Pages

Wednesday, April 20, 2011

Home » , » Relevan ke disable right click??

Relevan ke disable right click??

Assalamualaikum..

Lepas aku baca entry wafiysuzly Kenapa menyahfungsikan kebolehan mengetik kekunci belah kanan? aku setuju sama sekali.Bagi aku disable right click ni memang tak relevan langsung...kesian mouse tu tak pasal-pasal jadi OKU...heheh...janganla marah aku ye sape yang buat disable right click ni.Lepas ni dah taknak masuk blog aku.Kesian la aku,aku ni dahla takde reader yang banyak.

Ok..aku nak bagi sedikit pendapat tentang disable right click ni.Tahu tak disable right click ni boleh mengurangkan pageview blog korang dan traffik korang pun akan kurang.Selalunya alasan blogger buat disable right click ni disebabkan takut dicopypaste atau dalam bahasa melayu eiyh ditiru dan ditepek isi-isi dalam entry dieorng oleh golongan plagiarism.Kalau aku,aku tak peduli langsung kalau entry aku di copy sebab tak menjejaskan langsung blog aku.Malah blogger yang dicopy entry dia patut bangga yang menunjukkan entry dieorng mantop.Memangla rasa sakit hati bila tengok entry yang 2-3 jam kita mengarang tu ditiru,tapi korang kena fikir pembaca yang begitu minat dan teruja nak baca entry korang.

CRelevan ke disable right click??

Kenapa aku cakap disable right click ni mengurangkan pageview blog korang.Sebagai contohla...Aku baca satu blog yang baru bagi aku atau yang lama pun boleh.Baca-baca,tiba-tiba terasa blog ni best dan menyebabkan semangat aku nak baca entry lain membuak-buak.So,aku pun tercari-cari blog archive blog tu.Tiba-tiba perasaan yang paling menakutkan berlaku pada aku bila blog yang disable right click ni memberi amaran pada aku...

"Jangan ekau nak berani copy den punye entry,kang den cemat kang laju-laju tanpa henti"

Menggigil gak aku bila baca amaran pukul macam tu..heheh..disebabkan takut dicemat,aku pon beredar dari blog tu tanpa segan silu dengan menekan button X tu.Nampak tak macam mana disable right click ni dapat mengurang traffik korang dan mungkin mengurangkan reader korang.Silap-silap reader korang lari macam tu saje.Lagi satu dengan adanya right click ni visitor korang akan dapat membuka posting-posting korang banyak-banyak sekaligus dalam tab yang baru.

Right click ni juga dapat memudahkan reader korang untuk membuka backlink yang korang letak dekat entry-entry korang.Kalau aku bila entry yang ada backlink kat entry blog yang disable right click ni memang aku takkan bukak punya.Kalau korang takut sangat nak ditiru bolehla guna Tynt Insight.Kalau nak tahu pasal Tynt Insight ni boleh terjah ke blog anastasyea ni...

p/s-bolehla kongsi pendapat korang  di ruang komen ye..

28 comments:

Afzainizam said... [Reply to comment]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Yamaha 125z

Bagi aku tak salah kalau kita berkongsi apa yang kita ketahui pada orang lain....

ilmu yang mendatangkan munafaat kepada orang lain, dan amalan itu ma’ruf (dikenali). Jika seseorang itu belajar dan mendapat faedah dari ilmu tersebut, maka selepas dia (si pengajar) mati, dia (si pengajar) akan mendapat pahala, tidak sekali-kali mengurangi apa-apa pahala darinya (si pelajar). Kerana sesungguhnya ini merupakan dalil kepada berkatnya ilmu dan faedahnya di dunia dan akhirat

Khuzrin Kamarudin said... [Reply to comment]

Aku setuju 500% entry kau ni... kadang2 bengang gak disable right klik ni.. grrrr..

errr.. dicemat tu apa? hahhaa...

adwafarahin said... [Reply to comment]

adwa gne right klik utk nk open new tab je
klu xde right klik adwa pangkah trus blog tu

kejam x?
hahaha

Nur Liyana said... [Reply to comment]

setuju!!!!
hehehe

bagus2!!!!

Nur Liyana said... [Reply to comment]

soaln yana sama dengan soalan khuzrin kaamaruddin...

dicemat tue amende yer?????

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Yes! that true... Akak paling tak suka masuk yang ada disable right click yang ada amaran.. terus blah lah jwpnya... Ahakkksss. Akak guna Tynt Insight lagi best... Dah brapa dah backlink dapat. Huhu.

Fizalinolie said... [Reply to comment]

Betul kata ADWAFARAHIN tu, akak slalu guna right click utk tab... Kalau dah tak leh nasib lah kena pangkah. Nasib tak baik sampai bila2 pun tak jengah blog tu.

