Pages

Saturday, March 26, 2011

Home » , » Jalan-jalan Cari Kerja..

Jalan-jalan Cari Kerja..

Assalamualaikum,

Semalam aku pergi ke BN Youth Job Fair..aku sebenarnya malas nak pergi..sebab aku tak rasa yang aku ni sesuai untuk kerja-kerja makan gaji...antara faktor dan sebabnya

-degree aku dah terlalu lama tak digunakan..dah 3 tahun...
-aku tak sihat tubuh badan..keadaan badan dan fizikal aku yang tak normal seperti orang seusia aku semenjak aku sakit..aku sekarang ni nak jalan lama pon dah tak boleh...badan dan tulang2 aku sekarang ni akan rasa sakit bila jalan atau diri lama2 lagi2 kat tulang rusuk aku
-aku ni takde interpersonal skill seperti orang lain..

saje aku tulis sebab2 tu supaya orang faham kenapa aku malas nak apply kerja...tapi disebabkan makayah aku suruh pergi aku tetap pergi...dah banyak kali aku kecewakan makbapak aku...aku nak buak makayah gembira sikit tengok perubahan aku..

Berbalik pada aku pergi job fair tadi aku pergi ngan 2orang kawan aku yang kebetulan bukak ladang anggur gak...tapi tak sebesar ladang aku la(faham2 la ye)...mula-mula aku ajak kawan aku ni addy yang kebetulan takde kerja sebab kontrak dia jadi RA kat UTHM dah tamat...dia kata susah btol dia nak cari kerja...dah berpuluh2 application dia buat tapi tak dipanggil langsung..kiteorg pergi naik komuter..so,aku tunggula si addy ni kat komuter Seremban...rupa-rupanya ada lagi sorang kawan sekolah aku dulu follow sekali...nama dia ayie..ayie ni pon dah lame menganggur...dah 9 bulan...sebelum ni dia kerja kat OSK...tapi berhenti sebab ada masalah dalaman tak silap aku..lepas tu banyak dia apply kerja tapi takde yang panggil..dia kata dia dah hantar application kat bank islam berpuluh kali..tapi tak panggil langsung...kesian betul aku fikir member2 aku ni..sebab aku yakin dieorg ni boleh jadi pekerja yang bagus sebab personaliti dieorg yang bagus dan dieorg pinjam PTPTN tak silap aku dulu...nasib aku dapat biasiswa JPA dulu...tak payah bayar...tapi tak tahula mungkin dieorg takde rezeki lagi..

Hari ni tak ramai orang kat sana sebab hari Jumaat kan...kiteorg sampai lebih kurang kul 12 tghari...ternyata jobfair ni banyak nak kempen BN..sepanjang jalan masuk ke PWTC tu muka KJ je...mungkin dia nak tunjuk sikit sumbangan dia sebelum pilihan raya ni setelah lama menyepi..heheh..sampai kat tempat pameran tu kena dafter untuk dapat bar code dulu...tapi sape nak pergi aku galakkan korang bawak hard copy resume..sebab kebanyakan booth kat situ lebih banyak terima hard copy...

Booth2 banya gak...ada 2 tingkat...tapi takdela sehebat seperti yang dicanang-canangkan...biasa macam career fair yang lain...tapi kelebihan dia lepas korang dah dapat bar code tu korang boleh apply dari rumah dengan masukkan bar code korang kat application korang..ade gak booth daftar undi ngan jadi ahli pemuda BN...biasalakan mesti nak kempen punye..letak plak awek cun kat booth tu..heheh..yang peliknya ade plak booth kerja2 yang menipu orang..yang menjanjikan keuntungan tinggi dengan modal kecik...aku tak tahu camne Pemuda BN ni boleh approved booth2 camni...nampak sangat hentam kromo je..

So,kiteorg jalan2 cari kerja yang boleh..seperti yang dijangka..orang2 macam aku yang takde experience ni selalunya boleh apply management trainee atau junior executive...bial ditanya akak kat booth tu apa requirement dia...perkara pertama dia cakap...

"job ni kena fresh graduate yang umur antara 22-26 tahun"

so,aku tanye la balik..

"kalo saye baru 26tahun bulan 3 hari tu boleh apply tak"

akak tu jawab..

"tak bolehla dik dah lebih umur,kalau bulan 5 ke 6 boleh la"

bila dah jawab macam tu aku dah mula down...aku mmg dah jangka degree aku ni memang dah tak laku..tapi takpela aku pasrah je..aku applyla 2-3 job walaupon requirement tak cukup termasuklah tabung haji utk position kadet kilang...pastu requirement dia ada tulis sihat tubuh badan..sekali lagi aku dah jangka orang sakit cam aku ni memang tak boleh kerja lagi...nak apply kerja Tabung Haji kena ada account Tabung Haji...bagus gak aku apply kerja tu sebab aku takde account tabung haji..aku pon bukakla..2 hinggit saje...heheh

Lepas satu jam kiteorg berjalan perkara yang aku jangka datang...tulang dada ngan rusuk aku mula rasa sakit..bayangkan baru jalan sikit aku dah sakit...macammane aku nak kerja camni...lagi2 kerja2 dalam bidang aku yang agak lasak ni..tapi aku senyap je...malas nak bagitahu member aku..kesian plak dieorg...sebenarnya aku pergi ni pon niat nak tolong kawan aku...mane tahu dia ade rezeki apply kat job fair...aku dah mula fikir nak balik je...dalam pukul 3ptg member aku ajak balik....lega aku..

