Pages

Wednesday, March 16, 2011

Home » , , , , » Episod segan minggu ni...senyum la sikit...

Episod segan minggu ni...senyum la sikit...

Assalamualaikum..

Semalam aku pergi Bangi dengan makayah aku nak hantar barang abang aku tinggal kat rumah aku...dia ni kerja kat Johor dan ada kursus kat Bangi semalam...alang-alang pergi sana abang aku suruh tidur semalam dekat hotel yang dia kursus tu..Hotel tu name dia Hotel Equatorial...

So,aku ngan makayah aku setujula nak tidur situ..sebab aku sekeluarga bukan selalu tidur hotel ni sebab keluarga aku jenis tak suka berjalan sangat..petang tu abang aku cakap,"sape nak makan kat bawah nanti pergila"...agak menarik tawaran tu...den ni kalau makan hotel tu boleh dikira dengan tangan..tak payah kira pon boleh..tapi disebabkan nak jadi anak soleh punye pasal aku pon cakap,"alaa..mak jela pergi,mak kan puasa,"tiba-tiba mak aku jawab,"biar Faiz jela pergi,mak dulu selalu pergi kursus kat hotel,"...heheh..memang rezeki aku la kan...

Sebelum makan kat hotel tu,kiteorg pergi keluar cari klinik dulu...nampak plak burger Otai...aku ni bab burger memang aku suka rasa mane2 tempat baru...orang cakap burger Otai ni sedap...so,aku pon belila burger ayam special...dalam hati,"apela yang otai sangat burger ni,"..lepas makan memang ternyata keotaian burger ni...daging dia lembut ngan tebal..dan lain dari rasa daging burger Ramly..

Balik hotel abang aku terus hantar ke tempat makan hotel tu...pelayan tu tunjuk la tempat duduk aku..adela tulis Petronas kat situ...perasaan segan mula datang..tiba2 sesat bdk mane plak kat bahagian Petronas punye...disebabkan takde lagi orang2 Petronas tengah makan aku pon relax jela...then ambikla makanan..pizza 1 slice,daging 3-4 keping ngan lasagne 2-3 sudu...saje ambik sikit nak tambah kemudian..kang membazir plak...tak pasal2 gemuk plak setan makan makanan lebih2 tu nanti..

Tengah separuh makan tiba2 datang 2 orang mamat dari Petronas dengan muka executive die..nak jadi ramah punye pasal aku pon senyumla ngan angkat kepala kat 2 orang mamat tu...malangnya dibalas dengan muka executive die...takde senyum langsung...dalam hati cakap,"ok,fine korang tu executive mestila hebatkan"...aku plak naik segan senyum kat 2org mamat tu..akibat bengang aku plak terbelagak plak,"ntah2 result aku lagi mantap drpd korang,saje je taknak kerja Petronas"

Episod segan minggu ni...senyum la sikit...
Aku bukan apa,aku bosan btol bila aku senyum kat orang dibalas dengan muka berlagak..tahula ko tak kenal aku...senyum ni bukan takde kelebihan..pahala pon dapat..sebab segan aku pun makan laju-laju waktu 2 orang mamat tu tengah ambik makanan...tak sampai seminit aku berambus dari tempat makan tu naik bilik...kacau daun btol orang nak makan...

Kat bawah ni ada sedikit kelebihan senyum ni...

Di antara manfaat senyum adalah menambah daya tarik. Orang yang murah senyum kepada sesama akan mendapatkan pahala dari Allah SWT. Sebab, senyum yang berangkat dari ketulusan hati merupakan sedekah. ''Senyummu terhadap saudaramu adalah kebajikan.'' (HR At-Tirmidzi)

sumber:abinyaazka

Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apapun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah gembira dan senyuman)”. (Hadis Riwayat Muslim)

Memberi senyuman tidak kira kepada siapa pun ketika bertemu mungkin dianggap perkara kecil atau remeh tetapi senyuman ikhlas yang diberikan itu mempunyai nilai sedekah kerana menimbulkan kegembiraan orang lain dan mengeratkan ukhuwah sesama Muslim. Mengukir senyuman adalah kebaikan yang tidak memerlukan modal, namun ganjarannya besar dan begitu memberi kesan positifnya dalam kehidupan bermasyarakat
sumber:hadis.cikedis.com

p/s-murahkanla senyuman...

