.. dah cecah 200 tahun gak.. (vi)

faiz said... [Reply to comment]

@Mr. K
aku bukan bdk MCKK..aku dgr cerita je..

Miecyber said... [Reply to comment]

Aduss....

Seramlah entri nie....

Sebab Miecyber's Blog lambat loading sebelum ini...

faisal apardi said... [Reply to comment]

byknya cite antu.....huhu

Mr. K said... [Reply to comment]

owh.. haha, aku pernah dgr antu yg suka pegang kaki orang, kang bler tgk......

chii said... [Reply to comment]

alhamdulillah..takt ni lum lg...harap2 xde la jumpa..tp time dok ostel dulu..byk gak kes..cuma blok tmpat chii je x teruk sgt..ihsk

Nur Liyana said... [Reply to comment]

fuyoo!!!!bnyaknyer hntu!!!!rasa seram plak...

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

seronok atok baco kisah hantu faiz ni...hihi....tapi itulah, yang hantu nenek tu pun penah mengganggu idup atok...x leh tido malam