Pages

Monday, March 14, 2011

Home » , , » Aku Pelajar Samseng...

Aku Pelajar Samseng...

Assalamualaikum...

Aku Pelajar Samseng...
Sekarang selalu sangat kan dengar pasal pelajar-pelajar samseng ni kan..Aku perasan pelajar zaman sekarang banyak yang nak jadi samseng dari jadi pelajar yang normal...Kalau tak dieorang ni rase macam bukan orang yang hebat..ada yang ugut bunuhla kat cikgu..selamba belasah budak time cikgu tengah belajar...langsung takde perasaan takut dengan hormat..Kesian plak aku tengok cikgu zaman sekarang.,mengajar dalam ketakutan...yela,budak sekarang ni semua besar mengalah bapak orang..Bagi aku golongan pelajar ni tak tahu matlamat sebenar dia belajar...yang dia tahu pergi sekolah,jumpa kawan...tunjuk perangai hebat dieorang kat pelajar lain..bagi dieorang orang akan lebih respect kat dia dengan perangai camtu..kalo tak lepas belajar pon dieorang tak kisah...asalkan enjoy...

Mungkin kesenangan zaman sekarang yang dieorang dapat dari makbapak dieorang menyebabkan dieorang rasa duit yang makbapak dieorang belanja untuk dieorang bukan tanggungjawab mereka...lupa yang makbapak dieorang punyela susah payah nak dapat duit tu...mungkin jugak hiburan yang melampau zaman sekarang merosakkan minda pelajar ni..

Cukupla intro aku ni..daripada aku terus merapu raban bak kata Mr.K baik aku terus ke content sebenar aku...sape tak kenal Mr.K boleh terjah blog Mr.K..kasi semangat sikit kat dia tulis entry tiap2 hari...heheh..Sebenarnya aku nak kongsi kenangan aku yang aku rase agak samseng pada zaman tu...tapi sekarang benda tu normal je kot..

Alkisahnya...ade satu musim tu kelas aku ni sibuk main pusing-pusing buku guna jari..time tu aku form 3...aku pon time tu excited la jugak nak main benda alah tu..leka btol aku berlatih tiap2 hari...ada satu hari tu akhirnya aku berjaya menguasai hikmat memusing buku tanpa henti selama 30 saat kot..hehe..mmg rase mcm best plak masa tu...sampai waktu cikgu tengah mengajar pon aku main pusing2 buku ni..

Ade satu hari tu time subjek Bahasa Melayu ade guru training datang mengajar...so,adela satu Cikgu Bahasa Melayu ni buat observation kat cikgu training ni kat belakang kelas...aku plak punye sengal sibuk pusing2 buku time cikgu training tu mengajar...mungkin dah muak sangat cikgu kat belakang kelas tengok aku sibuk pusing buku..Tiba-tiba aku dengar cikgu tu jerit panggil aku kat belakang kelas..katenya nak one by one kat aku...aku jawab kat cikgu tu,"ade berani ke..."..heheee...takdela tu sume rekaan semata2...tapi mmg aku kena panggil kat belakang kelas..malu btol aku time tu semua budak kelas perhatikan aku...takut pon ade..

Dekat je kat cikgu tu lantas dengan pusingan 180 degree nak menghayun tangan kat muka aku..dengan tindakan refleks aku termengelak(bahase ape aku buat ni) dan tertepis sikit tangan cikgu tu...yela,tangan cikgu tu dah besar hampir setengah muka aku...maun merah sebelah muka kalo kena tu..lepas tu ingat dah settle sebab cikgu tu suruh aku duduk ke kerusi aku balik..fuhh..mmg lega btol time tu..

Habis je kelas tu buat biasa je la kan..tiba-tiba ada budak panggil aku,katenya Cikgu X (aku lupe name cikgu ni) yang nak lempang aku tu panggil aku kat bilik guru laki...sudah,cuak btol aku time tu..rupa-rupanya tak settle down lagi cikgu ni..dendam membara dia masih ade lagi kot kat aku tadi..sampai je kat bilik guru terus cikgu tu cakap kat ramai2 cikgu dalam bilik guru,"haa...yang ni yang tepis tangan saya tadi"..

Dah sudah..bukan aku sengaja pon...semua cikgu dengan raut muka macam nak makan orang bertubi2 marah aku...peluh cuak mula mengalir kat dahi bagaikan jogging keliling tasik Shah Alam seksyen 2 tanpa short cut...dalam hati aku cakap,"tak bley jadi ni,aku kena explain kat cikgu2 ni..kang keluar plak Harian Metro besok ni kang"

Aku pom explainla kat cikgu2 tu semua sebab apa aku tertepis tangan cikgu tu...hampir 15 minit aku berdebat ngan cikgu-cikgu tu...akhirnya perdebatan berakhir dgn kemenangan berpihak kat aku...heheh..

