Pages

Thursday, March 31, 2011

Malu btol aku ada makhluk skodeng aku kat bilik air

Assalamualikum..

Tengah kusyuk aku berjogging2 di blog orang tibo2 rasa macam nak membuang sesuatu...apo laie lantas aku berlari ke bilik air..

Tibo-tibo aku terdengar bunyi pelik kat belakang aku..perasaan cuak menyelubungi diri aku...nak pandang belakang teringat plak citer jangan pandang belakang tu...tapi gua pon memberanikan diri gua melihat ke belakang..

Pandang2 yo kat belakang gua terperanjat mengalahkan beruk...rupanya ada satu makhluk tengah skodeng gua sambil menari-nari keriangan kat pintu bilik air tu...nak tahu makhluk apo yang skodeng den...jeng..jeng..jeng

Malu btol aku ada makhluk skodeng aku kat bilik air

Itu dia tikus mondok yang agak besar tongah skodeng den.walaupon aku tahu kekejaman tikus ni yang suka gigit kaki orang yang telah menyobabkan kaki aku berdarah dulu tapi disebabkan aku ni mempunyai sifat belas kasihan kat binatang aku pon melopeihkan tikus itu dengan membuka pintu bilik air...tikus tu pon berlari keriangan merayau-rayau di sekitar rumah aku...

faiz,ko tahu tak koncing tikus ni boleh menyobabkan penyakit Adenovirus,apsal ko tak bunuh

adoyaii...den tak sanggup membunuh walaupon ianya seekor binatang yang takde langsung kebaikan kat manusia ni...kalo den nak lomeihkan tikus tu dah lamo den buek dah..

p/s-camnerla nak buang sifat belas kasihan kat binatang ni...

Anak Buah ku yang ke-4...

Assalamualaikum...

Entry kali ni aku nak citer pasal anak buah aku yang no.4 ni...saje je nak citer sikit pasal dia ni...sebab request dari bapak dia dulu suruh citer sikit pasal Sopia ni kat blog aku..Sopia ni anak abang aku yang ketiga...

Nama anak buah aku yang no.4 ni oldschool sikit...suffiyyah al-zahra...tak silap aku la..nama budak zaman sekarang susah nak ingat...aku panggil die Sopia je..kang panggil Piah dah macam orang tua berumur 80 tahun plak kang...umur dia baru 1tahun 6bulan..Sopia ni takde adik lagi...kesian bakal adik dia baru-baru ni keguguran....die ni memang lesek...jalan jo kojo eih...tak reti nak diam...tu yang badan kurus tu..tapi perut buncit..hehe...bila aku tanya kat dia..

Sopia mana perut buncit

mesti dia akan pandang ke perut dia pastu angkat baju...banggo dengan perut dio tu..mesti dia dah dapat terima hakikat dia akan menjadi manusia boroi dah besar nanti..heheh..Sopia ni tak reti cakap lagi..sikit2 bleyla...setakat bahasa hiperbola tu no hal punye..heheh

Aku jarang jumpa Sopia ni...kadang-kadang dah 2bulan baru jumpa..sebab abang aku tinggal kat Johor..dia pon sibuk kerja...jarang balik rumah...time jumpa tu mulala episod bengang berlaku kat aku...aku dekat kat dia je mesti buat muka tension ngan kening berkerut pastu lari...terpaksala aku pancing dia ngan macam2 cara nak dia biasa balik ngan pak cik die ni..

Hari Isnin hari tu dia balik rumah aku...tu pon sehari je..lame btol tak jumpe dia,baru plan nak pergi Johor..tapi dia dah datang...macam biasala mula-mula tu memang susah nak dekat...tapi hari tu senang sikit nak rapat ngan dia...mungkin sebab dah besar sikit..

Hari tu gak aku pergi Kajang cari kereta abang aku...Sopia ni la antara orang yang paling sibuk mengalahkan orang besar...ushar2 engin kereta tu..adoyaii..lawak btol..si Sopia ni memang gila buah oren..kalau nampak buah oren tu automatik jari dia akan tunjuk kat buah oren tu suruh beli..kalo tak beli merengek la die..

Sopia ni murah dengan salam...sebelum pergi Kajang hari tu aku ajak dia layan youtube...lagu kanak2 ABC...suko dio sambil topuk tangan...pastu mak aku datang la kat kiteorg ngan baju cantik nak keluar rumahkan...tiba-tiba Sopia ni hulur tangan kat wan eiyh tu...dia buat relax je..dia ingat mak dia tak keluar..layan la lagi youtube...tengok2 mak dia pon dah bersiap nak keluar...kelam-kabut dia nak keluar sekali...suko berjalan dikatakan...tinggal la pak cik eiyh terkontang-kanting sorang2 layan lagu ABC...heheh

Tu jela aku nak citer psl Sopia ni..kang nak citer sume mmg tak larat korang nak baca nanti..





Wednesday, March 30, 2011

Lalang oh Lalang...

Assalamualaikum..

Lalang merupakan sejenis tumbuhan yang dianggap rumpai.Lalang mudah membiak melalui benih yang ditiup angin, melalui keratan rozobium atau akarnya...so,lalang ni begitu mudah melentuk sana sini bila ditiup angin...

ok..kat atas tu sume mengarut sebab aku taknak citer pasal tumbuhan sume ni...entry ni nak kongsi sikit pasal manusia yang bersikap macam lalang...sikap macam lalang ni selalu berlaku kat orang yang takde pendirian....ikut je cakap orang...kadang-kadang aku rasa orang yang bersikap lalang ni ialah orang yang nak jaga kepentingan diri sendiri...

Orang yang bersikap ni sebenarnye lebih teruk dari lalang sebenar...sebab tumbuhan lalang ni ada gak kepentingan dia...sebab lalang ni boleh mengurangkan hakisan tanah...tapi kalau orang bersikap lalang ni ape plak kebaikan dia...bagi aku mmg takde..orang mcm lalang ni boleh mempecah-belahkan orang adela bagi aku...

Sebab apa sikap lalang ni dapat pecah-belah kan orang...sebab orang lalang ni dia takde prinsip diri...pergi kat si A dia sokong orang tu..pergi kat si B dia sokong orang sana...even dua orang yang disokong tu beri pendapat yang berbeza tentang satu perkara tu..

Pastu mulala si lalang menyampai-nyampai perkara yang si A tu cakap kepada si B...malah si lalang mulala menambah ayat-ayat lain yang menyebabkan kalau kita dengar tu rasa mcm nak sepak laju2 pon ada pada orang yang si lalang tu sampaikan..maka berlaku la salah faham atau pergaduhan antara si A dan si B...sikap lalang ni kalau ada dikalangan saudaramara ke memang bahaya...silap2 boleh putus silaturrahim...dan mungkin akan menyebab dendam antara satu sama lain hingga ke akhir hayat...memang bahaya kalau dendam dibawa sampai mati...

p/s-janganla kita takde pendirian hidup...terlalu ikut cakap orang...hidup pon takkan bahagia kalau jadi lalang ni..

Tuesday, March 29, 2011

Free SEO software...nak tahu competitor kita di first page enjin carian

Assalamualaikum...

Aku nak kongsi satu SEO sofware free ni...aku tahu ni pon lepas tengok video AmboAzhan ni...bagus gak video bro Azhan ni sebab dia ada ajar tentang keyword sikit...

Aku suka belajar teknik SEO ni sebab SEO ni satu skill untuk kita berblogging..macam korang berkerja gak...mesti korang nak develop skill dalam pekerjaan korang...kalau tak korang pasti takkan pergi jauh...betul tak...lain la korang tu kaki kipas..yang tu memang cepat naikla..samela dengan SEO ni..kalo korang ade skill SEO ni traffik korang akan naik cepat...macam blog aku ni tak banyak pembaca setia aku banyak mengharapkan traffik aku dari bro google..

Free SEO software yang aku maksudkan ialah traffic travis...aku masih lagi blurr sebenarnya guna software ni tapi aku selalunye guna software traffic travis ni untuk tahu yang keyword aku target tu tak begitu susah untuk aku dapat first page enjin carian seperti Google...tahu2 jela blog picisan yang pagerank tolor ayam ni ngan platform free plak tu...susah sikit nak compete...

Aku tryla guna ilmu SEO yang aku study dari tip-tip SEO dari otai2 SEO ni...so aku test drive la guna keyword BN youth job fair...waktu tu bila aku guna software traffic travis ni keyword ni easy untuk kita guna lepas software ni habis analyze...maksudnya senang nak dapat first page Google...tapi hari ni keyword ni dah jadi relative easy...sebab tu blog aku ditendang jauh dari first page...masa mula2 aku buat aku dapat first page...no 2 lepas main webpage bn youth job fair ni...

Free SEO software...nak tahu competitor kita kat first page...

hasilnya first time dalam sejarah aku dapat atas seribu pageview untuk satu post..

Free SEO software...nak tahu competitor kita kat first page...

Sape yang berminat ngan SEO ni boleh download free kat www.traffictravis.com..dan siapa nak tahu lebih clear lagi boleh terjah video yang Amboazhan ni buat...

p/s-selamat beramal...sebab ilmu tanpa amal macam pokok yang takde buah..takde hasil...buek habeih boreih jo..heheh





Monday, March 28, 2011

Dulu Laptop free sekarang iPad free plak...mari memancing..

Assalamualikum...

Sekarang ni fenomena iPad plak..sampai aku pon boleh terpengaruh...tapi aku pon tak tahu apa application yang ada kat iPad...sebab aku malas nak ambik port pasal iPad ni sebab aku tahu aku takkan mampu beli..tapi iPad 1 dah murah tak silap aku...dalam RM1100..btol ke...aku pakai bantai je ni..

Tapi entry ni aku akan senarai tempat yang korang boleh dapatkan iPad free...siap iPad 2 pon ada...