31 comments:

Leeya said... [Reply to comment]

yeayy.. sy mmg suke senyum.. ^____^

chii said... [Reply to comment]

faiz yg senyum di x minat..
if faizah..mungkn akn dipertimbngkn :p

ghost writer said... [Reply to comment]

apa payah sangat nak senyum..tapi kalau hati tuh yang berat sangat memang nak bawa sampai ke mulut untuk senyum pun payah...

kata seorang penyanyi..bila kita senyum,tiadalah penyakit hati..

faiz said... [Reply to comment]

@chii
mungkin gak tu...heheh

Lilyel said... [Reply to comment]

Salam.
Saya tengah buat survey pasal blogging untuk kertas projek saya. So, kalau berkenan sudilah isi questionnaire di bawah ini. Thank you so much 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Salam,
Lily

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

senyum dibalas dengan "muka executive", hmmmmm susah sangat ke nak balas senyum kan?

faiz said... [Reply to comment]

@Sharinginfoz
tula..mcm senyum tu benda yg susah dibuat..

saya_arief said... [Reply to comment]

aku suka senyom.
:D

:: Izz :: said... [Reply to comment]

~~ Senyum..tak perlu kata apa-apa...
Bila semua orang senyum... Dunia tiada penyakit >_<

Sham said... [Reply to comment]

orang tu ada masalah buasir tu takleh nak senyum tu...hak hak...

Seksi Bani said... [Reply to comment]

BENCI betul ngan org berlagak! tuang lasagne kat muka jer.. sesuai!

ish... benci laH!!!

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

cikgu sains ix ckp masa skolah dulu, slalu senyum awet muda coz ia menggerakkan otot2 muka...hehe

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
camtu aku nak senyum 24jamla...

TheChekJah said... [Reply to comment]

senyumlah senyumlah ahai chek faiz oi... haha... biola kat org yg wat muka belagak tu..

hans said... [Reply to comment]

burger Otai tu sedap ke?
nanti aku try

maybe muka dia memang macam tu kut
dia senyum tapi kita tgok macam tak senyum
mana lah tahu kan

nelly said... [Reply to comment]

Teringat lagu senyum ..

*Senyum , tak perlu kata apa2 ..hehe*

faiz said... [Reply to comment]

@hans
mmg sedap burger otai ni..mungkin gakla..tapi masalahnye dua2 org buat muka berlagak..

Zyash said... [Reply to comment]

senyum... =)

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

setuju,
alah dia eksekutif kott
taknak la senyum2 kambing,,
huhu
tapi sptutnya snyuman berbalas senyuman
ye dak?
tak minta pun snyum kambing
tapi cukup la sekadar bbalas senyuman

aleen aiden said... [Reply to comment]

aish,alin bab2 beger nih bley kate champ jugak nih.arghh!da lame xmakan beger.huuuu

Nur Liyana said... [Reply to comment]

heheh......mungkin tak cukup senyum kot..heheh..senyum sampai telinga sure diorg senyum balik..hahahha

faiz said... [Reply to comment]

@Nur Liyana
kang senyum smpai telinga lari plak mamat tu kang...heheh

d_tieah said... [Reply to comment]

Sebelum tu, aku pun suka makan burger yang dijual kat stall tepi jalan.. Lagi murah dan sedap dari burger mc d aku rasa.. Huhuhhu.. Giler sombong betul 2 mamat tu.. Huhh! Takpe2, aku rasa dia jeles kot sebab ko lagi hensem dari dorang.. Sebab tu dorang taknak senyum kat ko.. Hahahha..


Entry Terbaru 1 : Sudah Tertulis Dalam Al-Quran Tentang Musibah Di Jepun
Entry Terbaru 2 : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

cekodok jagung said... [Reply to comment]

sabo je la...

Cik Sue said... [Reply to comment]

cehhh..mcm best jer diaorg tu...takpe faiz nih cik sue senyum kat faiz nih...ngeeee =D

Khairul Amry Mohamad Puad said... [Reply to comment]

ish ish ish...tak patut mamat tu....senyum la balik...bukan kena bayar pon nak senyum kan.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

bak kata raja gelek,, oh hoiiiiiii.....senyumlah ah hai cik mek molek....ala...pedulikan faiz. Orang 'kelas atasan' mmg camtu....errr kelas ke?

decrewz said... [Reply to comment]

Agak2 la kan, kenapa kita hanya senyum pada org yang kita kenal sahaja?

Fairus Bin Mamat said... [Reply to comment]

BRO.. SAYA PUN PERNAH KENA CAMNI.. MALU JE KAN.. :)

lalink7 said... [Reply to comment]

uihh....die takut nak senyum balik agaknya besebab tue..hehehe..tak pun dia cakap..eh budak hemsemmm nie senyum aku lak..betul ke dia senyum kat aku nie'..

haa..begitu la cthnye..hahahaa

faiz said... [Reply to comment]

@lalink7
btol gak tu...kalo kite tgk dari sudut yg baik..