Tapi rupa-rupanya ada hikmah kenapa benda ni berlaku...lepas tu ditakdirkan Cikgu X ni mengajar kelas tambahan kat kelas aku waktu nak PMR...memang cuak rasenye mula2..tapi tiba-tiba cikgu tu macam dah kamcing kat aku...dia macam baik kat aku..dia panggil nama aku...mintak tolong kat aku...perghh...tak ku sangka,aku kan baik ngan cikgu ni..

p/s-segala yang berlaku ada hikmahnya...

22 comments:

hana said... [Reply to comment]

x de la samseng mane..
samsenga agi dak sekang..
tu kire baek lagi la..
dak skang mane de cmtu..
sjujurnye saye pn takut ngn dak sekang..
de ke patut ngorat saye yg dh belaja kt univrsiti ngn keadaan dorang pakai baju sekola...
waduh..
sgguh x de ksedaran diri betol..

faiz said... [Reply to comment]

@hana
mcm2 bdk 2 ni..mmg xsamseng pon..sebab tu saye tulis dulu...sekarang ni xpyh ckpla kan..

intan.maisarah said... [Reply to comment]

tak habis samseng lagi ni
kene cuba lagi

CaDLyNN said... [Reply to comment]

takyah nk bangga jadi samseng kan... :)

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Atok tahu, faiz tak samseng....nakal je sikit...biasalah tu faiz... =)

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

aku dulu samseng gak..tp samseng kampung dusun je la hehehehehheee

Seksi Bani said... [Reply to comment]

aku dapat anugerah pelajar PALING berakhlak kat sekolah dulu, bro..

kahkahkah...

saya_arief said... [Reply to comment]

aku lagi samseng..
hahah..
best woo zaman sekolah dulu..

Nur Liyana said... [Reply to comment]

huhuh.betul tue..budak skrg memang samseng..nk ugut bunuh..pergh..

tapi tue la....sikit2 budak skrg nie report ayah mak...padahal kadang kala salah sendiri..ishhh..saja je..mentang2 ada kebebasan bersuara!!!

nnt anak yana kena marah sebab tak buat hw, yana tak layan punyer!!!!hehhe

btw, kira rapat la yer dgn cg tue?haaha

chii said... [Reply to comment]

pengaruh tgk drama n filem yg menjadikan budak2 skrg ni ramai yg nk jd samseng..kalo dulu ada gak plan nak jad cikgu..tp memikirkan budak2 skreg da semakin advance..terpaksa di pendamkan shj hasrat di hati =)

teringt kisah buli cikgu laki time skolah menengah dulu....ehehe..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

apa yang berlaku ada hikmah kan

faiz said... [Reply to comment]

@Sharinginfoz
btol tu..

Fairus Bin Mamat said... [Reply to comment]

BEBUDAK NI BELUM ADA AKAL FIKIRAN YANG PANJANG.. TUNGGULAH DIA BESAR NANTI.. KESAL TAK SUDAH KALAU TAK BERUBAH..

:: Izz :: said... [Reply to comment]

Haha....boleh tahan nakal...
tp hosently, budak skrang "agak samseng"...
even yg baru skolah rendah....
bab menjawab n melawan serah kt diorang...
bahasa pn mmg kasar....
memang sakit jantung kami smua yg bakal guru ni...

-ilhamArman- said... [Reply to comment]

anda telah mengingatkan saya ngan xtvt pusing buku time sekolah dulu. huhu.. sampai sampul buku dah koyak jadi O sebab selalu sgt pusing buku!..hahaha..

NaNaoSaKi said... [Reply to comment]

hahaha..btol2..msa zmn skolah dlu suka main pusing2 buku.. main pusing2 pen.. fail segala macam lagi :p

nak bg ilang ngantuk lam kelas la katakan..

ghost writer said... [Reply to comment]

berani kerana benar..iye ker kau benar.hihi

okay,itu memang hak kita untuk tidak dilempang.tapi zaman aku,pelajar besar mana pon tetap tunduk sama cikgu.

lalink7 said... [Reply to comment]

beza zaman kite dulu..tertepis pun rasa cuak..budak sekarang sengaja nak tepis kalau leh nak hentak cikgu sekali..haihh..ape la nk jadi ngan bebudak zmn skrang..

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

sekolah mana?mana la tau...blh kenal cikgu tu....hihihi....



tu kire baik la tu....tak senakal budak skrg...hihihi...



p/s:faiz....mcm berat nak load la msuk blog ni..huhuhu

Cik Durian said... [Reply to comment]

Hahaha...samseng ke?
Btw, encik faiz, anda ditag...

http://cikdurian.blogspot.com/2011/03/4-sbb-saye-syg-die.html

joN said... [Reply to comment]

hahaha faiz2..form 3?kite sekelas kan??

faiz said... [Reply to comment]

@joN
yela kot tak tak silap aku...ko xigt ke..