Pages

Sunday, April 10, 2011

Home » » Camni ke cara nak mintak sedekah...

Camni ke cara nak mintak sedekah...

Assalamualaikum...

Hari Khamis aritu aku pergi Maybank kat Bahau..dekat luar Maybank tu adala sorang pengemis tak guna pernah aku jumpa..sonang jo kojo pengomis tu.dio tahu yang semua orang keluar bank tu berkepuk-kepuk duit dia tunggu je kat luar bank tu mintak duit...

ada sorang brother tu tengah jalan nak pergi Maybank tu lalu sebelah pengemis tu...aku jalan kat belakang brother tu...bila pengemis tu mintak duit tu,brother tu ada cakap sesuatu..mungkin bagi nasihat sikit...nak tahu apa pengemis tu cakap...

"takkan nak mintak sikit pon tak boleh..duit tu bukan boleh masuk kubur pon"

perghh..panas betul aku dengar...rasa nak bagi penyepak pon ada...dah ko tu mengemis..boleh plak ko cakap camtu..ko ingat duit orang tu sonang-sonang dio dapat macam ko..

Habis selesai urusan bank..aku pon keluar bank...sekali pengemis tu datang plak aku..dia pon cakap kat aku..

"dik,tolongla pakcik ni dah lamo tak makan ni..bagila duit sikit..pak cik ni orang islam"

dalam hati aku cakap.."ko tu fizikal lengkap,tak cacat..dah tahu takde duit poiela kerja kat stesen minyak ke..berlambak kerja..aku yang sakit ni pon nak kerja"..buat malu orang Islam je guna agama Islam mintak sedekah...tak tahula Islam ke apa...muka macam india....

tapi aku ni jenis tak boleh tengok orang meminta-minta depan aku...aku hulurla singgit...pastu nak tahu apo dia jawab..

"takkan singgit je dik,bagi la lobeih sikit"

aduuss..lagi sekali aku paneih hati ni...dah bagi tak bersyukur...boleh plak demand2 lagi...pastu aku pon jawab..

"saye ni pon tak kojo pak cik,tak dapeik nak bagi banyak"

nasib pengemis tu tahu bahasa sikit...sonyap je lopeih tu...kalo tak paham gak..dah lamo kono pelangkung dah tu..

p/s-zaman sekarang ramai nak hidup mudah...taknak berusaha..


19 comments:

chii said... [Reply to comment]

patut soh dia turun kl.sure dia leh dpt lebih dr singgit kan..hhaha..

org skrg ni sumer nak senang je..xnak berusaha langsung..org2 mcm tu x patut ada..patut tepon je org kebajikan..soh amik..

| gad1s s0ypans | said... [Reply to comment]

anda dilarang berbuat sedemikian.....
c(:

faiz said... [Reply to comment]

@| gad1s s0ypans |
dilarang apa???

Ayie said... [Reply to comment]

Aku pun ada masalah gak ngan org mcm nih.. Nak taw cerita aku..? Meh usha entry yang bertajuk Alahai Pengemis nih.. hahaha

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

lamo paih dok maghi blog kawe yop? hm, sal pengemih tu, meme la set2 dio ni tok tahu kijo

Nur Liyana said... [Reply to comment]

huhuhu..pengemis tu.....ade plak cmtue...tgn yg memberi lebih baik dr yg menerima..huk3

faiz, perasan tak, entry yana makin lama makin mengarut2!!!kan???huhuh

hahhaa..padan muka yana:(

Hafriz Mohamad said... [Reply to comment]

uhh... brasap jugak nih klau aku yg kne.. hihi.
sabor bebanyak..

ghost writer said... [Reply to comment]

nih memang jenis yang nak kena sembur bro..walaupun kita harus bersedekah pada orang yang naik tunggangan sekalipun tapi bila bab nih berlaku depan mata kita,amatlah keterlaluan...

wawa said... [Reply to comment]

sbb tu ALLAH kata....

kemiskinan menghampiri kekufuran...
miskin adap, miskin ilmu... miskin dunia n akhirat.....

xnak ubah hidup , jadi pemalas...and x dak sifat malu....==))..

saya_arief said... [Reply to comment]

ni maybank dekat telipot ke?
aku biase gak pegi situ.
memang ade pengemis tetap kat situ.

faiz said... [Reply to comment]

@Nur Liyana
xpe yana...asalkan update blog..jgn biar bersawang...

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Susah nak cakap kan yang penting kita buat something dengan cara yang terbaik tak kira masa nak bagi or masa nak menolak

Seksi Bani said... [Reply to comment]

hehe.. lawak entry ni Faiz!

diorang ni bukan tak leh nak kerja, tapi kebanyakannyer malas..

Usop Wilcha said... [Reply to comment]

Kalau badan sihat mengemis tu elok kita panggil pemalas jer..


Tips penjagaan gigi

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Memalukan betul lah org tua tu. Siap bagitau Islam lagi tu. Huh! tak malu badan sihat tapi jadi pengemis. Bukan pengemis tu tapi PEMALAS.

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

adoyaiii!!!x brsyukur plak pak cik tue....klau nk lbih,g ar keje...ape daaa....hehehe

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

perhhhh...mmg tak bersyukur langsung...lain kali jgn bg...

tu lah...kdg2 org yg betul2 susah..
kita tak derma takut kena tipu..


bila org nipu tu...haiisshh...

Awan Biru said... [Reply to comment]

Betul tu, anggota lengkap tapi tak mahu berusaha sendiri walhal orang negara luar datang negara kita untuk bekerja.

Cik Sue said... [Reply to comment]

cehhh..macamni punya pengemis pun ada ke??klu cik sue nih dah pasti cik sue basuh pengemis tu cukup2..