Pages

Wednesday, April 6, 2011

Home » , » Kenapa Perlu Berblogging???

Kenapa Perlu Berblogging???

Assalamualaikum...

Lepas aku baca entry dari blog bro amry dari entry dia Membentuk Kecemerlangan Diri Melalui Blog aku bersetuju sangat dengan entry dia...So,sajela nak kongsi kenapa anda perlu berblogging ni...mesti ada orang tanya kat korang..

"ape jadah ko ni tulis blog haa,nak kata dapat duit..punyala payah..berapa sen sangatla boleh dapat"

Okla..aku nak kongsi sikit faedah berblogging melalaui pengalaman aku sepanjang tulis blog ni...kalau dah berblogging tu blogwaking tu mestila tak dapat nak dipisah la kan..so,faedah ni termasuk faedah berblogwalking...

Tambah Ilmu dan Kongsi Ilmu

Sepanjang aku tulis blog ni dah macam-macam ilmu dan tip-tip dah aku dapat...tip mencantikkan kepala lutut la...ilmu agama..ilmu kewangan...pastu aku dapat refresh balik ilmu yang aku pernah belajar melalui penulisan aku...takdela sia-sia ilmu tu kan..

Peka Dengan Keadaan Sekeliling

Sebelum aku tulis blog ni aku rasa aku ni antara manusia di dunia ni yang tak peka langsung dengan keadaan atau peristiwa yang berlaku dekat dunia ni...kalau tengok berita tu misalnya pasal perang dekat Palestin tu...jeling-jeling sikit pastu carut-carut kat orang yahudi pastu pergi kat laptop layan movie...bila aku dah tulis blog dan blogwalking aku sedar yang kita ni manusia tak patut mementingkan diri..sekurang-kurangnya kita dapat doakan kesusahan mereka dan takdela macam katak bawah tempurung...ye tak...

Dapat Membaiki Kesilapan dan Kesedaran Diri

Banyak blogger-blogger yang tulis berkaitan unsur-unsur agama dan nasihat...Kadang-kadang tu tengah kusyuk baca blog orang tiba..PAAAANGGG!!!terkena tamparan hebat dari entry-entry dieorg...macam aku dulu mempunyai satu tabiat yang tak elok..lepas aku baca blog orang lain aku dah mula berubah sikit dan insyaallah aku takkan ulangi tabiat tu..

Dapat Pahala

Macam mana plak berblogging dapat pahala??yela..kalau apa yang korang tulis tu memberi kebaikan kat orang...kan dapat pahala tu...lagi-lagi yang banyak pembaca tu..SEO power plak tu...traffik pulak mencanak-canak...so,ramaila orang membaca entry korang..tak ke pahala korang dapat tu mengalir je selagi ada orang baca...so,sape kata SEO dan traffik tu tak penting...pahala besar tu...pelaburan dunia dan akhirat..tapi kalau blog korang memburukkan orang,hina orang sana-sini,mencarut...sendiri kena ingatla kan...mengalir je la dosa korang...beringat la ye..

Dapat Mengurangkan Masalah atau Kesakitan yang korang ada

Bagi aku takde masalah untuk kita menulis tentang masalah atau penyakit yang kita ada.Sekurang-kurangnya kalau ada orang baca dapatla mendoakan korang..takpon bagi semangat kat korang..
Misalnya la...umur kita tak panjang dan pembaca korang dah capai ribu-riban time tu...yela....ajal kita tak tau kan...tak ke ramai orang akan mendoakan korang di alam barzakh tu...silap-silap dieorang datang untuk tolong solat jenazah...

Jalin Silaturrahim

Yang ni dah semestinyala kan...saling berhubung antara satu sama lain...silaturrahim pon terjalinla..

Duit dan Hadiah

Yang ni last sekalila...kalau ada rezeki dapatla duit dari company pengiklanan yang korang pasang tu...tapi kalau nak rezeki tu kena berusaha jugak...bak kata bro eyriqazz "Tak salah nak bercerita kisah peribadi namun selitkan perkara lain seperti makanan,travel,shopping,barangan pengguna, testimonial kita dan sebagainya.Barulah mudah dapat Buffered Earning"...takpon menang hadiah contest atau giveaway..

Dapat ushar gambar awek cun

Banyak tak faedah berblogging ni...jangan hanya pandang duit je...ikhlaskan diri...

p/s-teruskan usaha anda untuk berblogging...CHAIYOOKKK!!!!

25 comments:

chii said... [Reply to comment]

yeap..drpd buang masa tak tentu hala..better blogging..

lagipun bleh memupuk semangat minat membaca..kan slalu kata org malaysia ni malas membaca..so after this kalo kuar lg statemt mcm tu..mmg x sesuai la kan..dengan berblogging..kita dpt macam2 ilmu,kadang2 perkara yg kita x pernah terfikir pun :)

awek cun?? waahh...da ada jumpa kat mana2 tak? yuyu zulaikha? cik epal? hanis? fatin liyana :p

faiz said... [Reply to comment]

@chii
semua blog tu xpergi..

najihatussolehah said... [Reply to comment]

stuju2..blog best dr fb..hehe...

Raji berkata said... [Reply to comment]

hohoho btol2 mcm2 bnder lgi leh dpt dgn blogging nih ^^
takdelah kte mmbazir sgt masa dri melepak tak tentu hala

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Sesangatlah setuju dengan apa yang diperkatakan oleh Faiz tu. Blogging akan mendatangkan impak maksima dlm kehidupan kita andai kita melihat dari sudut pandangan yang positif.

