Pages

Saturday, April 9, 2011

Home » , » Kenapa aku tulis entry tengah malam...

Kenapa aku tulis entry tengah malam...

Assalamualaikum...

Entry ni aku nak jawab persoalan dari chii tentang kenapa aku tulis entry selalunya tengah malam...jawapan yang aku boleh jawab..

strategi blogging aku

heheh...sape rasa strategi ni salah...jgn golakkan den...nanti sorang-sorang den tempeleng...

Okla...sebenarnya kebanyakan entry yang ada kat blog aku ni ialah auto publish...aku tahu autopublish ni hasil ajaran sesat dari homosapiensz..heheh..aku ni bukan penulis yang bagus...aku tak mempunyai idea yang banyak...tapi target aku mesti ada satu entry dalam satu hari supaya pembaca blog aku tak lari...

Kadang-kadang kalau aku ada idea yang banyak..aku tulis 4-5 entry satu hari...tapi aku scheduled dia untuk setiap hari....

"Tapi kenapa publish tengah malam"

Jawapan dia sebab kebanyakan pembaca aku merupakan manusia yang berjaya...mempunyai kerjaya yang hebat...so,mereka ni nak blogwalking time kerja mungkin agak sibuk...lagi-lagi yang selalu pergi site..balik rumah plak dah letih...mereka hanya ada masa untuk update blog dieorng dan mungkin tak sempat blogwalking...so,aku anggap mereka ni boleh blogwalking pada tengah malam sikit,awal pagi sebelum pergi kerja atau sesampainya di pejabat..sebab tu aku banyak publish selepas pukul 12tgh malam supaya entry aku lama kat new entry iaitu 24 jam dan ramaila yang akan baca entry aku...

"Kenapa nak sangat ramai orang baca"

ok..kalau aku taknak orang baca entry aku...baik aku beli sebuah buku diari dan tulis kat situ dan simpan dalam almari..dan aku suka ramai baca entry aku sebab:

"kalau aku kongsi ilmu atau informasi aku harap meraka dapat manfaat"
"kalau aku beri nasihat atau tulis pasal agama,aku harap mereka sedar kalau ianya berkaitan"
"Kalau aku tulis pasal kesilapan atau masalah aku,aku harap jadi pengajaran pada mereka kalau dieorg lakukan perkara yang sama"
"Kalau aku tulis pasal sakit aku,aku harap dapat menyelesaikan masalah mereka yang mempunyai penyakit yang sama dengan aku"
"kalau aku tulis pasal penipuan aku harap mereka tidak akan tertipu seperti apa aku tulis"

p/s-btol ke strategi ni..

12 comments:

chii said... [Reply to comment]

heheh..chii pun auto publish gak..tp chii prefer pagi..alasan chii pun kurang lebih faiz je...hehehe

okeh..persoalan da terjawab :p

Ayie said... [Reply to comment]

yeah.. fakta yang tepat.. aku kene keje dari jam 8.30 sampai 5.30.. biasanya OT.. memang tade masa la nak berblog time siang.. hahaha

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

wahhhh!!!a good strategy.....hehehe

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

ada nama aku di situ..hehe tqq!
jadi selama ni aku baca entry autopublish la yer...

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Wah! selama ni akak baca entri autopublish yer. Oh! sungguh2 bagus idea Faiz. Betul tu kekadang kalau tak sempat tengah malam... Menjelang Subuh baru dapat nak baca entri kawan haaa...

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kakak tak kisah autopublish ke idak. Yg penting ada masa kakak akan baca walau N3 yg lama-lama kekadang kakak akan klik juga.....

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Ramai suka publish masa tgh malam tai bagi saya suka kul before 8.00 dan 12.00 tgh, kekadang b4 5.00

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok selalu auto publish jam 7.50am dan 1.45pm...pun strategi...skrg ni klu rajin atok autopublish jam 12.01am

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
kereta gear auto dan gear manual

yupppp dapat sumber ilham di tengah malam lagi pun waktu siang mmg tak ade masa nak buat karya blog ni.... bukan senang nak cari idea kan

Ujang said... [Reply to comment]

Den pulak auto publish pukul 7.00 pagi.Sobab apo pukul 7.00 pagi ..den pun tak pasti huhuhuhuh....

Manusia jadi komoditi

Nur Liyana said... [Reply to comment]

heehhehe.....yana pun nak buat camtue jugak ler..hahhha

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

mina ada try mcm faiz gak...buat entri pukul 12 dn publish....


mmg traffic waktu pg amat laju...
huhuhu....


kalau update pg..mcm slow ckit...
huhuhu...