1)Malaysian Institute Of Banking
2)KDU University College
3)Vission College
Aitt...apsal sume kolej plak ni..heheh..pandai btol kan kolej2 swasta sekarang ni nak pancing pelajar2 masuk kolej dieorg kan...dieorg orang tahu remaja2 sekarang ni gila iPad.. kalau dulu sibuk dengan netbook atau laptop free...sekarang ni iPad plak...ni namanya kolej yang mementingkan keuntungan berbanding kualiti pelajar..

Bagi aku kalau bagi laptop free tu ada gak faedah dia...sebab dah tentula laptop lagi banyak application dari iPad kan..so,takdela pelajar2 ni susah nak buat assignment nanti...sebab sekarang ni aku rasa PC ngan laptop ni dah macam benda wajib bagi pelajar...lagi2 course2 macam engineering...yang memerlukan mereka belajar software2 design contohnya macam CATIA...kalau iPad tu just hiburan je la..takkan plak pelajar ni nak buat assignment pakai iPad plak...

Aku perasan benda ni sume sebab 2 orang adik bawah aku ni dulu aku je la tukang apply dieorg punye tempat belajar..sebagai abang mithali terpaksala aku buat research kolej2 yang sesuai utk dieorng ni...ade sesetengah kolej tu siap buat sistem reffereal lagi...kalau dapat cari orang daftar kat kolej dieorng akan dapat komisen...dalam 500 camtu..aduhh...dah macam MLM pon ade..

Selalunya yang bagi free sume ni ialah kolej2 kecik yang baru nak naik...so,nak dapat pelajar caranya pancing dengan gadget2 yang jadi kegilaan sume ni...bagi aku memang tak patut dieorng buat camni...takut ade pelajar yang tertipu ngan tawaran2 macam ni...sepatutnya dieorng tumpukan promosi yang menunjukkan kualiti kolej mereka bukannye dengan gadget2 camni...

p/s-bagi pelajar lepasan SPM tu jangan silap pilih univesiti ngan course...yang rase result tak memberangsangkan tu...jangan putus-asa...SPM bukan segala-galanya..

Sunday, March 27, 2011

bomoh jantung dekat perak

Assalamualaikum...

Apsal plak aku nak promote bomoh plak kali ni...sebenarnya keyword bomoh jantung dekat perak ni ada tersesat kat analytic blog aku ni dan kebetulan aku tahu satu bomoh jantung ni..alaaa..kat Jalan Tun Razak tu...dongar citer namo eih IJN..tak silap aku la...tapi upah dio memang mahal la kan..tapi berbaloi aku cakap kat korang...

hahah..sebenarnya aku cuma nak tunjuk contoh orang melayu yang bergantung sangat dengan bomoh ni...sampai nyawa dihujung tanduk pon masih lagi nak jumpa bomoh...ntah2 dah 3 salur jantung tersumbat..setiap kali aku pergi berubat tradisional ni mesti penuh punya orang melayu...sampai ade tu kena tunggu 2-3 jam...kalah nak tunggu nombor jumpa doktor pakar kat hospital kerajaan...kadang2 tu demam pon nak jumpa bomoh...musykil btol aku mase tu memikirkan orang melayu camtu...

Aku cuma nak nasihat pada orang yang suka sangat bergantung dengan bomoh ni...aku bab2 kebomohan ni dah memang pakar dah...3 tahun pengalaman dikatakan...kalau apply kerja goverment jawatan bomoh gred M41 tu kompem dapeik punyola..heheh..tapi kebanyakkan yang aku pergi tu pon ustad...bomoh ni sebenarnya banyak buruk dia lebih dari baiknya...

Aku nak kongsi ni bukan saje pasal bomoh tapi apa2 saje perubatan tradisional yang seangkatannya...siapa yang sakit jantung tapi duit tu dah memang sengkek tu boleh try mandi wap...tapi aku lupe nama tempat tu...pak cik aku try mandi wap tu lepas berapa bulan jantung dia yang tersumbat tu dah clear balik...tu pon takdela jimat mane..duit habis gak..nak mandi tu memang murah...tapi tempat tu jauh...dia kena maintain mandi tiap2 hari beberapa bulan...kadang2 tu bukan sebab duit ke ape...tapi takut kena bedah...

Antara faktor yang aku nak tekankan kenapa kita kena jauhkan dari bomoh dan perubatan tradisional ni sebab:

1)Suka memperlagakan orang lain
Aku dulu time berubat banyak kali nenek aku dituduh...boleh plak dia cakap aku jadi camni sebab ada saka kat nenek aku dulu...what the hack kan...keluarga aku bersih laa...tak main saka2 sume ni..nenak aku dulu pon meninggal husnul khotimah..sempat mengucap...pastu ada plak cakap aku ni ada bunian...dia cakap sebab atok aku dulu suka memburu tertembak anak bunian...adoyaiii..poning kopalo den dongar bomoh2 tu cakap...tapi layan je la...

2)Tamak
Ade sorang ustad tu aku jumpa kat Pilah...cara dia berubat dia akan solat hajat semalaman...mungkin ustad ni betul sebab baik orangnye...tapi malangnya tamak...ade ke sekali solat hajat dia charge RM200..time tu family aku dah terdesak terpaksa mintak 3hajat tak silap aku masa tu...tak pasal2 terbang 600 camtu jela...last2 sekali dia cakap tak boleh tolong lepas langsung takde peubahan...

3)Boleh merosakkan akidah
Aku tengok yang datang tu ade gaya macam nak pergi kosert pon ada..yela dia jumpa ustad tu supaya ustad tu boleh doakan dia supaya sembuh...tapi dia datang dengan seluar pendek die...rantai besar die yang taknak kalah tu...macam mana la Allah nak makbulkan doa ustad tu dengan dosa2 yang dia buat tu...nampak sangat orang tu pikir yang ustad tu yang boleh menyembuhkan dia...padahal ustad tu hanya orang perantaraan je...yang menyembuhkan hanya Allah saje..

Sebenarnya macam2 lagi keburukan perubatan tradisional ni...sebab tula dulu time mak aku suruh jumpa mana2 perubatan tradisonal ni aku banyak tolak bulat2 je...takut membazir dan merosakkan akidah aku...tu yang kalau kita baca Harian Metro tu yang banyak kena tipu ngan bomoh tu...nak salahkan siapa??diri sendiri buat masalah...bergantung sangat ngan bomoh..

p/s-siapa yang ada penyakit tu jumpa la doktor..kalau2 agak2 misteri tu usahala sendiri..banyakkan la baca Al-Quran,berselawat,berzikir dan lakukan amal ibadah sunat yang lain..

Saturday, March 26, 2011

Menang Giveaway Special Away dari ar-rifke.com...

Assalamualaikum...

Alhamdullillah...tak sia-sia aku berjaga semalam walaupon letih berjalan-jalan seharian semalam semata-mata nak tunggu pemenang Giveaway Special dari ar-rifke.com...3 orang pemenang dipilih dalam giveaway ni...dan aku jadi pemenang no.2...

Tak sangka betul aku dapat menang sebab pemenang berdasarkan cabutan bertuah je...tak pernah dalam hidup aku dapat cabutan bertuah...adakah tuah aku yang malang selama ni dah terpecah??heheh...mungkin dah rezeki aku...

Ketiga-tiga pemenang giveaway akan dapat hadiah misteri dari Sabah...Kalo Sabah ape barang special ye...ontah2 dapeik ikan sogar berkilo2 kot...heheh..tapi sebenarnya yang bestnye ialah hadiah kedua yang aku takdela faham sangat...tapi baca pon dah excited...aku copy jela kalau korang nak baca..

Blog ar-rifke.com ini sebuah blog yang mempunyai traffik lebih kurang 4000 ke 5000 visitors sehari dan mendapat 55,000 hingga 60,000 pageviews sehari!


Sudah baca quotation diatas? Maka dengan ini aried dengan rendah dirinya ingin memberikan suprise buat mereka yang telah terpilih( 3 pemenang) tadi untuk mendapat sebahagian dari traffik blog aried ini!! Bagaimana?

Text Link merupakan jenis iklan yang sangat mahal nilainya dan melalui income blog ar-rifke ini sendiri, mungkin RM400 sebulan dijana hanya dari text link!

Terkejut? Sabar.. Buat 3 pemenang ini, aried akan jadikan url blog mereka sebagai text link di dalam setiap entri blog aried! Ya, ini bermakna link mereka akan diview sebanyak 55,000 hingga 60,000 kali sehari(insyaAllah secara purata)!! Aried akan menggunakan plugins khas untuk selitkan text link ini kedalam setiap entri dalam blog aried ini. Menarik bukan!


Jadi, ada rezeki, mungkin dalam sehari mereka akan mendapat beberapa ratus traffik ke blog mereka melalui text link tersebut!

Bukan itu sahaja… Setiap pemenang aried telah putuskan untuk memberikan text link selama 5 hari setiap seorang! Jadi, tunggu giliran sahaja dan insyaAllah pasti hasilnya lumayan.

p/s-rajin-rajinkanla masuk contest atau giveaway...mane tau ada rezeki kan...

Jalan-jalan Cari Kerja..

Assalamualaikum,

Semalam aku pergi ke BN Youth Job Fair..aku sebenarnya malas nak pergi..sebab aku tak rasa yang aku ni sesuai untuk kerja-kerja makan gaji...antara faktor dan sebabnya

-degree aku dah terlalu lama tak digunakan..dah 3 tahun...
-aku tak sihat tubuh badan..keadaan badan dan fizikal aku yang tak normal seperti orang seusia aku semenjak aku sakit..aku sekarang ni nak jalan lama pon dah tak boleh...badan dan tulang2 aku sekarang ni akan rasa sakit bila jalan atau diri lama2 lagi2 kat tulang rusuk aku
-aku ni takde interpersonal skill seperti orang lain..

saje aku tulis sebab2 tu supaya orang faham kenapa aku malas nak apply kerja...tapi disebabkan makayah aku suruh pergi aku tetap pergi...dah banyak kali aku kecewakan makbapak aku...aku nak buak makayah gembira sikit tengok perubahan aku..

