Pages

Thursday, March 24, 2011

Home » , , , , , » Sempena Hari Air Sedunia 2011: Cara Minum Air

Sempena Hari Air Sedunia 2011: Cara Minum Air

Assalamualaikum...

Pada 22 Mac hari tu Hari Air Sedunia diraikan..mula-mula aku tak tahu hari air ni pon ada...lepas merayap-rayap kat blog bro fairus barula aku tahu..so,aku nak sarankan pada korang lopeih ni janganla membazirkan air walaupon duit tu terlampau berlebih..kalau basuh kereta tu janganla biarkan air paip tu melepas waktu korang tengah lap kereta korang tu dengan penuh kasih sayang dengan sabun...kang takut nanti nak minum air pon dah takde...sebab aku baca kat surat khabar krisis air bersih mungkin akan berlaku kat Selangor,Wilayah Persekutuan dan Putrajaya padat tahun 2014...nasib den duduk nogori boleh membazirkan air lebih lama...heheh

alt=

Sebenarnya aku nak kongsi cara minum air dengan betul dalam entry ni...Aku ingat cara ni pon lepas menziarahi Pak Bong aku hujung minggu hari tu kat Subang Jaya..Pak Bong tu abang mak aku...aku rasa korang semua tahu kot cara ni...takpon ingat-ingat lupa kan...sape yang lupa tu memang kes minum air dengan rakus sampai semut tengah buat aksi kuak lentang dalam botol tu pon korang sebat...heheh...dan sebenarnya cara minum air ni ialah sunnah rasul..

Balik pada aku ziarah Pak Bong aku tadi...aku pon layanla perbualan antara mak aku ngan Pak Bong aku tu..

Mak:Bong,sihat nampak sekarang
Pak Bong:den sekarang ni amalkan minum air kosong teguk sikit-sikit...sekali teguk berhenti..jangan digogok air tu sampai habis
Mak:Owh..tu sunnah tu Bong

Bila mak aku cakap sunnah baru aku teringat cara ni cara minum air ikut sunnah...sebab sunnah rasul menggalakkan kita minum air seteguk pastu arahkan pernafasan tempat lain..Dari situ kita dah nampak betapa agungnye sunnah rasul ni...walaupon satu cara yang simple tapi kesan dia memang hebat..

Aku rasa kebanyakan orang minum air digogok air sampai habis sekaligus..lagi-lagi kalau dapat air Vanilla Coke yang baru keluar dari peti sejuk yang bersuhu 5 celcius tu..tak sampai seminit habis licin..nak gak rasa tambah lagi satu tin...nasib kadar penyakit kencing manis dikalangan orang muda semakin meningkat...terpaksala batalkan niat tambah lagi satu tin...heheh

p/s-selamat beramal ye..




29 comments:

ghost writer said... [Reply to comment]

mekasih atas perkongsiannya..ya yalah,sekarang ini ramai yang minum guna straw..kadang teguk pun direct jer melalui mulut jug.haha

Nabilah Atiqah said... [Reply to comment]

wahhhh!!!!x pnah tau plak..thanx....

Afzainizam said... [Reply to comment]

Afzainizam berkata...

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“tali timba ditarik perlahan
terasa sejuk air perigi
Ziarah blog tanda persahabatan
insyaAllah hamba datang lagi”

APABILA belajar agama Islam, seringkali ia bermula dengan bab membersihkan diri; istinjak, wuduk dan mengenal jenis-jenis air.
Sememangnya air amat penting dalam tradisi kebudayaan Islam. Ia adalah sebahagian daripada upacara agama, untuk mengambil wuduk dan mandi.
Juga disebut bahawa umat Islam diingat-kan supaya jangan membazir air ketika mengambil wuduk. Ada hadis untuk itu.
Kepentingan air menjadi sebahagian daripada nilai-nilai kebersihan dalam Islam. Selain itu, kewujudan air zam zam di Makkah juga dikaitkan dengan budaya Islam.
Ketika tentera Salib dari Eropah mula sampai ke wilayah-wilayah Islam, mereka terkejut dan kagum dengan kebersihan umat Islam. Selepas itu, orang Eropah mula belajar untuk menjadi bersih dan mengguna-kan banyak air.
Tetapi melihat dari konteks sejarah silam, kebanyakan agama mempunyai hubungan-nya dengan air. Dalam agama Kristian ada pembaptisan dengan mandi untuk menyata-kan pegangan agama mereka. Mereka melakukannya di sungai atau di bekas-bekas besar mengandungi air.
Dalam tradisi agama Hindu juga terdapat kepentingan air. Mereka juga melakukan upacar mandi di Sungai Gangga yang dianggap suci.
Islam tidak mempunyai upacara mandi suci. Malah suci dalam erti kata agama lain tidak wujud dalam Islam.
Sememangnya, orang yang baru memeluk Islam disuruh mandi. Begitu juga dengan mandi wajib dan sunat adalah ibadat. Tetapi ia lebih kepada sebab-sebab kebersihan.
Jenis-jenis air dan kategorinya itu merupakan hasil fikiran ulama Islam tentang nilai kebersihan air-air tertentu; iaitu untuk dijadikan air wuduk. Zaman itu, mereka tidak mempunyai pengetahuan dan alat untuk menilai kebersihan air, maka mereka mengharapkan kriteria seperti bau, rasa dan warna.
Di negara-negara Arab yang kering, air sememangnya amat berharga. Penduduk di situ hidup dengan kesedaran demikian. Tidak seperti penduduk di negara tropika yang mempunyai banyak air dan kesedaran ini tidak timbul.
Tetapi Islam memiliki nilai-nilai yang menolak pembaziran. Bukan saja terhadap air, apa saja pembaziran dikecam.

