Pages

Wednesday, April 27, 2011

Home » , » 2 hari dah pandai Bahasa Melayu...

2 hari dah pandai Bahasa Melayu...

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak kongsi perbualan aku,Addy dengan mamat Turki ni..Seronok aku berniaga dalam MMU ni dapat tengok macam-macam ragam foreigner ni...Satu hari tu customer dari Turki datang dekat stall aku..Macam biasala...kalau customer tu tunggu dekat sebelah aku dan tengok muka customer macam tak sombong,aku ngan Addy mesti tegur.

Kebetulan mamat Turki ni pandai cakap Bahasa Melayu.Tapi takdela banyak sangat vocabulary Bahasa Melayu dia tahu...Tapi takdela cara cakap dia pelat macam korang tengok tv omputih cakap bahasa Melayu.Malah aku rasa lagi bagus dari segelintir orang cina kat Malaysia yang pelat cakap bahasa melayu tu...Kiteorng berminat borak dengan mamat Turki ni sebab dia yang mula-mula cakap Melayu..tak silap aku mula-mula dia cakap,"original chicken griller dua"...

Lepas tu Addy mula tanya dia,"where are you from"...mamat tu pun cakapla,"saya dari Turki"..tak silap akula...lepastu aku pun aku pun tanya,"how long have you been here"..mamat Turki tu pun jawab,"2 hari"...terkejut aku dengan Addy bila dia cakap 2 hari...kagum pun ada...tapi disebabkan terkejut,dengan kuat aku cakap kat mamat turki tu,"Apa!!!!2 hari"...hahah...

Pastu mamat Turki tu dah mula gelabah dan tergagap-gagap sebab dia silap rupo eiyh..dia pun cakap,"oppps...bukan 2 hari...ermmm...2 minggu..ermm..2 bulan"..Dah banyak sangat ermmm dia tu...Aku pon cakap kat dia,"2 tahun laaa"...hahaa...tergolak mamat Turki sambil cakap,"ya,ya...2 tahun"...memang seronok betul aku ngan Addy layan mamat Turki yang baru nak belajar bahasa Melayu ni...

Lepas tu banyak soalan betul kiteorg tanya dia.Tanya tempat tinggal dia la...tanya pasal Turki la..Aku tanya dia dalam bahasa omputih...tapi dia jawab Melayu..Dah macam aku pulak foreigner...hehe...Aku malas tanya dia dalam bahasa melayu...sebab takut dia tak faham..sebab vocab dia masih sikit...Tapi aku kagum dengan dia sebab ada inisiatif nak belajar bahasa tempat dia berhijrah...

p/s-banggala dengan bahasa kita..

20 comments:

adwafarahin said... [Reply to comment]

im proud to be malaysian

sye juge bangga dengan bahasa saya!

ceewaaahh semangat gila :P

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

hahaha....ingtkan bru btol2 die dua hari kat sini...btw,faiz speaking tu...cayalah....

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! hebat mamat Turki tu Faiz. Bangga akak. Seronok kan bila kita berjumpa pelbagai orang. Macam2 gelagat manusia kita jumpa. Tapi banggakan apabila ada org lain bersungguh2 ingin mempelajari bhs kita =)

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

kalau nak seribu daya kan.. respect le

Kakzakie said... [Reply to comment]

Terbayang kakak conversation Faiz dgn student Turki itu. Org kita memang ramah apa lagi kalau nak business maju...

Ramai foreigner kata bahasa kita mudah dipelajari. Sebab itu ramai yg duduk sini tak sampai setahun dah boleh menguasai sedikit sebanyak bahasa kita...

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

klakor lah time 2 hari tu...hehehe..
diorang mmg peramah kan..kat tmpt mina ni pun ada budak sudan...

mina kemain ckp mcm2 psl dia..rupe2nye tau bm..aduuhhhh..malu pulak..hehehe...

Miecyber said... [Reply to comment]

Bila sebut Turki saya akan selalu merasa sedih sebab teringatkan saat kejatuhan Khalifah Othmaniah tempohari.

Semuga Khalifah Islamiah akan muncul semula.


Makanan terlarang

Jue said... [Reply to comment]

klu g UIA berhati2 klu nak kutuk foreigner kat sn, sbb derang ada belajar bhs melayu.. anak2 lecturer kat sn sume pandai malay, fasih plak tu.. geram akak tgk.. comey sgt..

republik n9 said... [Reply to comment]

hahahaha kat U gua ni pon foreigners amik bahasa melayu, diorang rajen cakap melayu, gua plak yg speaking sambil skipping hehehe

corat coret beta said... [Reply to comment]

Nasib baik bukan awek turki takkan secara automatiknya kau akan menggatal hehe.

hans said... [Reply to comment]

hohoho
best2
tu la pasal....
berbangga dengan bahasa kebangsaan
eh,ko jual burger ke?
aku nak rasa

Farhan Zulhusmi said... [Reply to comment]

sy pon bangga menjadi rakyat malaysia..hehehe...
suka2...

saya_arief said... [Reply to comment]

wah..best2 cakap ngan foreigner.
;D

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

wah wah...
mmg semngat mamat tu...
ye la
kan peribahase ade ckp...

masuk kndg kambing mengembek...
masuk kndg rimau mengaum... haha

Santan berlada : member KL ku yg terlampau...

Nur Liyana said... [Reply to comment]

hahah..kalau 2 hari...mcm pelik je...
kalau dia cakap 2 minit...hahhaa

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

wah hebat gila kot beliau tu kan faiz..bangaa jap,hehe

amry said... [Reply to comment]

kat kilang aku ramai la orang...nepal.pekerja komntrak..memang kagum gak la diorang boleh cakap bahasa melayu....sebab kat tempat diorang mana ada pelajaran bahasa melayu kan..kalau bahasa inggeris tu tak la hairan kalau diorang boleh cakap....hmm..yang kita ni jenuh nak belajar bahasa inggeris..huhu

lalink7 said... [Reply to comment]

faiz kojo kat mmu ek? ohhh..nak beger speciall satu antoo upm plszzz..haahhah

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

HUhu...kadang2 org camni yang tahu hargai bahasa kita kan....sonotnye keje kat situ...luas pemandangan...
=)

Nini Hartini said... [Reply to comment]

Lojik jugak kalau 2 hari. Mungkin dia dah buat persediaan bahasamelayu masa kt turki. mcm student kita nk gi jepun/korea. mrk akn buat persediaan dulu kan?