Pages

Sunday, March 27, 2011

Home » , » bomoh jantung dekat perak

bomoh jantung dekat perak

Assalamualaikum...

Apsal plak aku nak promote bomoh plak kali ni...sebenarnya keyword bomoh jantung dekat perak ni ada tersesat kat analytic blog aku ni dan kebetulan aku tahu satu bomoh jantung ni..alaaa..kat Jalan Tun Razak tu...dongar citer namo eih IJN..tak silap aku la...tapi upah dio memang mahal la kan..tapi berbaloi aku cakap kat korang...

hahah..sebenarnya aku cuma nak tunjuk contoh orang melayu yang bergantung sangat dengan bomoh ni...sampai nyawa dihujung tanduk pon masih lagi nak jumpa bomoh...ntah2 dah 3 salur jantung tersumbat..setiap kali aku pergi berubat tradisional ni mesti penuh punya orang melayu...sampai ade tu kena tunggu 2-3 jam...kalah nak tunggu nombor jumpa doktor pakar kat hospital kerajaan...kadang2 tu demam pon nak jumpa bomoh...musykil btol aku mase tu memikirkan orang melayu camtu...

Aku cuma nak nasihat pada orang yang suka sangat bergantung dengan bomoh ni...aku bab2 kebomohan ni dah memang pakar dah...3 tahun pengalaman dikatakan...kalau apply kerja goverment jawatan bomoh gred M41 tu kompem dapeik punyola..heheh..tapi kebanyakkan yang aku pergi tu pon ustad...bomoh ni sebenarnya banyak buruk dia lebih dari baiknya...

Aku nak kongsi ni bukan saje pasal bomoh tapi apa2 saje perubatan tradisional yang seangkatannya...siapa yang sakit jantung tapi duit tu dah memang sengkek tu boleh try mandi wap...tapi aku lupe nama tempat tu...pak cik aku try mandi wap tu lepas berapa bulan jantung dia yang tersumbat tu dah clear balik...tu pon takdela jimat mane..duit habis gak..nak mandi tu memang murah...tapi tempat tu jauh...dia kena maintain mandi tiap2 hari beberapa bulan...kadang2 tu bukan sebab duit ke ape...tapi takut kena bedah...

Antara faktor yang aku nak tekankan kenapa kita kena jauhkan dari bomoh dan perubatan tradisional ni sebab:

1)Suka memperlagakan orang lain
Aku dulu time berubat banyak kali nenek aku dituduh...boleh plak dia cakap aku jadi camni sebab ada saka kat nenek aku dulu...what the hack kan...keluarga aku bersih laa...tak main saka2 sume ni..nenak aku dulu pon meninggal husnul khotimah..sempat mengucap...pastu ada plak cakap aku ni ada bunian...dia cakap sebab atok aku dulu suka memburu tertembak anak bunian...adoyaiii..poning kopalo den dongar bomoh2 tu cakap...tapi layan je la...

2)Tamak
Ade sorang ustad tu aku jumpa kat Pilah...cara dia berubat dia akan solat hajat semalaman...mungkin ustad ni betul sebab baik orangnye...tapi malangnya tamak...ade ke sekali solat hajat dia charge RM200..time tu family aku dah terdesak terpaksa mintak 3hajat tak silap aku masa tu...tak pasal2 terbang 600 camtu jela...last2 sekali dia cakap tak boleh tolong lepas langsung takde peubahan...

3)Boleh merosakkan akidah
Aku tengok yang datang tu ade gaya macam nak pergi kosert pon ada..yela dia jumpa ustad tu supaya ustad tu boleh doakan dia supaya sembuh...tapi dia datang dengan seluar pendek die...rantai besar die yang taknak kalah tu...macam mana la Allah nak makbulkan doa ustad tu dengan dosa2 yang dia buat tu...nampak sangat orang tu pikir yang ustad tu yang boleh menyembuhkan dia...padahal ustad tu hanya orang perantaraan je...yang menyembuhkan hanya Allah saje..

