Pages

Saturday, March 12, 2011

Home » , , , , , , , , , , » Keputusan SPM dah keluar...nak pilih kursus apa??

Keputusan SPM dah keluar...nak pilih kursus apa??

Assalamualaikum...

Keputusan SPM dah keluar...nak ambil kursus apa??
Aku rasa mesti ramai calon SPM 2010 tengah excited menunggu keputusan SPM yang aku rasa dah semakin dekat...tapi bila keputusan SPM dah keluar mulala ramai yang delima nak pilih kursus apa kat universiti...macam-macam yang difikir...ada kerja ke kursus ni?boleh ke aku bawak kursus ni?ada gak yang pening kepala nak pilih diploma ke...matrikulasi or foundation...stpm ke..okla..kali ni aku cuba nak kongsi sedikit tips atau panduan untuk korang pilih kursus berdasarkan pengalaman aku...

1)Cita-cita
Kenapa aku cakap cita-cita ni ialah first priority,sebab ianya melibatkan masa depan korang..pekerjaan korang nanti..bila korang pilih kursus berdasarkan cita-cita,korang akan lebih bersemangat untuk push diri korang untuk score dalam peperiksaan time korang belajar nanti...

2)Minat
Minat ni penting juga sebab bila korang pilih berdasarkan minat korang akan mudah memahami apa yang korang belajar nanti..Kalau minat korang dalam pengiraan dan teknologi..korang boleh cuba ambil bidang engineering...kalau boleh jangan terikut-ikut atau terpengaruh dengan pilihan member korang...sebab banyak yang tersilap pilih sebab kawan ni...yela dulu member karib dikatakan...jgnla plak korang terikut2 perasaan gay korang tu kadang-kadang apa yang member korang pilih tu bukan apa yang korang minat...

3)Result
Kursus yang korang ambil tu mestilah berdasarkan result korang jugak...kalau result fizik korang A tapi biologi korang C tak payahla korang nak mengada-ngada ambil sains hayat plak dekat matrik...sebab selalunya result SPM tu menunjukkan keupayaan korang sebenar...daripada keputusan tu la korang dapat kenal pasti yang korang lebih kepada mengira ke atau menghafal.....

4)Jobs demand atau permintaan pekerjaan
Aku letak permintaan pekerjaan ni no.4 sebab zaman sekarang ni dah banyak pekerjaan..even course yang tak pernah dengar pun korang boleh dapat kerja...sebagai contoh member aku ambil kursus yang tak pernah aku dengar sebelum ni..aku siap gelak lagi kat dia...tapi sekarang ni dia dah kerja kat government..tapi permintaan pekerjaan ni korang kena consider gak...takut kursus tu dah terlalu ramai orang ambil...so,competition nak dapat kerja amat tinggi...cuba ambil kursus yang ada demand kat market tapi tak ramai orang ambil...sebagai contohnya Chemical Engineering...korang boleh check or survey jobs demand ni kat portal-portal seperti JobStreet dan jobsdb

5)Listing
Lepas korang dah habis pilih,buat list semua pilihan korang tu...bincang dengan orang yang lebih pengalaman...sebagai contoh makayah,abang,saudara mara atau senior..

6)Scope kerja yang luas
Maksud scope kerja yang luas ni ialah kalau korang nak ambil Mechanical Engineering...Ambil course yang pure mechanical jangan ambil yang ada specific atau specialist seperti Mechanical Engineering in Manufacturing...bila korang ambil yang specific ni korang nanti hanya boleh kerja di dalam bidang manufacturing je...so,misalnya korang nak kerja dalam oil and gas korang tak layak nak mohon..

Tu jela yang aku tahu...sape yang tahu lebih boleh kongsi kat sini...untuk pemilihan matrikulasi atau diploma tu...ikut keyakinan korang..kalau korang yakin dengan masuk matrikulasi korang dapat keputusan yang baik dan dapat ambil kursus yang korang hajat tu,lebih baik masuk matrik sebab korang dapt jimat tempoh pembelajaran korang...dan matrikulasi ni agak tertekan sikit sebab banyak sangat benda-benda nak dibelajar disumbat dalam satu tahun..tapi tak silap aku sekarang ni masuk diploma pon dah ada fast track..

p/s-Kalau dah banyak sangat pilihan tu cuba solat istikharah..insyaallah akan ditunjuk jalan yang baik untuk korang

23 comments:

