Pages

Friday, April 1, 2011

Home » , » Sujudlah Dengan Sempurna!!

Sujudlah Dengan Sempurna!!

Assalamualaikum..

Entry ni aku nak kongsi satu artikal aku dapat dari masjid dekat taman aku ni.Artikal ni ada menunjukkan kesalahan-kesalahan yang orang selalu lakukan waktu sujud.

Bahawasanya Nabi S.A.W apabila sujud,ia meletakkan kedua tangannya dengan tidak terlalumengembangkannya serta menghadapkan jari tangan dan kakinya ke arah Qiblat (Riwayat Al-Bukhari)

1)Tidak Merapatkan Jari-jari Tangan

Cara yang salah
Sujudlah Dengan Sempurna!!

Cara yang betul

Sujudlah Dengan Sempurna!!

2)Aurat Terdedah

Sujudlah Dengan Sempurna!!

3)Jari jemari Kaki Tidak Diletakkan di atas Tanah dan Tidak Dihalakan ke Kiblat

Cara yang salah
Sujudlah Dengan Sempurna!!

Cara yang betul
Sujudlah Dengan Sempurna!!

4)Tidak Meletakkan Kedua Tangan Setentang Dengan Bahu

Sujudlah Dengan Sempurna!!

Antara Kesalahan Lain Ketika Sujud

1)Tidak melekapkan anggota sujud ke bumi
2)Mengenakan kedua siku ke bumi
3)Sujud terlalu cepat seperti burung mematuk
4)Tidak ada thumakninah (diam/tenang seketika)

p/s-mari kita jalankan solat yang lebih sempurna



















19 comments:

ghost writer said... [Reply to comment]

thanks for ur sharing faiz...

mungkin aku salah sorang yang selalu lakukan kesilapan...

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
”Maaf lama kami tak ziarah”

yuppppp kena buat bebetoi....

cara Sujud

* a. Lutut atau tangan mencecah bumi dahulu

i. Tangan dahulu

ii. Lutut dahulu

* b. Tujuh anggota sujud dan kedudukan jari kaki
* c. Hidung anggota sujud ?
* d. Keadaan dahi semasa sujud
* e. Kedudukan tangan ketika sujud

i. Merenggangkan lengan dari tubuh

ii. Mengangkat siku

iii. Merapatkan jari-jari

iv. Ijtihad Imam Syafie berkenaan cara sujud wanita

* f. Meletakkan wajah di antara kedua tangan
* g. Bacaan ketika sujud
* h. Kelebihan doa semasa sujud & bolehkah doa perihal dunia?
* i. Wanita tidak merengangkan tangan?

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Info yang menarik untuk dikongsikan. Oh! ya Faiz telah ditag http://fizalinolie-buahhatiku.blogspot.com/2011/04/contest-km-header-simple-tapi-menarik.html

Jom.. Sokong kengkawan kita =)

Seksi Bani said... [Reply to comment]

jom buat kelas praktikal solat ramai2.. :D

tq bro for the info...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Thanks bro, sama-sama le kita perbaiki yang mana kurang

d_tieah said... [Reply to comment]

Huhuhu.. Nampak ringan tapi jika selalu diamalkan, solat kita jadi tak sempurna kan.. Ngee :)

*Renung2kan dan selamat beramal..

intan.maisarah said... [Reply to comment]

terima kasih dengan info itu :)

mari sama sama perbaiki cara solat kita

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

mokasih faiz kongsi ilmu tu...murah rezeki faiz...amin

yatie Awang said... [Reply to comment]

InsyaAllah...sentiasa ingin memperbaiki..time kasih

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

assalamualaikum..

trime kasih atas teguran ini..ia sangat bermanfaat dan menyedarkan saya

Fairus Bin Mamat said... [Reply to comment]

INSYAALLAH.. LEPAS NI AKAN SUJUD LEBIH SEMPURNA.. TERIMA KASIH DI ATAS ILMU YANG DISEBARKAN INI..

Raji berkata said... [Reply to comment]

woahhh bgus nih
yg kaki tak dikenakan kt bumi tu kdg2 pernah ternampak gak org wat cmtuh..
hurm kena tgo lain kali ni

chii said... [Reply to comment]

alhamdulillah..berkat ustazah chii ajar waktu skolah dulu...kalo x..chii pun wat kesalahan yg sama gak..

btw..thanks 4 sharing

nanne_manja said... [Reply to comment]

baguslah buat entri ni..tak semestinya kita kongsi hal dunia sahaja..hal-hal akhirat pun boleh..thanks faiz

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

faiz tq info....kdg2 org buat remeh je kan....asalkan solat.....


tq....

nelly said... [Reply to comment]

entri macam ni betul2 bagus ..
tak semua org tahu macam mana mahu sujud dengan sempurna ~

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

n3 yang bermanfaat :-)

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

pic amik sendiri ke tu? hehe..thax for sharing...

pernh dengar ceramah, bila kita sujud, 7 anggota sujud bersama..2 tgn, 2 lutut, 2 kaki, 1 kepala...

stabilise ion magnetik something like that dlm badan lah coz kiblat kaabah merupakan medan magnetik paling kuat di bumi...

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
aah...amik sendiri..