Pages

Monday, April 11, 2011

Home » , , » Moh makan Burger Kukus Jalan Rejang..

Moh makan Burger Kukus Jalan Rejang..

Assalamualaikum...

Moh makan Burger Kukus Jalan Rejang..

Hari tu aku ada cakap aku nak kerja kan...ni la kerja aku...buat kerja sendiri sikit..aku sekarang mempunyai stall burger aku sendiri yang bernama Burger Kukus Jalan Rejang (BKJR)..pengasas penjenamaan stall burger ni ialah Rosnizam tuan punya Iftitah Food Services,company stall burger ni.. aku bukak stall Burger Kukus Jalan Rejang di dalam kampus MMU,Cyberjaya..stall ni bukan franchise...jadi hasil jualan semua aku punye..aku just tinggal kat Putrajaya tapi aku kerja kat Cyberjaya...so,sapo yang suruh den poie minam ngan najib sambil main pok amai-amai tu tak dapeik la yo...hehhe...tak silap aku Burger Kukus Jalan Rejang ni dah ada 7 di Malaysia ni..

Aku berniaga ni bersama member aku addy...aku buka stall ni pon sebab dah malas nak tunggu buah tak jatuh...tunggu kerja makan gaji..mungkin aku dah sedar tanggungjawab aku sebagai hamba Allah dan anak...perlu cari rezeki yang halal di dunia ni..tapi mungkin aku bukan berniaga ni lama...aku still tunggu kerja government dan tengah cari pengalaman kerja..sebab cita-cita aku nak jadi engineer bukan perniaga burger..dan aku taknak sia-siakan ilmu yang aku belajar kat universiti..Kalau aku dapat kerja government aku akan sewakan stall ni kat orang lain..so,nanti dah jadi pasif income untuk aku...

Sebenarnya stall Burger Kukus Jalan Rejang ni kepunyaan bro Rosnizam...lepas dia setuju nak jual kat aku dengan harga RM 7000,aku akan mula berniaga hari ni...aku dapat duit beli stall tu melalui pinjaman DMAS...sonang bonar nak lulus loan ni...tak payah penjamin...slip gaji pon tak payah...mesti korang tak pernah dengar DMAS ni kan...DMAS ni short term untuk Dana Mak Ayah Sedunia...heheh...sonang cerita den pinjam duit dari mak ayah den...tapi bro Rosnizam ni baik..dia suruh bayar RM2000 dulu...selebihnya bayar ansur-ansur..

Aku takut sebenarnya nak mula ni...sebab mengikut bro ni jualan kat sini pernah capai RM 800 sehari...takut tak dapat handle..aku pon tak sihat mana kan..aku bersyukur sebab dapat bukak stall Burger Kukus Jalan Rejang dalam MMU...satu sebabnya customer dah ada...keduanya aku dikelilinggi orang yang berpelajaran...tak payahla aku bercampurgaul dengan mat rempit atau kaki lepak yang tak fikir masa depan...bukan aku nak pandang rendah kat orang...yela..tahu-tahu jela kalau kat stall burger je ramai golongan camtu lepak2 kan...

Burger ni special sikit takde goreng...so,kolestrol rendah sikit...daging burger tu mula2 dikukus kemudian dipanggang...dalam bahaso omputih dia grill..sos black paper dia pon ada ramuan tersendiri...special sikit..menu yang ada...burger seperti stall burger lain gak dan ada gak oblong lembu,kambing dan ayam...

Korang pon tahu aku mempunyai masalah tidur..yang bagusnya waktu berniaga aku pon sama seperti kerja makan gaji...dari pukul 9 pagi hingga 6 petang...sebab stall tu tempat lalu lalang orang nak pergi fakulti...so,tak payahla aku nak berjaga malam...waktu malam bolehla berblogging...mungkin pasni tak bley blogwalking macam biasa..tapi insyaallah siapa yang selalu terjah blog aku tu aku akan pergi blog korang...kalau dah lotih sangat...aku niat dalam hati cukupla kan...terjah gak tu..heheh

p/s-siapa yang duduk berdekatan cyberjaya tu aku paksa korang datang...hehe..pembaca blog setia aku insyaallah dapat harga istimewa



23 comments:

chii said... [Reply to comment]

kt mmu cj? okla tu..normally student bila waktu mlm je..sure akan cari port mkn..mcm chii gak dulu..bila mlm2 je..sure akan kuar kampus..cari kedai beger..ehehe..

semoga berjaya dengan jualan ya

faiz said... [Reply to comment]

@chii
xbukak waktu malam sebab buat dekat kawasan fakulti...waktu malam takde org lalu..

