Pages

Tuesday, March 22, 2011

Home » , , , » Mencari pekerjaan: BN Youth Job Fair 2011@Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011

Mencari pekerjaan: BN Youth Job Fair 2011@Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak jadi penyokong tegar BN...nak promote sikit program yang dianjurkan Pemuda BN Malaysia ni...BN Youth Fair 2011 ni sebenarnya nak mengurangkan kadar pengagguran kat Malaysia supaya lambakan anggur2 kat Malaysia tak melebihi permintaan...heheh..(mcm sesuai je utk aku)..Aku nak promote pameran kerjaya atau job fair ni sebab ada kelainan sikit dalam pameran ni..

Mencari pekerjaan: BN Youth Job Fair @Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011

BN Youth Fair ni akan diadakan pada 25-27 Mac 2011 di Dewan Tun Razak 1,PWTC Kuala Lumpur...tinggal 3 hari je ni...sapo yg tak buek resume lagi tu copeik la buat apo laie...macm biasala dalam job fair korang kena register dalam laman web mereka pastu upload resume korang...sampai kat pameran tu nanti korang akan diberi bar code,so just scan je kat booth pameran tu. bila korang nak apply kerja tu..

Antara exhibitors yang akan datang dalam job fair ni:
1)Syarikat Multinasional
2)Government Linked Companies(GLC)
3)Sektor Swasta
4)Agensi Pekerjaan
5)Institusi latihan dan syarikat penempatan pekerjaan
6)Jabatan Kerajaan dan agensi agensi yang berkaitan

Mengikut apa yang aku dengar kat MHI ni BN Youth Job Fair atau Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011 memang ada kelainannye..time pameran ni dieorang akan adakan klinik interview ngan klinik buat resume dgn mantop sekali hingga takde satu company pon sanggup tolak resume korang nanti...heheh

Lagi satu kelainan yang aku suka ialah BN Youth Job Fair ni ada buat sistem SMS gak...kalo dah lepas pameran ni atau tak sempat nak pergi kat sana dieorng akan update kerja terbaru di laman web dieorng dan kat twitter pon dieorng akan update..kat situ dieorng gak akan sertakan bar code bagi kerja2 tu...so,korang just tulis bar code kerja yang korang minat tu dan send kat 33XXX..sorry dah lupe..tapi jagan lupa plak uploas resume kat laman web dieorng dulu..

Ade gak satu sudut pameran yang khas kepada orang yang nak apply kerja kontrak..Aktiviti-aktiviti kat Pameran Kerjaya Pemuda 2011 ni:
1)Resume Klinik
2)Video resume
3)Sudut Intensif
4)Sudut pekerjaan kontrak
5)Barcode dan pendaftaran SMS
6)Perbincangan kerjaya dan sesi latihan
7)Temu duga secara langsung bagi para pencari kerja dan majikan

Sape yang dah lepas sekolah,semester akhir ngan dah graduate yang tengah nak mencari pekerjaan tu boleh la terjah ramai-ramai...sapo yang agak-agak nak tukar kerja tu pon digalakkan datang..nak tahu lebih detail  boleh pergi ke www.bnyouthjobfair.com

p/s-apsal nak pilihanraya ni banyak sangat program-program kerajaan buat ye...heheh...saje nak buat provokasi sikit...  






13 comments:

Seksi Bani said... [Reply to comment]

apa lagi, jom serbu job fair ni.. mana tau dapat pulak keje sbgai SU Sulit Khairy Jamaludin.. kekeke...

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

jauh lak nak gi dari trgnu ni...join open interview kat trgnu la kot

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
xpe..aku pon jauh gak..tak pergi kot..

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
kojo ngan KJ xpsl2 kena pggl beruk nanti..heheh

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! best ni.. Bagus2, jgn membuang peluang yang ada faiz :)

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

nak tukar kerja....oppss...hehehe...


tq info....hihihi

ghost writer said... [Reply to comment]

program yang bagus,sekurang-kurangnya membuka peluang kepada mereka yang perlukan kerja.

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
program yang bagus,sekurang-kurangnya membuka peluang kepada mereka yang perlukan kerja.
best friend aku dah 2 bulan mengganggur lepas company lama dia kerja dulu offer MSS Mutual Separation Scheme...boleh dikatakan tiap2 hari dia akan SMS complaint pasal payah dapat kerja yang betul2 sesuai dengan dia..savings dalam bank plak dah semakin ciput..aku cuma boleh nasihat kat dia supaya banyak2 sabar, jangan cerewet sangat nak cari kerja...dan yg paling penting, jangan give up..

Satu jer issue yg aku belum dapat confront kat best friend aku ni..dia memang tak nak start all over again atau tak nak bermula dari bawah..dia tak nak downgrade job & salary expectation, for her career paths..


Teringat pesan mak aku,jangan memilih kerja bila habis belajar..itu aku pegang..masa lepas aku abes studi dulu, tiap2 hari aku bawak yellow pages pegi public phone, col banyak company2 tanya pasal kerja kosong..
time tu aku guna HP Motorola yang jenis lama & bulky ..pastu top up zaman aku study dulu mahal, RM100 coz kena beli air time skali..so nak jimat duit, aku buat col guna public phone..

student U sekarang nie … memilih kerja… (betul ker?) …

Mr. K said... [Reply to comment]

huiishhh macam best je ni...
tapi aku still studylah..
nape banyak lak program2 yg macam ni ae sejak2 ni,
rasa macam rugi je sbb peluang byk, tpi bukan time utk aku,

afzainizam:
bukan memilih, mungkin ade antara dorang dah stick kepada cita2 dorang dari kecik, cuba bayangkan, bila dah study sampai berjaya sebab fokus nak jadi macam tu, tgk2 still xdpt, msti xpuas ati..btul x?

nanne_manja said... [Reply to comment]

Bagus sebenarnya kalo sapa yang tak der kerja pi job fair tu...tapi diaorg buat kat PWTC..pesaing banyak tu weihhhh..

Saya tak memilih keja lepas graduate..tapi imagine lah, ngan gaji ciput banyak expenses yang nak kena bayar..perasaan jadi terbeban..

Tapi alhamdulillah, jadi manusia kena sabar sikit..kalau pandai carik peluang (carik keja di tempat lain) dan rajin (bukan rajin bodek ya..:D )lama-lama gaji akan naik berdasarkan pengalaman yang kita ada...

Sekadar pendapat saya aja...

faiz said... [Reply to comment]

@Afzainizam
kdg2 tu bukan nak memilih..cube bygkan jika sorang tu amik satu course yg agak susah dan lps berhempas pulas sampai grad tiba2 terpaksa berkerja kerja yg memerlukan SPM saje..

Cikgu Den said... [Reply to comment]

baguslah dah ada program mcam nie. sekurang-kurangnya dapat membantu mereka yang belum mempunyai pekerjaan.

kepada mereka yang berkaitan, cuba dulu apa jua jenis pekerjaan. lepas tue, barulah survey2 pekerjaan yang memenuhi citarasa korang. -sekadar nasihat-

lalink7 said... [Reply to comment]

apa yang baik dari kerajaan tue suatu advantage untuk kitaa..inilah masanyaa..kalau tiada aral akan ke sana..