Berbalik pada aku pergi job fair tadi aku pergi ngan 2orang kawan aku yang kebetulan bukak ladang anggur gak...tapi tak sebesar ladang aku la(faham2 la ye)...mula-mula aku ajak kawan aku ni addy yang kebetulan takde kerja sebab kontrak dia jadi RA kat UTHM dah tamat...dia kata susah btol dia nak cari kerja...dah berpuluh2 application dia buat tapi tak dipanggil langsung..kiteorg pergi naik komuter..so,aku tunggula si addy ni kat komuter Seremban...rupa-rupanya ada lagi sorang kawan sekolah aku dulu follow sekali...nama dia ayie..ayie ni pon dah lame menganggur...dah 9 bulan...sebelum ni dia kerja kat OSK...tapi berhenti sebab ada masalah dalaman tak silap aku..lepas tu banyak dia apply kerja tapi takde yang panggil..dia kata dia dah hantar application kat bank islam berpuluh kali..tapi tak panggil langsung...kesian betul aku fikir member2 aku ni..sebab aku yakin dieorg ni boleh jadi pekerja yang bagus sebab personaliti dieorg yang bagus dan dieorg pinjam PTPTN tak silap aku dulu...nasib aku dapat biasiswa JPA dulu...tak payah bayar...tapi tak tahula mungkin dieorg takde rezeki lagi..

Hari ni tak ramai orang kat sana sebab hari Jumaat kan...kiteorg sampai lebih kurang kul 12 tghari...ternyata jobfair ni banyak nak kempen BN..sepanjang jalan masuk ke PWTC tu muka KJ je...mungkin dia nak tunjuk sikit sumbangan dia sebelum pilihan raya ni setelah lama menyepi..heheh..sampai kat tempat pameran tu kena dafter untuk dapat bar code dulu...tapi sape nak pergi aku galakkan korang bawak hard copy resume..sebab kebanyakan booth kat situ lebih banyak terima hard copy...

Booth2 banya gak...ada 2 tingkat...tapi takdela sehebat seperti yang dicanang-canangkan...biasa macam career fair yang lain...tapi kelebihan dia lepas korang dah dapat bar code tu korang boleh apply dari rumah dengan masukkan bar code korang kat application korang..ade gak booth daftar undi ngan jadi ahli pemuda BN...biasalakan mesti nak kempen punye..letak plak awek cun kat booth tu..heheh..yang peliknya ade plak booth kerja2 yang menipu orang..yang menjanjikan keuntungan tinggi dengan modal kecik...aku tak tahu camne Pemuda BN ni boleh approved booth2 camni...nampak sangat hentam kromo je..

So,kiteorg jalan2 cari kerja yang boleh..seperti yang dijangka..orang2 macam aku yang takde experience ni selalunya boleh apply management trainee atau junior executive...bial ditanya akak kat booth tu apa requirement dia...perkara pertama dia cakap...

"job ni kena fresh graduate yang umur antara 22-26 tahun"

so,aku tanye la balik..

"kalo saye baru 26tahun bulan 3 hari tu boleh apply tak"

akak tu jawab..

"tak bolehla dik dah lebih umur,kalau bulan 5 ke 6 boleh la"

bila dah jawab macam tu aku dah mula down...aku mmg dah jangka degree aku ni memang dah tak laku..tapi takpela aku pasrah je..aku applyla 2-3 job walaupon requirement tak cukup termasuklah tabung haji utk position kadet kilang...pastu requirement dia ada tulis sihat tubuh badan..sekali lagi aku dah jangka orang sakit cam aku ni memang tak boleh kerja lagi...nak apply kerja Tabung Haji kena ada account Tabung Haji...bagus gak aku apply kerja tu sebab aku takde account tabung haji..aku pon bukakla..2 hinggit saje...heheh

Lepas satu jam kiteorg berjalan perkara yang aku jangka datang...tulang dada ngan rusuk aku mula rasa sakit..bayangkan baru jalan sikit aku dah sakit...macammane aku nak kerja camni...lagi2 kerja2 dalam bidang aku yang agak lasak ni..tapi aku senyap je...malas nak bagitahu member aku..kesian plak dieorg...sebenarnya aku pergi ni pon niat nak tolong kawan aku...mane tahu dia ade rezeki apply kat job fair...aku dah mula fikir nak balik je...dalam pukul 3ptg member aku ajak balik....lega aku..

Sebelum kiteorg balik kiteorg singgah food court dulu...tengok harga nasi ayam dah RM8...kiteorg selaku penanam anggur ambik keputusan membatalkan niat makan kat situ dan nak makan bila dah sampai Seremban nanti...

Balik plak komuter penuh...takde tempat duduk...dengan rasa sakit badan aku...aku duduk je la kat atas lantai..sebab ada ruang sikit..panas plak tu...nak lagi panas ade plak pasangan kapel yang aku rase budak sekolah sibuk bermadu kasih..pegang2 sana-sini..bosan btol aku tengok budak camtu...duit pon mak bagi lagi dah nak bercintan-cintun camtu...ntah2 duit keluar belanja tu pon makbapak kasi...psatu takut terbalik plak komuter ni nanti sebab ade org buat maksiat..

Balik rumah aku bincang ngan makbapak aku nak join graduate entrepreneurship development program yang dibuat KFC Holdings...program ni utk graduate diploma atau ijazah...kita akan diberi gerai seperti kios kemudian kita akan control kios tu...bagi ijazah mcm aku dibagi RM 1500 sebulan...diploma RM 1200 dan tak silap aku lepas 3 bulan kita dibantu untuk mendapat pinjaman RM 10 000 dari Agrobank dan kios tu milik kita 100%...just bagi setiap bulan RM 300 kat Ayamas sebab ni guna konsep franchise...aku rase ni saje sesuai utk aku kerja...mane tahu satu hari nanti aku dapat jadi usahawan berjaya...berangan la kojo ko ni faiz...huhuhu

Jalan-jalan Cari Kerja..

tu jela aku nak citer pasal aktiviti aku kat jobfair tu...sape nak apply kerja tu atau last sem tu ramai2 la pergi..sebab memang banyak company kat situ...kalau nak jadi calon2 dun atau parlimen pon boleh register jadi ahli BN dulu..aku dah diterima jadi calon Parlimen Kuala Pilah dah untuk PRU akan datang ni...heheh..

p/s-sorryla..entry ni byk citer masalah aku dan panjang meleret..









Friday, March 25, 2011

Tak Ikhlas Betul Orang tu...

Assalamualaikum..

Ok...macam biasa hari Jumaat kita bincang pasal agama sikit..hari ni kita bincang pasal ikhlas plak..Kalau kita perhatikan ada segelintir orang tu selalu mempertikaikan keikhlasan seseorang...termasukla diri aku ni..

Selalunya kes-kes mempertikai ni berlaku bila orang nak menderma,menolong,bekerja,memberi dan buat sesuatu perubahan...sebagai contohla..

1)Kadang-kadang ada segelintir orang yang banyak menderma atau bersedekah tapi amalan dia yang lain begitu lalai...nak pulak time menderma nak plak tunjuk cek-cek yang gedabak tu kan..mesti terlintas dalm hati kita,"tak ikhlas betul orang tu"

2)Ada orang tu jarang kerja kuat dan tiba-tiba orang tu ingin buat perubahan dalam hidup dia...so,mulala orang tu kerja tak ingat dunia...mesti ada orang fikir,"ikhlas ke mamat ni buat kerja,ntah-ntah nak kipas bos"

3)Seorang jiran tu tak pernah pon bagi makanan kat korang...tapi tiba-tiba satu hari tu tiba jiran korang datang rumah beri satu bucket besar KFC...mesti korang terfikir,"biar btol die ni,ikhlas ke die ni..ntah-ntah ada udang sebalik batu"

Sebenarnya ikhlas ni suatu rahsia Allah kepada hambanNya...malah para malikat yang hampir dengan Allah pon tak tahu rahsia ikhlas manusia..begitu gak syaitan...syaitan pon tak tahu rahsia keihlasan seseorang..

Kadang tu kita sendiri tak tahu yang kita ni ikhlas ke tak...cukupla kita tengok pada ibadah,mencari ilmu dan kerja kita...kita berkerja atau belajar bersungguh-sungguh tapi yang berjaya orang lain..mesti terdetik dalam hati satu sifat tidak puas hati kat diri sendiri atau orang yang berjaya tu...seperti aku tulis mudah ke nak jadi orang sabar..sama gakla dengan keikhlasan ni..memang tak mudah yang disangka...

Habis tu macammaner kita nak jadi orang ikhlas ni..sebab segala amalan kebaikan yang dilakukan tanpa ikhlas takkan dibalas apa-apa kepada kita...malah azab saje yang kita akan dapat..takut bila kita dengarkan..bagi aku hati kita ni kena jaga dari sifat-sifat yang mazmumah. dan sentiasa bersangka baik....kalau bab berkerja tu kalau dah bersungguh-sungguh berkerja tapi pangkat tak naik contohnya...anggapala ianya takde rezeki...dan ingatla Allah tu Maha Pemurah lagi Maha Adil...kebaikan pasti akan datang..salah satu kelebihan orang yang ikhlas ni syaitan susah nak menghasut diri kita..

p/s-sama-sama la kita memperbanyakkan doa supaya segala benda kita buat tu ikhlas

Thursday, March 24, 2011

Orang Tua pon tahu gaji Messi..

Assalamualaikum...

Lepas solat Maghrib tadi aku terus keluar masjid jap sementara tnggu nak baca Yassin..tiba aku dengar Pak Cik Hassan ni yang tengah bersandar kat pintu masjid tengah kecoh btol bercerita kat sorang pakcik tu..ape lagi aku pon pasangla telinga...mane tahu ada gosip-gosip panas terbaru jiran2 tetangga kan..