corat-coret-anak-muda said... [Reply to comment]

Air itu ciptaan Allah dan minumnya merupakan satu nikmat jadi hargailah air dengan air kita dapat berasa syukur.

faiz said... [Reply to comment]

@Afzainizam
thanks dgn penjelasan detail ni...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

minum air memang penting untuk kesihatan, make sure ambil secukupnya

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Lagi satu, setahu atok....tiap2 pagi sobolum gosok gigi tu, minum air kosong segelas....baguih utk cogah macam2 penyakit

faiz said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
btol tu atok...pernah gak dgr tu..

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

air skrg byk tercemar..susah nk dpt yg putih huhuhuhh

Seksi Bani said... [Reply to comment]

air adalah kehidupan.. tanpa air, tiada kehidupan.. kekeke.. tetiba berfilosofi ni pesal?

selamat beramal...

Fairus Bin Mamat said... [Reply to comment]

NAK IKUT CARA MINUM NABI LAH.. MESTI BANYAK KEBAIKANNYA..

decrewz said... [Reply to comment]

Thanx for sharing.. Jarang dalam blog org nak kongsikan sunnah nabi.. Itulah yang penting.. Apa yang nabi buat ada hikmahnya cuma kita shja yang abaikan..

saya_arief said... [Reply to comment]

time lupe selalu nye sekali teguk je.
:D

decrewz said... [Reply to comment]

Time lupa sangat, 1 botol dalam peti tu diteguk sampaikan dah x guna cawan...ha3

Anonymous said... [Reply to comment]

sekadar ingin berkongsi :

cara Baginda s.a.w minum ialah :
1. genggam gelas/cawan dengan empat jari ( walaupun bertangkai), manakala jari kelingking diletakkan kat bawah gelas.
2. tujuannya, sama seperti yang dinyatakan oleh tuan blog.
3. ketika hendak minum, Baginda tidak minum sekaligus. Baca bismillah dan minum seteguk dan ucapkan Alhamdulillah. step ini diulang sebanyak 3 kali. Kali ke-4 barulah minum dengan kadar yg banyak.

selamat beramal! assalamualaikum
**ini apa yg dengar dari ustaz. Kalau salah, minta tolong betulkan



Sumber: Santau Minuman,elakkan dari berlaku! | I'm HaƑiz http://www.hafizstory.com/2011/03/santau-minumanelakkannya-dari-berlaku/#ixzz1HTsrQBjf

faiz said... [Reply to comment]

@Anonymous
thanks for the sharing..

lalink7 said... [Reply to comment]

uikss...kalau di gogok sampai habes sbotol mineral kecik ke air tin ke memang leh pitam kott...mane leh isap dengan satu nafas..

uishh..xsangka slama nie aku minum ikut sunnah =))

lalink7 said... [Reply to comment]

eh apesal aku tertype isap nie..nak type 'telan air tue' dengan satu nafas..haaaa..baru btol..hehehehe

Mr. K said... [Reply to comment]

aku pernah dgr jugak pasal ni..
hikmah sunnah tu, supaya kita tidak gelojoh, betul x?

mak aku pun pernah nasihatkan aku,

selamat ari air!! hah yg ni first time aku tahu, tanz for the information

faiz said... [Reply to comment]

@Mr. K
xsilap aku ade gak explanation die dalam sains..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said... [Reply to comment]

sekarang air penuh di kepala

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

betul,itu sunnah

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! info yang menarik. Thanks yer kerana berkongsi. Kekadang kita terlepas pandang perkara sebegini sehingga ada yang membazirkan air terutamanya bab2 mencuci kereta. Ramai yang guna air sewenang-wenangnya...

chii said... [Reply to comment]

hargai air selagi ada..sama juga dengan letrik =)

selamat hari air walaupun da terlepas...


owh..suka dengan air..ehehe

Jue said... [Reply to comment]

pes taim dengar hari air sedunia.. haha

ade rahsia disebalik setiap ape yg Nabi buat, cuma kita je yg tak tau

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

thn ni jer dgr hari air sedunia..pernh dgr ceramah dr prof pasal sunah n sains ni...

1. tak boleh meniup air coz H2O bertindak balas dengan CO2 menjadi karbonat asid klu tak silap...

2. air zam zam merupakan air yang mempunyai molekul air yang paling cantik.

3. membaca bismillah/bacaan alquran pada air dapat mengubah molekul air menjadi lebih cantik dan dpt bertindak balas dengan badan.. ada saintis jepun wat kajian pasal kesan bunyi dan molekul air...

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
mmg hebat btol sunnah rasul ni kan..

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

wahhh...tq info....


lg satu tak baik minum berdirikan...
nnti ada masalah dgn sistem dalaman....kan...kan...

Nur Liyana said... [Reply to comment]

bagusla perkongsian ini..insyaAllah ikut sunah!!!!