Nini Hartini said... [Reply to comment]

suka entry ini. mmg hangen gak masuk blog yg ada right click. pastu kalau dia buat yg bila click dia buka tab lain xpe gak. ini click 1 tab tu juga akn ke blog lain.pastu nk masuk blog tu semula kena tekan back...

hurmm..

tp nak tanya..

relevan kah buat View More @ Read More dalam entry?

adakah ini juga akan mengurangkan kadar traffic? sekadar bertanya. sbb blog sy pun sy buat view more untuk entry2 page ke-2. page pertama je xde view more.

Cik Sue said... [Reply to comment]

relevan pada yg beblog hanya utk tatapan peribadinya sahaja..tapi pada yg nak up trafik tu mmg tak relevan...lagi 1 nak tanya la faiz relevan ke masih kekalkan word verification kat ruangan comment yer?sebab cik sue tengok ramai lagi yg masih kekalkannya...tak rasa cam susahkan org nak comment blog kita ke??cer jawab..cer jawab.. =D

Seksi Bani said... [Reply to comment]

ikut suka ati diorang Faiz... masing2 ada tujuan dan niat dan kesukaan napa diorang berblog...

Ayie said... [Reply to comment]

Aku pernah buat.. pastu orang komplen.. Terus aku buang html tuh.. HAHAAHAH.. Ada cara lain nak elak kene copy, caranya ialah disable highlight.. Mcm bro Khalis buat tuh..

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

buat apa nak kedekut ilmu? biarlah dia dok copy entry kita...senang2 dapat pahala sebab ada orang sebar2kan entry kita...lebih2 lagi entry berunsur ke arah kebaikan

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kakak jarang guna right klik.... Dah terbiasa kot....

Shamsuddin Amin said... [Reply to comment]

btul tu faiz...
pyh kot nak buat somthing ngan page yg disable right click ni...
lagi klo kite nak buka new window.. klo page tu x berat x pe juga...
klo berat alamat berjam juga la tuggu load balik...

~Nabilah~ said... [Reply to comment]

stuju sgt2...hehehe...kdng2 tue ssh gak ar ble org wat disable right click....

faiz said... [Reply to comment]

@Khuzrin Kamarudin
cemat tu pukul

aleen aiden said... [Reply to comment]

ha3,den cemat laju2 2 ape maksud die?mcm bes je bunyik!hee

yup2,alin pon xstuju disable rite click nih.haishhh

faiz said... [Reply to comment]

@Nini Hartini
read more mmg digalakkan sebab dpt tingkat pageview blog..

faiz said... [Reply to comment]

@Cik Sue
verification ni menyusahkan org gak..

Jue said... [Reply to comment]

dulu buat gak la.. haha.. sebab takut gamba kene copy.. tp skng lantak la.. bkn ade gamba pun kat blog akak..

lalink7 said... [Reply to comment]

huhuhu..husz pun buat bnda alah nie tapi xde la tulis yang menghiris jiwa..siap bg munge lg..hahaha

dah lama fikir nak buang..hmm..tgkla cmne nnt..

Miecyber said... [Reply to comment]

Say No to Disable Right Click .
Disable Right Click is not blogger friendly.

Top 10 negara sihat

♕ Mr.IX ♂ said... [Reply to comment]

aku pernah gak wat disable right click ni...then aku remove smula...disable right click tu utk prevent informasi dlm blog di plaiarism kn...tp depend pada blog content la..klu blog personal nk disbable wat per...

Adelena asyiqin said... [Reply to comment]

heyy faiz adik abg nalo.nih shekin adek emma.slamat berkenalan.tak smpat lg nk singgah kedai burger.maybe next week .oh.dont forget to follow my blog :) adelenaasyiqin.blogspot.com :)
p/s : rindu baby sopia ehh?????she's grown up n VERy CUTE.later i ambil gambar2 byk2 dari emma upload into my blog k.till then :)

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

mmg sedikit mengecewakan..yelah betul la kata faiz...bila dah excited nak baca...

bila jd cmtu...terus rasa sentap kejap..huhuhu...

Watermelon said... [Reply to comment]

Saya setuju betul dengan kamu punya entry blog ini.
Saya paling tidak suka bila orang disable right click blog dorang.
Macam menyusahkan pulak, ada ler.
Sampai dekat Tumblr pun ada yg disable right click and like you said, I haven't yet finish explore the person Tumblr, I already click the "X" button, hah!!

Lebih dahsyat lagi bila ... yalah perkataan rah prompt out nya tu ayat yang memang ... ehh, entahlah.

BRAVO, I AGREED IN EVERYTHING YOU HAVE SAID UP THERE.

Please don't mind my caps :D

ecadwinkyasha said... [Reply to comment]

haha.rasa lucu pla orang yang letak disable rite click kat blog dorang..kan ble juga copy guna ctrl+c...heehee :)

Anonymous said... [Reply to comment]

Untuk nk bkk tab br...Ctrl+Click..kn dh bkk tab br wlupon disable right click...

y/b
bdk sebelah ko dulu2..