Tak silap aku Pak Cik Hassan ni umur dah lebih dari 70..sebab time aku sekolah rendah dulu pon dia dah ada cucu besar dah...aku pernah kantoi bukak seluar cucu die dulu time sekolah rendah dulu...hehe..time orang tengah solat jemaah aku ngan member aku melakukan mission membuka seluar cucu die...lepas solat terus Pak Cik Hassan tu datang kat kiteorg terus kena marah...nampak sangat Pak Cik Hassan ni tak kusyuk solat..pandang belakang..heheh..tapi Pak Cik Hassan ni baik..dia dah lama jadi siak kat surau taman aku...tapi sekarang tak tahula sebab semenjak masjid ada kat taman aku dah jarang pergi surau..

balik pada perbualan Pak Cik Hassan tadi..aku dengar dia cakap

"gila btol gaji sampai berjuta2"

mula-mula pelik gak gaji sape yang berjuta2 tu...nak gak aku join kan..pastu aku dengar lagi

"yang kedua Ronaldo"

owh...baru aku tahu Pak Cik Hassan ni cakap pasal gaji Messi tadi..sebab yang aku tahu sekarang ni gaji kedua tertinggi pemain bola sepak ialah Ronaldo...boleh tahan gak Pak Cik Hassan ni tahu pasal info-info terbaru sekarang ni...kalo tanye pasal Libya ngan Anwar Ibrahim kat dia ni lagi hebat aku rasa...hehehe

Dah alang2 tu jom kita tengok gaji top 3 gaji pemain bola sepak dunia:

1)Lionel Messi-EUR31 juta setahun
2)Cristiano Ronaldo-EUR27.5 juta setahun
3)Wayne Rooney-EUR20.7 juta setahun


p/s-malula kita kalau muda-muda tak tahu perkembangan semasa..



Sempena Hari Air Sedunia 2011: Cara Minum Air

Assalamualaikum...

Pada 22 Mac hari tu Hari Air Sedunia diraikan..mula-mula aku tak tahu hari air ni pon ada...lepas merayap-rayap kat blog bro fairus barula aku tahu..so,aku nak sarankan pada korang lopeih ni janganla membazirkan air walaupon duit tu terlampau berlebih..kalau basuh kereta tu janganla biarkan air paip tu melepas waktu korang tengah lap kereta korang tu dengan penuh kasih sayang dengan sabun...kang takut nanti nak minum air pon dah takde...sebab aku baca kat surat khabar krisis air bersih mungkin akan berlaku kat Selangor,Wilayah Persekutuan dan Putrajaya padat tahun 2014...nasib den duduk nogori boleh membazirkan air lebih lama...heheh

alt=

Sebenarnya aku nak kongsi cara minum air dengan betul dalam entry ni...Aku ingat cara ni pon lepas menziarahi Pak Bong aku hujung minggu hari tu kat Subang Jaya..Pak Bong tu abang mak aku...aku rasa korang semua tahu kot cara ni...takpon ingat-ingat lupa kan...sape yang lupa tu memang kes minum air dengan rakus sampai semut tengah buat aksi kuak lentang dalam botol tu pon korang sebat...heheh...dan sebenarnya cara minum air ni ialah sunnah rasul..

Balik pada aku ziarah Pak Bong aku tadi...aku pon layanla perbualan antara mak aku ngan Pak Bong aku tu..

Mak:Bong,sihat nampak sekarang
Pak Bong:den sekarang ni amalkan minum air kosong teguk sikit-sikit...sekali teguk berhenti..jangan digogok air tu sampai habis
Mak:Owh..tu sunnah tu Bong

Bila mak aku cakap sunnah baru aku teringat cara ni cara minum air ikut sunnah...sebab sunnah rasul menggalakkan kita minum air seteguk pastu arahkan pernafasan tempat lain..Dari situ kita dah nampak betapa agungnye sunnah rasul ni...walaupon satu cara yang simple tapi kesan dia memang hebat..

Aku rasa kebanyakan orang minum air digogok air sampai habis sekaligus..lagi-lagi kalau dapat air Vanilla Coke yang baru keluar dari peti sejuk yang bersuhu 5 celcius tu..tak sampai seminit habis licin..nak gak rasa tambah lagi satu tin...nasib kadar penyakit kencing manis dikalangan orang muda semakin meningkat...terpaksala batalkan niat tambah lagi satu tin...heheh

p/s-selamat beramal ye..




Wednesday, March 23, 2011

Bila Kucing aku takde kerja...

Assalamualaikum...

Hari Jumaat ari tu tengah aku asyik gelak macam setan tengok Man buat lawak tiba-tiba aku tersedar dari lamunan duniawi ni...mane plak kucing kecik ni..selalunya time aku duduk melepak kucing kecik ni tengah bermadu kasih kat atas riba aku...lantas aku pon tanye mak aku..

Aku: mak,mane kucing kecik ni...tak nampak pon
mak: tadi mak dah keluarkan dah kat belakang sebelum maghrib tadi..
Aku: mane ade..tadi balik maghrib tadi die dah masuk balik..
mak: ntahla..mane die duduk..

Tiba-tiba di suatu sudut almari pada ketinggian 3 meter aku ternampak seekor makhluk halus tengah melepak sambil menghisap rokok kretek..heheh..ciss..pueh den carik ko,ko sodap jo dok melepak kat situ..

Bila Kucing aku takde kerja...

Aku pon tak tahu dan baper lame die dudok kat situ..ni mesti dia naik guna tikar kat almari tu..pastu nak turun terhegeh-hegeh..takut..terpaksala aku bagi bantuan kecemasan menyambut kucing ni..

Kucing kecik ni salah satu kucing aku selain oren ngan ekor panjang yang manja kat aku..aku bela dia sejak umur die sebulan kot..mak die tinggalkan dia..mentang-mentangla akhir-akhir ni dia dapat layanan vvip semenjak baru elok dari sakit...ingatkan hari tu kucing ni dah nak mati..lama dia taknak makan..pastu kuar banyak hingus...sakit paru-paru kot..bila dah elok kucing ni,bila ayah aku nak keluarkan kucing ni mak aku cakap,"tak payahla keluarkan dulu,kat luar tu sejuk..kang sakit balik"

Bila Kucing aku takde kerja...

p/s-rasenye lepas ni nak tambah koleksi binatang...nak bela hamster,arnab ngan ikan..ni sume terpengaruh ngan bro arief ngan mina la ni...heheh

Tuesday, March 22, 2011

Mencari pekerjaan: BN Youth Job Fair 2011@Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak jadi penyokong tegar BN...nak promote sikit program yang dianjurkan Pemuda BN Malaysia ni...BN Youth Fair 2011 ni sebenarnya nak mengurangkan kadar pengagguran kat Malaysia supaya lambakan anggur2 kat Malaysia tak melebihi permintaan...heheh..(mcm sesuai je utk aku)..Aku nak promote pameran kerjaya atau job fair ni sebab ada kelainan sikit dalam pameran ni..

Mencari pekerjaan: BN Youth Job Fair @Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011

BN Youth Fair ni akan diadakan pada 25-27 Mac 2011 di Dewan Tun Razak 1,PWTC Kuala Lumpur...tinggal 3 hari je ni...sapo yg tak buek resume lagi tu copeik la buat apo laie...macm biasala dalam job fair korang kena register dalam laman web mereka pastu upload resume korang...sampai kat pameran tu nanti korang akan diberi bar code,so just scan je kat booth pameran tu. bila korang nak apply kerja tu..

Antara exhibitors yang akan datang dalam job fair ni:
1)Syarikat Multinasional
2)Government Linked Companies(GLC)
3)Sektor Swasta
4)Agensi Pekerjaan
5)Institusi latihan dan syarikat penempatan pekerjaan
6)Jabatan Kerajaan dan agensi agensi yang berkaitan

Mengikut apa yang aku dengar kat MHI ni BN Youth Job Fair atau Pameran Kerjaya Pemuda BN 2011 memang ada kelainannye..time pameran ni dieorang akan adakan klinik interview ngan klinik buat resume dgn mantop sekali hingga takde satu company pon sanggup tolak resume korang nanti...heheh

Lagi satu kelainan yang aku suka ialah BN Youth Job Fair ni ada buat sistem SMS gak...kalo dah lepas pameran ni atau tak sempat nak pergi kat sana dieorng akan update kerja terbaru di laman web dieorng dan kat twitter pon dieorng akan update..kat situ dieorng gak akan sertakan bar code bagi kerja2 tu...so,korang just tulis bar code kerja yang korang minat tu dan send kat 33XXX..sorry dah lupe..tapi jagan lupa plak uploas resume kat laman web dieorng dulu..

Ade gak satu sudut pameran yang khas kepada orang yang nak apply kerja kontrak..Aktiviti-aktiviti kat Pameran Kerjaya Pemuda 2011 ni:
1)Resume Klinik
2)Video resume
3)Sudut Intensif
4)Sudut pekerjaan kontrak
5)Barcode dan pendaftaran SMS
6)Perbincangan kerjaya dan sesi latihan
7)Temu duga secara langsung bagi para pencari kerja dan majikan

Sape yang dah lepas sekolah,semester akhir ngan dah graduate yang tengah nak mencari pekerjaan tu boleh la terjah ramai-ramai...sapo yang agak-agak nak tukar kerja tu pon digalakkan datang..nak tahu lebih detail  boleh pergi ke www.bnyouthjobfair.com

p/s-apsal nak pilihanraya ni banyak sangat program-program kerajaan buat ye...heheh...saje nak buat provokasi sikit...  






3 Buffered Earning Nuffnang dalam masa 2 minggu...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah setelah 3 bulan berblogging ni adela sikit rezeki..dalam 2 minggu ni aku dapat 3 buffered earning Nuffnang...tu pon lepas aku hantar surat ugutan kat Nuffnang nak bakar pejabat dieorang...Nuffnang dah janji kat aku nak bagi buffered earning tiap-tiap minggu lepas tu...hehhe..tula tips aku bace selalu orang yang dapat buffered earnings ni...kena hantar ticket...

