Pages

Monday, April 4, 2011

Home » , , » Amaran kepada yang nak jadi cikgu..

Amaran kepada yang nak jadi cikgu..

Assalamualaikum...

Saje nak kongsi pada orang-orang yang nak jadi cikgu ni...sila jangan tersilap pilih opsyen bila nak study nanti sebab takut bila dah habis belajar kena ajar opsyen lain dari apa yang dibelajar.Rasa macam tak sedap plak nanti jadi macam tu...sebab puas belajar dalam opsyen sains dan matematik last sekali kena jadi cikgu pendidikan jasmani ngan sivik plak..

Aku ada terbaca kat Berita Harian ni sekarang cikgu dalam opsyen Sains dan Matematik ni dah berlebih...Sekarang ni dah 26 000 guru opsyen Matematik dan Sains ni terpaksa mengajar pelajaran lain selain Matematik dan Sains...kebanyakan mereka terpaksa mengajar Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Islam..terkejut gak aku baca sebab tak silap aku dari dulu sibuk cakap guru Matematik dan Sains ni tak cukup..

Mungkin ada yang tak kisah kalau terpaksa mengajar opsyen lain...cikgu gak kan..tapi camner nak jalankan tugas tu dengan cemerlang kalau tak bersemangat mengajar dan bukan kepakaran kita..kualiti pon takdela..betul tak..Macam kakak ipar aku dulu sanggup mengajar sekolah yang jauh dari rumah dia semata-mata nak ajar Akuan dan Perdagangan sedangkan dia dapat sekolah yang dekat tapi opsyen yang lain dari apa yang dia belajar...

p/s-kepada yang dah jadi cikgu masalah ni memang dari dulu ke apa?

22 comments:

hana said... [Reply to comment]

erm..
pasal perguruan ni saye x tau plk..
kalo guru x berkualiti macam mane nak hasilkn pelajar yg berkualiti..

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

btol 2.....ingtkn ckgu math n sains x ckup...rpe2nyer lbih plak...huhuhu

Ayie said... [Reply to comment]

tade komen tapi tetap nak drop komen.. takpe kan..?? hehehe

chii said... [Reply to comment]

cabaran bergelar cikgu.

sedih dengan berita hari ni,seorang pelajar berumur 7 tahun meninggal dunia akibat dibelasah selama 2 jam oleh seorang guru..

tertanya2..di mana nilai kemanusiaan dlm diri ..kanak2 seusia tu diperlakukan sebegitu rupa..later..x pasal2..ramai yang tak hormatkan guru akibat insiden ini..

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Masalah ni memang dah lama pun dalam bidang perguruan. Bagi akaklah Semua subjek sama jer sebenarnya. Kenapa kita tak ambil sesuatu yang baru itu sebagai cabaran. Contohnya akak sepatutnya mengajar BM alih2 dibagi Matematik. Konon2nya lah. Kenapa kita tak cabar diri kita... Bagi akak proses belajar tidak akan putus selagi nyawa dikandung badan... Takde faedahnya kita memilih... Haha, cakap memang senangkan... Tapi itulah pendapat akak. Nak jadi insan terbaik dan happy selalu kita kena cabar diri kita selalu..

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

alhamdulillah...

saya bukan guru..tak tau pun pasal opsyen nie

Seksi Bani said... [Reply to comment]

faiz, masalah ni dah lama dah... naik kecut gak cikgu2 sains tu kena ajar agama.. hehehe...

masalah sebenarnya berpunca dari pengagihan guru2 yang tidak seragam dan sama rata... tu yg ada terlebih2 tu... walhal ada sekolah2 yg amat2 kekurangan guru sains/matematik..

Kakzakie said... [Reply to comment]

Pada kakak kurang kepekaan menjadi penyebab isu ini. Cuba dibuat bancian betul-betul bagi setiap sekolah didlm negara....

Miecyber said... [Reply to comment]

Sistem pengurusan pendidikan Malaysia berserabut...

Sudah banjir di timpa saman

republik n9 said... [Reply to comment]

hmmm kalo citer bab pengurusan, masih ternampak lagi kucar kacir... hmm ntah laa, payah nak komen hu3

Cik Sue said... [Reply to comment]

nasib lacik sue tk layak jadi cikgu...he3...jadi tak yh berdepann dgn masalah ni... =D

saya_arief said... [Reply to comment]

dulu ade gak citer2 nak jadi cikgu.
tapi cikgu PJ je.
:D

faiz said... [Reply to comment]

@chii
xtaula nak ckp ape ngan cikgu camni..bdk 7tahun pon sanggup dibelasah..

Nur Liyana said... [Reply to comment]

tue la..mcm tak caya je ....huhu..lebih byk pulak tue...aduh!!!!

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
owh yeke...pasal la pentadbiran buat camtu...

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

aku pun ada terbaca gak..aku rasa maybe ni salah satu sebab aku tak dapat KPLI kot..coz aku ni jurusan sains..huhu..pasni kena isi option lain la....

p/s: actually aku memang ada wordpress...hehhe

http://homosapiensz.wordpress.com .. cuba lah lawat yer..

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Pilihlah bidang yang sebaik yang mungkin

lalink7 said... [Reply to comment]

rasanya ramai jee yang jadi cikgu tp kena buat macam2 keje..kene keje kerani pun ade..

Raji berkata said... [Reply to comment]

nak2 cabaran mengajar budak2 sekarang yg semakin tough ;D

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

byk dugaan la cikgu2 skrg...

kalau bkn subjek utamanya..
kesian murid2...


mcm mina dulu..cikgu math..tp ajar sejarah..adooii..beza sgt2..

♥NiniHartini♥ said... [Reply to comment]

saya belajar bisnes, tp jadi cikgu...Cikgu tadika je. huhu..xpe kan? huhuhu

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

sekarang ni pun atok raso berlaku lambakan guru...