Pages

Friday, March 18, 2011

Home » , , , , » Krisis Nuklear Jepun: Jepun akan jadi Chernobyl baru..

Krisis Nuklear Jepun: Jepun akan jadi Chernobyl baru..

Assalamualaikum..

Entry ni bukan nak menakutkan sesiapa ye...aku tengok krisis nuklear Jepun ni dah semakin parah..mesti korang tertanya-tanya ape itu Chernobyl..Chernobyl ni sebenarnya satu loji jana kuasa di Ukraine yang pernah meletup pada 26 April 1986..peristiwa ni telah menyebabkan 57 orang maut dan tambahan 4000 kematian disebabkan kanser..

Mengikut Berita Harian hari ni paras radiasi kat Jepun sekarang atas sedikit paras purata dan satu kolam kat loji nuklear yang ada batang bahan bakar kat Fukushima terlalu panas dan mendidih dalam keadaan kering...dengar pon mcm krisis ni dah semakin teruk..

Harap-harap jurutera Jepun dapat halang kebakaran kat loji Fukushima supaya krisis nuklear kat Jepun ni tak semakin teruk...mengikut Institut Keselamatan Nukleasr dan Perlindungan Radiologi Perancis (IRSN),tempoh 48 jam selepas ni jadi penentu bagi Jepun...kalo tak kemungkinan Chernobyl baru akan terjadi di Jepun..

Cubaan Jepun nak menyejukkan loji Fukushima dengan helikopter pon kena dibatalkan sebab paras radiasi yang semakin teruk kat sekitar loji..kesan radisi mungkin plak akan merebak ke Amerika Syarikat dan Eropah hari ni..

Krisis Nuklear Jepun:Jepun akan jadi Chernobyl baru..

Yang aku tak faham bila kejadian ni dah berlaku,Malaysia masih lagi nak teruskan projek nuklear..ape yang aku tengok kat Berita Awani ade sorang mamat prof. tu cakap yang teknologi nuklear yang Malaysia nak bina tu lebih selamat sebab menggunankan teknolgi nuklear genenerasi ke-3...kat Jepun tu teknologi generasi pertama...memangla kat Jepun tu generasi pertama...tapi takkanla Jepun tak pernah buat improvement dalam design loji tu...aku ni dulu belajar dalam engineering...ape yang aku belajar kerja engineer mesti akan sentiasa buat improvement baru kat design2 produk dieorng...lagipon kalo dah nak kena bencana generasi ke-80 pon takkan selamat..

p/s-sama-sama la kita doakan keselamatan penduduk Jepun dan diharapkan mereka diberi taufik dan hidayah utk mengenali Islam..

12 comments:

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

faiz...mina try byk kali masuk cni...dah 15 minit ni...slow la load..huhuhu...


mcm mne nak baca seterusnya..huwaaa

chii said... [Reply to comment]

semlm chii dgr berita pasal m'sia nk wat loji di m'sia..tp Tun M x berapa setuju..byk aspek perlu di ambil kira kalo nk bina loji nuklear ni..kena tgk pd lokasi dan lain2 perkara

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Dah tau kesan loji tu kat Jopun, napa still nak buat? X pahamlah kerajaan Malaysia ni..


Psttt : Atok loading ok je...

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

Harap usaha mereka mengurangkan kesan buruk lsama sama doa. smlm dgr najib bgtau,loji nuklear msia kena pertimbang Byk FAKtor. reply guna hanset ni. Hehehe

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

jepun kena tsunami, kena letupan radioaktif, pas tu kena ribut salji..memang dugaan

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

harap ianya tidak teruk sangat

Eel said... [Reply to comment]

engineer jepun dah buat loji tu supaya boleh sustain gempa bumi scale 8 point something (tak ingat berapa angka tepatnye), tapi gempa bumi yang baru berlaku ni di luar jangkaan. (*tak silap sy la pasal ade bace pasal ni kat internet, betulkan sy kalau salah*)

tak setuju ar malaysia nak buat, even generasi ke berapa pun, still ada risiko, xde sape pun yang boleh ramal dengan tepat benda mcm gempa bumi boleh berlaku.. tu belum human error lagi.. huu

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

ya allah....pemimpin negara kita takmau melihat akan bencana yg berlaku dijepun kan...



ego....ego....cisss...

Anonymous said... [Reply to comment]

http://wanwidget.com/
bagi aku lak, setiap bencana itu kita ambil hikmahnya, tp x bermakna setiap yang bahaya tu kita tolak tepi, itu x bermaksud kita tolak terus tenaga nukleur tu. nukleur yg kita nak buat adalah bersaiz mini seperti kepunyaan korea. dan mungkin selepas ini pembinaan nukleur akan dilakukan pemeriksaan ketat dan teknologi baru supaya kerosakkan seperti di jepun itu jika berlaku dapat diminimumkan. sekian, hehe, aku ni jenis sokong dua dua, x berat memana

cekodok jagung said... [Reply to comment]

ermmmm..macam2 teknologi sekarang ni..bumi semakin sakit gara2 teknologi canggih yg manusia buat.. cuba kita tengok kat jepon tu takde langsung pokok2 hijau...yang ade hanya bangunan2 tinggi...jadi tak hairan lah kalau earth quake b'skala ritcher tinggi b'laku kat sana..jadi kita yg tinggal kat bumi malaysia ni kena la b'syukur sebab negara kita masih lagi sihat..." sekadar berkongsi"..

cekodok jagung said... [Reply to comment]

ermmmm..macam2 teknologi sekarang ni..bumi semakin sakit gara2 teknologi canggih yg manusia buat.. cuba kita tengok kat jepon tu takde langsung pokok2 hijau...yang ade hanya bangunan2 tinggi...jadi tak hairan lah kalau earth quake b'skala ritcher tinggi b'laku kat sana..jadi kita yg tinggal kat bumi malaysia ni kena la b'syukur sebab negara kita masih lagi sihat..." sekadar berkongsi"..

cekodok jagung said... [Reply to comment]

ermmmm..macam2 teknologi sekarang ni..bumi semakin sakit gara2 teknologi canggih yg manusia buat.. cuba kita tengok kat jepon tu takde langsung pokok2 hijau...yang ade hanya bangunan2 tinggi...jadi tak hairan lah kalau earth quake b'skala ritcher tinggi b'laku kat sana..jadi kita yg tinggal kat bumi malaysia ni kena la b'syukur sebab negara kita masih lagi sihat..." sekadar berkongsi"..