Pages

Thursday, March 17, 2011

Home » , , , , » Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...

Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...

Assalamualaikum...

Setiap kali aku lalu kat jalan baru Bukit Putus ni mesti ramai orang beratur...kalo time bukan waktu kerja tak ramaila...kalo cuti tu kadang2 ramai btol orang beratur nak ambik air bukit ni..dah mcm beratur nak beli tiket Hikayat Merong Mahawangsa pon ade...habis dieorg punggah satu bonet kereta air bukit ni..free dikatekan...sape yang tinggal area Kuala Pilah ngan Seremban tu mmg untung la..dekat dari rumah..

Mula-mula aku pelik gak ngan dieorg ni ambik air bukit...tak kotor ke...aku ingat mesti siap ada lumpur ke kan..macam2 testimoni aku dengar orang minum air bukit ni...ade tu hilang gaout la...naik nafsu gak nak ambil air bukit tu bila dengar testimoni orang ni..biasala kan air semulajadi...mesti bersihkan daripada bahan-bahan kimia...korang minum air paip hati-hati sakit...sebab sape yang minum air paip ni keberangkalian nak dapat sakit buah pinggang tinggi sikit...sebab tu mak aku pasang water filter kat luar rumah...

Ade sekali tu aku lalu kat jalan tu mak aku suruh plak ambil air bukit ni..botol pon takde mase tu...test drive je la ambik satu botol 250ml tu...mula2 aku expect yang air tu keluar perlahan je...sampai je kat situ terkejut babun aku tengok laju btol air dia...kalah air paip kat rumah tu...patutla orang ambil tak ingat dunia..air dia memang jernih gila...takde pencemaran langsung...air paip pon tak jernih camtu..

Semalan sekali lagi kiteorg pergi ambik air bukit..time tu malam takde orang..ade sorang je pakcik tu tengah menjalankan misi memenuhkan bonet kereta dengan botol2 besar dia...kali ni mak aku pon dah buat persiapan rapi gak...banyak botol gak kiteorg bawak...
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...
banyak tak gua songlap
ni baru sikit ni...nak tengok berapa banyak pak cik yang ade time tu songlap..
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...
ni baru setengah,ade lagi setengah die tengah penuhkan botol

Tinggi btol keazaman pak cik ni nak jaga kesihatan...bukan dekat dia tinggal...pak cik tu cakap dia dari Kepis...bukan dekat tu...aku rasa dalam 50km...pak cik tu cakap semenjak dia mium air bukit ni,dia dah tak minum air paip lagi...kira selalu gakla dia datang...aku ambil air bukit ni pon sebab alang2 dah lalu...

Akibat terlalu digilai ramai,kaum vandalism ni pon taknak ketinggalan gak turut serta..
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...

p/s-air bukit ni memang bagus...sape nak try tu rajin-rajin kan lah diri tu terjah ke Bukit Putus ni...kalo boleh bawak la lori 5 tan tu...hehe..boleh buat stock 1 tahun...

22 comments:

AYuNG said... [Reply to comment]

org jelebu ker??
ker kg kat jelebu??
cer kabo...hehe:D

faiz said... [Reply to comment]

@AYuNG
orang bahau..

hans said... [Reply to comment]

memang bersih ker air tu?

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz dah try minum ker air tu? ada rasa macam superman tak lepas minum? hehehe...

Fairus Bin Mamat said... [Reply to comment]

AIR TETAP AIR.. JANGAN ADA ORANG TAKSUB MENGATAKAN AIR BOLEH MENGUBAT.. AIR HANYA CIPTAAN ALLAH, SEKIRANYA IA MUJARAB, IANYA ATAS KEHENDAK ALLAH JUA.. WALLAHUAKLAM..

faiz said... [Reply to comment]

@Fairus Bin Mamat
orang ambik bkn sebab ianya bley ubat...tapi air dari bukit kat takde pencemaran ngan bahan kimia..tu yg ramai ambik..

faiz said... [Reply to comment]

@hans
mmg bersih..xpyh masak pon bley minum terus

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
ntahla...tapi bgun tido tadi tertumbuk dinding..pecah gak skit dinding tu..heheh

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! best nyer kalau tak yah masak pun boleh minum.. :)

lalink7 said... [Reply to comment]

faiz...memang air bukit bagus tapi kena juga dapatkan kesahihah dari pihak yang berkaitan untuk menguji tahap kebersihan air tue..mana tau la kan air tue ada bahasa bendaasing yg xdikenal ke ape..

hrp berhati2 ye..

hana said... [Reply to comment]

erm..
hana pn pelik gak apsal la ramai orang amek air bukit nh...
mmg de kebaikan tp x pernah plak try...

betol kate lalink7 kat ats nh..
kadang2 air macam tu pun leh tercemar ngn microorganism..
=D

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

assalamualaikum..air nie mmg bagus kerana tiada pencemaran cume ia perlu dimasak seperti biasa juga..baketria masih ada

chii said... [Reply to comment]

chii penah nampak org dok amik air jalan nk menghala ke puncak alam..tmpat len..x perasan lagi

saya_arief said... [Reply to comment]

banyak khasiat tu.
:D


JOM JOIN CONTEST DIALOG MISZNORUL

ghost writer said... [Reply to comment]

macam kat lebuhraya dari utara ke ipoh terdapat satu bukit sebelum terowong dan ada pondok tempat berteduh bagi penunggang motor.kat situ pon ada air bukit nih...pernah rasa dan ia sangat jernih,asli lagi digunakan tanpa was-was...

Nur Misnan said... [Reply to comment]

wahhh... free jer minum air bersihkan
skrg minum air paip memang ktor giler
kalau yg pakai filter tuh
sure masa basuh boleh tgk kotor
yang amat...

kat cheras pun ada air bukit free
ramai mamat indonesia china
ambik berbotol2..

decrewz said... [Reply to comment]

Kat bukit tinjau rasanya ada jugak air bukit, tapi x ramai org dtg tada..h

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

ce ambik pastu pos kat aku?wakaka

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

ha ah..air smulajadi mmg lebih best dr air paip....

klu sesetngh air paip tu, aku prefer air botol dr air paip.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

faiz, atok ado gak nampak orang amik. Dari sehari ke sehari atok nak try, tapi botol lupo nak bawak. Air bukit bagus. Lagi bagus dari air paip

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

mcm mne mina blh tak perasan ni...
dekat mne ek...tmpt lori selalu berhenti tu ke?

faiz said... [Reply to comment]

@KUREKURE COMEL
yg tu kat jalan lama...kat situ lori xbley berhenti sebab sibuk sikit jln tu..