3 Buffered Earning Nuffnang dalam masa 2 minggu...

Sebenarnye bukan aku nak citer sangat pasal earning ni sebab aku tau semua orang dapat..aku cuma nak ucap terima kasih pada pelawat dan pembaca yang sanggup menjenguk blog aku ni..insyaallah sape yang tinggal jejak kat blog aku ni aku akan jenguk balik..kepada silent reader yang aku rasa memang takde tu sorryla aku tak dapat terjah balik blog korang sebab aku takde kuasa superpower nak tahu blog korang..

Cuma aku nak beri nasihat kat korang janganla sorak iklan tu kat hujung pendalaman tu..kesian..kesepian iklan tu..aku ni jenis bile terjah blog orang benda pertama aku cari ialah iklan...pelaburan dunia dan akhirat kan..sebagai menghargai ilmu dan article korang yang aku baca...diharapkan korang dapat tegur aku kalau ada kesilapan dalam blog ni...

pagi ni check dapat lagi satu buffered earnings iaitu Prudential Branding LR...alhamdullillah..

p/s-thanks to visit my blog..

Monday, March 21, 2011

Bley masuk Mastika ke ni???

Assalamualaikum..

Sebenarnya entry ni aku copy dari syoknyeblogging waktu aku bukak thread nak buat ape kalau tak boleh tidur dan aku ada tambah sikit..mula2 malas nak citer kisah sebenar aku tak boleh tidur...tapi ade pulak yang suruh cerita..aku pon ceritala sikit..so,ade plak yang kate boleh masuk Mastika...heheh...saje nak kongsi kisah lampau ngan korang sikit...
Bley masuk Mastika ke ni???
 .............................................................................................................................................................
okla..mula2 lepas aku grad biasala time utk cari keje...tapi aku ade masalah communication skill..so pegi interview mane2 xdpt...tension gakla...dlm 2bln tu tiba nenek aku meninggal mengejut sebab kesilapan hospital...nenek aku meninggal pulak pada pagi aku nak pergi interview kat kilang Flextronics..takdela pikir sangat pasal nenek aku tu walaupon ade sedih sikit..

tiba2 satu hari tu hati aku berdebar2 mcm nak pecah rase dada ni..tak senang hidup aku..hati pon rase lain macam...lps 2minggu perasaan berdebar2 tu hilang...legala sikit..so,sebab boring aku pegi shah alam nak amik lesen kete...duduk umah sewa member aku..mlm tu mmg xbley nak tido..esoknya aku bangun tiba2 rase kaki sejuk macam air batu...aku dh rase xsedap hati...tanyela membe aku apsal kaki aku sejuk sgt..

ade sorang membe aku sorang ni sengal nak mampos...die ckp nie tanda org nak mati...perghh...perasaan takut dtg kat aku..pstu naik motor pon rase takut pergi sekolah memandu sebab nk batalkan amik lesen tu sebab aku amik keputusan nk blk rumah blk...blk rumah tu aku mula rase takut dan murung...sampai nak tidur pon takut...tidur bawah kipas takut kipas jatuh kat akula..mak aku pon pelik kat aku...start tula aku dh xbley tidur langsung..

aku pon citer kat makayah aku...mak aku pon terkejut dgn kaki aku sejuk tu...lps tu aku punye segal cari kat internet tanda2 org nak mati...lame2 tande2 tu semakin same ngan aku...bukan kaki aku je sejuk...satu badan rase sejuk..walaupon keadaan macam tu aku tetap pergi satu interview kat UMW Toyota kat Shah Alam...tu pon sebab makayah aku suruh pergi...waktu interview panel yang inyerview aku pon terkejut sebab tangan aku sejuk...lepas seminggu dada aku rase berat...pegi hospital...dr suspect jantung...pastu check ecg tapi jantung ok...tak cukup pstu tiba2 dada aku rase sakit yg amat sangat...smpai berguling2 aku sakitnye...mcm nak nazak pon ade..

pastu mulala pergi perubatan tradisional....lame gak dada aku skit tu...nak dekat 2minggu..lepas 2minggu tiba2 rase sakit kat dada hilang tapi still rase berat hingga sekarang ni...tapi dlm 3 tahun tu life aku takde lgsung...tidur,sembahyang,makan..nk jumpe org xde semngat...tapi semenjak setengah tahun ni semangat aku semakin pulih...tu yg buat blog tu..

sepanjang sakit tu mcm2 perubatan aku buat...jumpe pakar,ustad,bomoh dan pegi umrah...kene current kepala 7 kali...kene cucuk setiap 2minggu...aku pon binggung bila pikir blk nape jd camni kat aku....alhamdulillah la aku skarang dh bley tidur sikit..
.....................................................................................................................................................
Sampai sekarang aku rasa macam tak boleh memaafkan member aku yang mulut celupar tu...kerana mulut badan binasa..

p/s- ujian tak mengenal waktu...jangan mensia-siakan hidup korang...

Sunday, March 20, 2011

Biar Btol...income RM 25 000

Assalamualaikum..

Sebelum aku kongsi hal ni aku nak nasihat kat korang latihla anak korang main bola sejak kecik lagi...tak payah belajar tinggi pon takpe...kalo boleh yang baby lagi tu tu letakla bola kat sebelah baby tu..botol susu tu pon biar yg bercorak bola..biar dieorg minat main bola..

heheh..gurau je...hidup ni bukan duit semata-mata...yang penting ilmu yang kite dapat...sebenarnye terkejut gak aku bace Berita Harian ni tulis gaji pemain bola sepak Negeri Sembilan ade yang sampai RM 25 000..gaji dieorang ni lingkungan RM17k-RM25k...kalah gaji pengarah camni..selama ni aku ingat gaji pemain Malaysia dalam 3-4k..rupa-rupanya cecah 5 angka gak..

tak paham btol dieorg ni...gaji bapak besar kalo kat Malaysiala..kalo kat luar Malaysia tu tak payah cakapla...tapi main macam hampeh..semangat langsung takde...cubala hargai sikit gaji yang besar tu...orang  belajar tinggi2 pon kerja sampai pencen pon tak tentu lagi dapat gaji camtu...sampai Wan Jamak ketua jurulatih Negeri Sembilan pon letak jawatan baru-baru ni..

camnerla Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan(PBNS) bayar gaji ye..mane PBNS ni dapat duit...selalu main stadium kosong je...nak kate dapat duit sebab menang piala...tak selalu menang..jual jersey,ramai ke orang beli jersey kelab Malaysia ni...mane plak sumber duit PBNS ni...

update:Arsenal Vs West Brom..2-2..fuhh...nasib tak kalah lepas ketinggalan 2 gol...wenger tolong la beli defender bagus sikit..

p/s-ni on the way pergi kedai sukan beli bola untuk anak buah...heheh

Saturday, March 19, 2011

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Assalamualikum..

Hari aku nak try masuk satu giveaway yg gempak dari bro aried tuan blog ar-rifke..saje nak mengisi masa lapang aku begitu byk ni..sape nak join-joinla...tak rugi pon..just lotih menaip je la..

Cara menyertai Giveaway Special dari ar-rifke:


2. Entri itu adalah bebas. Tetapi pastikan ada kaitan dengan:

* Pengalaman anda bercuti di Malaysia
* Nyatakan tempat percutian yang pernah anda pergi
* Sila selitkan cerita anda dengan cerita Percutian Paling Mewah Aried: RM40,000 3 hari 2 malam! ini.

3. Panjang entri adalah bebas! Pendek pun tak apa.

4. Pemenang akan ditentukan secara cabutan bertuah.

5. Tinggalkan link post anda di bahagian komen.

6. Tarikh mula giveaway ini ialah 13hb mac dan tamat pada 24hb mac! Sertai sekarang!!

Tambahan: Setiap penyertaan akan diberikan backlinks!! So, apa tunggu lagi? Cuba check blog ar-rifke.com ini PR berapa dan pasti anda mahukan backlinks dari blog ini juga.
.......................................................................................................................................................
Untuk korang lebih nampak percutian ni aku sertakan banyak gambar dalam contest ni..aku tak boleh nak citer detail sangat sebab percutian ni dah lama..time aku study kat UiTM dulu..rasenye dah 4 tahun...

ok..rasenye percutian paling hebat aku pernah pergi kat Langkawi la...sebab aku ni jarang melancong...time study boleh la melancong sebab ramai member..aku bercuti ni agak ramai..lebih kurang 15 orang...disebabkan kiteorg nak bercuti lame sikit kiteorg beramai2 memontengkan diri kiteorg utk pergi kelas pada hari Khamis dan Jumaat tu...heheh..nama-nama tempat yang aku pergi mungkin aku dah banyak lupa sebab dah lama kan..

Percutian aku agak mudah sebab aku ade member yang dah biasa dengan Langkawi ni...tak silap aku kiteorang naik ferri dari jeti Kuala Perlis...sampai je ke Jeti Kuah di Langkawi kiterorng pergi ke satu kaunter tu..tak silap aku berdekatan dengan Jeti Kuah ade satu dataran yang dikenali sebagai Dataran Helang...sesipa yang rase tak pernah tengok Helang dan tak tahu ape itu Helang boleh datang ke sini...kat kaunter tula korang boleh dapatkan perkhidmatan sewa van ngan pakej untuk jalan2 kat Langkawi..disebabkan member aku dah tahu selok belok kat Langkawi ni kiteorng just ambik satu pakej bot pergi pulau ke pulau..sorry..aku dah lupa berapa pulau aku pergi utk pakej tu..

Disebabkan kiteorg ramai kiteorg sewa 2 van untuk 3 hari sepanjang percutian kiteorg kat langkawi..van bibawa oleh member aku sendiri...kiteorg menginap di sebuah rumah yang agak besar...walaupon kiteorng ramai takde rasa sempit dudok kat situ..sewa pon agak murah sebab member aku kenal dengan orang yang menguruskan sewa rumah ni...

