Pages

Thursday, April 14, 2011

Home » , » Baru den sodar english den lomah btol...

Baru den sodar english den lomah btol...

Assalamualaikum...

Entry ni aku nak kongsi tentang aku dengan student foreigner ni..dekat MMU ni banyak sangat student foreigner terutamnya dari negara Arab...nak dikatakan sama banyak dengan student Malaysia..so,customer aku kat sini kebanyakannya foreigner..orang cina ngan orang india pon suka beli burger aku..tapi melayu paling sikit beli..mungkin den kono jual masak lomak cili api barula ramai orang melayu nak beli..heheh

Hari first hari tu memang kelam-kabut betul...baru 5 minit bukak dah ada customer...semangat betul aku ambik order...tibo2 den cari roti burger rupo-rupo eiyh takdo...pueih den carik merato-rato..dari muko manis torsonyum sampai tolingo tibo-tibo berubah macam nak makan orang...bilo call balik kodai supplier rupo-rupo eiyh tinggal kat sano...paneih btol aku ngan kodai tu...nampak sangat dio tak lotak kat dopan den kat kaunter bayaran tu..kalau tak mesti aku tak tertinggal...nasibla roti oblong tak tinggal...jauh plak tu kat Sungai Besi...customer pertama cancel..

Tiba-tiba datang mamat-mamat Arab nak beli...nak speaking Arab den dah lupo...yang den ingat hanya...
"ismi Faiz,askunu fi bahau"

kang cakap camtu mamat Arab tu cakap den gilo plak nanti...terpaksala speaking omputih yang dah 3 tahun den tinggalkan lopeih habis study dulu...tibo-tibo mamat Arab tu cakap.."give me one original grill chicken burger"...mula-mula aku terkesima sebentar...peluh dah mulo menitik sikit demi sedikit..cakap pon tergagap-gagap nak jawab burger biasa takde roti yang ada Oblong je...nasib mamat Arab tu tak cakap..

"tula skolah dulu taknak ambik english education,sume nak gomen nolong bile dah bengap macam tu"

heheh...nasib tibo-tibo den diberi petunjuk dari tuhan...keluarla dari mulut aku,"just now we have only long burger"...nasib mamat Arab tu memang nak Oblong...kalau tak lari customer lagi...memang lemah betul engish aku...banyak kali tergagap-gagap...

kes kedua plak ada sekali tu dia order...."I don't want mayo..just put ketchup"...aku ingat ketchup tu sos ape-ape pon...aku lotakla sos chili tu...tibo-tibi dia cakap,"I don't want sos chili,I want ketchup"...dalam hati aku cakap,"betul la ni ketchup"...lopeih tu member aku Addy tegur aku dia cakap ketchup tu sos tomato..barula den tahu...heheh

p/s-kono baca the star tiap-tiap hari ni...

19 comments:

chii said... [Reply to comment]

hehe...mmu student mmg da ramai sgt foreigner..kalo x silap..org sudan kot ramai..
kadang2 rasa mcm ka oversea plak..ehee

tu belum tgk lagi kat mlk..foreigner lg ramai dr org sendiri :p

Ayie said... [Reply to comment]

boleh tak oden golak sakan..?? HAHAHAHA

blog ini masih belum memerlukan tagline said... [Reply to comment]

Bolehlah kau upah penterjemah malah pengajar kat sebelah gerai burger kau tu hihi.

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

biasalah tu adat berniaga, hehe, macam2 manusia kita kena tempuh..

Fizalinolie said... [Reply to comment]

@AyieBoleh tak akak sanbung gelak Ayie... Hahahaha. Lawaklah Faiz, Tapi kan Faiz... Jgn malu at least Faiz dapat pengalaman baru then hari demi hari leh improved bhs omputeh tu... Yeh! Akak sokong Faiz. Great Job. Kalau kita malu sesat jalan kan. Heee.

Seksi Bani said... [Reply to comment]

hehe... faiz, dalam sebulan, SB konpem ko pandai speaking london bila dah ramai kastemer tu nnti...

caya ler..

p/s: Ketchup tu bukan kicap ker? kakaka..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Tak apa lama-lama ok le yang penting biasakan bercakap then baca material yang berasaskan English

Kakzakie said... [Reply to comment]

Pegang kata-kata kakak. Kalau dalam satu bulan ini Faiz berulang-kali berkomunikasi dgn mereka ini pasti akan ada perubahan. Kalau ada nenek tua yg tak tahu cakap pun tapi kerana kena jaga cucu kat london boleh pergi pasar dan bagai dalam sebulan, apa lagi Faiz.

Boleh dik... kakak sokong nie....

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

hihuuuu...ala faiz. takpo. pasni faiz dah fasih cakap omputeh dah, bilo persekitaran fully english kan. tak po ek, sabar dan terus usaho ^_^

Nur Liyana said... [Reply to comment]

hahaha..okey la tue...at least dpt improve bi nnt sepnjg berniaga!!!!hehehhhe

chaiyok2!!!

heheh

bojie_boboy86 said... [Reply to comment]

hahahaha..biasala tu dah lama xasah skill tu kan...berkarat sikit..lama2 sok ok dah tu...

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

kalau aku..aku ckp " i dont roti..daging only hehehehe"

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

hahaha...nabilah plak tringin nk ckp bi ngn org.....lme2 nnt terer ar... :)

cekodok jagung said... [Reply to comment]

hehehhe..klakarlah...ape2 pon teruskan usaha utk speaking inglish sampai fluent eah...
mr.faiz>> may i have 1 set oblong??? hehehehehehe...

Miecyber said... [Reply to comment]

A very good experience for you.Good luck and check it out...

Fakta Menarik Tahun 2011

ayanuts said... [Reply to comment]

btl2...baca the star blh memantapkn english :)

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

hehehe..lama2 terer la nnti tu...
takpe2...bru hari pertama kan...


lepas ni bru okeeii..hehehe..

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
pilihan motorsikal kupcai terbaik

eemmmmmmm BI aku tak lulus pun masa SPM .... dulu masa sekolah aku tak suka masuk kelas English .... sekarang aku menyesal tak belajar bebetul

:: Izz :: said... [Reply to comment]

ehek...ehek...
camner leh lupa ketchup tu sos tomato =P

p/s = sama la....my english is br0ken to0