BeeWhiteRoses said... [Reply to comment]

kdg2 nak pilih dah kos yg digilai dalam pasaran kerja, tapi lepas genap 3/4 tahun, kos tu tak relevan pulak sebab dah penuh dalam pasaran. Kena tgk masa depan juagk..

faiz said... [Reply to comment]

@BeeWhiteRoses
btol tu...sebab tu kena peka dgn perkembangan semasa...kalo nak mudah cari sesuatu yg rare tapi ade kemungkinan mempunyai market yang tinggi pada masa depan..

intan.maisarah said... [Reply to comment]

solat istikharah, jgn lupa
nk cari suami pun kene solat istikharah

Cik Ila said... [Reply to comment]

kalau amek matriks,takut nnti salah terkena kos yg tak minat...sijil matrik pn tak berapa nk laku.
baik amek foundation/diploma..boleh terus ke bidang yg dia minat.kalu tak minat,dia still ada choice utk apply benda lain dgn sijil diploma tu.walaupun amek masa yg lama,tp pengalaman tu dpt byk sebab bermula dr bawah.org skrg tau nk cepat je,pastu bila blajar,xleh nk bwk..

faiz said... [Reply to comment]

@Cik Ila
btol tu...selalunye org yg amik dari bwh pengalaman mmg lebih byk...kdg2 knowledge mereka lg tinggi..

Seksi Bani said... [Reply to comment]

ok, kepada semua lepasan spm, dngr tips dari en. faiz tu.. jgn main hentam keromo jer pilih kursus.. last2 nnti, tak minat ler, tak sesuai ler, tak der kerja ler.. apa pa ler.. buang masa dan duit korang jer.. :D

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
btol tu..dgr ckp pak cik bani yg lagi seksi ni..

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz, pak cik? adoi!!! kekeke...

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

dulu mina main taram je amik....
ikut mana ada rezeki....huhuhu....



alhamdulillah skrg dah kerja pun..hehehe...


tq info....nak bersyarah dkt adik pulak....

d_tieah said... [Reply to comment]

Huhuhu.. Memang susah nak fikir kan bila dah habis sekolah.. Kalau boleh nak je sekolah balik.. Best.. Tak perlu banyak fikir.. Kan???????



Entry Terbaru : Gempa Bumi Dan Tsunami Di Jepun

Cikgu Den said... [Reply to comment]

buat keputusan yang terbaik sesuai dengan kemampuan diri dan kerjaya di masa depan.

faiz said... [Reply to comment]

@d_tieah
btol tu..kehidupan sekolah lg best..

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhh kalau lah kau bagi tau aku 10 tahun yang lalu mungkin aku dah jadi big bos tau.... good luck pada sPM yang akan keluar

faiz said... [Reply to comment]

@Afzainizam
xpe mungkin bkn rezeki nak jadi big bos..

amry said... [Reply to comment]

macam aku dulu dapat matriks jurusan akaun..tapi...pakcik aku halng.sangat halang....sekarang aku memang tak ngam ngan dia.....
apa2 kena ada minat,kalau tak da minat susah jugak la nak masuk apa yang diajar tu.serious.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Faiz, atok kerja sekarang tapi tak sama ngan minat dan apa yang atok belajar sek men dulu...sob...sob....

:'-(

faiz said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
takde rezeki kat situ..kdg2 org dah dpt degree yg die minat pon tak dpt kerja ape yg dia hajat..

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

klu aku :
1-kemampuan diri
2-pasaran kerja
3-minat

huhu~~ aku amik bidang sains tp x score sgt..susah skit nak compete...

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
btol tu kene tgk kemampuan...insyaallah bley compete..

Nur Liyana said... [Reply to comment]

thnks atas info nie..

faiz, doakan yana yer!!!

hehehe
tgk tak gmbr yana yg makan lolipop tue?hahha mcm budak2 sgt!!!!

hahhah lepas join contest tue baru perasan, yg entry tue macam kanak2 ribena ja..kah3..

faiz said... [Reply to comment]

@Nur Liyana
mmg mcm kanak2 pon..heheh

orange said... [Reply to comment]

faiz : foundation tu caner plak???

faiz said... [Reply to comment]

@orange
foundation lebih kurang mcm matrik...persediaan sebelum dgree..tapi faoundation umiversiti swasta buat mcm unikl,uniten dan utp..dulu utm ade tp skarang dh takde..