Disepanjang percutian kiteorang yang aku ingat kiteorng telah pergi tempat-tempat:
Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
rasenye memang tak lengkap kalo pergi Langkawi tapi tak pergi tempat buat gamat..excited gak nak tengok camner ubat gamak ni nak buat...sape yang rase nak kuatkan diri tu bolehla cari ubat-ubat kat sini...macam2 ade poitt..

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
Kemudian kiteorng pergi ke Kota Mahsuri...tak silap aku kalo nak masuk ke dalam harga dia RM 5...disebabkan aku tak percaya sangat pasal cerita Mahsuri ni aku tak masuk dalam walaupon tiket murah(padahal kedekut nak keluar duit)...sesiapa rase diri die mempunyai semangat pensejarahan yang tinggi tu boleh datang kat sini..

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
Kemudian kiteornag pergi Langkawi Geopark yang aku sendiri tak tahu ape tempat ni sebab aku dah lupa..jumpa gambar pon kat facebook member..tak silap aku lepas aku tanye bro Google Langkawi Geopark ni nama baru bagi Pulau Peranginan Langkawi..sorry..aku tak dapat nak explain Langkawi Geopark ni sebab aku dah lupa tahap gaban tentang tempat ni..
Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
Yang dua gambar ni gambar di atas selepas kiteornag naik cable car...tak silap aku cable car di langkawi ni antara terpanjang di dunia...dan paling curam di dunia..mula agak rase cuak yang amat sangat ade gak...sebab tu kali kedua aku naik cable car...kali terakhir aku naik masa aku sekolah rendah kat Bukit Bendera...tapi ternyata bila dah naik tu rasa cuak tu hilang sebab memang cantik pemandangan dari atas cable tu...korang boleh lihat binatang2 liar kat bawah bukit tu...kalo korang tengok kat gambar kat atas design jambatan kat atas cable car tu memang cantik...aku rase mesti omputih yang design jambatan tu...disebabkan kiteorng nu sume bakal engineer waktu tu...kiteorng buat testing dengan melompat beramai2 kat atas jambatan gantung tu...ternyata jambatan tu tahan dan sape yang takut pada tinggi tak payah la buat alasan yang tak munasabah bila member korang ajak naik jambatan gantung ni...sape kaki photography tempat ni memang terbaik untuk korang tunjuk bakat korang..
Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
Yang ni gambar kiteornag naik bot sebelum sampai ke pulau...bot ni memang laju..sampai korang nakbukak mata pon susah...member aku pakai spect tu nak cover mata je tu...ade gak aksi lumba bot antara bot yang aku naik ngan bot member aku yang lain...memang patutla banyak kes bot karam kat Malaysia ni...bawak bot pon nak merempit..

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
yang ni salah satu Pulau yang kiteorng pergi iaitu Beras Basah Island Resort...Pulau ni memang cantik...laut die memang jernih...sehingga korang boleh nampak obor-obor membuat kerja terkutuk menyuntik bisa pada badan waktu korang tengah mandi...warna laut kat situ biru kehijauan tak silap aku..abaikan model member aku yg poyo dan suka possing tu...
Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

Giveaway Special dari ar-rifke.com!! Khas Buat Anda, Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!
Destinasi kiteornag lepas tu ialah ke Pulau Dayang Bunting..dekat Pulau Dayang Bunting ni ada Tasik Dayang Bunting...Tasik ni memang dalam gila...tak silap aku lebih 10 meter...korang boleh sewa life jacket kat situ...disebabkan aku tak pandai berenang aku hanyak masuk tasik tu sampai seminit walaupon pakai life jacket..tasik ni memang cantik..yang pandai berenang tu bolehla berlagak buat aksi2 hebat mcm member aku kat atas tu..dikatekan sape yang susah mengandung kalau mandai kat sini boleh hamil lepas tu...akibat daripada tu,,,sume member aku yang mandi bersungguh2 tu semuanya hamil bila check kat doktor bial balik dari Langkawi...heheh...gurau je...

Selepas kiteorg pergi Pulau Dayang Bunting ni kiteornag dibawa ke satu pulau yang memang banyak burung helang...driver bot tu punye baik parking bot kat tengah laut tu... memang seronok tengok helang2 tu buat aksi2 comel...heheh...salah sorang member kiteorng maut di tempat kejadian sebab dimakan seekor burng helang terbesar di dunia...hahah...sape percaya tak tahu la..

Lepas tu tak silap akau kiteorg pergi ke Beras Terbakar kat Padang Matsirat tak silap aku..ade sejarah disebalik Beras Terbakar ni...aku dah lupa...berdekatan tempat ni ade banyak tempat jual kain batik ngan pelikat..memang murah kat sini...rokok murah yang tak original pon banyak kat sini...ramai gak member aku beli rokok kat situ sebab nak jadi tokan rokok kat UiTM nanti...heheh

Sebelum kiteorng balik dari Langkawi...biasala coklat memang benda wajib beli...yela tax pon takde..tak silap kiteorng pergi kat Idaman Suri..sape yang suka pinggan mangkuk ngan barang daputr u kat sini memang tempat terbaik bagi korang..banyak gak coklat aku seludup keluar Langkawi...heheh

Tu jela aku nak citer pasal percutian aku...banyak tempat aku tak citer sebab dah lupa..sebenarnye lepas pergi Langkawi kiteorg terus melancong ke Kedah dan Perlis..disebabkan aku takut aku akan menang contest ni tanpa bertanding aku stop setakat ni je...heheh..gurau je...ala..pemenang pon dari cabutan bertuah..

Kesimpulannya percutian aku memang tak sehebat Percutian Paling Mewah Aried: RM40,000 3 hari 2 malam! sebab kat Langkawi memang takkan jumpa cicak Gecko yang bernilai RM 40 000...yang korang akan jumpe hanya cicak yang akan dapat pahala kalau korang bunuh...duit habis adela pergi Langkawi ni...yela..beli coklat tak ingat dunia...konon nak bagi family...last sekali habis Kinder Bueno aku sebat sampai habis..omang aii...panjang plak aku tulis ari ni..sorryla...tak sodar...kono rasuk agak eih den hari ni..

p/s-sape nak try join giveaway ni bleyla terjah kat blog aried ni...tak rugi pon masuk...esok pon cuti kan..hadiah dia mmg mengancam..




















Friday, March 18, 2011

Ape masalah Pak Cik B ni...

Assalamualaikum...

Ape masalah Pak Cik B ni...

Time aku solat Jumaat tadi aku perasan sorang pak cik ni yang agak pelik..tengah aku kusyuk dengar khutbah Jumaat macam biaselakan bekas duit derma di tolak-tolak kan..time bekas derma sampai kat Pak Cik A tu,memang susah nak pass ke Pak Cik B sebab jarak antara Pak Cik A dengan Pak Cik B tu lebih dari 1meter..

Disebabkan bekas derma tu ade tayar...Pak Cik A tu tolak saje sampai ke lutut kiri Pak Cik B...yang aku pelik Pak Cik B buat tak tahu je bekas derma tu ade kat sebelah die..lame gak menunggu Pak Cik B tu nak pass bekas derma tu kat Bro A...lebih kurang 1/2 minit...nak kate tak perasan tak mungkin sebab bekas tu berlaga kat lutut die...nak kate tido,mata terbukak dan badan pon tegak semacam..

Disebabkan Pak Cik B tu lambat semacam nak pass,Bro A terus membongkok badan dan ambik bekas derma kat tepi Pak Cik B ni...buat tak tahu je Pak Cik B tu...die jeling je bila Bro A tu ambik bekas derma kat tepi dia....kalo bekas tu kat sebelah kanan dia tak kisah lagi....ni bekas tu kat belah kiri dia...kan susah orang nak ambik bekas tu..tu yang aku pelik..adakah Pak Cik B tu..

"mempunyai masalah berat sampai dia tak peduli ngan hal2 lain"
"tidak mempunyai perasaan langsung"
"marah pada Pak Cik A sebab tolak bekas tu tanpa pergi kat dia"
"begitu kusyuk dengar khutbah sampai takde masa nak pass bekas tu"
"tangan Pak Cik B tu lemah yang amat sangat sampai dia tak mampu tolak bekas tu"





Krisis Nuklear Jepun: Jepun akan jadi Chernobyl baru..

Assalamualaikum..

Entry ni bukan nak menakutkan sesiapa ye...aku tengok krisis nuklear Jepun ni dah semakin parah..mesti korang tertanya-tanya ape itu Chernobyl..Chernobyl ni sebenarnya satu loji jana kuasa di Ukraine yang pernah meletup pada 26 April 1986..peristiwa ni telah menyebabkan 57 orang maut dan tambahan 4000 kematian disebabkan kanser..

Mengikut Berita Harian hari ni paras radiasi kat Jepun sekarang atas sedikit paras purata dan satu kolam kat loji nuklear yang ada batang bahan bakar kat Fukushima terlalu panas dan mendidih dalam keadaan kering...dengar pon mcm krisis ni dah semakin teruk..

Harap-harap jurutera Jepun dapat halang kebakaran kat loji Fukushima supaya krisis nuklear kat Jepun ni tak semakin teruk...mengikut Institut Keselamatan Nukleasr dan Perlindungan Radiologi Perancis (IRSN),tempoh 48 jam selepas ni jadi penentu bagi Jepun...kalo tak kemungkinan Chernobyl baru akan terjadi di Jepun..

Cubaan Jepun nak menyejukkan loji Fukushima dengan helikopter pon kena dibatalkan sebab paras radiasi yang semakin teruk kat sekitar loji..kesan radisi mungkin plak akan merebak ke Amerika Syarikat dan Eropah hari ni..

Krisis Nuklear Jepun:Jepun akan jadi Chernobyl baru..

