Pages

Saturday, March 5, 2011

Home » , , , » Melayu mudah lupa...

Melayu mudah lupa...

Assalamualaikum...

"Melayu mudah lupa"..ni la tajuk sajak mantan PM kita Tun Dr. Mahathir Mohamad...macamla bangsa lain tak mudah lupa...mungkin Mahathir lupa yang semua orang di dunia ni memang mudah lupa...lupa dengan tanggungjawab sebagai hamba..Tapi entry ni bukan pasal politik ye...I hate politik..bagi aku politik banyak berlakon je lebih..time kempen je banyakla pembangunan nak buat..time tu la nak jumpe rakyat..time tu la nak terhegeh-hegeh angkat bag rakyat waktu banjir...kat rumah ntah tolong ke bini kat dapur tu ke tak...heheh..jumpe orang tua kat hospital la..sedangkan aku dengar cerita seorang bini pemimpin terpenting negara kita keluarga sendiri pon tak peduli...sebab tu aku tak daftar mengundi sampai sekarang..

Sebenarnya entry ni nak kongsi pasal sifat pelupa ni..pernah tak korang jumpa orang dan terfikir"macam kenal la mamat ni..tapi kat mane ye"..tapi korang takut nak tgur sebab malu tersilap..padahal tula member korang yang rapat dulu...banyak kali btol benda ni terjadi kat aku...kadang ade org datang tanye,"ko ni faiz kan"..pastu mulala tergagap blur semacam nak menjawab..yela datang tak beri salam tegur orang pulak...siap tahu nama lagi...heheh..aku ni memang jenis yang senang lupa..lagi2 nama orang...kadang2 muka perasan tapi nama pulak lupa..

aku rase member2 matrik aku dulu pon aku ada yang lupa nama dia..ni mesti kes suka minum air ade semut ni...heheh..tapi aku nak kongsi cerita aku lupa dengan member aku yang aku rase paling rapat ngan aku dulu..aku kawan dia dari darjah satu hingga darjah enam...kira dah macam bff la(dah mcm gay pon ade ayat ni...heheh)....memang satu group ngan aku dulu main2 sepak ais kat kantin nak ushar gadis2..heheh...

Alkisahnye macam ni...time tu fakulti aku ade buat satu program...tapi aku tak ingatla ape name program tu..tapi time tu aku tengah jalan2 tengok pertandingan bina jambatan guna lidi...memang kretif aku tengok bdk2 ni design...mcm2 bentuk dieorg buat..tiba2 datang sorang mamat ni kat aku...badan tinggi plak tu...tegur aku..cuak gak aku...nak pukul aku ke ape..

mamat: hei..ko ni Faiz kan..
aku time tu dah tergamam dan blurr nak mampus..tak tau nak cakap..langsung tak perasan muka dia..aku pon jawabla..
faiz: yela..ko ni sape ye..sorryla aku lupe la skit(padahal memang tak ingat langsung)
mamat: aku Ajib la..
aduss..mula2 tak ingat lagi ajib mano plak ni..lepas beberapa saat aku diberi petunjuk dan taufik dan hidayah...heheh..aku mula ingat..
faiz: owh..Ajib yang sekolah St. Aidan dulu ke..
mamat: St.Aidan mane plak ko ni...gilo ke apo ko ni...(nasib die tak jawab camni)
mamat: yela..aduhh..lame btol tak jumpe ye..
(lega btol die jawab camni kalau tak tak pasal2 kena cop member lupa diri)
faiz: tinggi btol ko sekarang...byk toceng ke..

tu la antara dialog aku ngan Ajib ni...nak habiskan dialog takut satu muka surat pon tak habis kang..memang lupa btol aku..yela dulu si Ajib ni antara member aku yang paling pendek sekali...sekarang ni lagi tinggi dari aku...malu siot kawan karib tak kenal..nampak sangat mudah lupa diri...heheh...tapi sebab pernah jadi member baik...senang sikitla nak borak...takdela rase macam tak kenal langsung..tapi lepas grad aritu dah tak jumpe balik..jangan aku lupe lagi dahla lepas ni..kalau tak memang parah...memang mudah lupa betul melayu ni kan...takpon aku sorang je pelupa tahap gaban ni...korang camner...

p/s-sifat lupa boleh diatasi dengan makan buah macam anggur hitam, kurma, buah delima, blue berry...dan banyakkan berzikir..

10 comments:

cik cekodok jagung said... [Reply to comment]

seyes klakar...kalau ngan member lame mmg cenggitu..muke dapat cam tapi bile tym nama tu kantoi sikit.."aku lupe la." ayat lama kan...hehehhe..sekadar berkongsi..

faiz said... [Reply to comment]

@cik cekodok jagung
btol tu...kdg2 tu malu gak..

cik cekodok jagung said... [Reply to comment]

heheh..kadang2 malu sangat sampai wat tak tahu je...

Mr. K said... [Reply to comment]

aku pernah kena gak macam ni, aku wat2 lah layan dia, last2 dy tersilap org daa.. hahaha dua2 malu

faiz said... [Reply to comment]

@Mr. K
yg ni malu tahap dewa dah ni...hehhe

cik cekodok jagung said... [Reply to comment]

@Mr. K hehehe..pastu wat pe??

:: Izz :: said... [Reply to comment]

>_<

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Toceng tu apo?

Larikkkkkkkkkkkkkkkk

faiz said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
heheh...ish..atuk ni buek xtau plak...heheh

amry said... [Reply to comment]

ok lagi ko bro..aku lagi teruk wooo...tengah duk sembang2...bleh plak luma nama...hantu betul. jenuh nak ingat..nak tanya,kang tak pasal2 kena lepuk. hahahahahah