Pages

Thursday, April 21, 2011

Home » » Kalau dah otak engineer..engineer jugak..

Kalau dah otak engineer..engineer jugak..

Assalamualaikum...

Entry ni aku nak kongsi perbincangan aku dengan Addy...sampai sekarang aku ngan Addy masih tak tahu jawapan sebenarnya...Tengah aku grill daging oblong aku tanya Addy pasal satu soalan ni..sebab aku betul-betul tak puas hati sebab aku kena marah waktu training masak burger kat Gombak aritu pasal hal ni...Disebabkan addy pun ambik mechanical sama ngan aku time study dulu,aku pon tanye dia sebab nak tahu apa dia jawab...

Aku:kalau grill benda ni kan...apa beza kalau kita grill daging tu lurus dengan senget...

Kalau dah otak engineer..engineer jugak..

Kalau dah otak engineer..engineer jugak..

Addy:Apsal ko tanye plak
Aku:Aku kena marah hari tu sebab letak lurus daging tu...dieorng cakap kalau letak senget lagi cepat masak
Addy:Aku rasa kalau ikut heat transfer sama je dua-dua

heheh...aku dah agak mesti tu jawapan Addy sebab aku pun fikir macam tu...bila dah belajar engineering ni semua applikasi nak kait dengan engineer...sebab apa yang kiteorng belajar heat transfer tu bergantung pada antara 2 medium tu...,maksud aku permindahan haba dari daging burger dengan grill tu atau istilah eiyh conduction...takde plak kiteorng belajar heat transfer tu jadi semakin cepat bila position tu berlainan...

Puas betul kiteorng fikir jawapan..siap buat simulation Ansys untuk finite element lagi...hehe..tu aku tipu...sorry sape yang tak faham ye...disebabkan kebuntuan yang amat sangat kiteorng pun ikut jela grill daging tu senget..kiteorng ni dah macam engineer burger pun ada..bila kukus burger tu pun bincang pasal aplikasi engineer gak...macam dah sebati dekat diri...heheh...adoyaiii...teringin sangat kerja engineer..

p/s-sape tahu jawapan sebenar.Kenapa kena grill daging tu senget..



24 comments:

cekodok jagung said... [Reply to comment]

hahahahh...position senget sebab petua org tua2 je tu..heheh..

Ayie said... [Reply to comment]

cuba la buat eksperimen.. Sebelum tuh, sila bina hipotesis, radas, dan jangan lupa penyataan masalah.. Sok lusa ko dah taw apa keputusannya, update le ke blog.. HAHAHA

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

bole wat eksperimen ni, haha

cekodok jagung said... [Reply to comment]

@cekodok jagungHaaaa...satu lg cara mungkin faiz leh guna experimantal design utk cari jwpn bg soklan tu.. Guna ED insyaalah dapat la jwpnnya tapi rumit la kejenye...

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Ahaksss... Betul kata Ayie tu. Nak gak tau keputusannya nyer. Betl ke tak pasal petua senget tu. Hikhik.

fairus said... [Reply to comment]

tak tau plak..

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kakak pun kalau buat bbq selalu memang sengetkan daging/ikan/udang/sotong/ tapi motif tetap tak tahu. Tapi yg nyata agar benda yg kita panggang itu tak terjelus dalam api....:)

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

entahlah petak2 nampak cantik sikit kat burger kot

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

hahaha....
ala, gril senet tu just nak patent yg cantik... nmpak cam diamond sikit....
klo just peta2 biase x sedap la plak mate memandang... =P

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

a'ahkan...baru terpikir ni....
cuba letak daging tu 2 posisi beza..
tgk mana cepat masak dulu...hehehe

Nur Liyana said... [Reply to comment]

bila senget...haba kat tepi tue dpt membantu pembakaran dging tue ...kalau letak lurus...lmbt la masak rasanya sebab posisi lurus......

hahahaa...gelak je la..jwpn cm tak berpa nk diterima ja..hahaha

marah cikgu fizik yana dengar yana bagi alasan cmnie..haha

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Atok setuju dengan Shamsuddin Amin...itu untuk dekorasi saja untuk tarik perhatian pembeli....sama je faiz sebenarya pasal heat transfer tu...

SEMAKNESS ONLINE SHOP said... [Reply to comment]

hahaha pening kepala aku.. nengoknya~ kalu semua kondisi nak senget.. alamat gayanya kami makan pon tersenget senget jadinya wakakakaka~

nurayunni said... [Reply to comment]

mask senget pun xbleh erk?xthu la plak...

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz, apa kata kurangkan jarak antara heat source dengan daging burger tu? pastu ukur masa yang diambil didalam saat! kekeke

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

hahaha....pning gak soklan nie....bg nabilah,sme jer....wakakaka

Jue said... [Reply to comment]

tak kisah le sengget ke, lurus ke.. janji masak.. tak penah le plak dgr theory klu letak sengget cpt masak.. huhu

chii said... [Reply to comment]

x pernah perasan la plak ttg hal ni..tp kalo bab nak masak daging..jgn kuat sgt di tekan daging nya..biasa la :)

Raji berkata said... [Reply to comment]

hahahah mmg otak engineer nih
ak pun xpernah terpk owh
hak2

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

posisi sgt leh meresap ke seluruh bahagian kot huhuhuhh

Miecyber said... [Reply to comment]

Aura lebih power kalau senget kot...

Robot halus

Aku Dan Teksi said... [Reply to comment]

susah nak jawab ni,bukan bidang nya.Kena tanya yg pakar masak memasakni

Sham said... [Reply to comment]

nah ini jawapan engineer pencen:

Q=mcT

where:Q=heat,m=mass,c=specific heat capasity,T=temperature...

eh bale pakai ke...?

Anonymous said... [Reply to comment]

sebab kalo lurus takut daging tu jatuh bawah kot...