Yang aku tak faham bila kejadian ni dah berlaku,Malaysia masih lagi nak teruskan projek nuklear..ape yang aku tengok kat Berita Awani ade sorang mamat prof. tu cakap yang teknologi nuklear yang Malaysia nak bina tu lebih selamat sebab menggunankan teknolgi nuklear genenerasi ke-3...kat Jepun tu teknologi generasi pertama...memangla kat Jepun tu generasi pertama...tapi takkanla Jepun tak pernah buat improvement dalam design loji tu...aku ni dulu belajar dalam engineering...ape yang aku belajar kerja engineer mesti akan sentiasa buat improvement baru kat design2 produk dieorng...lagipon kalo dah nak kena bencana generasi ke-80 pon takkan selamat..

p/s-sama-sama la kita doakan keselamatan penduduk Jepun dan diharapkan mereka diberi taufik dan hidayah utk mengenali Islam..

Bila aku dah ade Atok...thanks bro Suhaimi

Assalamualaikum...

Walaupon aku tak pernah rase ada atok sejak aku dilahirkan..sebab kedua-dua atok aku meninggal sebelum aku dilahirkan akhirnya aku hari ni dapat seorang atok...
Bila aku dah ade Atok...

Thanks a lot to bro Suhami Ahmad tuan punye blog anaknegori.blogspot.com sebab pilih aku dalam segmen cucu pilihan atok...dan aku terpilih utk cucu die ke-5..hanya Allah saje dapat balas..dengan tagline Apo2 Yolah ternyata blog bro Suhaimi ni besedia berkongsi ape saje pada korang...aku memang seronak bila menerjah blog ni...first sekali sebab blog ni mmg lawak...bile lawak bergabung tenaga dgn loghat nogori ternyata zizan Raja Lawak pon kalah..dengan menggelarkan diri dia sebagai atok,korang jangan tertipu dengan umur atok ni...aku mula2 keliru gak bile mula2 baca entry Semuo ey dah tuo!....mula-mula aku ingat entry ni citer pasal atok die...yela celah mane seorang atok bermain cityville kan...yg tu namo eh atok tak sodar diri...heheh
Bila aku dah ade Atok...thanks bro Suhaimi
Aku baru saje mengfollowkan diri aku ke blog atok ni...so,sorryla atok tak explore semua lagi entry2 yang lepas...tapi blog atok ni basically mengisahkan kehidupan harian atok ni...susah payah kerja atok...tak ketinggalan gak peka dengan isu semasa..ade gak terdapat tips dan fakta-fakta menarik yang tak perlu disangkal lagi..tak silap aku ade segmen novel tapi aku tak sempat nak baca lagi..akhir2 ni atok ni sibuk sikit...sibuk dek audit kato eih..tapi ada sedikit kekeliruan bila aku terjah blog atok ni...adakah ade dua penulis hebat??...sebab kadang-kadang ada dua gaya penulisan yang berlainan..

p/s-jom ramai2 terjah Apo2 Yolah...atok tggu iPhone 4 sampai rumah yo..heheh...gurau je..




Hukum: Ayat Al-Quran pada kad kahwin...boleh ke???

Assalamualaikum...

Aku tergerak nak buat entry pasal hukum ayat al-Quran pada kad kahwin ni lepas aku terima kad kahwin dari kawan mak aku...aku rase korang semua dah tahu kot hukum dia...tapi saje nak diingatkan semula..kadang2 kita ni terlepas pandang..
Ayat Al-Quran pada kad kahwin...boleh ke???
Tengok contoh kad kahwin kat atas ni...ade tulis satu doa yang hebat...harapan pengantin untuk perkahwinan mereka berkat seperti Nabi Muhammad S.A.W dan Saidatina Khadijah..Nabi Adam dan Hawa..nabi Yusof dan Zulaikha...tapi boleh ke...jawapannye memang boleh dan digalakkan ..

Soalan: Adakah harus menulis Bismillah pada kad jemputan kahwin, memandangkan ia kadang-kadang dibuang di jalanan atau dalam tempat buangan sampah?

Jawapan: Menulis Bismillah pada kad-kad tersebut atau lain-lain seperti surat, adalah suatu yang masyruk (digalakkan). Kerana baginda SAW memulakan surat-surat baginda dengan Bismillah. Dan tidak harus bagi sesiapa yang menerima kad yang terdapat nama Allah atau ayat Quran membuangnya ke dalam tempat pembuangan sampah atau tempat yang tidak dihormati.

Tapi ada masalahnye jugak..korang boleh membuat penerima kad kahwin tu berdosa...kesian plak orang tu kan..

Kata beliau lagi: Jika berlaku yang demikian, maka dosanya ke atas pelaku (yang membuangnya). Adapun orang yang menulisnya, dia tidak berdosa.

sumber:soaljawab

jika orang yang begitu concern dalam hal-hal hukum dan tahu kesucian ayat suci Al-Quran dan khalimah Allah macam korang ni memang takde masalah...kadang-kadang kita tahu tapi leka...terbiar je kad-kad tu bersepah-sepah..Kalau kat rumah korang yang ada kad-kad  kahwin tu simpanla tempat sepatutnya atau boleh dibakar mengikut tertibnya..

Tapi aku rase kalau trend zaman sekarang yang hantar kad kahwin digital kat Facebook tu bagi aku boleh kot..melainkan time korang baca kad kahwin ade plak orang tendang laju2 kat screen laptop korang tu...tu berdosa la orang tu kan..heheh...tapi takkan semua nak hantar kad pakai facebook je kan...habis tu makcik2 yang tak tahu apa erti mouse tu nak campak mane..

 p/s-selamat beramal...

Thursday, March 17, 2011

JOM JOIN CONTEST DIALOG MISZNORUL

Assalamualaikum..

Disebabkan aku ari ni bosan yang amat sangat...1st time dalam sejarah aku nak join satu contest yang memang aku rase takkan menang punye..contest ni dari misznorul...

Hasil yang langsung tak kreatif ni bleyla korang tengok kat bawah..

JOM JOIN CONTEST DIALOG MISZNORUL

Dan mangsa tag aku...
liyana
doctor cinta...chii

sape nak join cepat terjah ke blog misznorul ..prize die cukup mengancam...iPhone 4 tak silap aku..heheh

Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...

Assalamualaikum...

Setiap kali aku lalu kat jalan baru Bukit Putus ni mesti ramai orang beratur...kalo time bukan waktu kerja tak ramaila...kalo cuti tu kadang2 ramai btol orang beratur nak ambik air bukit ni..dah mcm beratur nak beli tiket Hikayat Merong Mahawangsa pon ade...habis dieorg punggah satu bonet kereta air bukit ni..free dikatekan...sape yang tinggal area Kuala Pilah ngan Seremban tu mmg untung la..dekat dari rumah..

Mula-mula aku pelik gak ngan dieorg ni ambik air bukit...tak kotor ke...aku ingat mesti siap ada lumpur ke kan..macam2 testimoni aku dengar orang minum air bukit ni...ade tu hilang gaout la...naik nafsu gak nak ambil air bukit tu bila dengar testimoni orang ni..biasala kan air semulajadi...mesti bersihkan daripada bahan-bahan kimia...korang minum air paip hati-hati sakit...sebab sape yang minum air paip ni keberangkalian nak dapat sakit buah pinggang tinggi sikit...sebab tu mak aku pasang water filter kat luar rumah...

Ade sekali tu aku lalu kat jalan tu mak aku suruh plak ambil air bukit ni..botol pon takde mase tu...test drive je la ambik satu botol 250ml tu...mula2 aku expect yang air tu keluar perlahan je...sampai je kat situ terkejut babun aku tengok laju btol air dia...kalah air paip kat rumah tu...patutla orang ambil tak ingat dunia..air dia memang jernih gila...takde pencemaran langsung...air paip pon tak jernih camtu..

Semalan sekali lagi kiteorg pergi ambik air bukit..time tu malam takde orang..ade sorang je pakcik tu tengah menjalankan misi memenuhkan bonet kereta dengan botol2 besar dia...kali ni mak aku pon dah buat persiapan rapi gak...banyak botol gak kiteorg bawak...
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...
banyak tak gua songlap
ni baru sikit ni...nak tengok berapa banyak pak cik yang ade time tu songlap..
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...
ni baru setengah,ade lagi setengah die tengah penuhkan botol

Tinggi btol keazaman pak cik ni nak jaga kesihatan...bukan dekat dia tinggal...pak cik tu cakap dia dari Kepis...bukan dekat tu...aku rasa dalam 50km...pak cik tu cakap semenjak dia mium air bukit ni,dia dah tak minum air paip lagi...kira selalu gakla dia datang...aku ambil air bukit ni pon sebab alang2 dah lalu...

Akibat terlalu digilai ramai,kaum vandalism ni pon taknak ketinggalan gak turut serta..
Air Bukit Jalan Baru Bukit Putus digilai ramai...

p/s-air bukit ni memang bagus...sape nak try tu rajin-rajin kan lah diri tu terjah ke Bukit Putus ni...kalo boleh bawak la lori 5 tan tu...hehe..boleh buat stock 1 tahun...

Wednesday, March 16, 2011

Episod segan minggu ni...senyum la sikit...

Assalamualaikum..

Semalam aku pergi Bangi dengan makayah aku nak hantar barang abang aku tinggal kat rumah aku...dia ni kerja kat Johor dan ada kursus kat Bangi semalam...alang-alang pergi sana abang aku suruh tidur semalam dekat hotel yang dia kursus tu..Hotel tu name dia Hotel Equatorial...

So,aku ngan makayah aku setujula nak tidur situ..sebab aku sekeluarga bukan selalu tidur hotel ni sebab keluarga aku jenis tak suka berjalan sangat..petang tu abang aku cakap,"sape nak makan kat bawah nanti pergila"...agak menarik tawaran tu...den ni kalau makan hotel tu boleh dikira dengan tangan..tak payah kira pon boleh..tapi disebabkan nak jadi anak soleh punye pasal aku pon cakap,"alaa..mak jela pergi,mak kan puasa,"tiba-tiba mak aku jawab,"biar Faiz jela pergi,mak dulu selalu pergi kursus kat hotel,"...heheh..memang rezeki aku la kan...

