Pages

Thursday, April 7, 2011

Home » , , » Mentaliti Manusia pandang tinggi pada yang lebih hebat...

Mentaliti Manusia pandang tinggi pada yang lebih hebat...

Assalamualaikum...

Entry kali ni aku nak ajak korang kongsi pasal mentaliti manusia...mentaliti manusia yang pandang tinggi pada yang lebih hebat...aku rasa mentaliti macam ni ada kat semua orang...kadang-kadang aku pon terasa yang diri aku ni mempunyai mentaliti macam ni...

Mentaliti ni banyak berlaku dalam macam-macam situasi atau perkara tu..okla sebagai contohla...

1)Dalam melihat sesuatu barang

Aku rasa ramai yang mempunyai mentaliti mcm ni...memandang tinggi pada barang yang lebih hebat atau yang lebih brand..sebagai contoh bila Proton mengeluarkan concept car Proton Tuah..aku tengok pada komen2 kat paultan tu..ada gak segelintir orang yang mempunyai mentaliti yang mencari alasan ingin menghentam produk yang dia anggap rendah martabat dia berbanding jenama kereta yang lebih gah lagi..dieorg cakap design Proton Tuah ni banyak copy kereta lain...padahal concept car Tuah ni dah lama direka sebelum kereta yg dieorg anggap proton copy tu keluar lagi..

2)Dalam membaca artikal

Kadang aku tengok blog-blog orang ada yang buat artikal berdasarkan pendapat akal dan mengikut nafsu dia saje..banyak yang salah dari agama kita...ada yang memfitnah..memburuk-burukkan org lain..tapi disebabkan blogger tu dianggap hebat bagi dia...aku tengok semua org setuju malah memuji artikal dieorg..

3)Dalam memberi pendapat

Pernah tak korang jumpa orang yang kerja dia nak menghentam pendapat yang kita bagi..orang camni aku rasa mcm nak bagi pelempang padu maut pon ade...misalnya korang bagi pendapat dalam sesuatu kerja atau assignment..mesti sipolan ni akan hentam pendapat kita...tapi bila orang yg dia rasa hebat beri pendapat yang sama sipolan ni setuju plak..diam seribu bahasa...

4)Dalam mencari pekerjaan atau kelulusan

Mentaliti ni banyak berlaku pada ibubapa ni dan juga diri kita...ibubapa macam ni memang tak sanggup melihat anak dia kerja yang bagi dieorng tak hebat dan membezakan pekerjaan dengan anak-anak orang lain...misalnya korang ada degree..tapi korang ambik keputusan untuk bukak bussiness yang kecil atas sebab-sebab tertentu..mesti ada yang tak menggalakkan atau setuju dengan keputusan tu..padahal kemungkinan bussiness tu mungkin akan lebih berjaya pada masa depan berbanding kerja yang dianggap hebat tu..

Sebenarnya mentaliti ni boleh memberi keburukan pada kita...mungkin dengan mentaliti mcm nila kita takkan maju...dan lebih teruk bila kita dah begitu taksub dengan kehebatan orang tu...tula yang wujudnya ajaran-ajaran sesat sekarang ni...dieorg tu bukan tak boleh fikir yang ajaran tu sesat...tapi mentaliti dia dah begitu taksub dgn kehebatan pengasas ajaran sesat tu..

p/s-ubahla mentaliti kita...berfikir dan kaji sebelum melakukan sesuatu kerja atau perkara tu..jujurla pada diri sendiri

15 comments:

chii said... [Reply to comment]

mentaliti nk dptkn pasangn yg baik dan beriman..sedangkn diri sendi sgt kontra dgn apa yg di pinta =)

ibaratnya,mcm double stndard,semua org nk kn yg terbaik..tp kalo da smpai underestimate org lain..tu yg x best

faiz said... [Reply to comment]

@chii
btol tu..mmg sume org nak semua terbaik..tapi xbleyla smpai underestimate org lain..

Ayie said... [Reply to comment]

mentaliti burok memang selalu bikin hati panas bro.. hahaaa

faiz said... [Reply to comment]

@Ayie
kalo panas apo lagi kita bako saje..heheh

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

mestila akan kagum ngan yg hebat...
walaupon x semua,
tapi mostly yg hebat itu berkuality...^^

Ayie said... [Reply to comment]

yeah.. kite bako.. kite bako.. hahaha

Raji berkata said... [Reply to comment]

kita wajar membuang sifat mentaliti class zero..
kerana kita semua celik2 inshaAllah..
err psl artikel tuh xD
ak kdg2 terikut nafsu gak x.x"

saya_arief said... [Reply to comment]

mentaliti...
susah nak ubah.
=.='

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

assalamualaikum

saya takut yg no 2 tue tejadi pada blog sy..nauzubillah......

Seksi Bani said... [Reply to comment]

bro faiz, apa kata kita tukar mentaliti memandang rendah pada orang yg lebih rendah pulak? kekeke... sama jer tu kan? haha...

Nur Liyana said... [Reply to comment]

betul tue.......mentaliti lebih kurang...kalau org tue cakap itu, pastu semua org setuju then dia pun setuju...padahla dia sendiri tak berapa nak setuju.....

eh boleh fhm ke tak nie..hehehe

lalink7 said... [Reply to comment]

hmm...betul2 tuee...stuju dengan entri niee..ramai je orang di luar yang masih tidak puas dengan apa yg ada dan suka mengkritik sesuka hati tnpa memikirkan pro and kontra nyee..

faiz said... [Reply to comment]

@Nur Liyana
faham tu..

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Huhu. mentaliti manusia susah nak diduga. Namun, kebanyakkan orang lebih memandang kepada sesuatu yang hebat. Kekadang mentaliti ni bawak kebaikan dan kekadang lak bawak keburukan. Apa2 pun semuanya terletak kepada diri setiap individu untuk menilai dan menerima yang terbaik.

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

betul la faiz...mentaliti org susah nak paham...

ada je benda yg tidak puas hati...
itulah manusia...