Pages

Tuesday, February 15, 2011

Home » , , » Cara Phsychology Menolak Permintaan Anak...

Cara Phsychology Menolak Permintaan Anak...

Entry ni saje nak kongsi macam mane mak aku buat untuk tolak permintaan cucu dia...aku ni belum kahwin,so tak tahu camner nak layan budak-budak...Hari tu abang aku pinjam kereta ayah aku balik kampung isteri dia kat terengganu...sebab kereta dia banyak rosak tak boleh nak bawak jauh-jauh...so,anak dia rasa macam best je naik kereta tu...so,sibuk nak beli kereta baru...heheh...memang abang aku nak beli kereta baru pon...tu yang anak dia sibuk nak beli kereta baru...Anak dia ada 4 orang...yang sibuk nak beli kereta anak dia yang umur 7 tahun dengan 6 tahun...budak zaman sekarang baru darjah satu dah pandai mintak kereta baru...dulu zaman aku nak mintak pensel warna yang dalam bekas besi tu pon susah nak dapat...ye la dulu orang banyak hidup susah...income sikit...mak ayah aku cikgu pon hidup susah...aku ingat lagi,ada satu hari tu aku terpaksa cari duit-duit sen kat celah-celah sofa semata-mata nak beli tepung...memang susah keluarga aku dulu...

ok,balik kepada anak buah aku tadi...anak buah aku yang sorang ni nama dia Amira...dia tanya mak aku,'wan,berapa duit nak beli kereta baru ye?,'so mak aku jawab macam ni,'nak beli kereta kena ada duit penuh 1 bag,lepas tu tambah satu bag lagi dan lepas tu tambah satu bag lagi,'hahahh..terus senyap anak buah aku tu...hahahah...mungkin dia terfikir ada ke bapak aku ni duit banyak tu...

Cara Phsychology Menolak Permintaan Anak...

Camtu gak la Wanduk aku buat dekat anak dia...Wanduk aku takde anak...takde rezeki...so,dia ambik sorang anak angkat bangsa cina dari vietnam kot...sekarang ni dia dah tadika dah...Wanduk aku ambik dia waktu bayi lagi...so.budak tu taraf kat aku makcikla...rasa janggal plak nak panggil makcik kat budak tadika...hehehe..so,aku panggil Nurul je la..Nurul ni mintak kat mak dia kasut roda..so,Wanduk aku cakap nak beli kasut roda ni mesti ada RM10 satu pastu tambah lagi satu lima kali...memang lepas tu Si Nurul ni dah tak mintak kasut roda tu lagi...heheheh

Sebut pasal budak ni...aku memang tak reti nak layan budak-budak ni...Hari tu time aku pergi rumah Wanduk aku tu ade la bunga api...orang cina main untuk CNY kot...so,Si Nurl ni tanye aku,'yang tu apa,'aku jawabla,'yang tu bunga api,'lepas tu dia tanya lagi...kenapa main waktu malam..so,aku jawab...supaya nampak warna-warni lagi..Pastu dia tanya lagi,waktu siang tak nampak warna-warni ke..sudah,aku pon dah tak reti nak jawab ape..terdiam gak aku...takkan aku nak explain kat dia tentang konsep-konsep warna semua tu...memang comfirm dia tak faham la...Nasib lepas tu kitaorang dah nak jalan pergi Restoran Sate Emas...kalau tak memang masak la aku nak menjawab..hehehe..tapi Nurul ni memang bijak berbanding budak sebaya dia...cara dia bercakap memang macam bukan budak tadika..pelik betul kalau bangsa cina mesti bijak kan...

8 comments:

Nur Liyana said... [Reply to comment]

wah...comel tul nurul tue..teringin nk tgk muka dia..mesti kawaiiiiiiii...kan?

wanduk tue = nenek ke?

faiz said... [Reply to comment]

@Nur Liyana

wanduk tu nenek sedara aku...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

thanks for sharing cara nak menolak permintaan budak2 ni

Miecyber said... [Reply to comment]

Teknik yang menarikk...

Adegan merokok di haramkan di China

arep_lockermonth said... [Reply to comment]

haha :P pandai guna teknik nih! dapat simpan duit lebih la ayah n mak yer,,haha:P

btw arep folo blog kamo!

Along said... [Reply to comment]

Salam,

ha ha, menarik citer nie.

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

trime kasih atas info ini..saya suka istilah wanduk tue..rupanya ia merujuk kpd nenek ya..

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

hihi, susah kan layan budak banyak kaletah ni...ado yo soalan nak tanyo