Sebelum makan kat hotel tu,kiteorg pergi keluar cari klinik dulu...nampak plak burger Otai...aku ni bab burger memang aku suka rasa mane2 tempat baru...orang cakap burger Otai ni sedap...so,aku pon belila burger ayam special...dalam hati,"apela yang otai sangat burger ni,"..lepas makan memang ternyata keotaian burger ni...daging dia lembut ngan tebal..dan lain dari rasa daging burger Ramly..

Balik hotel abang aku terus hantar ke tempat makan hotel tu...pelayan tu tunjuk la tempat duduk aku..adela tulis Petronas kat situ...perasaan segan mula datang..tiba2 sesat bdk mane plak kat bahagian Petronas punye...disebabkan takde lagi orang2 Petronas tengah makan aku pon relax jela...then ambikla makanan..pizza 1 slice,daging 3-4 keping ngan lasagne 2-3 sudu...saje ambik sikit nak tambah kemudian..kang membazir plak...tak pasal2 gemuk plak setan makan makanan lebih2 tu nanti..

Tengah separuh makan tiba2 datang 2 orang mamat dari Petronas dengan muka executive die..nak jadi ramah punye pasal aku pon senyumla ngan angkat kepala kat 2 orang mamat tu...malangnya dibalas dengan muka executive die...takde senyum langsung...dalam hati cakap,"ok,fine korang tu executive mestila hebatkan"...aku plak naik segan senyum kat 2org mamat tu..akibat bengang aku plak terbelagak plak,"ntah2 result aku lagi mantap drpd korang,saje je taknak kerja Petronas"

Episod segan minggu ni...senyum la sikit...
Aku bukan apa,aku bosan btol bila aku senyum kat orang dibalas dengan muka berlagak..tahula ko tak kenal aku...senyum ni bukan takde kelebihan..pahala pon dapat..sebab segan aku pun makan laju-laju waktu 2 orang mamat tu tengah ambik makanan...tak sampai seminit aku berambus dari tempat makan tu naik bilik...kacau daun btol orang nak makan...

Kat bawah ni ada sedikit kelebihan senyum ni...

Di antara manfaat senyum adalah menambah daya tarik. Orang yang murah senyum kepada sesama akan mendapatkan pahala dari Allah SWT. Sebab, senyum yang berangkat dari ketulusan hati merupakan sedekah. ''Senyummu terhadap saudaramu adalah kebajikan.'' (HR At-Tirmidzi)

sumber:abinyaazka

Sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Janganlah kamu meremehkan kebaikan apapun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah gembira dan senyuman)”. (Hadis Riwayat Muslim)

Memberi senyuman tidak kira kepada siapa pun ketika bertemu mungkin dianggap perkara kecil atau remeh tetapi senyuman ikhlas yang diberikan itu mempunyai nilai sedekah kerana menimbulkan kegembiraan orang lain dan mengeratkan ukhuwah sesama Muslim. Mengukir senyuman adalah kebaikan yang tidak memerlukan modal, namun ganjarannya besar dan begitu memberi kesan positifnya dalam kehidupan bermasyarakat
sumber:hadis.cikedis.com

p/s-murahkanla senyuman...

Monday, March 14, 2011

Karnival Pendidikan Mara 2011@MARA Education Carnival 2011

Assalamualaikum...

Sebelum aku kongsi pasal Karnival Pendidikan Mara 2011 ni...sama2 la kita sedekahkan Al-Fatihan kepada sorang kawan adik aku kat UiTM Penang yang baru meninggal dunia akibat accident..nasib adik aku tak ikut sekali..kawan dia ni dari Kelantan bawak kereta sewa terlanggar lori...yang lain dalam kereta tu masuk ICU...
Karnival Pendidikan Mara 2011@MARA Education Carnival 2011
Karnival ni diadakan untuk tujuan memberi information tentang pembangunan dalam pendidikan dan kerjaya...sesiapa yang berminat nak jadi exhibitor tu pon boleh...

Siapa yang patut hadir Karnival Pendidikan Mara 2011:

1)Lepasan sekolah
2)Fresh graduate
3)Pelajar tahun akhir
4)Ibu bapa
5)Pencari kerja
6)Usahawan

Siapa@Exhibitors yang akan sertai pameran Karnival Pendidikan Mara 2011:

1)Institut Pengajian Tinggi Awam(IPTA)
2)Institut Pengajian Tinggi Swasta(IPTS)
3)Institut Pendidikan MARA(IPMa)
4)Kolej dan Universiti Antarabangsa
5)Lembaga Latihan Kemahiran
6)Pinjaman dan Biasiswa Pendidikan
7)Financial Institution
8)Penyedia latihan@Training Providers
9)Pengusaha atau Majikan
10)Perniagaan yang berkaitan pendidikan

Kalau korang nak tahu lebih lanjut dan nak tahu schedule dia boleh terjah ke MARA Education Carnival 2011

p/s-sesiapa yang nak sambung belajar,cari kerja dan nak tahu pasal pinjaman untuk study dan berniaga boleh serbu ramai-ramai

Aku Pelajar Samseng...

Assalamualaikum...

Aku Pelajar Samseng...
Sekarang selalu sangat kan dengar pasal pelajar-pelajar samseng ni kan..Aku perasan pelajar zaman sekarang banyak yang nak jadi samseng dari jadi pelajar yang normal...Kalau tak dieorang ni rase macam bukan orang yang hebat..ada yang ugut bunuhla kat cikgu..selamba belasah budak time cikgu tengah belajar...langsung takde perasaan takut dengan hormat..Kesian plak aku tengok cikgu zaman sekarang.,mengajar dalam ketakutan...yela,budak sekarang ni semua besar mengalah bapak orang..Bagi aku golongan pelajar ni tak tahu matlamat sebenar dia belajar...yang dia tahu pergi sekolah,jumpa kawan...tunjuk perangai hebat dieorang kat pelajar lain..bagi dieorang orang akan lebih respect kat dia dengan perangai camtu..kalo tak lepas belajar pon dieorang tak kisah...asalkan enjoy...

Mungkin kesenangan zaman sekarang yang dieorang dapat dari makbapak dieorang menyebabkan dieorang rasa duit yang makbapak dieorang belanja untuk dieorang bukan tanggungjawab mereka...lupa yang makbapak dieorang punyela susah payah nak dapat duit tu...mungkin jugak hiburan yang melampau zaman sekarang merosakkan minda pelajar ni..

Cukupla intro aku ni..daripada aku terus merapu raban bak kata Mr.K baik aku terus ke content sebenar aku...sape tak kenal Mr.K boleh terjah blog Mr.K..kasi semangat sikit kat dia tulis entry tiap2 hari...heheh..Sebenarnya aku nak kongsi kenangan aku yang aku rase agak samseng pada zaman tu...tapi sekarang benda tu normal je kot..

Alkisahnya...ade satu musim tu kelas aku ni sibuk main pusing-pusing buku guna jari..time tu aku form 3...aku pon time tu excited la jugak nak main benda alah tu..leka btol aku berlatih tiap2 hari...ada satu hari tu akhirnya aku berjaya menguasai hikmat memusing buku tanpa henti selama 30 saat kot..hehe..mmg rase mcm best plak masa tu...sampai waktu cikgu tengah mengajar pon aku main pusing2 buku ni..

Ade satu hari tu time subjek Bahasa Melayu ade guru training datang mengajar...so,adela satu Cikgu Bahasa Melayu ni buat observation kat cikgu training ni kat belakang kelas...aku plak punye sengal sibuk pusing2 buku time cikgu training tu mengajar...mungkin dah muak sangat cikgu kat belakang kelas tengok aku sibuk pusing buku..Tiba-tiba aku dengar cikgu tu jerit panggil aku kat belakang kelas..katenya nak one by one kat aku...aku jawab kat cikgu tu,"ade berani ke..."..heheee...takdela tu sume rekaan semata2...tapi mmg aku kena panggil kat belakang kelas..malu btol aku time tu semua budak kelas perhatikan aku...takut pon ade..

Dekat je kat cikgu tu lantas dengan pusingan 180 degree nak menghayun tangan kat muka aku..dengan tindakan refleks aku termengelak(bahase ape aku buat ni) dan tertepis sikit tangan cikgu tu...yela,tangan cikgu tu dah besar hampir setengah muka aku...maun merah sebelah muka kalo kena tu..lepas tu ingat dah settle sebab cikgu tu suruh aku duduk ke kerusi aku balik..fuhh..mmg lega btol time tu..

Habis je kelas tu buat biasa je la kan..tiba-tiba ada budak panggil aku,katenya Cikgu X (aku lupe name cikgu ni) yang nak lempang aku tu panggil aku kat bilik guru laki...sudah,cuak btol aku time tu..rupa-rupanya tak settle down lagi cikgu ni..dendam membara dia masih ade lagi kot kat aku tadi..sampai je kat bilik guru terus cikgu tu cakap kat ramai2 cikgu dalam bilik guru,"haa...yang ni yang tepis tangan saya tadi"..

Dah sudah..bukan aku sengaja pon...semua cikgu dengan raut muka macam nak makan orang bertubi2 marah aku...peluh cuak mula mengalir kat dahi bagaikan jogging keliling tasik Shah Alam seksyen 2 tanpa short cut...dalam hati aku cakap,"tak bley jadi ni,aku kena explain kat cikgu2 ni..kang keluar plak Harian Metro besok ni kang"

Aku pom explainla kat cikgu2 tu semua sebab apa aku tertepis tangan cikgu tu...hampir 15 minit aku berdebat ngan cikgu-cikgu tu...akhirnya perdebatan berakhir dgn kemenangan berpihak kat aku...heheh..

Tapi rupa-rupanya ada hikmah kenapa benda ni berlaku...lepas tu ditakdirkan Cikgu X ni mengajar kelas tambahan kat kelas aku waktu nak PMR...memang cuak rasenye mula2..tapi tiba-tiba cikgu tu macam dah kamcing kat aku...dia macam baik kat aku..dia panggil nama aku...mintak tolong kat aku...perghh...tak ku sangka,aku kan baik ngan cikgu ni..

p/s-segala yang berlaku ada hikmahnya...