Sebenarnya macam2 lagi keburukan perubatan tradisional ni...sebab tula dulu time mak aku suruh jumpa mana2 perubatan tradisonal ni aku banyak tolak bulat2 je...takut membazir dan merosakkan akidah aku...tu yang kalau kita baca Harian Metro tu yang banyak kena tipu ngan bomoh tu...nak salahkan siapa??diri sendiri buat masalah...bergantung sangat ngan bomoh..

p/s-siapa yang ada penyakit tu jumpa la doktor..kalau2 agak2 misteri tu usahala sendiri..banyakkan la baca Al-Quran,berselawat,berzikir dan lakukan amal ibadah sunat yang lain..

21 comments:

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

doa tak ditunaikan sebab buat kerja tak ikhlas. mintak 200 sekali solat, ingat sembahyang n ibadah untuk buat duit ke? sah tak ikhlas tu faiz, memang la durjana, patut mintak setakat yang mampu n seikhlas hati orang yang dtg berubat bukan ade charge2 tersendiri

Cik Sue said... [Reply to comment]

seumur hidup cik sue tak pernah lg pegi jumpa bomoh2 nih....tak percaya sgt...

faiz said... [Reply to comment]

@Wafiy Suzly
btol tu...even die besusah payah solat hajat sepanjang malam tapi kelebihan Allah bagi kat dia bukan digunakan utk ambil kesempatan kat org cari duit..

aleen aiden said... [Reply to comment]

hahah,kat keywords nufnang 2 klo tengok memang pelik2 yg dorang cari..haih

Nur Liyana said... [Reply to comment]

huhuhu..yana ada terdengar perubatan menggunakan Al-Quran yg darul syifa tue...try la...


kalau nk tau lebih lanjut..tgk Nasi Lemak Kopi O pukul 8 pagi kat TV9...hehehhhee

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

byk betul pengalaman....kat pilah tu menipu je....

masa mak mina sakit pun...ckp mcm tu jgk...hampeh je...ustaz ke apa...


ujian ALLAH nak bg kat faiz...
maknanya ALLAH sentiasa ada disisi faiz...


betul tak...

Qaseh dalia adelia said... [Reply to comment]

baik jumpa ustaz dr bomoh

amny.. said... [Reply to comment]

xpenah jupe bomoh..macam seram je bunyinyee....huuhhu..

Nabilah Atiqah said... [Reply to comment]

nabilah pown x brape caye ngn bomoh2 nie.....better g gne rwtn moden...huhuhu...bomoh nie ske tpu org jer...tbe2 emo plak...kahkahkah....

Miecyber said... [Reply to comment]

Ada bomoh baik dan ada juga bomoh yang tidak baik....

RAM & ROM

Nur Misnan said... [Reply to comment]

ada tuh bila dah sakit jantung
masih lagi tak nak pantang makan
hentam saja...

jgn pegi jika dia mahu org gelar dirinya bomoh. pembohong tuh

Sham said... [Reply to comment]

pernah dengar ada pembedahan jantung secara batin...entah betul entah tidak...!

faiz said... [Reply to comment]

@Sham
saya pernah pergi tapi dalam tv aritu tgk,bedah batin ni tak dibenarkan dlm islam..

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! ada gak ustaz yang tamak ek sampai macam tu sekali mintak bayaran. Perghhh! bukan nak tolong org susah namanya tu.. Menyusahkan lagilah ada.

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! ada gak ustaz yang tamak ek sampai macam tu sekali mintak bayaran. Perghhh! bukan nak tolong org susah namanya tu.. Menyusahkan lagilah ada.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Atok tergamam baco statement keduo tu....memang ado ustaz yang tamak...ishh...masih kejar harta dunia lagi rupanya...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

elakkan segala jenis benda yang boleh merosakkan akidah kita

Meera said... [Reply to comment]

Syirik ni masuk perlahan2 tanpa disedari kan..

faiz said... [Reply to comment]

@Meera
btol tu..sebab tu kalo bley jauhkan diri dari benda2 camni..

KasihPena said... [Reply to comment]

sebab tu ade filem khurafat kan...

lalink7 said... [Reply to comment]

M41 untuk bomoh yee? wahhh..nak apply jugak kalau ade..hehehe