Pages

Wednesday, March 2, 2011

Home » , , , , » Tips Berjaya Dalam Peperiksaan...

Tips Berjaya Dalam Peperiksaan...

Assalamualaikum...

Entry kali saje nak bagi sedikit tips berjaya dalam peperiksaan...sebab aku rasa sekarang ni memang musim exam dan test bagi yang masih lagi study kan..aku bukan hebat(ko mmg tak hebat dowh..) sangat tapi okla dengan course yang agak kritikal yang aku ambik time study dulu...tapi tips ni untuk orang yang selalu study last minit la ye...sebab aku dulu suka study last minit...heheh..

1)Pastikan korang keluarkan semua nota yang lecturer korang bagi atau korang buat...baca semua tu at least sekali supaya korang refresh sikit apa yang korang baca...uat sedikit note kecik(boleh buat toyol)...note kecik ni bertujuan untuk korang ingat sedikit dan boleh digunakan untuk saat-saat akhir mulanya peperiksaan...tapi aku bagi amaran kat korang jangan bukak buku tebal yang korang beli tu yang kononnya korang nak baca sangat tu seperti kat bawah...silap2 otak korang jadi tepu dan dan takde kejadah korang baca semua tu...heheh

Tips Berjaya Dalam Peperiksaan...

2)Lepas korang dah revise sekali tu,cari past year paper bagi subjek yang korang nak ambik tu dan jangan lupa keluarkan semua tutorial dan test-test yang lecturer korang pernah bagi...try to do for your ownself...kalau rasa tak boleh buat barula korang discuss dengan member-member korang...sebab ape aku suruh korang buat sendiri...ni sebenarnya nak menguji apa yang korang faham tentang apa yang dibaca tadi...dan keduanya sebab bila korang buat sendiri hasilnya lebih banyak sebab selalunya discussion berkumpulan ni lebih banyak berborak kosang berbanding berbincang apa yang sepatutnya...

3)Pastikan korang jangan buat revision tu terlalu lama...maksud aku jangan korang mengada nak marathon 3jam tanpa henti sehingga korang teringin menghentakkan kepala korang dekat meja tanpa henti...cuba relax sikit lepas 2jam study ke...layanla sama housemate korang video2 yang lawak2 sikit supaya takdela korang tension memikirkan exam korang tu...kalau korang nak keluar makan pergi mamak or McD ok gak kan....lagi-lagi yang berhajat nak stay up tu...

dulu aku ngan member aku layan video ni lepas study macam orang gila...pastu ketawa kuat2 tak ingat dunia..heheh

4)Kadang-kadang tu korang rajin-rajinla jalan2 tengok member korang study ye...pastu tanya la sikit apa dieorng baca...dengan cara tu mungkin korang boleh tahu apa yang korang tertinggal..

5)Last sekali ni ialah pagi sebelum korang nak pergi exam...jangan korang mengada-ngada nak bukak buku lagi kecuali note kecik yang telah dibuat...sebab bila korang buat camni mungkin tiba-tiba korang ada jumpa sesuatu penting yang korang tak baca lagi...lepas tu mula menggelabah sampai apa yang korang dah ingat pon boleh jadi lupa...yang paling panting sekali jangan sekali korang bincang-bincang lagi dengan member korang...kang mulala keluar ayat,"ape ko bincang dowh,aku tak jumpe pon,bila plak kita belajar benda alah ni"...buat cool je walaupon korang tengah cuak tahap gaban...biarkan je member korang yang tengah discuss2 tu...

p/s-yang paling penting jangan lupa doa sebelum study dan exam..yang kedua tu paling penting,banyakkan buat latihan dari membaca insyaallah berjaya...sape yang ada tips peperiksaan yang lain boleh la kongsi same2 ye..

15 comments:

intan.maisarah said... [Reply to comment]

saya suka pesanan yg last tu :)

Along said... [Reply to comment]

Salam Faiz,

Terima kasih di atas info di atas. Sedikit sebanyak memberi sedikit manfaat.

Jgn lupa teknik study juga perlu kita kemaskini agar ikut perkembangan semasa.

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

ada org kata baik dgn lecturer pun boleh lulus gak..betul ke????

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Geli Mat! hahahaha.....atok suko tips ni
=)

faiz said... [Reply to comment]

@sahromnasrudin
bley gak...nanti boleh tahu sikit pasal bentuk soalan yg akan keluar..

[ +_+ ] [ =_= ] [ -_- ] said... [Reply to comment]

Tapi betullah apa kau cakap.

Sebab saya pum macam tu haha.

siTokei said... [Reply to comment]

pokok pangkalnya usaha...hihihi..

faiz said... [Reply to comment]

@siTokei
btol tu...tapi usaha tapi xsmart xberjaya jugak..

TheChekJah said... [Reply to comment]

i like... betul tu.. adoi lawak dai video tu... jah kalo tension2 tu bukak video ni la,.

Miecyber said... [Reply to comment]

Tuips bagus nie..

Makasih sobat...

Tatu

nelly said... [Reply to comment]

Dah habis spm
=(

faiz said... [Reply to comment]

@nelly
xpe..masih panjang lagi..

:: Izz :: said... [Reply to comment]

best2....
tggal 2x exam je lg...
dis sem n next sem....

faiz said... [Reply to comment]

@:: Izz ::
gud luck..

Jue said... [Reply to comment]

bagus la tips nie..
dh menjadi cam habit study last minit ni.. kehkeh