Pages

Tuesday, April 26, 2011

Home » » Kenapa grill daging senget part 2

Kenapa grill daging senget part 2

Assalamualaikum...

Entry ni sambungan kepada entry ni...ok..banyak aku terima pendapat dan response dari korang yang begitu bernas tu...Ada yang kata tak kisahla senget atau lurus...tapi aku kisah sebab waktu aku study engineering kiteorg dilatih untuk mencari kebenaran dalam sesuatu perkara...sebab tu aku suka tengok documentry mythbuster...lagipon aku memang tak puas hati dengan orang yang marah aku sebab tak grill daging tu sengget...

Ada yang kata sebab nanti lebih cantik daging tu...masalahnya aku jual burger...bukan daging saje..so,orang takkan nampak daging tu cantik ke tak dekorasi dia..Banyak yang suruh aku buat perbandingan yang mana satu lebih cepat masak...Ada gak cakap supaya daging tak jatuh...Aittt...macam mana daging yang lebih besar dari lubang grill boleh jatuh??Ramai gak engineer dan budak lepasan SPM yang dapat straight A tak dapat jawab kebenaran situsasi ni..heheh..disebabkan permintaan ramai,aku telah buat satu ekperimen antara 2 cara ni..

Aku buat eksperimen dalam 2 cara..1st sekali aku guna 2 cara ni secara berasingan dan kira masa guna stopwatch henset murahan den ni...yang kedua aku masak secara serentak...Ok...eksperimen pertama aku mula dengan cara lurus dan masa untuk daging tu masak ialah 8 min 18 saat dan cara senget mengambil masa hanya 7 min 16 saat...cepat tu..seminit mendahului...so,dalam eksperimen ni aku buat kesimpulan yang pengaruh convection heat transfer antara angin dengan daging tu mempengaruhi proses masakan...sebab bila kita letak senget ada angle antara daging dengan angin..mungkin bila ada angle,pressure dan heat transfer antara angin dengan daging mungkin kurang...menyebabkan proses penyejukkan daging tu berkurang...

Method kedua aku grill daging secara serentak.Cara ni kurang accurate sikit sebab kedudukan daging tu tak sama tempat.Tapi den torai je la.Lepas buat method kedua ni daging yang digrill secara lurus pulak cepat masak.So,memang teori pertama tu tak boleh pakai kot.So,aku buat conclusion result dia ialah busted...heheh..dah macam mythbuster plak eksperimen ni..maksud aku letak senget ke lurus ke sama je...dan eksperimen ni sebenarnya tak accurate sebab condition dan properties tak sama.Kalau nak accurate kenala drawing 3D model pastu simulate guna CFD atau finite element software.Takdo kojo den nak bueik.Jgn ekau nak suruh den bueik pulak.Den dah buat eksperimen dua kat atas tu pon dah kira baik..heheh

Kenapa grill daging senget part 2

Walaupun result dia busted aku ngan Addy tetap grill secara senget...senget tetap dihatiku..huhuhu

p/s-aku pun tak tahu apa aku mengarut kat atas.Saje nak refresh balik...


19 comments:

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

dh terbiase ngan senget kan... haha
papepon
yg penting daging tu masak elok...
elok la juga dimakan... =)

corat coret beta said... [Reply to comment]

Macam macam hehe.

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

aku masih x dpt bayangkan camne grill daging tu? yg mcm masak kebab tu ker?

Nur Liyana said... [Reply to comment]

hahhaha..yana pun tgk la mythbuster tue..best lorh..haaha

so conclusion nye????makan je la daging tue..hahahahhaha

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

ce buat eksperimen seterusnya faiz ce buat!hehehe

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Ahakss... bagus2. Kalau mcm 2 baik guna cara senget. Lagi cepat. Berniaga mesti kena cepat kan. Tu lah, ilmu itu penting.

Kakzakie said... [Reply to comment]

Bakarlah cara senget tu Faiz janji selesa. kalau lurus pulak takut terjerlus masuk bara.... Yg penting daging masak udah...

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

buat jugak...atok nak suruh buat jugak experiment kedua tu....tak kire...




larikkkk selmatkan diriiiii

lalink7 said... [Reply to comment]

walaupun kurang memahaminya syabas la utk faiz..buat je ape yg kite gemor..ye idok?

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

yang penting sedap tak kisah le macam mana nak grill

Nur Liyana said... [Reply to comment]

faiz, yana ada send satu comment kat entry yg lepas -lepas..hehe cepat baca!!!!

chii said... [Reply to comment]

aisey..skali kuar term engineering plak da :p

tp kira ok la..aplikasikan blk apa yg da di blaja sblm ni..

budak2 engine mmg perlukan jawapan or penerangan yg logic :)

adwafarahin said... [Reply to comment]

bile org engineering berkata2 adwa x paham suda
-___-"

hahaha :P

adwafarahin said... [Reply to comment]

tp xpe janji daging tu cukup masak n x sakit perut bile mkn okeh! :)

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

huyyooo...cipa buat eksperiment lg...cayalah faiz...hahaha...mythbuster best!!!nk g tau yg nabilah dh tkr url k...hehehe

Miecyber said... [Reply to comment]

Eksperimen yang relevan...

Robot ada perasaan

hans said... [Reply to comment]

rajin ko buat eksperimen...hehehehe

Jue said... [Reply to comment]

experimen ni masih bleh dipertikaikan sebab mungkin kepanasan gril tu tak sama.. *ok akak dh lost

Ayie said... [Reply to comment]

beger senget tape.. jangan otak senget.. bahaya tuh.. ^^