Cik Sue said... [Reply to comment]

daripada buang masa ngumpat kat tepi2 tingkap ke baik layan blog..sekurang2nya dpt gak kurangkan dosa dgn ngumpat atau bercerita ttng org lain..dan paling best bleh dpt ramai kawan2 yg baik hati... =D

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

Suka kongsi ilmu dengan org lain pas tu kalau dapat income kiranya bonus le tu

Jue said... [Reply to comment]

blog adalah salah satu tempat utk meluahkan perasaan.. hehe.. baru la ilang tension..

amboi2.. point last tu kemain lagik.. haha

-nadia- said... [Reply to comment]

seme tu setuju...
tp kita berblogging saje2....mengisi masa lapang.....mencurahkan isi hati..kire mcm diari ..yg org lain boleh bace...
best...sbb nanti bile2 boleh bace... bakal anak2 nnti pun..boleh baca..mcm mana ibu dia semasa ngah study..:P

-nadia- said... [Reply to comment]

seme tu setuju...
tp kita berblogging saje2....mengisi masa lapang.....mencurahkan isi hati..kire mcm diari ..yg org lain boleh bace...
best...sbb nanti bile2 boleh bace... bakal anak2 nnti pun..boleh baca..mcm mana ibu dia semasa ngah study..:P

Seksi Bani said... [Reply to comment]

terus up semangat nak berblog.. hehe..

SB blogger suam2 kuku jer bro.. :D

faiz said... [Reply to comment]

@Seksi Bani
suam2 kuku ke mendidih ke...teruskan semangat...

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

btol 2....mcm2 kte dpt..yg besnyer,klau tgh cdey,msti ade jer bg kta2 smngt n nsht...hehehe...

best dpt kwn ngn mcm2 org wlpown x pnah jmpa pown.....hehehe

sahromnasrudin said... [Reply to comment]

assalamualaikum faiz...

kalau sy berlog kerana nak dpt income : dah lama saya tutup blog saya..

kalau sy berblog kerana nak popular : dah lama sy buat entri 5 kali sehari..

kalau sy berblog nak dpt trafik tinggi : dah lama sy buat entri tentang miera liyana dan video seks siap link kan lagi..

kenapa saya berblog : tiada jawapan..hanya ALLAH SWT sahaja yang mengetahui...

dinsblog.com said... [Reply to comment]

terpulang kpd masing2 punya objektif dan matlamat..ada yg berblog nak suka2..ada juga yg berblog nak dapat income.

pada pandangan dan pemerhatian saya kalau nak berblog semata-mata untuk income tanpa ada minat ia takan tahan lama..tapi takde salah pun kalau nak berblog untuk dapat income..asalkan betul cara dia...

cuba fikirkan ...apa tujuan org berniaga? mestilah nak dapat keuntungan..betul tak? mana ada org berniaga nak rugi.

sama jugalah org yg berblog...kos tetap ada...kalau pakai yg free sekali pun nak juga kena keluarkan idea dan ia juga melibatkan masa.

jadi jgnlah pandang -ve kpd org yg berblog untuk dapat income.sentiasa bersangka baik.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

yang last tu napa cancel? atok baru nak terkesima sebentar

.::: Princess MOMOY :::. said... [Reply to comment]

@Cik Sue

setuju sangat
dari buang masa tak tentu hala
baik berblogging
banyak ilmu leh dapat

Katak Puru boleh dimakan???"

ghost writer said... [Reply to comment]

ada berbagai alasan kenapa berblogging tapi cuma ada satu alasan kenapa seorang blogger mau berblogging..

alasan yang satu tuh akan berubah-ubah tapi tetap juga letak satu alasan kenapa berblogging.

blog adalah platform untuk blogger melihat sisi hidupnya yang lain,sebagai pentas penulisan yang memerlukan perhatian..

keep going

faiz said... [Reply to comment]

@dinsblog.com
rasanye dlm entry ni takde plak bersangka buruk kat org nak dapat income...cuma aku nak nasihat supaya tak lihat pada skop duit semata-mata..bila pikir duit je bile earning tu tak naik mulala nak tutup blog...baik xpyh...

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

mina suka berblog...hehehe...
kalau bab2 SEO tu mmg fail la..
tak tau pe..huhuhu...


byk pengalman blh dikutip...dan blh jd pengajaran...

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

blog ini menambahkan skill... aku memang letak alamat blog aku dapat blogging..masa interview pn aku ckp hobi aku blogging....hahah

p/s: klu x silap debit card yang ada VISA leh apply paypal ni...
tp klu ko nak guna debit card maybank mcm aku ok skit la aku bgtau...
aku dah buat dah ebay n paypal ni guna DEBIT CARD MAYBANK

faiz said... [Reply to comment]

@♕ Mr.IX ♂
thanks ye..aku xtau sgt debit card ni..

Nur Liyana said... [Reply to comment]

grr....rasa nk apa daa baca ayat last tue???wakakaka

hurmm betul tue....
dpt tmbh ilmu tue yana sokong!!!!sebab tue kita kena pandai cari blog yg bremanfaat!!!
dapt release tensen bila baca blog yg best n sempoi..hahahah

Pemerhati Dunia said... [Reply to comment]

Yang seronoknya berblogging ini sebab dapat banyakkkkkk ilmu. Dan juga dapat kongsi pendapat ramai-ramai.

donny said... [Reply to comment]

yang last tu best p