Sebelum kiteorg balik kiteorg singgah food court dulu...tengok harga nasi ayam dah RM8...kiteorg selaku penanam anggur ambik keputusan membatalkan niat makan kat situ dan nak makan bila dah sampai Seremban nanti...

Balik plak komuter penuh...takde tempat duduk...dengan rasa sakit badan aku...aku duduk je la kat atas lantai..sebab ada ruang sikit..panas plak tu...nak lagi panas ade plak pasangan kapel yang aku rase budak sekolah sibuk bermadu kasih..pegang2 sana-sini..bosan btol aku tengok budak camtu...duit pon mak bagi lagi dah nak bercintan-cintun camtu...ntah2 duit keluar belanja tu pon makbapak kasi...psatu takut terbalik plak komuter ni nanti sebab ade org buat maksiat..

Balik rumah aku bincang ngan makbapak aku nak join graduate entrepreneurship development program yang dibuat KFC Holdings...program ni utk graduate diploma atau ijazah...kita akan diberi gerai seperti kios kemudian kita akan control kios tu...bagi ijazah mcm aku dibagi RM 1500 sebulan...diploma RM 1200 dan tak silap aku lepas 3 bulan kita dibantu untuk mendapat pinjaman RM 10 000 dari Agrobank dan kios tu milik kita 100%...just bagi setiap bulan RM 300 kat Ayamas sebab ni guna konsep franchise...aku rase ni saje sesuai utk aku kerja...mane tahu satu hari nanti aku dapat jadi usahawan berjaya...berangan la kojo ko ni faiz...huhuhu

Jalan-jalan Cari Kerja..

tu jela aku nak citer pasal aktiviti aku kat jobfair tu...sape nak apply kerja tu atau last sem tu ramai2 la pergi..sebab memang banyak company kat situ...kalau nak jadi calon2 dun atau parlimen pon boleh register jadi ahli BN dulu..aku dah diterima jadi calon Parlimen Kuala Pilah dah untuk PRU akan datang ni...heheh..

p/s-sorryla..entry ni byk citer masalah aku dan panjang meleret..









13 comments:

Eel said... [Reply to comment]

assalam~
apakah, nasi ayam pun lapan ringgit. =.="

apapun, jgn berputus asa dan sentiasa berdoa ye bro.. moga-moga dpat sihat semula. =)

faiz said... [Reply to comment]

@Eel
insyaallah bley sihat..

Raji berkata said... [Reply to comment]

hahaha kt tempat cmtuh pun berkempen juga =.="
aish betul jgn berputus asa
inshaAllah nnti akan ad juga company call kau merayu kau utk bekerja dgn mereka~! ^^

faiz said... [Reply to comment]

@Raji berkata
aku bukan pikir pasal tu...aku cuma pikir keadaan badan aku yang jadi lemah ni..

chii said... [Reply to comment]

tgk tajuk BN pun da tau..hehe...sure ada selit unsur2 politik,,pancing katakan..opss :p

hurm..susah gak kan..xpe la,,mayb rezeki faiz bukan keje2 luar.tp mana tau rezeki faiz ngan KFC tu kan..ok gak

Nur Liyana said... [Reply to comment]

kesian la kat faiz,....takpe berdoa je..semoga sihat balik nnt....insyaAllah..

yana harap faiz dpt kerja tue..huhuh..insyaAllah...yakin boleh...


eeiiii mahalnyer nasi ayam 8 ringgit.,...memang tak yah makan ler..hahhaha

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

sabarlah faiz yek..
aku taktau pe yg mnimpa tpi sabar je lah..

BeeWhiteRoses said... [Reply to comment]

susah giler nak carik kerja skarang kan..harap result bagus pun tak boleh..company sudah semakin demand..huarghhhh..;(

cekodok jagung said... [Reply to comment]

hehehhe..klakarnye jwpn akak tu.. haaaa...mmg untung kalau jual roti impit ni coz dah terbukti keenakannye coz ade kat uitm sy.. tapi malang sy tak pernah makan yg makan hanya kengkawan sy..diaorang cakap sedap.heheheh..

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Faiz, takpe ek faiz...sabar...ado hikmah tu..faiz try isi semula SPA tu...xpun g sini
http://jawatankerjakerajaan.blogspot.com/

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

x kisah booth cmne pn asalkan sewa diorg byr..duit masyuk kn...

aku pn lama gak tanam anggur, ntah la apa jadi ngn aku ni..ish~

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

insyaallah..ada rezeki faiz tu....


amin...

Along said... [Reply to comment]

Salam Faiz,

Teruskan usaha, jgn putus asa.