Zyash said... [Reply to comment]

Teringin nak berniaga sendiri...beri inspirasi la....

Ayie said... [Reply to comment]

cun la bro.. teruskan usaha murni.. aku pun tengah kumpul duit nk bikin bisnes.. hahaha

ghost writer said... [Reply to comment]

usaha itu lebih penting bro..sekurang-kurangnya ada berkah dari usaha itu yang akan diraih sekalipun hanya dengan perusahaan kecilan.

moga sukses bro..

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! menarik... Tahniah Faiz! jgnlah kita memilih kerja yer. Takpe, ok ape kerja tu at least ada pengalaman baru dalam hidup. Pengalaman tu penting tau.. Pengalamanlah mendewasakan seseorang. Pasti Faiz boleh punya. Akak doakan semoga Faiz berjaya. Amin...

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Nanti leh kongsikan macam mana cara nak wat burger kukus. Heeeee. Akak lawak jer.

Seksi Bani said... [Reply to comment]

bro faiz, i'm so proud of you!

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

sib bek aku duk jauh..kalau aku duk area citu..pasti aku akan datang..aku suke support usahawan melayu mcm hang nie..hang la pembela bangsa melayu yang sebenar....

Miecyber said... [Reply to comment]

Wow menarik...Burger Kukus..mesra kesihatan.Nak cuba juga satu hari nanti...


Tandas segera

Nur Liyana said... [Reply to comment]

wah wah faiz.....hebatnie..takpe2..kerja apa pun okeyh..asalkan berusaha....harap2 dptla yg gov tue yer!!!!

yana tak pernah makan lagi beger kukus nie...macam menarik je..nak jugak..huhuhuh

mai pos kat sini.....

Nur Liyana said... [Reply to comment]

faiz, yana tag faiz untuk satu GA nie..join la...esok dh tarikh tutup..hehehe

kalau dpt hadiah, kongsi ae???
kalu tak pon, belnja makan beger!!wakakka

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

Faiz, atok terharu baca entry ni. Atok bangga dengan Faiz. Tak perlu tunggu buah yang belum tahu gugurnya. Atok sokong tu. Budak sekarang memilih kojo. Kalaulah dah rm800 sehari tu, atok memang tabik spring. Kalah gaji boss atok yang tertonggeng tergolek pagi potang tapi baru dapek 4k-5k sebulan...xpo Faiz, teruskan usaha ek...mesti berjayo...dah berjayo sok, atok nak borong 12 burger sekaligus......err....ado diskaun ko idak gak eh? :P

Kakzakie said... [Reply to comment]

Syabas Faiz.... kakak salute cara ini. Pasti apa yg ada dalam minda akan terlaksana kalau sudah ada perancangan.

Tahniah juga buat emak-ayah yg tahu menilai niat baik anak.....

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

wahhhh!!!!!x pnah mkn burger kukus...mcm sdp jer...nk kna try nie...x pown,faiz blnja la...stu pown jd la...hahaha

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

wahhhh!!!!!x pnah mkn burger kukus...mcm sdp jer...nk kna try nie...x pown,faiz blnja la...stu pown jd la...hahaha

Awan Biru said... [Reply to comment]

Lamanya Awan cari blog ni, nasib baik jumpa. First time Awan dengar burger kukus. Selamat berniaga saudara.

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

wahhhh...kalau dah ok..tak salah kot teruskan...

hope lepas ni faiz lbh maju...dan segala urusan dipermudahkan...
amin..


kalau mina pi TM sana...mina singgah ye..tp tak kenalkan diri la kot...hihihi...

sahirahmusa said... [Reply to comment]

wah! sudah jd pniaga burger berjaya =)
all da best.. nty boley la blnje burger..

Mr. K said... [Reply to comment]

huisyyy aku tabiklah dengan ko bro..
aku pun ade prancangan nak buka bisnes cuma masa xmngizinkan lagi,
gud luck bro, xlama lagi pakai mercedes lah ni.. haha

republik n9 said... [Reply to comment]

gila, first time dengar buger kukus, meh hantar umah aku ni, nak rasa ha3... wat betol2 bro, hopefully success :) amin

:: Izz :: said... [Reply to comment]

wish u luck....!
lama x singgah sini...
moga dimurahkan rezeki selalu...

zulhilmiwahab said... [Reply to comment]

boleh siggah sini la .. nanti.. hehe