Pages

Friday, April 22, 2011

Home » , , » Hari Bumi Sedunia 2011@Earth Day 2011

Hari Bumi Sedunia 2011@Earth Day 2011

Assalamualaikum...

Hari ni tepat 22 April,bumi kita telah dilahirkan...heheh..sebenarnya hari ni merupakan Hari Bumi Sedunia 2011 atau Earth Day 2011.Hari Bumi Sedunia takde kaitan langsung bumi dilahirkan ke ape ye.Hari Bumi Sedunia ni sebenarnya hari dimana kita digalakkan atau sedar keadaan bumi kita yang semakin uzur ni disebabkan tangan manusia yang takde sivik ni.Yela...kan position cleaner banyak kat Malaysia ni.Buat apa kita nak jaga kebersihan.Dieorng dapat gaji dioerng la yang bersihkan.Osah..jumut betul pemikiran orang camni.

Kalau sebut pasal Hari Bumi Sedunia benda paling simple yang kita kena fikir sampah.Paling aku tak faham orang suka buang sampah dekat sungai ngan laut ni.Tahula dulu time sekolah ponteng subjek sivik.Tapi takkan benda basic ni pun tak tahu.Lagi-lagi sape yang buang plastik tu.Plastik tu dah la punya susah nak dilupuskan.Tak pasal-pasal makanan kegemaran penyu sekarang ni plastik.heheh..Kesianla binatang-binatang ni.

Hari Bumi Sedunia@Earth Day

Bila aku tengok je sungai dekat Malaysia,aku rase macam nak minum pun ade.Sebab dah macam teh susu pun ada.Tinggal nak ditarik je.Tak payah pergi mamak lagi.hehe..Pelikkan tak pernah lagi aku tengok sungai dekat Malaysia ni yang jernih macam negara omputih tu.Memang aku rasa Malaysia ni antara negara terkotor kot kat dunia.Kalau ada sampah kat tangan tu,cuba set minda tu jangan buang merata-rata.Macam aku kalau ada sampah kat tangan pastu takde tong sampah,aku biasanye letak dalam poket dulu.Sebab bila dah buang merata-rata tu rasa macam bersalah pun ada.

Sebenarnya Hari Bumi Sedunia ni bukan pasal sampah je.Tapi bila bincang pasal bumi ni dieorng akan fikir pasal kotor saje.Habis tu pembangunan-pembangunan ni tak buat dunia ni semakin parah.Pokok-pokok tu habis digondol eiyh.Pastu dengan kenderaan ngan barang elektonik lagi.Tu yang menyebabkan global warming tu.Bak kata Rosmahla,"Jepun hendaklah mengamalkan green technology"..heheh...lawakkan...bila orang penting cakap camtu.Takkan dia tak tahu yang Jepun tu negara paling mengamalkan green technology ni.Sebenarnya penyataan tu patut Malaysia yang buat.

p/s-sama-sama kita menyokong Hari Bumi Sedunia@Earth Day ni...satu hari je..heheh...kalau setakat satu hari je sokong hari bumi ni baik tak payah...ingatla kita ni satu-satu makhluk yang sanggup bertanggungjawab menjadi khalifah Allah...





7 comments:

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Yeah!! Sama2lah kita sokong Hari Bumi sedunia. Hehe.

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

yup betul tu..cuba masuk tandas awam..aduuiii...lg la kotor....

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

btol tue.....ble nmpk air sg,mcm air teh susu...seyes nmpk sdp gler....mcm nk mnum pown ade.....dh air air fav tue....hahaha

Nur Liyana said... [Reply to comment]

syangi alam sekitar!!!


practice 3Rs....hehe

Wafiy Suzly said... [Reply to comment]

mase ni jugak hari jadi adik aku,hehe

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

adei statement big mama....memalukan...haah, klu kita x jaga bumi kita, generasi akan datang akan salahkan kita

amny said... [Reply to comment]

malas nk sokong..hahah (ayat jahat)